餐廳: 享慢煮意 (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
1K
The One好多嘢食,之前都食過好幾間,今次食間未食過嘅見佢好多牛角包item,啱晒我呢個牛角包lover😍最勁係連餐湯、甜品都可以加入牛角包當中,今次真係食包食飽😅Signature Manu $258/pp - Appetiser -🥐招牌龍蝦湯流心牛角包必叫呢個招牌item,好多人叫,啱晒打卡,一切開好多龍蝦湯流出,熱辣辣用牛角包沾滿龍蝦湯食,超正口感好好食,其實牛角包就好似酥皮咁,所以一定又夾又好食,牛角包好酥脆🉐🦞法式龍蝦湯+$28先生簡單啲就咁要龍蝦湯,味道濃郁幾鮮味- Optional Course -🍴香煎北海道珍寶帶子 配 魚子醬+$88平時都有自己煎下帶子,但出街食特別正,又大粒又鮮甜,煎得又香口,剛剛熟所以口感好軟滑,最正當然係有矜貴魚子醬,味道更提升😍🉐🍴明太子小龍蝦沙律+$98有明太子、小龍蝦,口感好爽,除咗就咁食可以搽落法包多士到,再有脆口感- Main -🦆法式油封鴨脾配紅加侖黑醋汁特別先要講嗰紅加侖黑醋汁,酸酸甜甜有黑醋香,完全可以減低油封鴨脾嘅油膩感,油封鴨脾外面好脆好香口,入面估唔到都好滑,係好食嘅😋🦐紅蝦北海道帶子龍蝦汁意大利飯Risotto口感
The One好多嘢食,之前都食過好幾間,今次食間未食過嘅

Signature Manu $258/pp

- Appetiser -
🥐招牌龍蝦湯流心牛角包

🦞法式龍蝦湯+$28
先生簡單啲就咁要龍蝦湯,味道濃郁幾鮮味

- Optional Course -
🍴香煎北海道珍寶帶子 配 魚子醬+$88

🍴明太子小龍蝦沙律+$98

- Main -
🦆法式油封鴨脾配紅加侖黑醋汁

🦐紅蝦北海道帶子龍蝦汁意大利飯
Risotto口感剛好,硬度適中,好多汁👍🏻 帶子一樣煎得靚又軟滑,紅蝦香又爽口

- Dessert -
🍦特濃牛奶軟雪糕牛角包
第二款牛角包,出面有少少砂糖咁少少甜少少脆,牛奶軟雪糕軟滑又有牛奶香,唔太甜,一齊食又係好正🉐

🍮法式焦糖燉蛋
口感當然好滑,特別係有陣薄荷味,幾清新

🚩享慢煮意 (The ONE) (尖沙咀) @fastgourmet
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 6樓L608號舖
2024-04-29 12 瀏覽
先講個環境:食食下,有烏蠅飛利飛去,真係搞唔掂。同佢哋講完,講左好似冇事發生,最後都係快快食完走,冇晒mood。再講下態度:講真要收加一既,啲態度一定唔得,可能係佢自己開既,老細咁款。最後食物: 黑毛豬蘋果蓉》肥膏太多,口味偏油膩,但肉質尚算夠冧,同蘋果蓉一齊食都唔夾。Parma ham沙律〉》份量真係好少,味道係幾好既,可惜有根,咬唔到,啲菜正正常常整體,有烏蠅已經完敗,不能接受可以比係啲食客面前飛利飛去,仲要搞到我哋啲飲品—_—所有食品/飲品份量偏少,唔想再講⋯⋯
先講個環境:

再講下態度:

最後食物:

所有食品/飲品份量偏少,唔想再講⋯⋯
2024-04-26
2024-04-26 141 瀏覽
其實呢度係第二次幫襯,上次嚟係午餐,今次「餐廳周」晚餐套餐$298pp,個人認為好抵食、又好好食😋餐廳位處The One 6/F嘅一個角落位(電梯一上對住),星期五、六晩上8點後會有歌手現埸唱歌🎤感覺好正😊歌手抱住結他🎸自彈自唱之餘,亦會與現場食客互動交流下👍🏻如果鍾意食牛角酥嘅朋友,呢度真係好啱,不過要小心食到成手都係,我就係嗰個😆迎賓飲料可提供無酒精選擇我哋揀咗一杯Prosecco氣酒🍸一杯雜錦果汁焦糖法國鴨肝醬鴨肝醬以焦糖燉制形式,梗係冇得輸😅爆醬蟹羔泡芙 蟹羔真係多到流晒出嚟,好鮮味😄招牌龍蝦湯流心牛角包其實將成個龍蝦湯包晒係個飽入面,一搣開,即刻流晒湯汁出嚟,而個飽因為索晒啲湯,所以特別好食😋😋😋經典凱撒沙律🥗招牌龍蝦汁蟹肉伊麵呢個蟹肉伊麵,好足料,本身伊麵已經好食,再加咁多蟹肉,超滿足👍🏻👍🏻👍🏻手工蛋撻皮 威靈頓牛柳(8安士)(+$38)呢個要額外加錢,但係比較失望,成件事做唔到「威靈頓」嘅效果😅爆餡開心果流心牛角包 亦係餡料流晒出嚟😅開心果嘅果仁及甜味👍🏻特濃牛奶軟雪糕牛角包將牛角酥切開,放入牛奶雪糕,做成甜筒嘅樣,討喜😍牛奶雪糕亦夠香濃😋😋

迎賓飲料
可提供無酒精選擇
我哋揀咗一杯Prosecco氣酒🍸一杯雜錦果汁

焦糖法國鴨肝醬
鴨肝醬以焦糖燉制形式,梗係冇得輸😅

爆醬蟹羔泡芙
蟹羔真係多到流晒出嚟,好鮮味😄

招牌龍蝦湯流心牛角包

經典凱撒沙律🥗

招牌龍蝦汁蟹肉伊麵

手工蛋撻皮 威靈頓牛柳(8安士)(+$38)

爆餡開心果流心牛角包
亦係餡料流晒出嚟😅開心果嘅果仁及甜味👍🏻

特濃牛奶軟雪糕牛角包

2024-04-13
2024-04-26 63 瀏覽
最值得稱讚是最上層的魚子帶子,帶子大隻鮮甜,煮得剛剛好;中層的鵝肝配餅乾,只有2小塊餅,有一半的鵝肝我空口吃了,如果提供4小塊餅乾會比較滿足;最下層的小蛋糕略嫌稍甜,cream purée 好食;每人加點了一個龍蝦湯牛角包,沒想像中的爆漿,但算好味道;飲品點了熱black coffee, 熱度夠,正好中和了稍甜的甜點,但咖啡味吾夠strong. Coupon寫住用餐入坐起計70分鐘,但當天很少人,我們坐了3小時,傾計傾到飽,大滿足。餐廳對正lift口,但可能當天人少,所以環境也算清靜。算係中規中矩的體驗,價錢已反映。
2024-04-21
用餐優惠
試食活動、優惠券
  • 帶子
2024-04-25 113 瀏覽
生日聚會幾經波折,一拖再拖終於昨天晚上可以同兩個好朋友🧔‍♀️🧒🏼坐低補祝兼飯聚傾偈。係DiningCity 訂咗間位於The One 嘅法國餐廳,套餐有餐前飲一杯、兩款頭盤、一個主菜和一份甜品。餐前飲品Apple Soda香煎北海道珍寶帶子配魚子醬爆漿蟹膏泡芙焦糖法國鴨肝醬招牌龍蝦湯流心牛角包法式龍蝦湯醬燒西班牙黑毛豬柳配焦糖鳳梨手工蛋撻皮威靈頓牛柳(八安士)法式焦糖燉蛋配白松露芝士蛋糕醬爆開心果流心牛角包頭盤鴨肝醬面是一片焦糖,用來塗在香脆麵包片上,好好食,再食啖黑醋沙律菜解膩感覺貼心。切開鬆脆嘅牛角包流出香濃可口龍蝦湯,十分滋味,不愧係招牌菜之一,但略嫌龍蝦湯唔夠熱。威靈頓牛柳,雖然不太大塊,但也食吾晒😅牛柳生熟度適中,肉質又軟又淋。法式焦糖燉蛋甜度適中,又香又滑,算大杯,吃吾晒😅!好彩個白松露芝士蛋糕一小件,否則吃不下了。可能食到尾聲太飽,食唔到白松露味。整體食物質素算唔錯,難得的是現今香港都有服務殷勤的服務員,比讚👍!可能因為疫情大家都慣咗返屋企食飯或者北上消費,餐廳客人不多,只有三枱客,而且9:30就已經通知客人要close離座,真的感受到經濟消倏的無奈!😞

餐前飲品Apple Soda
香煎北海道珍寶帶子配魚子醬
爆漿蟹膏泡芙
焦糖法國鴨肝醬
招牌龍蝦湯流心牛角包
法式龍蝦湯
醬燒西班牙黑毛豬柳配焦糖鳳梨
手工蛋撻皮威靈頓牛柳(八安士)
法式焦糖燉蛋配白松露芝士蛋糕
醬爆開心果流心牛角包

法式焦糖燉蛋甜度適中,又香又滑,

2024-04-24
免費晚餐,多謝Dining City. 餐廳位於尖沙咀The One 6/F. 都幾就腳. 侍應們都幾友善😉呢個免費晚餐包括Welcome drink, 開胃菜,頭盤主菜同埋甜品. Welcome drink點咗意大利汽酒,開費菜點咗香煎帶子配魚子醬. 頭盤係龍蝦湯牛角包. 主菜係和牛面頰同豬鞍. 另外一杯紅酒. 甜品係燉蛋同埋牛角包軟雪糕. 最後點多咗一杯Dirty同Piccolo配我個甜品作結束. 整體嚟講,我花咗$331有咁多嘢食嘢飲,好滿足😁
2024-04-21
和牛面頰
招牌⿓蝦湯流⼼⽜⾓包
  • 脆身牛角包特濃牛奶軟雪糕
2024-04-21 46 瀏覽
約了舊同事聚餐,為方便大家,所以揀一個中點位置,所以揀咗尖沙咀The One, 餐廳服務唔錯,食物質素都幾好,牛角包必選,因為係星期五關係,所以有用餐時間限制,整體感覺良好。
2024-04-12 105 瀏覽
有時候,覺得價錢真係包括服務態度。進入餐廳,員工們和顏悅色,感覺食物的味道都有所提升。雖然價錢不是抵食便宜之選,但觀感精緻,調教味道佳。雖然座位於路中央,但同事貼心提供掛勾掛袋,不至於擠迫。因為朋友慶生,在Openrice 寫上若叫甜品想要生日牌。本來也頗足夠份量朋友也不需叫甜品。但員工非常識做,親自送上餐牌問要唔要點甜品,同時也為朋友帶來驚喜生日牌和蠟燭,值得一讚!眼見在高樓層,也座無虛席,相信服務質素也是原因。
有時候,覺得價錢真係包括服務態度。
進入餐廳,員工們和顏悅色,感覺食物的味道都有所提升。

雖然價錢不是抵食便宜之選,但觀感精緻,調教味道佳。

雖然座位於路中央,但同事貼心提供掛勾掛袋,不至於擠迫。

眼見在高樓層,也座無虛席,相信服務質素也是原因。
2024-03-09
生日
今日我哋結婚周年紀念日11-April,之前我話上OpenRice買唔切coupon服務員都話照樣做返俾我。也有通知我地今日重要日子,我地叫咗兩個晚餐唔止質素高牛角包有留心龍蝦湯喺餡好好味,頭盤帶子好香甜,主菜食慢煮雞肉加香煎鵝肝好好味,老公食意大利飯加羽衣甘藍啲菜炸過加飯好好味,甜品仲俾我一個意外驚喜就係寫咗Happy Anniversary朱古力字嘅甜品,見到好窩心。另外一個甜品仲有牛角包加雪糕好好食仲有泊車優惠,最估唔到就係返到屋企仲要WhatsApp真細心。這間法國餐廳值得推介俾大家😋👍🏻👍🏻👍🏻

• 流心蛋意大利飯加羽衣甘藍
和朋友聚會,朋友選擇預訂享慢煮意。用之前試過佢同一集團既西環店食泰國菜都唔錯,所以今次試下依間西式。餐廳環境優雅舒適,這裡的環境有種放鬆休閒。❇️黑芝麻燕麥奶 $39我同朋友都叫了黑芝麻燕麥奶,黑芝麻味很濃,同燕麥奶很夾。❇️招牌龍蝦湯流心牛角包 $58應該係每台必點的牛角包!用牛角包沾滿龍蝦湯食,超正口感好好食,其實牛角包就好似酥皮咁。龍蝦湯濃度岩岩好,唔會太水或姐太稠。❇️香煎時令魚柳配澳洲龍蝦 $268魚柳煎得岩岩好,魚柳好食。龍蝦比較細件。❇️鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 $208非常適合打卡!好有儀式感!可以用槌仔扑開浸埋落佢啲蕃茄湯一齊食。酥皮吸晒啲湯,食到停唔到口,一煲有5件牛面頰,充滿骨膠原,肉質嫩滑。總結:環境ok 食物正常 岩打卡 係價錢少貴。

❇️黑芝麻燕麥奶 $39
我同朋友都叫了黑芝麻燕麥奶,黑芝麻味很濃,同燕麥奶很夾。

❇️招牌龍蝦湯流心牛角包 $58

❇️香煎時令魚柳配澳洲龍蝦 $268
魚柳煎得岩岩好,魚柳好食。龍蝦比較細件。

❇️鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 $208
非常適合打卡!好有儀式感!

總結:環境ok 食物正常 岩打卡 係價錢少貴。
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
我花五百多叫整份威靈頓牛,但餐廳給我的竟然是晚餐(套餐)已切好一片片的所謂威靈頓牛,更過份的是不是每塊牛扒都有酥皮。牛扒比煲過湯的牛肉更韌,而且乾而無肉味。重點係侍應先生夠膽說為了方便客人食用而幫你切好。講真,唔係唔想食套餐的行貨是不會散吃,你俾番行貨我就無必要散叫
威靈頓牛
2024-03-12 224 瀏覽
鹹點包括:魚子醬配北海道珍寶帶子法國鴨肝醬意大利風乾火腿蕃茄烤麵包西班牙黑毛豬腩 配蘋果蓉😋最喜歡吃的是帶子,很鮮味,魚子醬也為帶子增添了風味和鮮味。甜點包括:招牌真空慢煮法式焦糖燉蛋白松露芝士蛋糕 法式馬卡龍經典歌劇院蛋糕焦糖燉蛋軟滑順口,好吃😋不過甜點稍為較甜,如果減糖一點就更好了!侍應服務很好,經理還跟我們寒暄,見我們當天farewell 互送禮物,還為我們送上我們一壺玫瑰泡茶😍整體環境非常舒適,客人很多,但是大家都會好安靜享用下午茶,好享受呢個氣氛👍🏻食物賣相精緻,質素也非常不錯!
鹹點包括:

招牌真空慢煮法式焦糖燉蛋
白松露芝士蛋糕
法式馬卡龍
經典歌劇院蛋糕

焦糖燉蛋軟滑順口,好吃😋
不過甜點稍為較甜,如果減糖一點就更好了!

2024-03-11 154 瀏覽
早前用openrice去訂位話主餐牌有75折不過要用正價叫2杯飲品先有到場時待應又拎左個Dinner set餐牌過嚟比我地睇一睇之下覺得Dinner set抵啲同豐富啲就叫左2個set!4 course dinner menu $298/1Welcome drink送既簡左一杯有酒精一杯無酒精無酒精簡左橙汁有酒精係指定既,好似係orange juice x wine都幾好飲頭盤簡左香煎北海道珍寶帶子 配魚子醬同大蝦凱撒沙律帶子大大粒 口感好食沙律份量都唔少 帶3隻大蝦,蝦有微辣,都好食Second course簡左招牌龍蝦湯流心牛角包同爆醬蟹羔流心牛角包+$28龍蝦湯牛角包切開之後啲湯流晒出嚟,味道好濃郁,切開淨係拍咗影片冇影相,所以放唔到出嚟蟹膏牛角包入邊啲蟹膏醬就固態啲,無龍蝦湯咁稀,但味道更加好食啲!主菜叫咗法式龍蝦汁燴海鮮加酥皮蓋+$10味道都好好食 好似飲緊個海鮮湯咁,配料好足夠另一個叫咗手工蛋撻皮 威靈頓牛柳 (8安士)+$38其實我一直都未食過威靈頓牛柳,今次係第一次食,味道都覺得幾好食,佢有啲醬汁同埋炸蒜,將佢同啲肉一齊食好好食,跟餐隔離仲配咗啲沙律,一樣好食甜品叫咗法
早前用openrice去訂位話主餐牌有75折

頭盤簡左香煎北海道珍寶帶子 配魚子醬同大蝦凱撒沙律

帶子大大粒 口感好食

沙律份量都唔少 帶3隻大蝦,蝦有微辣,都好食

主菜叫咗法式龍蝦汁燴海鮮加酥皮蓋+$10

味道都好好食 好似飲緊個海鮮湯咁,配料好足夠
另一個叫咗手工蛋撻皮 威靈頓牛柳 (8安士)+$38

甜品叫咗法式焦糖燉蛋 配 白松露芝士蛋糕同爆餡開心果流心牛角包

白松露芝士蛋糕細細件,但係食落口都有好香嘅松露味,法式焦糖燉蛋就一般般,正常水準

開心果牛角包切開咗之後入邊仲有好多開心果醬,呢個有啲驚喜,覺得好食,佢哋啲牛角包都整得好好食

整體嚟講呢間嘢食整得都好唔錯,會有下一次!
2024-03-07 82 瀏覽
由於我喺附近等另一間壽司店等得太耐又覺得肚餓,所以決定喺OpenRice望吓附近有咩外賣好食🤣咁啱見到呢一間,外賣亦都有折扣,所以揀咗呢間,買左外賣食😯OpenRice 落單之後,直接去嗰間店同佢講話我叫咗外賣,店員亦都好好禮貌即刻整俾我,唔使我等🫶🏻牛角包十分之跪,如果揀要挑剔嘅話,就係一定要食咗一嚿牛角包先可以食到底嘅雪糕,有啲唔方便,如果係牛角包,中間入邊加咗雪糕嘅話就完美但係絕對值得推薦👍🏻👍🏻🌟🌟🌟🌟🌟

咁啱見到呢一間,外賣亦都有折扣,所以揀咗呢間,買左外賣食😯

但係絕對值得推薦👍🏻👍🏻🌟🌟🌟🌟🌟
2024-03-06 107 瀏覽
Blue Monday,要揾D好野食 Cheer up 自己。無意中走進這店,店不選大,但還可以。叫了一個二人餐。招牌流水布拉塔芝士芝士溶混入火箭菜中減淡了苦澀味,相當不錯。明太子龍蝦沙律份量多,配上脆多士,超級讚。主菜紅酒和牛面頰與香煎比目魚柳,水準亦相當不俗。配上精緻甜品,為一天畫上完滿句號。

招牌流水布拉塔芝士
芝士溶混入火箭菜中減淡了苦澀味,相當不錯。

明太子龍蝦沙律份量多,配上脆多士,超級讚。

主菜紅酒和牛面頰與香煎比目魚柳,水準亦相當不俗。

配上精緻甜品,為一天畫上完滿句號。

2024-03-04