2024-03-11 19 瀏覽
上個星期同朋友去左尖沙咀嘅和風西餐廳 Fifth Element 食嘢,真係開心到爆!一埋位就食返個前菜:清新爽口嘅薯仔沙律,新鮮薯仔同埋多款新鮮蔬菜拌埋,配上特製醬汁,清爽開胃!我哋試咗佢哋嘅噌大蝦手打快扭紋意粉同日式牛肉漢堡。味噌大蝦手打快扭紋意粉啖啖大蝦,麵條彈牙爽口,配上香濃嘅味噌醬汁,味道豐富醇厚,令人回味無窮。日式牛肉漢堡啲牛肉肉汁豐富,入口即化,加埋啲酥脆嘅薯條,真係一絕!唔好忘記試甜品,特別推介意大利提拉米蘇!佢嘅質感綿滑,入口即化,每一口都係濃郁嘅咖啡同甜甜嘅提拉米蘇味道,絕對係完美嘅結尾!總括而言,Fifth Element 絕對係一間味道出色嘅和風西餐廳!下次一定會再去!

2023-05-12 242 瀏覽
Fifth Element Shokudo (尖沙咀) 一間融合西食同日式元素既餐廳,地點方便就腳。特大南蛮風炸雞丼 ($98)主食點左一個炸雞飯,一拎上黎第一感受就係多,用左非常多既炸雞。而每件炸雞都係剛剛新炸起,熱辣辣,一咬落去好juicy多汁,加埋啲醬汁一齊,非常好味。極滿足。🤩🤩五要素意大利芝士蛋糕 ($58)再配上一個好食嘅意大利芝士蛋糕,十分creamy,口感綿密,好似食蛋糕咀,咖啡味同酒味適中。
Fifth Element Shokudo (尖沙咀)

一間融合西食同日式元素既餐廳,地點方便就腳。

特大南蛮風炸雞丼 ($98)

五要素意大利芝士蛋糕 ($58)

2023-04-30 250 瀏覽
星期五晚同我朋友去呢間餐廳度食飯,當時八點幾個亞裔員工就話得門口嗰張面壁枱同埋outdoor有位,我哋當然揀outdoor啦,跟住佢就指都冇指就由得我哋自己搵條路出去。跟住我哋同第二個員工落咗一個二人餐,個餐有湯有沙律,有兩個頭盤兩個大盤兩個甜品,仲有一支酒添。當然啲嘢好快就到啦,Sin嚟咗兩個湯同埋兩個沙律我哋都未開始飲湯,佢已經隊個主菜嚟,十幾二十分鐘已經成枱都係食物,我哋食咗1/5都冇,個亞裔員工已經攞啲甜品過嚟,我同佢講我哋大盤都未食完喎!佢就話佢收9:30但嗰陣時已經係8:54!隔咗10分鐘佢再行過嚟好大聲問「Finished?」咁我朋友唯有話俾多10分鐘我哋,跟住佢話所有人走晒淨係等我哋,然後喺我哋面前舉起隻手望錶,好不耐煩咁擰轉頭走咗去啊!結果我哋未食晒就喺9:34離開,佢哋多謝都冇講一聲,仲要黑口黑面!如果你咁想準時收工嘅,一早唔好俾我哋入嚟啦!或者我哋叫嘢嘅時候話聲我哋知你收9:30唔夠時間食咁多嘢啦!我真係未見過啲咁冇禮貌嘅人!今次真係見識到!
2023-04-25 211 瀏覽
我來到這裡品嘗了他們的松露和牛芝士漢堡和燒熟成厚切牛舌丼,並配上檸檬胡椒薯條和熱摩卡咖啡,讓我對這家餐廳留下了深刻的印象。首先,讓我來分享一下燒熟成厚切牛舌丼的感受。牛舌以厚切和熟成處理,每粒都是高質的嫩牛舌,再燒烤至金黃色,微微燶邊,混入炸蒜,每口都煙韌爽口。餐廳使用日本米和自家燒汁,味道香滑又唔膩,牛舌份量多,足夠吃光了米飯也有剩,很足料。整個牛舌丼的口感非常出色,讓我不禁想再次品嘗。另一道令人印象深刻的菜品是他們的松露和牛芝士漢堡搭配檸檬胡椒薯條。漢堡的牛肉很嫩,而且有著特別的松露香氣,檸檬胡椒薯條的味道酸辣開胃,讓整個餐點更有層次感。

2023-04-13
  • 燒熟成厚切牛舌丼
今日係the one 行完街, 掃左好多層, 餐牌多選擇之餘, 賣相不錯, 而且價錢唔貴, 所以都沒有多想就入左去😁 🫃🏻松露雙層和牛芝士漢堡同餐牌一樣, 厚到顛🤣好彩係兩個人share食, 份量方便要讚👍🏻 超足料, 除左有和牛漢堡之外, 仲有識拉絲既荷蘭gouda芝士, 口感實淨, 味道濃烈, 脂肪含量較一般芝士高, 食完變肥仔🤣不過好食, 做番運動balance!仲有脆既parma ham + 焦糖洋蔥 + 松露椎茸蘑菇 + 超厚和牛, 層次豐富🫶🏻 松露味唔算好突出, 牛亦有少量筋位, 但總體黎講都係好食+對得住價錢😁 薯條則係blue cheese醬吸引, 味道好濃👍🏻🫃🏻和風煙豬面肉椎茸忌廉手打意粉喜出望外, 意粉既質感好彈牙煙韌, 同機製好唔同🤔好食好多, 至於忌廉醬汁好入味, 加少量芝士碎 + 椎茸菇 + 半肥瘦豬面肉🐷 成個感覺好豐富好rich👍🏻 有一個細微扣分位, 油略略多左dd, 但都無阻對佢既好評😎總結:味道出色, 價錢合理, 可以再戰🤪

🫃🏻松露雙層和牛芝士漢堡

🫃🏻和風煙豬面肉椎茸忌廉手打意粉

總結:味道出色, 價錢合理, 可以再戰🤪
係尖沙咀行街行到攰肚餓既時候見到依間餐廳🌟裝潢好新淨,好開揚,望落好乾淨,座位同座位之間都唔會太迫門口有好大個餐牌,每樣食物都有圖片參考,真係望到都覺得吸引店舖職員唔多,但招呼好足,一坐低就比杯水我地餐廳用QR code落單,非常方便,上菜速度快👍🏻🍕Margherita Pizza瑪格麗塔Pizza (單人)$118Pizza皮薄料多,以🍅蕃茄、🧀mozzarella、basil製成既pizza,pizza邊好香脆,雖然係薄批pizza但唔會好乾,依個厚度都幾好食🐮🥚美國黑毛和牛青森溫泉玉子丼 $98的確係比門口餐牌既圖吸引而叫既,和牛既分量係同圖片分量係一樣架,絕對係良心小店唔會欺騙消費者,大概有4-5塊黑毛和牛佈滿飯上面,溫泉玉子打係正中間打卡一流,牛味濃郁,牛外面燒烤過,中間仲係軟淋既口感,好味呀。🔎五要素食堂Fifth Element Shokudo📍尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖
係尖沙咀行街行到攰肚餓既時候見到依間餐廳🌟
裝潢好新淨,好開揚,望落好乾淨,座位同座位之間都唔會太迫

門口有好大個餐牌,每樣食物都有圖片參考,真係望到都覺得吸引

店舖職員唔多,但招呼好足,一坐低就比杯水我地
餐廳用QR code落單,非常方便,上菜速度快👍🏻

🐮🥚美國黑毛和牛青森溫泉玉子丼 $98

🔎五要素食堂
Fifth Element Shokudo
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖
2023-03-28
  • 美國黑毛和牛丼
2023-04-04 93 瀏覽
日式餐廳係香港多不勝數, 但今日係尖沙咀the one食既呢間就有小小特別, 因為佢主打和風西餐,餐牌上除左丼飯, 仲有混入日式元素既意粉同pizza, 咁多元化所以就決定入去試試佢. W特大南蠻風炸雞丼 $98叫得做特大, 絕對唔係流料, 無論係炸雞定係飯都真係十足份量, 什至大碗到我食唔哂, 丼飯入面有超多舊炸雞,每舊都大舊又厚肉, 搭配埋餐廳調配既芥末醬, 炸雞食落juicy唔會柴.美國黑毛和牛丼飯 $88黑毛和牛食落有陣陣炭燒香味, 牛肉屬於薄切, 所以唔會太厚太韌, 肉質都非常嫩滑, 牛味充足. 至於個飯餐廳用左珍珠米, 所以粒粒分明, 又唔會太軟, 非常高質. 巴馬臣蒜牛油雞翼 $60每隻雞翼外皮都炸得香脆, 而且充滿牛油香, 蒜味都非常特出, 上面再放上半溶既巴馬臣芝士碎, 十分惹味.

W特大南蠻風炸雞丼 $98

美國黑毛和牛丼飯 $88

巴馬臣蒜牛油雞翼 $60

2023-04-03 64 瀏覽
大家都知道The One呢個商場不嬲都係美食多,今次嚟到呢邊睇戲就順便係樓下fifth element食野,朋友之前試過話唔可以錯過佢和牛漢堡,今次就係試一試啦。今次試咗佢個松露和牛漢堡同埋檸檬黑椒薯條配藍芝士醬。點咗之後好快就上菜,和牛油脂豐富,松露汁醬配搭都唔錯,而且食得出係即叫即整,而且size亦都唔算太大,一個女仔都食得晒,真係啱晒我。薯條方面調味適中,檸檬嘅香味特別清新配埋藍芝士醬簡直係味覺嘅衝擊!每嗌一個burger都會有一個沙律跟埋,汁醬有輕微嘅胡麻味,唔會搶咗漢堡嘅味道,除咗沙律菜之外有車厘茄,車厘茄係焗熟過的,所以會有啲爆漿嘅感覺。呢間餐廳充分咁發揮咗日式洋食屋嘅強項,可以一試再試。happy to be here again !

松露和牛芝士漢堡

檸檬胡椒薯條配特製丘比醬

2023-04-03
松露和牛芝士漢堡
檸檬胡椒薯條配特製丘比醬
2023-04-03 46 瀏覽
經過咗尖沙咀,就試吓之間日式西餐啦,有朋友話過話好食,同埋特別推介我佢哋嘅service好好,真係要試一試。餐牌款式種類非常之多,除咗有Pizza飯麵沙律小食同埋Burger之外,仲有四人餐同埋唔同嘅嘢飲甜品。今日自己一個人食,唯有淨係食一個burger啦。鍾意食辣嘅如果我,我當然係點咗呢個flaming burger !不過果然係日本嘢,一啲都唔辣😂😂不過配搭係好食既,而且食得出和牛嗰種油膩邪啊晚惡感。配菜揀咗南蠻炸雞,炸雞上面嘅相,係一個日式tartare sauce . 除咗蛋香味之外,仲有少少微酸,幫助解利。餐廳下次一定會再嚟,除咗自己一個人食之外,仲可以帶多啲朋友可以試多幾樣嘢。😎😎😎

不過配搭係好食既,而且食得出和牛嗰種油膩邪啊晚惡感。

配菜揀咗南蠻炸雞炸雞上面嘅相,係一個日式tartare sauce . 除咗蛋香味之外,仲有少少微酸,幫助解利。

2023-03-28 71 瀏覽
同朋友行完街肚餓,途經呢間餐廳既menu幾吸引,就入左黎試下😆😆📍店舖位於尖沙咀the one商場3樓308舖,屬於開放式設計,非常開揚,一眼便望到,裝修簡樸,環境好安靜,座位亦坐得舒適😌😌Staff人數不多,但招呼及態度非常友善👩👩食物選擇都算多,有沙津、pizza、意粉、小食、漢堡、 甜品等等‧而🗒lunch menu有午市套餐set order,包前菜同湯;餐廳用QR code落單,非常方便👍🏻,我地order左以下嘢食👇👉燒美國黑毛和牛丼 $88👉和牛藍芝士薄餅9” $88👉蟹肉味醬薯條-跟餐+hk$38😌😌上菜嘅速度都好快;前菜係薯仔沙律,十分新鮮,味道唔錯,薯仔蓉亦都唔會散,亦都10分開胃;而湯就係洋蔥湯,味道濃郁,洋蔥湯入邊加咗黑胡椒,上邊仲有洋蔥絲,十分好飲👍👍美國黑毛和牛丼,幾片薄薄4-5塊黑毛和牛,牛味都幾濃郁,而且唔會好硬,食落口有鐵板燒烤嘅感覺,再淋上醬汁配飯一流;😍😍 Pizza有9"同12"可以揀,由於唔太餓,所以我地叫左9",Pizza邊邊好香口,雖然係薄身pizza但一啲都唔乾,有大量和牛碎,而藍芝士我本身係好中意食,勁正😆😆小食方面,跟餐用優惠價叫左蟹

Staff人數不多,但招呼及態度非常友善👩👩

👉燒美國黑毛和牛丼 $88
👉和牛藍芝士薄餅9” $88
👉蟹肉味醬薯條-跟餐+hk$38

小食方面,跟餐用優惠價叫左蟹肉味醬薯條,個醬超級好食🤤🤤,入面真係有蟹肉‧

總括而言,喺尖沙咀來講都幾合理,而且有湯有沙律,份量足夠,值得encore🙃

🤗🤗溫馨提示: 餐廳切加一服務費
2023-03-24
  • 美國黑毛和牛丼
  • 蟹肉味醬薯條
2023-03-17 98 瀏覽
嚟介紹特色餐廳啦🍽️今次想介紹嘅係一間位於尖沙咀嘅西日fusion餐廳❤️。其實之前都有食過類似嘅餐廳,當時畀我嘅體驗都幾好🤩。難得見到網上有推介呢間餐廳,就緊係唔可以錯過啦😎。想知我嗰日午餐食咗咩嘅,就要繼續睇落去啦~食物方面☝🏻#松露和牛芝士漢堡($108)首先想介紹嘅就係今餐嘅主食burger 啦🍔🤤。今次我就揀咗呢款松露和牛芝士漢堡😍,講真整體真係超級有驚喜😋。漢堡包有烘過,夠晒熱辣辣🤩。餡料除咗有啡菇仲有脆卜卜嘅煙肉🥓,當然就仲有重點嘅松露和牛漢堡扒啦🐂。講返味道先,漢堡扒嘅油脂分布平均,帶有松露香味☺️。而且咬落真係好juicy😬。咁足料嘅burger,呢個價錢我覺得絕對物超所值!#黑椒洋蔥蘑菇湯呢碗黑椒洋蔥蘑菇湯係跟餐附送㗎🥰,我覺得碗湯同樣有質素👍。洋蔥湯本身嘅甜味🧅,再加上蘑菇嘅香味🤪。個人認為係perfect match🥳。#薯仔沙律薯仔沙律同樣係跟餐附送㗎🤭,作為前菜食真係好開胃😬。另外青瓜片都帶有輕益嘅感覺🥒,薯仔沙律嘅口感都好軟滑😍。#凍静岡草莓拿鐵(+$28)至於飲品方面,我就叫咗呢杯草莓拿鐵🍓。不得不說,呢個飲品嘅賣相真係好啱用嚟影相📸️,夠晒有日本feel🇯🇵。
嚟介紹特色餐廳啦🍽️

食物方面☝🏻
#松露和牛芝士漢堡($108)

#黑椒洋蔥蘑菇湯

#薯仔沙律

#凍静岡草莓拿鐵(+$28)
至於飲品方面,我就叫咗呢杯草莓拿鐵🍓。不得不說,呢個飲品嘅賣相真係好啱用嚟影相📸️,夠晒有日本feel🇯🇵。飲落嘅士多啤梨味一定都唔假,仲可以品嘗到原有嘅酸甜味😚,而且仲有果肉可以食㗎!

評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑

2023-03-17 70 瀏覽
位於The One 商場,半開放既日木西餐fusion餐廳。有丼飯、和牛、手工意粉、burger, pizza, 清酒啤酒紅白酒。一班人聚餐可以各取所好。難得樣樣做得唔錯,食材用料高質,價錢仲好親民添。之前已經試過五芝士pizza, 印象深刻,芝士控必點。今次叫左個終極和牛漢堡。漢堡手掌心咁大,但勝左餡料豐富,150g既和牛+parma ham+番茄生菜洋蔥,食完一定好滿足。和牛漢堡煎至7成左右,入口軟滑多汁,配上parma ham鹹香,世一絕配,坊間唔多見,我第一次食就愛上。配料一d都唔馬虎,用左牛油生菜同牛排茄,佢比一般番茄肉厚有口感,亦唔會太多汁整淋個包,睇得出配搭方面落過心思。另加既藍芝士都好夾,同主角和牛, parma ham 各自發揮又唔會互搶味道,私心推介。任何burger加$18 仲有沙律同洋蔥湯。男爵薯仔沙律好綿密軟滑,薯味都好濃,我buy佢多過薯條。洋蔥湯係自家製,味道係清淡既日式湯。另外值得一提係佢用左三角封口設計裝住個burger, 唔會邊食邊漏汁,女仕黎食burger都可以保持優雅而不失儀態,真係好細心。總括黎講,地點就腳,食物選擇多,食材高質,價錢合理,會回

總括黎講,地點就腳,食物選擇多,食材高質,價錢合理,會回頭再食。
2023-03-17 51 瀏覽
話說成日行過the One都會留意到呢間日式丼飯店,今晚自己一個食飯,終於一試店面簡約水泥牆木系設計,一個人食都俾左張2人枱我,坐得幾舒服😌除左丼飯,原來仲有pizza同hamburger,款式種類多,亦可以加$28有埋薯仔沙律同餐湯亦有二人同四人套餐後疫情時期仍注意衛生👍🏻Happy Friday should treat ourselves better!!!!所以選左有double份量嘅W特大黑毛和牛丼Ok wor!!!!和牛嘅份量唔少,每次一啖飯,半塊和牛加沙律菜,咁都夠送晒成碗飯喎!和牛如圖,邊位好香口,入面嘅肉質十分軟嫩,有d驚喜第一塊先試原味,牛味夠,再有少少油香再加塊檸檬汁,多左一份清新,都好味飯面仲有少少紫菜同少少醬汁埋單around $150,以牛肉份量同就腳位置黎講,都算acceptable,遲d可以試埋其他丼飯

亦有二人同四人套餐

後疫情時期仍注意衛生👍🏻

第一塊先試原味,牛味夠,再有少少油香
再加塊檸檬汁,多左一份清新,都好味
飯面仲有少少紫菜同少少醬汁

2023-03-16 59 瀏覽
好耐冇行過the one上層,來來去去都係落地庫行超市,今日心血來潮上嚟兜個圈,印象中冇咩特別好食既餐廳,突然見到個‘’五‘’字😳好似啲日系家具店咁,其實係餐廳嚟。餐廳門口好長,係出門走廊位都有座位,幾有私隱🫣大部分店員都係講英語,不過都好好溝通,好nice。坐低之後就指示我係QR code落單,另外再比咗本menu我餐廳係日式西餐,南蠻炸雞呀和牛丼等等點咗鹽麴名水豚豬扒配和風沙律及薯餅,+$28仲可以升級薯仔沙律同日式洋蔥湯,但本身已經有沙律同薯餅,就下次先啦除此之外連pizza都有估唔到仲會有酒飲,全部都係日本直送既獲獎清酒,而且價錢相當得宜😻可惜今晚獨角戲飲醉就唔得啦鹽麴豬扒真係好香,果種鹽香味一上枱就聞到。自己煮過鹽麴就會知鹽麴醬一煎就會變焦黑,豬扒好大塊,底下既薯餅都一樣咁大,鋪面既蒜片好好食,仲有柚子胡椒醬豬扒煎得比較乾身,好有豬肉甜味,冇雪味豬肉腥味,而且好厚身其實本身鹽麴已經好夠味,點埋柚子胡椒係可以試下唔同調味薯餅好出色!就算擺到最後先食都好脆,而且入面係紫色蕃薯蓉同好大粒軟糯既栗子,有啲當咗佢係飯後甜品咁😋估唔到咁耐冇上the one,竟然走漏眼有間特色日系西餐,下
餐廳門口好長,係出門走廊位都有座位,幾有私隱🫣

餐廳係日式西餐,南蠻炸雞呀和牛丼等等

除此之外連pizza都有

豬扒煎得比較乾身,好有豬肉甜味,冇雪味豬肉腥味,而且好厚身

其實本身鹽麴已經好夠味,點埋柚子胡椒係可以試下唔同調味

估唔到咁耐冇上the one,竟然走漏眼有間特色日系西餐,下次約埋朋友嚟邊食邊飲先!
  • 鹽麴名水豚豬扒配和風沙律及薯餅
2023-03-14 61 瀏覽
平常放假時,人們習慣到熱鬧的地方走走,像尖沙咀這樣的地方,週末總是擠滿了人。但在平日,這些地方通常相對寧靜,路也比較寬闊。當然,除了漫步外,品嚐美食也是必須的。近來發現The ONE商場開了很多不同類型的餐廳,平時不太接觸到,於是開始了這次美食之旅。其中一間吸引眼球的是一家集合西式和日式元素的餐廳,名為Fifth Element Shokudo我地叫左個和牛漢堡,這個漢堡的組合非常經典,用了厚切的黑毛和牛,咬下去非常多汁,而且牛肉味道濃郁,加上熔化的芝士和新鮮的生菜,還有特製的醬汁。漢堡麵包經過烤烘,外脆內軟,芝士帶有焦香味,非常美味。漢堡的大小很適合,用手拿著吃最有風味,非常讚!薯條鹹香、脆內軟的口感,讓人一吃難忘。味噌大蝦手打扭紋粉,口感Q彈有嚼勁,搭配豐富的味噌醬汁,味道濃郁而獨特。融合了大蝦的鮮甜口感,極為豐富,是一道非常值得品嚐的菜式。最後更有很好吃的意大利芝士蛋糕作結,非常完美!

薯條鹹香、脆內軟的口感,讓人一吃難忘。

最後更有很好吃的意大利芝士蛋糕作結,非常完美!