2014-06-08 1828 瀏覽
2個人就點了半隻雞,有香菜、洋蔥、蒜頭醬汁底濃郁惹味,肉質軟滑,辣辣地,吃過雞後,便可加入上湯叫左幾款火鍋配料,碟碟新鮮薯粉入口有煙韌質感,索左d汁幾好味叫左個安格斯牛,價錢雖然比起其他牛係貴左啲但放入口真係好重牛肉味,而且食落去仲有牛既油香菜蔬類試了油麥菜配上美味雞湯來吃,亦達預期般爽甜整體來說,各式火煱生料選材皆算新鮮
2個人就點了半隻雞,有香菜、洋蔥、蒜頭
醬汁底濃郁惹味,肉質軟滑,辣辣地,吃過雞後,便可加入上湯
叫左幾款火鍋配料,碟碟新鮮
薯粉入口有煙韌質感,索左d汁幾好味
叫左個安格斯牛,價錢雖然比起其他牛係貴左啲
但放入口真係好重牛肉味,而且食落去仲有牛既油香
菜蔬類試了油麥菜配上美味雞湯來吃,亦達預期般爽甜
整體來說,各式火煱生料選材皆算新鮮
2014-06-04 1369 瀏覽
來來雞煲我,吃過很多家,在大圍店的,在荃灣店的 ,味道全部都不錯,這一家是我吃過咁多次中,味道最差的。雞的分量很少,味道不夠濃。 雞肉也不夠滑,完全不入味,口感只像蒸雞肉加湯汁。絕對不新鮮的豬潤。 一放進口,已吃得出,口感新鮮。可能是雞煲味道不夠,其他材料也只是一般。 鵝腸不夠彈牙, 蔬菜類不用多提,因為雞煲的味道不夠,道至蔬菜也欠缺雞煲的感覺。值得一提的就是有牛肉,價錢雖然貴,但上算新鮮,上算不錯。 下次為有走遠一點去大圍分店吃吧。

絕對不新鮮的豬潤。 一放進口,已吃得出,口感新鮮。

值得一提的就是有牛肉,價錢雖然貴,但上算新鮮,上算不錯。
下次為有走遠一點去大圍分店吃吧。
2014-03-19 1310 瀏覽
這個星期六晚上,我和一班自己朋友,去到尖沙咀吃了來來重慶雞煲,味道非常惹味,雞肉的質地非常好,非常滑,而雞亦十分新鮮,口感非常好,雖然雞的分量不是太多, 但起碼湯底不是死鹹的味道,而真的有重慶味道,我們點了中辣,我們一夥人都是能吃辣的,但是中辣已經是我們的最能接受的, 因為真的很麻, 我們還點了一些肥牛, 雞子,响令,豬頸肉,生菜等等,材料新鮮,味道也好味,因為火鍋最重要的,就是材料新鮮,湯底好味,這裡兩點也能做得好好,我們必定會再次到這裡晚飯!!!其實一班人出來,都不在意食物,能夠聚一聚,就是我們最主要的目的。當然最好是有美味的食物配搭,今晚我們一班朋友,又有美食,真是非常開心!!!
2014-03-02
2014-01-13 1040 瀏覽
是日約9時才吃晚飯,倒是糖水已先吃了。想在尖沙咀吃雞煲,一搜之下便決定了吃來來。  不知是因為時間已不早,還是位置太偏僻?店裡還有不少虛席。  裝潢挺好,座位不窄。  來來重慶雞煲,叫的是小辣,不過也挺辣的,很濃味本來有很多芫茜舖在面頭,不過被我們挑走了;不喜歡芫茜的人記得要早張聲呀。先不加湯,把薯仔片放下去滾熟是我的最愛~給點耐性,吸收了汁料的薯仔又軟又惹味!不過這次離奇地有點像咖哩薯仔  我們還叫了響鈴、烏冬、冬菇、金菇、墨魚滑、芝心丸、唐生菜、油麥菜......老實說雞煲挺不錯,不過配料就一般般了,烏冬是廉價烏冬,沒彈性。另外飲品頗貴,雞煲店通病?  員工很有禮,多次幫我們加湯。慢慢食左差不多兩個鐘嘢,舒舒服服,每人都係百幾蚊,幾抵
  不知是因為時間已不早,還是位置太偏僻?店裡還有不少虛席。

裝潢挺好,座位不窄。
來來雞煲
  來來重慶雞煲,叫的是小辣,不過也挺辣的,很濃味

2014-01-09
來來雞煲
2013-11-27 816 瀏覽
來來重慶辣雞煲,雖然有好多分店 ,最喜歡的應該是大圍店,但今天為了方便,到來尖沙咀的分店,這次是我第一次到來,裝修比較新,環境比較舒適,而侍應的服務態度都比較好……食物方面,感覺上較衞生,而上煲的速度也快,但雞煲的味道卻有點不同,認真說,大圍店比較好,這裡的味道較鹹,而不是較濃,雞的入味程度也較差,雞肉的質地亦非常鞋,吃起來不夠香,大慨是不夠風味吧!!!!另外雞的份量也比較少!!因為係宵夜,三個人只吃了一個雞煲,數支啤酒,二百幾蚊,下次都係要去大圍店……
2013-11-21
$90 (宵夜)
2013-09-19 567 瀏覽
之前食過大圍來來雞煲,回味無窮,成日心思思想食,但入到大圍好遠。。。又打鼓退堂。。。。發現原來有其他店,就立即約了友人J先生一齊到尖沙咀來來。地點位於st Mary隔離,知道不難,要找就難。當日星期日,恐怕無位所以預先頂枱,但電話打極不通,這點需改善。到達後發現只有幾張枱,已經想會不會中伏,因為星期日,應該很多人出街尋吃才是算吧,一場來到,料知與J先生點了雞煲,小辣,及貢丸蟹子丸,皇帝菜,脆魚脘片,金茹菜。雞煲到了滾了一會,吃了一件雞,味道是夠,但辣去了哪裡 連吃不得辣的J先生都覺得只有甜而不辣,所以便叫侍應給我們辣粉加辣加了半大碗才感覺到雞嫩,多肉,足件丸類採用高一級的,略貴皇帝菜與金菇吸了湯後好吃脆魚鯇件壞臭得過份,很腥,肉質死棚棚,投訴後,只能換其他食物。友人J先生選擇了芝士腸,普通貨。我強烈建議不要在此叫飲品,$16一罐可樂,好過去搶。
之前食過大圍來來雞煲,回味無窮
,成日心思思想食,但入到大圍好遠。。。又打鼓退堂。。。。

發現原來有其他店,就立即約了友人J先生一齊到尖沙咀來來。

算吧,一場來到,料知

雞煲到了滾了一會,吃了一件雞,味道是夠,但辣去了哪裡

加了半大碗才感覺到

雞嫩,多肉,足件
丸類採用高一級的,略貴
皇帝菜與金菇吸了湯後好吃
脆魚鯇件壞

我強烈建議不要在此叫飲品,$16一罐可樂,好過去搶。

2013-09-17
2013-09-03 391 瀏覽
今次是我第一次係Openrice寫食評,令我想開個A/C來寫評論的原因是果餐飯食到好激氣,又令我D朋友好唔開心,所以我想寫黎同各位分享.  星期日同外地朋友一行四人黎到尖咀的來來雞煲食飯,由於我的朋友鐘意食辣,我又上OPENRICE睇好多人LIKE旺角來來雞煲,于是就念住尖咀的來來同佢同一個集團應該都唔差,于是係尖咀Shopping完之後就帶朋友去食,點知大感失望,仲令朋友食得好唔開心,Sorry My Friend.   當時我地點左個水煮魚,乾鍋辣蝦,鴨舌.辣蝦都算一般,都算過得去,但個水煮魚真係好唔掂,完全無魚味,鯇魚食落去仲係淋淋地,仲有D苦味,超唔好食,之后同店員反映,店員就話我地叫的唔係脆鯇,所以無咁好食,即時O晒嘴,唔係脆鯇都唔會有D苦味掛?搞到我地成餐飯的氣氛都好唔開心。所以下次一定唔會再去。
,Sorry My Friend.
2013-09-29
2013-07-17 332 瀏覽
因為一向有去其他分店, 質素都很好,今次因為近屋企,試一下尖沙咀分店。首先叫了一隻雞煲,來到時只有半隻份量,加上一向有去開其他分店。一眼便看清楚是半隻。我已叫過無數次半隻份量。然後我去問服務員說:這是否半隻,雞亦,雞腳得一份。而且沒有雞頸?服務員冷笑的說:哦,即係爭你一隻雞亦同雞腳啦。哈哈哈然後他叫了經理過來,經理又說:我們來貨的時候有時會得一隻雞腳一隻雞亦,而且沒有雞頸。(完全沒有說服力)那你現在是否要我俾半隻雞你??我真的好無奈,你俾得半隻我仲講到好似來呃半隻雞咁 (我付一隻價錢), 雖然係咁, 佢都有話送啤酒, 我飲左一至二支, 問我仲要唔要俾D菜我,  但好可惜, 我地已經完全無MOOD 求其食完就算, 雖然後期DEAL WITH 我地既經理處理得不太差(公道說話) 但感覺是因為覺得我地無理或想呃佢半隻雞。  而且佢補償既野係其他, 而唔係睇清楚點解小左半隻雞, 最後埋單都係一隻雞的價錢, 我飲左兩支啤酒其實仲俾貴左小小, 不過後話, 以後唔會再去, 你試想下, 叫一隻雞, 俾半隻你, 之後仲要無睇過話你聽, 果度係一隻雞, 即使得一隻亦一隻腳, 份量完全無看清楚,  做過某大
服務員冷笑的說:哦,即係爭你一隻雞亦同雞腳啦。哈哈哈

那你現在是否要我俾半隻雞你??我真的好無奈,你俾得半隻我仲講到好似來呃半隻雞咁 (我付一隻價錢), 雖然係咁, 佢都有話送啤酒, 我飲左一至二支, 問我仲要唔要俾D菜我,  但好可惜, 我地已經完全無MOOD 求其食完就算, 雖然後期DEAL WITH 我地既經理處理得不太差(公道說話) 但感覺是因為覺得我地無理或想呃佢半隻雞。  而且佢補償既野係其他, 而唔係睇清楚點解小左半隻雞, 最後埋單都係一隻雞的價錢, 我飲左兩支啤酒其實仲俾貴左小小, 不過後話, 以後唔會再去, 你試想下, 叫一隻雞, 俾半隻你, 之後仲要無睇過話你聽, 果度係一隻雞, 即使得一隻亦一隻腳, 份量完全無看清楚,  做過某大飲食集團神秘顧客既我, 簡值覺得是劣等。

PS: 重點, 我話得半隻既時候, 佢地完全無望過我個煲既份量就話係一隻, 我食完D 骨小到......兩隻碟加起來只有幾舊骨
2013-04-04 246 瀏覽
一行7人 book好木台 8:30pm完全唔駛等 店都係坐滿7成人左右要了1隻雞雞煲遠遠已傳來香味叫了小辣 不是很辣 不過個汁的確係好濃 好結身 小辣已經好惹味 雞件都幾多的 胸肉都幾多件當然亦有雞頭 雞頸 骨等叫了一碟本地手切肥牛 本人認為一般 牛味是有的 不過略嫌肉太"鞋"口 稍為烚了10秒都食得出不夠幼嫩 有點失望響鈴不是即炸的 上碟時是涼的 不過仍很脆 放落鍋里10幾秒 脆脆軟軟的 完全吸曬雞湯的味 十分讚! 我們叫了2碟呢! 魚皮也是很crispy 吃到很飽都要再加多一碟! 讚!squid meat ball 很一般 不夠彈牙重雪味 還有點腥味薯仔片真係呆左 收人三十幾蚊得幾片 仲要薄片!除了薯仔片 好似菜苗 芋絲 魚皮等 都是只有一丁點 但價錢又貴!最離譜是烏冬 $16一個!!!!!!!! 也不是什麼手打烏冬 16蚊一個有點太貴囉! 埋單差不多$1300 唔抵食!
一行7人 book好木台 8:30pm

本人認為一般 牛味是有的 不過略嫌肉太"鞋"口
稍為烚了10秒都食得出不夠幼嫩 有點失望
響鈴不是即炸的 上碟時是涼的
不過仍很脆 放落鍋里10幾秒 脆脆軟軟的 完全吸曬雞湯的味
十分讚! 我們叫了2碟呢!

魚皮也是很crispy 吃到很飽都要再加多一碟! 讚!
squid meat ball 很一般 不夠彈牙
重雪味 還有點腥味
薯仔片真係呆左 收人三十幾蚊得幾片 仲要薄片!

埋單差不多$1300 唔抵食!
題外話/補充資料: 服務很好
  • 響鈴
2012-11-06 170 瀏覽
The chicken pot with mild spicy was really good!!! It can also be used for hot pot base but since I wanted to try the fish, we opted not to do the hot pot this time. We have been here before and actually really love the hot pot here! The fish looked very interesting but ended up really just mediocre.
2012-07-28
2012-10-13 40 瀏覽
本身諗住訂位, 但個電話打極都打唔通....好在walk-in去都唔係好多人入面其實坐得幾舒服, 一班朋友傾計食飯都唔錯我地坐左好耐都未齊人...可能侍應都等到唔耐煩走黎問我地駛唔駛order雞煲先..我地叫左小辣全隻雞 ($188) , 個雞煲好多水、洋蔥、(嚴茜)。。。。冇乜香味, 食落去又唔入味, 所以味道都唔多夠, d雞好肥, 同埋好小, 唔多覺有全隻。。好似全部都係雞頸咁....連主打既雞煲都唔好味....食到差唔多, 上左其他打邊爐料......都唔平架.....所以我地唔係叫左好多~~叫左牛拍業($38)、枝竹($40)、龍蝦丸 ($38)、墨魚滑 ($40) 同埋鳥冬 ($16)....d料都叫做乾淨、企理! 不過份量唔多墨魚滑麻麻地....好膠除左呢d之外, 另外叫左個夫妻肺片同埋椒鹽鮮魷夫妻肺片就好辣.......冇乜特別椒鹽鮮魷麻麻...份量係幾多.....但冇椒鹽味, 好似食緊炸魷魚咁..........
入面其實坐得幾舒服, 一班朋友傾計食飯都唔錯
乾淨企理
我地坐左好耐都未齊人...
可能侍應都等到唔耐煩走黎問我地駛唔駛order雞煲先..
好似全部都係雞頸咁....連主打既雞煲都唔好味....
食到差唔多, 上左其他打邊爐料......
都唔平架.....所以我地唔係叫左好多~~
d料都叫做乾淨、企理! 不過份量唔多
墨魚滑麻麻地....好膠

除左呢d之外, 另外叫左個夫妻肺片同埋椒鹽鮮魷
夫妻肺片就好辣.......冇乜特別
題外話/補充資料: 唔比喊面係因為環境唔錯.... 但想食好野就唔駛揀呢度
乾淨企理
2012-09-22 19 瀏覽
之前去過太子果間食過唔錯,諗住尖沙咀都應該差唔多。點知原來咁難食!先講雞煲,叫左小辣。個煲好多汁,味偏淡。但仲算尚可豆腐- 變左,酸既墨魚滑- 好粉,冇彈性,好水,仲有d酸桂花蚝- 一d都唔鮮甜,冇味肥牛- 切都好厚,唔焾朱潤- 好多筋,好鞋最安全食菜,但係好細碟好少朋友都食得唔飽,但真係唔想再食。 寧願埋單好了。

先講雞煲,叫左小辣。個煲好多汁,味偏淡。但仲算尚可

豆腐- 變左,酸既
墨魚滑- 好粉,冇彈性,好水,仲有d酸
桂花蚝- 一d都唔鮮甜,冇味
肥牛- 切都好厚,唔焾
朱潤- 好多筋,好鞋

最安全食菜,但係好細碟好少

朋友都食得唔飽,但真係唔想再食。 寧願埋單好了。
松子桂花魚188一條~喊既~仲要好喊~叫佢地換就話係咁有d喊架!個menu都講明sweet and sour la~講到最後話換點知比返同一條只係淋d汁!有無搞錯~本身條魚仲係喊!叫佢比杯冰水叫幾次係比熱茶!放低仲要態度超差!個雞係唯一正常但係都唔值188!我地一行五個女仔決定再食其他野!如果想試既人請三思!想試吓有幾難食既又願意比咁多錢都可以試吓!用左半價團購coupon 一人都要90
2012-08-25
用餐優惠
團購
2012-08-03 4 瀏覽
今次同3個朋友黎食!當然叫左全隻雞嘅雞煲啦,我地揀左少辣。好大個煲,好足料!d雞肉好爽口,每一件都係肉,隻雞腳仲入味忝。先食左個雞煲先開始叫其他配料!不過其實食完個煲都飽飽地la!所以都係叫左兩碟菜。不過略厭份量少左d。
今次同3個朋友黎食!
當然叫左全隻雞嘅雞煲啦,我地揀左少辣。好大個煲,好足料!
d雞肉好爽口,每一件都係肉,隻雞腳仲入味忝。
先食左個雞煲先開始叫其他配料!
不過其實食完個煲都飽飽地la!
所以都係叫左兩碟菜。不過略厭份量少左d。
2012-08-03 9 瀏覽
來來重慶雞煲可算是其中一間小店打出名堂,由大圍總店開始,一直開分店遍佈港九新界。是次小妹與友人相聚,難得二人都對”辣”情有獨鍾,就來試一試聞名的雞煲和火鍋。尖沙咀這間店真不好找,在金巴利道的一個角落,無論從佐敦或是紅磡鐵路站都一樣都”行餐飽”。不過幸好店子本身座位舒適,冷氣也夠,而且面積夠大,不用等位非常省時,就是欠通風未夠好,害得我倆的頭髮都沾滿了雞煲味!惹味重慶雞煲(半隻)少不了,要了中辣。這客中辣很明顯modified,對我們兩位小妮子來說不過是小辣。可幸的是都算惹味,辣味仍算入了雞。這只雞應該是小雞,肉不算太多,二人份量就ok。之後就可以加湯來吃火鍋加點的火鍋材料全部都以素菜為主,玉子豆腐、粟米、菇菌類都是小妹至愛,多多都吃得來,尤其是粟米又甜又爽。加了湯後辣味就更淡,已經不覺得自己在吃辣雞煲了!還以為辣雞煲只會越煲越辣添,估計錯誤。在加湯前,我們用僅有的辣汁煮了一點薯粉,薯粉吸了辣汁,也不錯。除了雞煲火鍋配料外,我倆也要了一客水煮桂花魚片桂花魚比魭魚貴$50一客,可惜物非所值,魚不滑,水煮也不香不辣,而且表面看來有很多魚塊,其實墊底的全都是芽菜。要吃魚的倒不如”打邊爐”好了!
來來重慶雞煲可算是其中一間小店打出名堂,由大圍總店開始,一直開分店遍佈港九新界。是次小妹與友人相聚,難得二人都對”辣”情有獨鍾,就來試一試聞名的雞煲火鍋

惹味重慶雞煲(半隻)少不了,要了中辣。
除了雞煲火鍋配料外,我倆也要了一客水煮桂花魚片

吃罷覺得沒有想像中美好,可能辣的程度已modified to HKers' liking,始終吃不到重慶風味。