餐廳: 元気寿司
資訊:

2023-11-02 129 瀏覽
元氣壽司呢間分店嘅環境真係細細個,仲要排長龍先可以食到。但係嗰度嘅壽司質素唔係好好,特別係壽司飯,好容易散開。飯粒嘅黏性唔夠,食落感覺唔太夠口感。生魚片嘅新鮮度都唔係最好,有啲魚片有啲腥味。而且啲壽司菜式嘅選擇唔算好多,同其他分店相比,真係有啲失望。個服務態度就普通般般啦,無咩特別嘅。總括而言,元氣壽司呢間分店嘅表現唔係好出色,有啲令人失望。如果追求壽司嘅高質素同口感,可能要揀其他分店啦。🥺🥺

2023-03-08 317 瀏覽
元氣壽司,越嚟越有創意,經常帶比大家不同驚喜,今次食左珍寶螺片、珍寶赤海蝦壽司 、豪快辣味三文魚等壽司,🍣👍👍♥️♥️♥️,剌身好新鮮,份量十足,性價比很高,好滿足😍😍😍👍
2021-11-02 584 瀏覽
琴日收工同女朋友返美乎,突然好想食下壽司🍣就去左食元氣啦唔知係咪太耐無食,依家落單除左用QR code外同運送上都係用架船仔運過黎,仲要唔駛禁制佢就識自己返去廚房😂😂我特別想推介既就係蒸蛋啦,三文魚湯同埋三文魚腩壽司首先講下個蒸蛋,又熱啦又勁香蛋味,d蛋仲要勁滑,都係20零蚊!超抵😂😂😂至於個三文魚湯,湯味好濃郁,好重三文魚味,仲有好多三文魚肉食,不過就好多骨,要小心d食!慢慢食最後就係三文魚腩,我至愛,10蚊件!超抵!
琴日收工同女朋友返美乎,突然好想食下壽司🍣就去左食元氣啦
我特別想推介既就係蒸蛋啦,三文魚湯同埋三文魚腩壽司
最後就係三文魚腩,我至愛,10蚊件!超抵!
2021-05-23 1621 瀏覽
早前,無啦啦收到「中電」嘅現金券,原來小弟都算喺低用電量戶,真喺多謝晒中電喇。趁到期前,當然用咗去唔好嘥啦,基本上好多餐廳都用得,不過,發覺好多小店都諸多藉口話用唔到,結果,就近近哋過嚟「元氣」喇,今次精咗,問過用得先坐落嚟。呢間分店裝修算簡單,無咩太多花巧裝修,而餐廳呈長形,中間有廻轉帶,一邊喺吧位,另一邊喺4人卡位,此外,最左邊亦喺卡位,我哋被安排坐晌嗰邊,感覺更好,因為除卡位前後喺高椅背加有膠板擋住,就連對開嘅通道位都設有一大塊。餐廳嘅防疫措施都做到足,一入門口量體溫、登記,又以大膠板間開啲位,枱上仲備有消毒搓手液。 而紙巾、芥末、七味粉、醬油放晒晌枱上,自由取用。因為好耐之前都幫襯過,都知佢哋喺用手機程式點餐,自己搞,清清楚楚,又唔怕有漏單,今日,就點咗呢堆嘢。 由於我哋唔喺坐晌廻轉位,所以,壽司就唔會逐碟上,先喺一輪5款卷物同壽司,以下就逐一分享。牛油果軟殼蟹卷 $22 牛油果軟殼蟹喺老婆頗心水配搭嘅卷物,睇樣就做得有啲粗糙,好似表面嘅蟹籽,黐到啲就算。卷物內除有牛油果、軟殼蟹之外,仲捲住青瓜,口感甚富層次,整體食味亦算唔錯。 鱆魚燒風味香脆魷魚卷 $19講明喺香脆魷魚卷,卷
5款卷物、壽司
牛油果軟殼蟹卷 $22

牛油果軟殼蟹卷
鱆魚燒風味香脆魷魚卷 $19

講明喺香脆魷魚卷,卷物內就真喺只有炸魷魚鬚,只喺表面有少少白芝麻同木魚碎。啲魷魚幾甘金柔韌,但有少少油,如果加入青瓜或醃蘿蔔平衡吓,效果唔知會唔會仲好啲呢!
鱆魚燒風味香脆魷魚卷
蔥香珍寶熟帆立貝壽司 $17 (左)、炙燒黑松露帆立貝壽司 $17(右)

熟嘅就老婆食,生嘅就我食。話就話熟帆立貝,其實,都只哋半生熟,不過,配咗啲蔥粒、紫洋蔥絲,老婆過感覺幾唔錯,帆立貝都好鮮甜。而我嘅呢,話炙燒,真喺唔覺有點燒過,同生嘅無分別,仲喺好色澤晶瑩,黑松露嘅味道亦唔明顯,還好喺件帆立貝有質素。
蔥香珍寶熟帆立貝壽司、炙燒黑松露帆立貝壽司
吞拿魚壽司 $19

之前試過佢哋一款「柚子醬油吞拿魚」,印象唔錯,但今次就唔見有,不過,都點咗一客吞拿魚壽司,魚生嘅色澤紅潤,睇起嚟都幾新鮮,入口頗有魚味,而飯粒黏糯,夾起嚟又唔會好易散,再者,佢哋標明用日本產嘅米,感覺喺唔同啲。
吞拿魚壽司
柚子油甘魚蓉軍艦 $17

卷物、壽司都食咗,叫一客軍艦試試先,老婆對柚子情有獨鍾,故此,揀咗呢一款柚子油甘魚蓉軍艦,油甘魚刴得細碎,面頭灑咗少少七味粉,魚蓉口感綿密,入口確喺嗒到柚子嘅清香,而七味粉則令油甘魚嘅魚鮮味突出咗。
柚子油甘魚蓉軍艦
再追加多兩客壽司,今日唔知點解,點得特別多帆立貝類嘅壽司,另一款則喺芝士白蝦,兩款都喺炙燒過,喺專登點俾老婆食,唔太生嘅就啱佢多啲。
炙燒芝士白蝦壽司、炙燒牛油熟帶子壽司
炙燒芝士白蝦壽司 $19

對比起熟帶子壽司,芝士白蝦壽司似乎好食好多,一來蝦肉味道鮮甜,而口感爽彈,二來唧咗啲芝士醬落去,令食味有種昇華感,鹹香嘅芝士更突出到白蝦嘅甜味。
炙燒芝士白蝦壽司
炙燒牛油熟帶子壽司 $17

對比起之前兩款嘅帆立貝壽司,呢一客嘅帆立貝就感覺真喺熟啲,一客有兩件,只塗上牛油再炙燒,所以,算喺食其原味為主,入口口感柔嫩而有微微牛油香,算喺唔錯。
炙燒牛油熟帶子壽司
竹輪卷湯烏冬 $22

擔心唔夠飽,亦想老婆食番啲熱嘢,湯烏冬佢就最鍾意架喇,簡簡單單一客「竹輪卷湯烏冬」已好夠。雖然只賣$22,都好大碗吓,夠晒我哋兩個人共享。烏冬夠晒滑身,口感煙韌,竹輪卷食得出唔喺嗰啲勁溝粉貨色,個湯頭亦清香,又真喺唔錯喎。
竹輪卷湯烏冬
食飽飽,又行吓荔枝角公園,疫情都喺反反覆覆,生活就要找吓點子,食一餐想食嘅嘢,去一啲想行吓嘅地方,以作生活嘅平衡!今日呢餐,都OK啦,有中電「贊助」吖嘛,哈哈!
2021-01-30 377 瀏覽
元氣又有新搞作😊今日經過,見到都幾多人叫咗一碟我之前未見過嘅嘢,所以吸引咗我入去試🤷🏻‍♂️原來碟嘢係叫做呑拿魚豪快盛☺️每碟29蚊,就可以試哂長鰭吞拿魚,大拖羅同中拖羅,性價比都算高👏🏻個人覺得大拖羅有比較多筋,中拖羅反而好食啲🥲
2020-09-26 380 瀏覽
星期六下午抗疫疲勞落街搵嘢食,所有餐廳都迫爆😱同一商場三間餐廳全部撳曬飛邊間最先有位入邊間最後元氣壽司跑出人多流量特別新鮮我已急不及待胡亂點餐海膽墨魚好味貝殼類極之新鮮每件壽司都泛起立立令嘅油光吞拿魚亦都呈現好新鮮嘅紅色連啲蝦壽司都特別弹牙軟殼蟹手捲脆卜卜嘅紫菜包住好軟嘅飯再包住脆卜卜嘅軟殼蟹 好味 跟住再叫兩個烏冬嚟飽肚湯底好味烏冬亦都好滑最後再叫一個泡芙做甜品整體來說食物好新鮮忠告大家 想食新鮮嘅壽司就越多人排隊嗰間就食嗰間
星期六下午抗疫疲勞
落街搵嘢食,所有餐廳都迫爆😱
同一商場三間餐廳全部撳曬飛

整體來說食物好新鮮
忠告大家 想食新鮮嘅壽司
就越多人排隊嗰間就食嗰間

2020-03-23 358 瀏覽
每次黎元氣,心情郁好興奮,因為真係超級鐘意食壽司呀,同佢個芝士鰻魚卷必食呀。😍😍😍今次見到佢再個期間限定嘅烏冬,冬日限定-蕃茄牛肉烏冬,而且價錢好優惠只需要三十六蚊炸,我今次叫埋朋友一齊食,一人一碗好滿足,蕃茄湯底濃郁,個味一d都唔假,好香濃嘅蕃茄味,仲有好新鮮嘅蕃茄粒粒,加上日本嘅肥牛,真係特別香口同好食,牛味好足,連埋個烏冬真係oishi 呀😋😋😋仲有我最最鐘意嘅鰻魚芝士卷,香滑芝士一口咬,超正架🤤
😍😍😍

仲有我最最鐘意嘅鰻魚芝士卷,香滑芝士一口咬,超正架🤤
2020-02-04 210 瀏覽
曼坊商場1樓,環境不錯!做街坊生意為主的店,經常要排隊。我們1個月差不多來2次,一般是星期六或星期日來吃午餐,偶遇也會來吃下午茶餐。我本身很喜歡吃壽司,以下是我愛點的壽司:#灸燒黑椒三文魚,用火燒微微過,增加了三文魚的油香!#炙燒帆立貝#辣味三文魚軍艦、柱貝軍艦、蟹籽軍艦,3款每次必點的軍艦壽司,辣味三文魚比一般三文魚更對我的胃口,愛吃紫菜的不要錯過!#海鹽赤海蝦,蝦很大隻,吃得滿足!#炸蝦卷,和赤海蝦的口感不同,外脆內軟,加了沙律醬,我媽媽喜歡!#吉列豬扒小卷,唯一會點有豬肉的卷物,不習慣吃魚生人士,可以試試!壽司以外:#鹽燒三文魚頭#芝士魚丸#海鮮蒸蛋
曼坊商場1樓,環境不錯!
做街坊生意為主的店,經常要排隊。

我本身很喜歡吃壽司,以下是我愛點的壽司
#灸燒黑椒三文魚,用火燒微微過,增加了三文魚的油香!
#炙燒帆立貝
#海鹽赤海蝦,蝦很大隻,吃得滿足!

壽司以外:
#鹽燒三文魚頭
#芝士魚丸
#海鮮蒸蛋
2019-12-24 187 瀏覽
元氣壽司好耐都冇食過了,今日lunch time 見冇咩人等位就入去食下啦🤣。Lunch set 有4個選擇,我就揀左set B ($80)有前菜沙律🥗、麵豉湯🍲、什錦壽司🍣,壽司包括三文魚、赤海蝦、帆立貝、北寄貝、火灸芝士三文魚、火炙熟蝦、鰻魚、炸蝦卷 x3,total 10件。壽司正常 不過不失,品質穩定😂,食完都好滿足好飽。以日式料理來說價格都算經濟實惠👍🏼,但如果同同區茶餐廳lunch set 比較就偏貴💰↗️,要看看想一想一個午餐消費接近100元了。
壽司正常 不過不失,品質穩定😂,食完都好滿足好飽。

2019-08-30
2019-09-04 269 瀏覽
元氣出品大家都食慣了. 今次星期六來到美孚元氣食個下午茶, 很少分店星期六也有下午茶供應的. 三點來到, 不用等位, 直接入座. 下午茶介乎$50至$62, 可先5選1壽司及刺身款式決定價錢, 後選小食和主食類. 小食可選炸物, 芝士小食等. 主食可選熱湯烏冬和茶蒸碗等. 另有加錢追加小食. $50的壽司餐四件壽司併兩件巻物赤海蝦壽司美味!小食的芝士魚旦失望. $62 的壽司併刺身餐炸蝦巻很吸引, 元氣的招牌菜小食炸雞OK茶蒸碗即日式蒸蛋蒸蛋香滑, 品質一如以往的好. 整體OK抵食之選

元氣出品大家都食慣了. 今次星期六來到美孚元氣食個下午茶, 很少分店星期六也有下午茶供應的. 三點來到, 不用等位, 直接入座. 下午茶介乎$50至$62, 可先5選1壽司刺身款式決定價錢, 後選小食和主食類. 小食可選炸物, 芝士小食等. 主食可選熱湯烏冬和茶蒸碗等. 另有加錢追加小食.

$50的壽司
四件壽司併兩件巻物
赤海蝦壽司美味!
小食的芝士魚旦失望.

$62 的壽司刺身
炸蝦巻很吸引, 元氣的招牌菜
小食炸雞OK

茶蒸碗
即日式蒸蛋
蒸蛋香滑, 品質一如以往的好.

整體OK
抵食之選
2019-08-31
2019-05-18 262 瀏覽
只要唔係同日本當地嘅壽司對比,其實喺香港嚟計,元氣都唔係差嘅👍🏽其實本喵真係幾欣賞佢哋嘅炸蝦卷同埋珍寶蟹棒壽司🤤🤤🤤尤其係珍寶蟹棒壽司,真係每次必嗌👍🏽👍🏽👍🏽

其實本喵真係幾欣賞佢哋嘅炸蝦卷同埋珍寶蟹棒壽司🤤🤤🤤
尤其係珍寶蟹棒壽司,真係每次必嗌👍🏽👍🏽👍🏽
2019-03-28 255 瀏覽
有一次同屋企人去飯, 唔想去酒樓, 因為太嘈, 同埋有小朋友.喧所以大約係中午去食SUSHI,依家有點唔同,依然係人手下單,暫時無支持手機下單,同埋無火車送出來不過好在, 地方好夠, 可以放BB車.好快安排到入坐,冷氣唔錯TIM,待應非常有禮有耐性。仲有見到BB會送小禮物比佢玩, 搞到BB勁開心.一家人叫左唔小SUSHI, 雖然都係舍幾款壽司,但肉質好,飯又彈牙。最重要係下午茶都抵食,記得要岩時間先入去, 個COMBO幾好味, 好合理化算優惠超值,非常大眾化同有效率。忙既可以食快啲,優閒既都可以坐耐啲。
不過好在, 地方好夠, 可以放BB車.

2019-03-02
  • 長腳蟹井
2019-03-03 180 瀏覽
元氣長期要排隊都成日見,今日係星期日,仲要晚餐,繼續多人。所以就想叫外賣返屋企食。哩幾碟都係每次去都點嘅壽司😂螺片 4件 $40 :爽脆左口魚裙邊 2件 $24:肥美、彈牙帆立貝 4件 $68:肥美。哩個真係睇批次,$17一件,每次都有啲期待。榮螺 2碟 $28:一般般,叫啲熟食,就老人家。呑拿魚 2碟 $38:今次偏薄,無嗰間呑拿魚特別嘅「腥」味赤貝 2碟 $44:爽口芥辣八爪魚軍艦 2碟 $28:好食。。。夠wasabi味,美中不足嘅係揀左外賣,紫菜「林」晒。元氣卷 1碟(3粒)$22:有芝士,青瓜同少少脆嘅嘢,上面仲鋪左三文魚。❗️星期日嘅外賣,都等左20-30分鐘。行開去買啲嘢,再返黎就有得拎,都可以🤔
元氣長期要排隊都成日見,今日係星期日,仲要晚餐,繼續多人。
所以就想叫外賣返屋企食。

哩幾碟都係每次去都點嘅壽司😂

螺片 4件 $40 :爽脆

左口魚裙邊 2件 $24:肥美、彈牙

榮螺 2碟 $28:一般般,叫啲熟食,就老人家。

呑拿魚 2碟 $38:今次偏薄,無嗰間呑拿魚特別嘅「腥」味

赤貝 2碟 $44:爽口

2019-03-03
25 分鐘 (外賣自取)
2019-01-15 202 瀏覽
約左個住係附近嘅朋友係星期六食壽司,一向係元氣會員的我當然會黎食元氣支持下。依到兩點半開始就有lunch set午後自選三食,我地人三點黎到,唔洗點等位就有得坐,依到唔算大間,店員都好忙做得好快手。我地簡左個壽司盛拼蒸蛋同炸周打蜆湯餅都係$50另加$12有軟殻蟹手卷。兩個人食再散叫左啲壽司依到個手卷即叫即整,仲熱哄哄,夠哂脆。蒸蛋入面啲料多,有冬菇蟹柳等,蒸得又夠滑如果食炸蝦卷建議可以問店員拎啲沙律醬點黎食依到兩咁多都係$1xx又唔洗同人逼,好滿足皀一餐

如果食炸蝦卷建議可以問店員拎啲沙律醬點黎食

依到兩咁多都係$1xx又唔洗同人逼,好滿足皀一餐

2018-11-11 239 瀏覽
前排同朋友係美孚行到去萬克頓山下,經過元氣壽司見冇人排隊就入左去食lunch。叫左個lunch set。有前菜,飲品,壽司。84蚊都算合理。壽司好靚仔,大大件,又夠新鮮。