2013-07-28 250 瀏覽
日式拉麵店多完一間又一間, 有排長龍的, 有含蓄的, 有濃有淡。而這家倉吉就仿效了日本半自助式的拉麵店的風格, 大門外擺有一部拉麵售賣機, 客人只需在外按鍵選好拉麵, 付款, 然後入內找位置便行。入內, 每一格如自修室般面壁, 旁邊木板位置可活動開關, 方便兩三人同吃。位置上擺有你對拉麵要求喜好的表格, 內裡問到你要求的湯的濃淡, 蔥蒜多少, 拉麵硬度, 香油等。客人只需逐一回答, 然後按前面的鐘呼喚服務員。之後將購買的單據加上填好的表格一併交回前面洞內服務員, 然後靜待拉麵來臨。我點的是一個和牛拉麵。利用牛骨精密熬製出來, 湯底味道不似馬來牛肉茶, 而是更像越南的生牛河湯, 不過味道濃厚許多。可是, 牛湯並不像濃豬骨湯一樣膠口, 鮮肉熏味亦不強, 但就是比較香而味道持久。不過這個牛湯仍自覺不夠濃味, 而加上金蒜, 芽蔥味道之後味道質感更多了一份爽的效果。但是牛肉湯吃完後在口中的口渴感覺依然強勁, 相信香油與味之作料都不少。湯底 -- 6.5/10麵條方面, 餐廳用上的是比博多幼拉麵粗約兩個圈左右的白麵條。整體一束麵條比較長, 所以在不咬斷麵的情況底下, 夾上小撮一點的麵都比較好些。不
麵條方面, 餐廳用上的是比博多幼拉麵粗約兩個圈左右的白麵條。整體一束麵條比較長, 所以在不咬斷麵的情況底下, 夾上小撮一點的麵都比較好些。不過麵條拉湯力弱, 再加上湯的粘力不強, 令口中入湯感有點不足。但是麵條選擇是硬一點的, 麵條卻有可滿意的嚼勁口感, 為麵條加上一點分數。麵條 -- 7.5/10
配料方面主要是四片生和牛片, 不過上桌時和牛片幾乎插進熱湯裡, 故我即時撈起, 並將其中一片放進口中, 可是這片牛卻是凍冰冰的雪藏口感。感覺有點失望, 但畢竟牛肉肉質軟滑, 雖不能入口融化, 也可接受吧! 只是餐廳可考慮用些方法將和牛片回暖一點才一起入湯上桌, 不會令客人產生肉眼, 思想質口感上的錯覺吧! 牛肉外, 麵中最多的是芽蔥和一些沉到底部的粟米, 其實餐廳還可考慮加入木耳絲, 令都條口感複雜性提升吧。配料 -- 6.5/10
最後, 餐廳在為吃牛湯的朋友送上一杯, 能使味蕾清新清爽的檸檬汁, 以解除口中油膩感。但就如前文所述, 此湯並不如想像之中油膩, 就算是選了濃味, 也不見得太濃, 所以這汁實際幫助不大。

整體來說, 從湯底, 麵條到配料都只不過是一般, 可能賣點在於可以暢快的面壁與私隱食相而已。而且相較其他拉麵店, 這個拉麵的份量是比較小一點, 但價錢卻跟其他的不相上下, 確實是可有不少的選擇空間吧!
2013-07-27
間拉麵店好特別, 係用一部自動受賣機買飛, 之後入去搵位坐. 座位係一格格的, 前面有塊布可以拉起, 職員會係果度比食物我地. 入到去坐低, 會見到前面有野比我地填, 可以揀麵ge軟硬度, 要晤要蒜, 蔥果d… 湯ge濃度, 等等. 今次叫左叉燒拉麵, 墨魚拉麵, 海草沙律.湯底: 好濃, 但覺得味道麻麻地. 成碗麵好香麵: 可以自己揀麵ge軟硬度, 我揀左硬… 就真係好硬叉燒: 好食! 軟滑, 入口即融. 有d叉燒醬味道墨魚: 爽口, 不過無味的海草沙律: 有d怪怪的味道… 可能食晤慣掛…Overall: 每晚拉麵附送一杯鮮檸檬汁消滯. 約$70一碗麵 + 一兜仔海草沙律$14… 我覺得可能佢用料好好, 但呢個味道晤值呢個價錢… 環境同服務正常. 去食ge, 都係想試下新野…
湯底: 好濃, 但覺得味道麻麻地. 成碗麵好香
麵: 可以自己揀麵ge軟硬度, 我揀左硬… 就真係好硬
叉燒: 好食! 軟滑, 入口即融. 有d叉燒醬味道
墨魚: 爽口, 不過無味的
海草沙律: 有d怪怪的味道… 可能食晤慣掛…
墨魚拉麵
墨魚拉麵
海草沙律
2013-06-28
2013-06-15 88 瀏覽
同男朋友行街經過, 見佢係自動販賣拉麵, 所以抱著玩下既心態去試下.(雖然日本已經好普遍... 在香港第一次試... )拉麵款式少, 份量都比較少, 咁既價錢我覺得貴左D...不過其實都幾好食..我同男朋友都叫左"和牛神拉麵"...個湯濃度我揀左正常, 但都幾濃下.. D牛就好好食呀~可能我餓得滯.. 飲哂d湯... (平時食拉麵我只係飲一半)我地仲叫左小食黑豚肉, 廿幾蚊得兩塊, 真係好矜貴! 不過係幾好食既.如果下次我一個人行街, 應該會再去食既..但同男朋友, 或同其他朋友... 應該就唔會再去食了~
(雖然日本已經好普遍... 在香港第一次試... )
拉麵款式少, 份量都比較少, 咁既價錢我覺得貴左D...
不過其實都幾好食..我同男朋友都叫左"和牛神拉麵"...
個湯濃度我揀左正常, 但都幾濃下.. D牛就好好食呀~
如果下次我一個人行街, 應該會再去食既..
但同男朋友, 或同其他朋友... 應該就唔會再去食了~
2013-06-15
2013-06-02 74 瀏覽
近年香港既拉麵店開到成行成市, 多到猶如天上繁星 (OK 係誇張左少少),但好食既都真係唔多, 至今覺得係好食既就只有豚王,好食既一來又要排隊啦, 仲要冒住排排下隊突然又賣晒既可能性啦,所以時不時都會發掘下一D新開既拉麵店, 好讓食碗好食既拉麵既機會上升位於WOODHOUSE地下既倉吉, 由自助售賣機, 顯示座位既燈牌, 店內如自修室既格局,每個坐位左右都有牌板格住, 坐低先填表選擇湯底, 麵既軟硬度, 有蔥無蔥...etc, 連表同飛仔一齊俾侍應呢D野同日本有名既拉麵店"一蘭"係一模一樣, 比較唔同既係拉麵既款式比一款叉燒拉麵走天涯既一蘭多, 講左咁多先試試最緊要既拉麵質素如何我點既赤神辛味黑豚, 顧明思義係一碗有辣味有豬肉既拉麵,先講麵條, 我簡左硬麵, 條拉麵好粗身!! 同一條公仔麵既粗度無分別!(睇返下面既食家寫先知原來軟係幼麵, 硬係粗麵) WA 咁不如好似車仔麵咁寫明要咩麵好過啦! 湯底簡左濃, 我覺得還可以, 唔需要一邊食麵一邊飲水, OK豚肉幾厚但亦都幾"鞋"同乾......差另要左隻半熟蛋, 蛋黃唔算好流, 但可接受男友既和牛神, 因我只係食左一件和牛, 所以只可以講
但好食既都真係唔多, 至今覺得係好食既就只有豚王,

講左咁多先試試最緊要既拉麵質素如何
我點既赤神辛味黑豚, 顧明思義係一碗有辣味有豬肉既拉麵,
(睇返下面既食家寫先知原來軟係幼麵, 硬係粗麵)
WA 咁不如好似車仔麵咁寫明要咩麵好過啦!

豚肉幾厚但亦都幾"鞋"同乾......差
另要左隻半熟蛋, 蛋黃唔算好流, 但可接受
男友既和牛神, 因我只係食左一件和牛, 所以只可以講塊肉喇,
和牛只係輕輕煮過, 中間仍然粉紅色, 比較薄唔鞋口,
比豚肉好好多!

加影: 當年o係日本食既一蘭, 噢....我真係二十萬分掛住你呢!
題外話/補充資料: 外在抄到十足十, 抄其實係無所謂, 但抄要抄得同樣好食或青出於藍都唔係容易 唔好唔記得最重要既係食物本身, 據聞正牌一蘭將要進駐香港, 如果仍然無改進, 我諗倉吉都好難繼續生存落去喇....
2013-05-20 57 瀏覽
好幸運 唔洗等位 由我第一次見到佢地用日本拉麵店流行既自動販賣機order食物,就比呢樣野吸引住 所以今日既晚飯就係到解決 我叫左個和牛神 軟拉麵 ,男朋友叫左個差燒 硬拉麵,其實和牛湯底唔錯 但對比差燒湯底下比較淡 ,而硬拉麵的確好比軟拉麵 食完的確幾“利” ,一杯free既檸檬汁的確幫左我唔小
好幸運 唔洗等位
所以今日既晚飯就係到解決

2013-05-19
2013-04-12 14 瀏覽
記得上次來這家餐廳的時候,也是用團購,當時還有幾桌人在坐,今次來, 在大好的星期天卻只得我們2個人...食評:今次買的是特盛, 多了幾款前菜可試半熟蛋做得一如其他拉麵店般流心, 右上的沙律略嫌過酸, 左上的魷魚用了傳統壽司店的直紋切法, 口感很軟燸完全沒有根, 最出色是當然是正中的廣島蠔, 這顆半熟蠔的質素絕對比酒店生蠔有過之而無不及, 蠔味香濃四溢, 真正齒頰留香我們交換了一片和牛跟叉燒, 所以你會見到碗上有2種肉~豚神: 味道雖不如"豚王"般香濃掛湯, 但換來的是較少的油膩感, 叉燒亦比"豚王"來得厚, 卻絲毫沒有過鞋, 一咬即溶在口中, 而且半肥瘦正是我的最愛和牛神: 湯底是少見的和牛湯, 有很重牛骨味, 這湯底我亦未在其他拉麵店吃過, 略酸卻沒有違和, 應該是經過特別調味, 和牛片是半熟, 同樣入口即溶
記得上次來這家餐廳的時候,
也是用團購,
當時還有幾桌人在坐,
今次來, 在大好的星期天卻只得我們2個人...

食評:
今次買的是特盛, 多了幾款前菜可試
半熟蛋做得一如其他拉麵店般流心,
右上的沙律略嫌過酸,
我們交換了一片和牛跟叉燒, 所以你會見到碗上有2種肉~

題外話/補充資料: 值得一提的是, 他們雖然是自助式卻令人覺得很貼心, 掛在牆上的紙巾盒(OK我承認對小孩來說有點過高) 掛袋的勾, 飯後的懧懞汁很是解膩(不過今次卻沒有給, 可能忘了吧) 希望他們不會那麼快倒閉吧
2013-03-31
  • 廣島蠔
2013-04-01 7 瀏覽
第二次買倉吉嘅團購,上次食過都不錯,但今次貴了食物少了,質素差了。所以當日星期六下晝一點都只係得我地一枱,生意認真慘淡。團購包一碗和牛同一碗豚肉。蔥,蒜,濃度可揀。麵也可揀軟或硬,最搞笑係以為係火喉處理,點知係麵身完全唔同,軟係幼麵,硬係粗麵。豚肉湯底濃過和牛好多,肉味重啲。豚肉肉質也不錯,肥瘦分明;配料有温室豆苗,木耳絲同粟米。硬身麵條有咬口。和牛湯底較淡,仲有陣酸味。。。和牛好嫩,ok...整體只係一般,下次再有團購都唔會再幫襯了
團購包一碗和牛同一碗豚肉。
豚肉湯底濃過和牛好多,肉味重啲。
和牛湯底較淡,仲有陣酸味。。。
和牛好嫩,ok...
整體只係一般,下次再有團購都唔會再幫襯了
2013-03-01 6 瀏覽
I've ordered a bowl of ramen with pork. I found a piece of meat which tastes like chicken(though I'm not quite sure) The meat is freezing cold like it has just been taken out of the freezer. The piece of fat is sticking out of the meat occupying more than 90% of the meat. The ramen is just tasteless like it has not been cooked at all. The soup is not really tasty. After all, I don't think the bowl of ramen can cost 7X. Totally not worth it.
2013-02-18 3 瀏覽
這間拉面店真是十分特別你先要在門口用它的自動售賣機買票然後你可以在門口處看到指示板, 示意那一張桌子沒有人用的, 你便可以去坐進去後, 每一個人都會有一個位子就像自修室一樣, 每個人都有一格所有要用的用具, 例如筷子, 杯, 什麼都在你的位子上了桌子上有一張紙, 你要選你想要一碗怎樣的拉面, 好像面要軟還是要硬的, 湯要濃還是要淡的寫好後要按鈴很神奇地會有服務員抻手從你的桌子上拿走票等一會, 服務員就會從桌子前面的布幕, 把拉面送上要是兩位以上的話, 服務員會把桌子中間的隔板打開我點了一個豚肉拉面我要的是濃湯, 但對於我來說其實也不算太濃豚肉十分入味,面我點的是軟, 其實也沒有我想像中軟, 我想如果我點的是硬, 可能會真的很硬麻油十分香, 蒜泥也不錯覺得油很重嗎?不要緊, 吃完拉面會有一小杯鮮檸檬汁送上, 十分清新朋友點的是和牛拉面他也覺得牛肉十分不錯沒有100%的熟, 反而中間還有一點生的, 很好朋友平時沒有飲湯的習慣今次竟把面湯都飲完了他覺得真是十分不錯加上店內的氣紛, 我們都覺得十分滿意
這間拉面店真是十分特別
你先要在門口用它的自動售賣機買票
進去後, 每一個人都會有一個位子
就像自修室一樣, 每個人都有一格
所有要用的用具, 例如筷子, 杯, 什麼都在你的位子上了
寫好後要按鈴
很神奇地會有服務員抻手從你的桌子上拿走票
等一會, 服務員就會從桌子前面的布幕, 把拉面送上
要是兩位以上的話, 服務員會把桌子中間的隔板打開
我點了一個豚肉拉面
我要的是濃湯, 但對於我來說其實也不算太濃
豚肉十分入味,
麻油十分香, 蒜泥也不錯
朋友點的是和牛拉面
他也覺得牛肉十分不錯
沒有100%的熟, 反而中間還有一點生的, 很好
朋友平時沒有飲湯的習慣
今次竟把面湯都飲完了
他覺得真是十分不錯
加上店內的氣紛, 我們都覺得十分滿意
2013-02-17
2013-01-19 18 瀏覽
從報紙得知有一間新拉麵店在尖沙咀開業,近年來在坊間越開越多,究竟這店有甚麼特色,使我決定放棄去橫綱拉麵,而轉試此店呢?答案就是一蘭!一蘭是很多香港人去日本也會去的店,我是其中一人!最大特色是像自修室一樣,坐位之間是有木板隔開,不用和其他人有交流,私隱度滿分呀!最重要當然是拉麵水準很高!倉吉的裝修、餐廳格局、及樓面流程中有些地方和日本拉麵店一蘭同出一轍,例如都是用自動販賣機讓顧客先選購拉麵,坐位之間也有分隔,上食物也是在坐位前的窗口。不過感覺上倉吉是刻意預留空間製造此格局,所以並未能善用樓面面積。此外,倉吉店內比較多燈,少了像一蘭的隱世小店的感覺。還有一點是每一個位置空間有限,若除了枱下已設的手袋掛鈎,在牆上也有地方掛外套就好了。食物方面,試了豚肉拉麵、沾麵及前菜拼盤,其中海帶沙律是因在Facebook like了而送的。拉麵感覺一般,略嫌麵條有點硬。第一次食沾麵,湯底頗濃及偏油,還是喜愛湯拉麵。前菜就很一般,溏心蛋蛋黃比較實心,個人不太喜愛送的沙律。總括來說,倉吉是可一試的!

答案就是一蘭!

總括來說,倉吉是可一試的!

題外話/補充資料: 可能是新店,有位男仕會在門外解說怎樣買票,他也會在店內指示顧客怎樣選擇麵的軟硬度等,指示顧客按鈴下單後,就迅速回到後方回應鈴聲及接單,真是辛苦了!
2013-01-18
2013-01-16 9 瀏覽
男友仔一直都 like 食拉麵, 所以每逢有新拉麵店, 我地都會去試一試~呢間拉麵店都開左一陣子架啦, 不過一直都就唔到時間出黎試....某日, 竟然比我見到佢有團購, 一定唔可以放過, 吼吼!!!!呢個團購有一個好大既好處....就係唔使 book 位, 幾時去都得~終於, 咁啱呢日要出尖沙咀拎野, 一於就去食個拉麵做 lunch 啦!!去到覺得全部都好新奇, 因為門口有部自助買賣機, 可惜.........壞左~舖入面既新奇係, 全部都係木既 bar 枱設計, 位同位之間可以有個木既屏風阻隔, 好有私人耶!!枱上面既每個位都有一 set 調味料, 包括: 海鹽、辣粉...etc.落 order?! 有野問!? o禁一下你個位面前個鐘就會有人解答你架啦~紙巾!? 都有既, 就貼左響牆上面..... 另一個特色係, 店員好少會響樓面走動.....我地隨便揀個位坐低, 然後將中間既木屏風收起, 哈哈!!見到枱面已經有張 order 紙仔響度, 剔完之後, 交完紙仔, 就周圍影下, 等食......排住影相, 都無睇等左有幾耐, 然後.....就響我個位前面既小紅布............

我地隨便揀個位坐低, 然後將中間既木屏風收起, 哈哈!!
排住影相, 都無睇等左有幾耐, 然後.....就響我個位前面既小紅布.........................
忽然有隻手申左出黎, 真係比佢嚇親, 哇哈哈哈~
原來上菜就係響返你個位果個窿窿, 如果你o禁鐘問野, 佢都係響果度申個頭出黎, 真係好攪笑.......

我地有咩食呢!? 團購二人拉麵套餐:
- 和牛神拉麵 1 碗
- 豚神拉麵 1 碗
- 廣島蠔油漬 1 客 (2 隻)
- 海石葵 "沖繩海葡萄" 1 客
- 可樂/忌廉 (2 罐)
- 檸檬汁 (2 小杯)
* 即刻去 facebook like 佢地個 page, 仲會有個一客 "枝豆" 送添呀!!

講返野食.....
(右) 和牛神拉麵 - 湯底有香濃既牛味, 和牛上枱係半生熟既.... 如果怕食生野既, 可以用湯既熱力整熟隻牛~
不過個人覺得半生熟好好味, 又香又軟.... 拉麵係幼身果種, 掛湯能力麻麻....
(左) 豚神拉麵 - 湯底既豚味唔夠濃, 豚肉還好, 入口算鬆化....拉麵同樣都係幼身果種, 掛湯能力麻麻....
(下) 檸檬汁 - 係比你清一清個味雷, 咩都無加, 就係檸檬汁, 醒神!!!
(中下) 廣島蠔油漬 - 呢個係冷盤, 但係入口一D都唔腥, 雖然蠔唔算肥美, 但係清甜可口, 好味.....
(中上) 海石葵 - 真係未食過, 佢個樣有D似....珊瑚, 哈哈!!
入口疾脆, 本身應該係無味既, 不過佢撈左個汁, 甜甜地又咸咸地咁...都幾得意......
最後我仲落左D辣粉, 甜甜咸咸辣辣咁.....哈~
枝豆 - 呢個無咩味, 連豆面既鹽都極少, 所以我都有自己落D海鹽.....

我同男友仔一齊 share 樣樣試, 最後一至覺得......
"和牛神拉麵" 個湯底同味道最好!!
小食, 我就幾鍾意果個 "廣島蠔油漬"
不過我地都同時覺得.....未必會再黎食, 因為.....如果原價佢都真係幾............................貴!!!
而且, 香港真係愈黎愈多拉麵店啦, 所以.....加油嚕, 哈哈~
2012-11-10
  • 和牛神拉麵
  • 廣島蠔油漬
2012-12-21
由於很多原因,我經常也會一個人吃晚飯雖然我從不介意別人目光,但有時覺得有些餐廳的確不適合一個人光顧倉吉拉麵位於活方,即是重慶大廈隔壁的地庫商場雖然此商場在剛開業時引入了不少日系時裝品牌但此場愈見冷清也沒有多少間餐廳做得十分成功十足十日本的拉麵店,倉吉使用售票機下單機器可自動找贖,客人買完票看指示牌那裡有空位走進店裡就是了有趣的是我去的那一天只有一張$500問店員可否找錢,她就說不可以,然後用鎖匙打開售票機在錢箱裡拿錢出來找贖那不是和原意背道而馳嗎?在日本的售票機可找贖1萬YEN的如何有辦法更改倉吉那部的設定?在一個星期六的下午茶時間,可能因為店裡沒有很多人的關係同行友人想到這裡嚐嚐,而我則因吃了個大午餐還是很飽問店員可否2人吃一個拉麵,她禮貌的說可以就決定點個時日午餐和牛神拉麵 ($56)內裡見到都是日本一蘭的格局如果多過一人就可把中間的圍欄摺起可是不知為何,明明此店只開業不久,圍著天花與格仔座位之間的布已有斑駁的油漬,令人感覺不太衛生正如其他的日式拉麵一樣,客人也是可指明拉麵的煮法如麵的軟硬度等按個鐘便有服務員幫你收已購的票和煮法紙,不消一會便有麵食和牛神用的是牛骨湯,單聽名字十分吸
由於很多原因,我經常也會一個人吃晚飯

倉吉拉麵位於活方,即是重慶大廈隔壁的地庫商場
雖然此商場在剛開業時引入了不少日系時裝品牌
但此場愈見冷清
也沒有多少間餐廳做得十分成功

十足十日本的拉麵店,倉吉使用售票機下單
機器可自動找贖,客人買完票看指示牌那裡有空位走進店裡就是了
有趣的是我去的那一天只有一張$500
那不是和原意背道而馳嗎?
在日本的售票機可找贖1萬YEN的
如何有辦法更改倉吉那部的設定?
在一個星期六的下午茶時間,可能因為店裡沒有很多人的關係
同行友人想到這裡嚐嚐,而我則因吃了個大午餐還是很飽
問店員可否2人吃一個拉麵,她禮貌的說可以
就決定點個時日午餐和牛神拉麵 ($56)
內裡見到都是日本一蘭的格局
如果多過一人就可把中間的圍欄摺起
按個鐘便有服務員幫你收已購的票和煮法紙,不消一會便有麵食
和牛神用的是牛骨湯,單聽名字十分吸引
喝到時感覺不夠熱,也太淡,像打邊爐的湯底
麵是幼麵,個人感覺太軟
份量也很少
軟驚喜的是原來在試業期間(不是已開業約一個月了嗎?)
在facebook上like它們的專頁可得到小食一客
那天送的是枝豆
有freebies當然很開心,更好的是枝豆的味道還不錯呢
隨麵還附送一杯小檸檬汁
根據它的說明,這是用作食麵後解油膩用的
它的用心是好的
但實在太酸了
喝得喉嚨灼痛
建議只能小口小口的喝

最後當然不收加一,也沒人趕你走
我一向支持非集團食店
只希望它可改進食物
才有競爭力
2012-12-17 28 瀏覽
日本有不少設自動販賣機的餐廳,現在香港也居然有了,而且也是賣日式拉麵的,這間就是倉吉拉麵,位于尖沙咀重慶森林地庫的Woodhouse活方商場8號。我當日原本是打算去Woodhouse的蘭芳園吃午飯的,誰知被隔壁的倉吉拉麵吸引著。 有位店員在門外解釋怎樣使用自動販賣機落單,其實就像汽水機一樣,揀中需要的食物,便按鍵,然後放入現金,再取回食卷及餘下的錢,便可進入店子。店內的座位全都是一個個的「劏房」,設計給一人前,非常獨立。 中間的木板是可以拿走的,方便結伴前來的客人。 坐下後,首先選擇麵質及湯的濃度及調味等,然後按下白色的服務按鈕,店員就會揭開紅布,取走你填好的選單及食卷。一會兒後,店員又會透過紅布,傳送食物給你,完全看不見店員的樣子的,感覺很詭異,又幾有趣。我點的是和牛拉麵($56)牛肉很腍很軟滑,很鬆軟而瞬間融化,建議盡快入口。 而麵質,我揀軟的,但就未算很軟。 而湯方面,略微不夠濃。玉子就不錯,幾Juicy。附送一小杯檸檬汁,以便清一清油膩及蒜味,都算頗細心。這拉麵店令我感覺良好,並非因為食物,講真碗麵並無驚喜,但我就喜歡這種給孤獨人的設計。 自己一個人進來吃麵,大可以不用見人,不

我點的是和牛拉麵($56)

玉子就不錯,幾Juicy。
附送一小杯檸檬汁,以便清一清油膩及蒜味,都算頗細心。
這拉麵店令我感覺良好,並非因為食物,講真碗麵並無驚喜,但我就喜歡這種給孤獨人的設計。 自己一個人進來吃麵,大可以不用見人,不必跟陌生人搭枱,也不用跟任何人談話。 你説這是寂寞嗎? 人應該有權去選擇孤獨,享受寂寞,有時一個人對著牆吃麵,也許是自省的另一種方式。
2012-12-17
  • 和牛拉麵
2012-12-01 7 瀏覽
今天晚上下課後,行經活方,有一間新拉麵舖開張,見有位唔使等,便首次嘗試一下。裝修間隔好似我早幾年前係日本福岡嘅日本拉麵街相似,從自助式售賣機點食物及俾錢,然後到吧枱搵位坐,吧枱中有木板間開,可以看不到隔離枱其他客人。而拉麵由枱前簾布後的待應遞入來,味道不知會與日本嘅博多拉麵相似嗎?今次我衹點了赤神辛味(黑豚)拉麵。到座位後,另有紙要選擇拉麵、配料及湯底的要求 我選擇硬麵身、濃味湯底、標準香油、多蒜茸及葱麵到,外形同福岡嘅博多拉麵相似,但喝一口湯,已感到不對,湯底有點酸味;雖然我要求濃味湯底,但感覺祇放了很重的麻醬,而湯很身,並沒有豬骨湯的鮮甜味,而且湯底過鹹,我食後幾個鐘整晚仍然覺得口乾,勁差! 我強調濃味並不等於勁鹹,湯底的要求同我在福岡要求的都是一樣,但味道就差得遠。再講麵身,我是要求硬一點因會有咬口,但嚟到的麵身簡直係淋夾軟,仲差過連銷店 "X千"。而叉燒很厚,雖然有啲咬口,但冇乜味道,我唔係幾接受到,成碗拉麵以呢個價錢整體都唔值
到座位後,另有紙要選擇拉麵、配料及湯底的要求
我選擇硬麵身、濃味湯底、標準香油、多蒜茸及葱

赤神辛味(黑豚)拉麵
2012-11-30
這家店在門外有一部仿日式拉麵店的點菜機,相信大家也在其他食評看得到,大家一定要試試,因為這樣點菜真的很過癮食評:廣島蠔醬油漬: 半熟的廣島蠔實在很好吃, 比某些酒店還黏在蠔鼓上的生蠔更好吃海石葵: 頗辣, 開胃小品來說有點過辣, 但對吃得辣的人來說應該很開胃和牛神拉麵: 和牛只有3片, 也很細, 但絕無欺場, 5成熟中間紅卜卜, 吃下去有很濃的牛味, 比得上某些高級餐廳的牛扒味, 牛骨湯也很濃, 一喝就知道是老火湯, 不是味精, 對比一般拉麵店只有豚骨湯底來說, 很特別豚神拉麵: 對比和牛, 豚神的叉燒較大塊而且較厚, 很有咬口, 湯底不像最出名那2間般濃, 但豚骨味依然香, 很適合喜歡LIGHT一點湯底的人
這家店在門外有一部仿日式拉麵店的點菜機,
相信大家也在其他食評看得到,
大家一定要試試,
因為這樣點菜真的很過癮

食評:

題外話/補充資料: 一個一格仔的坐位與坐位間可自行摺起隔板, 而且每個位前都有一洞口跟廚房相連, 又有一個鐘仔可以叫廚房過來下單, 個人覺得很有趣!
2012-11-17
  • 廣島蠔醬油漬