2019-09-15 1029 瀏覽
其實係中環返工每曰最有興趣諗既就係中午食咩好,可惜有時作為一個上班族,都真係無咩自由。唔係曰曰食飯都可以抖到下氣,有時食飯都幾趕時間嫁,始終間間都咁多人,分分鐘淨係等位都等左一半時間,如果撞正果間食物質素差既,食完仲要趕返工,都幾心疲力倦。而呢一間就係我趕時間但又想食好d既選擇。餐廳身處於IFC, 大家對佢既第一印象一定係覺得貴唔抵食,同埋有排等,不過事實係呢間既性價比十分高。如果你趕時間又budget有限,呢間係我係IFC既唯一推介。首先等候時間一d都唔長,就算有一堆人等,但唔洗等幾耐就有得入,加上呢度等位,點都比其他街舖等得舒服多多。 上菜時間都好快,一個鐘係絕對夠時間,慢慢地食呢個中午飯。今次我揀左呢個黑蒜油拉麵,味道唔錯嫁,湯底濃郁,材料豐富,唔只有叉燒同糖心蛋,仲有小食可以揀,我就揀左壽司,因為有我愛食既三文魚同埋帆立貝。埋單約$150左右,食物有質素,環境舒服,係中環上班族襯中午時間叉叉電、抖一抖既選擇。

而呢一間就係我趕時間但又想食好d既選擇。

2019-09-08 538 瀏覽
IFC 真的沒有太多好野食,而且lunch time真係超難搵位。今次吃了期間限定的日本鹿兒島和牛拉面+和牛壽司+刺身蝦lunch set, 好味。缺點是真的等了很久,lunch time要等差不多45mins,太討厭等位。
2019-08-05
2019-08-31 411 瀏覽
五行lunch黎講唔算太熱門,通常唔係即刻有位就係等一兩張枱就會有,所以都算係諗唔到食乜嘅時候嘅選擇~今次叫左赤拉麵配炸魷魚🦑一向都知道赤拉麵通常都唔辣架啦🤣佢湯頭唔會過份油膩,但都有豬骨嘅骨膠原感🤗叉燒係薄切,最正係佢用幼身嘅圓拉麵,保留稍硬嘅麵質,再加入葱🤤正啊~~炸魷魚都不錯,炸粉層薄,魷魚都切成小件小件嘅bite size,貼心非常其實睇佢麵唔太大碗,小食又唔算大份咁,不過食完會飽到反艇🤣

其實睇佢麵唔太大碗,小食又唔算大份咁,不過食完會飽到反艇🤣
黑拉麵配炸魷魚
2019-06-10
黑拉麵配炸魷魚
2019-08-28 334 瀏覽
本身約埋朋友去食五行係為左佢個龍蝦🦞伊麵,相當IG-able,但去到先知原來係限定期先有,今期做緊既係牛扒或牛肉既餐,賣相亦相當不錯,但又點知已售罄,試唔到,睇黎五行都幾熱門。最後三人叫左哩三款加三杯野飲,都無因為咁而掃興,試點的是這款壽司及菠蘿特飲,食物質素都還好,但服務是挺殷勤有善的,我們被安排坐房,稍稍隔絕了外面吧台的嘈雜。等位方面,或許我們到得早,七點多,又是平日晚上,基本上也不太需要等。
2019-08-22
2019-08-26 273 瀏覽
因為工作關係,每次經過IFC都好趕,都係求其食一餐就算。最近都好想食拉面,就見倒呢間日本菜,就坐底左。佢個餐牌上面唔算好多選擇,只有幾款拉面。我同同事叫左五行焦香味噌拉麵,同埋黑蒜油拉麵。五行焦香味噌拉麵都算足料,而且湯身比較濃郁,面身較幼,掛湯能力好好,每一啖拉面都有濃濃嘅味噌湯。黑蒜油拉麵味道較濃,剛剛開始食嘅時候黑蒜味好香濃,而且豚肉都好香。但因為餐廳冷氣較勁,拉麵凍左之後偏咸。因為當時比較趕時間,但拉麵遲遲未到,叫極都無待應生應,搞到去下一個meeting遲到。如果真係趕時間,我建議揀樓下M記。

佢個餐牌上面唔算好多選擇,只有幾款拉面。
我同同事叫左五行焦香味噌拉麵,同埋黑蒜油拉麵。

但因為餐廳冷氣較勁,拉麵凍左之後偏咸。

如果真係趕時間,我建議揀樓下M記。
  • 五行焦香味噌拉麵
2019-08-12 210 瀏覽
今日終於去試咗呢間“五行”lunch time 都算幾多人,而且店舖唔算闊略要咗個期間限定和牛拉麵,薄切油甘魚配柚子醬油。和牛拉麵,比較濃味,而且啲牛肉係超韌咯。。。。一啲唔似係和牛。。。呢個油甘魚好吃,佢會配啲炸蒜片,好有驚喜,估唔到油甘魚刺身同炸蒜片都咁夾。而且個柚子汁唔酸,好fresh和牛拉麵會有個蕃茄沙冰配甜蝦,都幾好吃食物係幾好,但係啲服務就真係不敢恭維咯。個個都板起塊面,而且目睹另一檯客人想將啤酒杯雪凍小小,然後服務員就開始推塘同黑面。。。而且連基本禮貌上嘅welcome, thank you 拜拜都無。。。。收費都唔係幾十蚊一個餐個啲餐廳啊,但點解服務。。。。難道係我要求高?
今日終於去試咗呢間“五行”
lunch time 都算幾多人,而且店舖唔算闊略
要咗個期間限定和牛拉麵,薄切油甘魚配柚子醬油。

和牛拉麵會有個蕃茄沙冰配甜蝦,都幾好吃
難道係我要求高?
2019-05-17 770 瀏覽
我和女友人一起下班,即興來個快吃的晚餐,在ifc的godiva前面的扶手電梯上兩層轉右就到了。餐廳不大,一眼看清,那是晚上9點左右,有一半空的座位。看到其他客人都有點到拉麵,menu最後一頁就有了,6款拉麵,價錢不貴,由其在IFC。然後點了一碗寫著推薦的gogyo kagashimiso焦香味噌拉麵($128),湯底很濃郁,我都喝了大半碗,拉麵小幼,都算彈牙,美味程度是我會回頭,為這個拉麵。想點的刺身set和拖羅已經sold out,只有油甘魚和鯛魚薄切,自己就喜歡比較清淡些的刺身,但大多數的人都比較喜歡油份多些,所以就點了胡麻油甘魚($168),大大的5塊,中等肥美,灑上黑白芝麻和脆米,可以卷著青瓜絲來吃,別有一番風味,可以一試。柚子醬油北海道鐵板燒豬($148)就有點失色,一整塊左右的份量,沒有過熟,又不會很乾,醬汁在最底,要拌勻,有一堆椰菜絲和幾件薯仔,薯仔不夠軟身,不夠入味⋯這碟菜色就有點普通了。總結明顯可見,最推介的是拉麵,胡麻油甘魚都不錯。
gogyo kagashimiso焦香味噌拉麵

胡麻油甘魚

柚子醬油北海道鐵板燒豬

總結明顯可見,最推介的是拉麵,胡麻油甘魚都不錯。
gogyo kagashimiso焦香味噌拉麵
胡麻油甘魚
2019-04-20 669 瀏覽
同朋友係ifc搵食,經過呢間拉麵店好似唔錯就試一試喇,佢d拉麵有個叫黑好似幾特別咁就叫左佢,一食真係驚為天人丫,好濃郁既味道,個湯底真係做得好出色,平時唔會飲湯底既我都忍唔住係咁飲,我覺得佢仲好食過一蘭,可以一試
2019-04-17 3029 瀏覽
中環國際金融中心(IFC ) 一到食晏時間到處都係人,好多小店不接受訂枱,唯有取票排隊,今天 睇中呢間拉麵店,只需要等四張枱,十分鐘唔到 就可以入座。午市餐套餐 ,最平的是 水(SUI set) 和 金 (KIN set);水(SUI set) :$138可以選一款拉麵配 一款小食 :鲜果乳酪沙律 / 炸魷魚鬚 / 壽司  (3 選 1)金 (KIN set): $158配 一款小食 :炸魚 / 炸雞翼 / 三文魚卷(3 選 1)我們4個人,各自選了自己喜歡的拉麵,然後點了4款不同的小食,分甘同味。拉麵有多款味道 ,由濃到淡,各有特色,可以迎合不同人的口味,總之對得起這個價錢。黒蒜油拉麵 微辣黑蒜油豬骨湯底配粗麵。淡麗塩拉麵 以鰹魚花節、沙甸魚乾及雞骨煲製成金黃的清湯,配以口感幼滑的極細麵。赤 (AKA)拉麵豬骨湯底 加辣醬 配幼麵。鲜果乳酪沙律 ,新鮮好味創新;炸魷魚鬚,又乾又硬,失敗!炸雞翼 都是太乾,唔得!三文魚卷 魚生新鮮,好得。這裏午市,員工非常繁忙,想要攞對公筷和水都等咗好耐 追咗兩次才有!

水(SUI set) :$138
可以選一款拉麵

金 (KIN set): $158

黒蒜油拉麵
微辣黑蒜油豬骨湯底配粗麵。

淡麗塩拉麵

赤 (AKA)拉麵
豬骨湯底 加辣醬 配幼麵。

鲜果乳酪沙律 ,新鮮好味創新;

炸魷魚鬚,又乾又硬,失敗!

炸雞翼 都是太乾,唔得!

三文魚卷 魚生新鮮,好得。

2019-04-16
2019-03-02 835 瀏覽
位於ifc mall三樓的五行拉麵,驟眼走過,配上黑色為主的裝修,不會認為其是拉麵店,反而容易誤會其為酒吧。五行拉麵是源自於日本京都,是位於錦市場站附近,以大火炙燒、湯頭帶著焦香味聞名。舖頭的裝修以木為主,感覺溫暖,與ifc的截然不同。Ifc店舖內的座位大概有三十個,有bar枱、卡位及普通座位。中午時段不易等位,尤其是星期五的時候,特別多人。Lunch menu 有分水餐和金餐,分別是$138及$158 (未計加一)。選擇也挺多,有五款拉麵,味道由濃郁到清淡都有。在side dish方面,可以選擇雞翼、吞拿魚卷、壽司等,共六款選擇。我選擇了黑拉麵🍜及壽司(三件)🍣,上餐速度也挺快。黑拉麵也是五行的主打拉麵之一,粗拉麵配上黑蒜油及豚骨湯底,濃味得來也不會太重口味,薄薄的BBQ豚肉肥瘦適中,並配有黑木耳及蔥花。其辣味噌則有點綴的效果,微微辣,十分惹味😋😋壽司方面,有三件不同的壽司,分別是三文魚、帶子及油甘魚。不過不失,以性比價來說,也可以接受。總的來說,我很喜愛這間餐廳的午餐,與同事、朋友來,也能舒舒服服地聊天,地點也相當方便👍🏻 價錢來說,加一後都是大概$150左右,在中環都能接受。唯一

總的來說,我很喜愛這間餐廳的午餐,與同事、朋友來,也能舒舒服服地聊天,地點也相當方便👍🏻 價錢來說,加一後都是大概$150左右,在中環都能接受。唯一不好處,是必須要到餐廳門口㩒票、人到齊才能入座。如果當天人很多排隊,我也試過半小時才能入座,然後要充充忙忙地食完,時間方面有機會大失預算!
  • 黑拉麵
2019-03-02 1996 瀏覽
又一餐生日飯~~~黎到公司附近IFC既五行🙂話說呢個位, 可能風水真係唔多好, 印象中已經換過多手既食肆😂12點零黎到, 都唔駛點等位🤨都唔知係大家無開工, 定個位真係有啲僻, 係IFC中庭3樓🏗️舖頭既MENU 好簡單, 午飯係得三張紙, 一張封面有個丼🍚、一張就五彩戰隊色拉麵選🍜、一張就小食單點 (A LA CARTE)🍢坐左係裏面房間, 枱同枱都有啲窄, 畢竟係寸金呎土既IFC; 成間餐廳黑色主調, 印象中上兩手都係咁黑麻麻😎五行術數既嘢, 我就唔多識喇, 咁就揀個五行款 (通常冠名舖頭名既都有保證), 另外配番個手羽先 (雞翼哦🐥)等咗一陣, 服務員拿個盤托咗個花樽上黎… 個拉麵碗咁大… 入面仲要烏卒卒 (好似好似一隻黑蟋蟀) 啲係湯面浮浮既黑蒜油, 令個碗面既密度由液體轉變成固體一樣 飲起湯頭黎, 有啲似試緊芝士火鍋底既稠密程度, 味道濃厚到無空間去融入其他味道🤤🤤麵底硬淨係我欣賞既, 加埋濃密既湯底, 有啲似撈麵; 另外肥叉係佢湯底度相得益彰, 將個濃既程度提升到十級; 最後先黎品賞隻半熟蛋, 將啲黑蒜油慢慢湧入去蛋黃中心🍳🍳撈埋一齊黎食, 又幾得意另外佢既沙律醬雞翼係開咗邊
又一餐生日飯~~~黎到公司附近IFC既五行🙂

另外佢既沙律醬雞翼係開咗邊, 啱晒啲要食雞翼又懶咬既人; 沙律醬既酸同個雞翼又MATCH到, 唔錯👍

總體味道中上; 生日唔駛自已埋單, 不過都睇到唔係平, 其實唔駛點等位可能同佢個價錢都有關🤑🤑
2019-02-27
  • 五行焦香味噌拉麵
2019-02-06 691 瀏覽
見到呢間都好多人排隊,就揀咗佢。入到去位置有少少迫嘅,然後揀咗坐吧枱。我地叫咗蟹蓋,入面有蟹蓋蟹膏、蟹柳等。店員開火後就要自己燒,燒熱左之後可以就咁食,我就拎咗蟹柳點落去食。😋😋👍🏼好濃嘅蟹膏好好食👍🏼👍🏼👍🏼另外叫咗個秋冬期間限定套餐入面有飯、有拉麵,拉麵個湯幾濃味,幾好飲,最後飲晒成個湯!🙈同埋有蟹柳天婦羅,炸到熱辣辣,正!😋😋叫左牛舌,都係要自己燒既。但味道就一般,下次未必會點~🤔整體都好食,唔錯唔錯!👍🏼👅👅

我地叫咗蟹蓋,入面有蟹蓋蟹膏、蟹柳等。

叫左牛舌,都係要自己燒既。
但味道就一般,下次未必會點~🤔

整體都好食,唔錯唔錯!👍🏼👅👅

2019-01-20 675 瀏覽
星期五既晚上同個fd去IFC行街同食晚飯, 行下行下都8點幾, 朋友就提議上3/F 五行食拉麵🍜, 我地都未食過就一於試下啦🤔睇門面唔似食拉麵, 唔係一般日式裝修, 而係高檔裝修, 位於IFC當然靚D, 店內地方唔大, 可能星期五晚上既關係定其實晚晚都full呢, 拎完飛都等左25-30分鐘左右食物種類款式都算多仲有多款酒類飲品, 所以想幾個朋友食下飲下傾下計都OK嫁👭👬最後我地order左兩碗拉麵同一個小食🍜五行焦香味增拉麵 ($128)拉麵一到就聞到一陣好獨特既焦香, 不過整體濃度同油度我就覺得比較重, 未必人人都接受到,我同朋友share咁食所以我覺得可以接受, 另外我就比較鐘意個麵質, 好有彈性🍜黑KURO拉麵($108)身為一個重口味既我, 基本上去親食拉麵我都一定點黑蒜味, 今次當然唔例外啦, 對比起五行焦香味增個個, 聞落去就冇咁強烈味道, 但一飲啖湯, OMG完全是我杯茶, 蒜味超濃, 而且呢碗濃度同油度比較適中, 相信下次唔係share咁食我都可以一個人KO左去🤩🦀松葉蟹‧蟹味噌甲羅燒($188)甲羅燒真係好好食, 蟹膏加上海膽, 雖然蟹膏味道太濃蓋過左海膽味道, 但

最後我地order左兩碗拉麵同一個小食

🍜五行焦香味增拉麵 ($128)

🍜黑KURO拉麵($108)

🦀松葉蟹‧蟹味噌甲羅燒($188)

甲羅燒真係好好食, 蟹膏加上海膽, 雖然蟹膏味道太濃蓋過左海膽味道, 但蟹膏味道配上海膽口感, 原來好夾嫁

松葉蟹好新鮮, 沾上蟹膏, 諗起都流口水

小事1: 因為我地坐係吧檯邊邊, 冇人比水我地就自己拎啦, staff見到先走黎望下我地做乜之後就走開左, 完全冇諗住會serve我地

小事2: 食拉麵竟然冇比匙羹, 叫左幾次staff先有人應我地

今晚晚餐total連加一$466.4, 環境高檔 食物好 中價價錢, 我覺得係IFC黎講算抵食, 但服務就一般
2019-01-18
2018-12-27 684 瀏覽
如果唔係朋友帶我嚟 係中環翻工嘅我都唔知IFC竟然有拉麵食😅店鋪位置於香港站上蓋 非常方便👍🏻店內地方唔大 但裝修雅致幾張細枱加一排高枱都坐到好多人㗎~..呢間餐廳嘅意念係將拉麵融入高級餐飲文化所以食個拉麵都零舍矜貴✨呢嗰🍁秋季期間限定嘅湯拉麵睇落只係平平無奇嘅白湯你又點估到佢係用豬骨同雞肉烹煮再加入瑤柱嘅精華變成鮮濃嘅雞白湯🐣$208蚊嘅套餐又點止一碗拉麵呢!?配菜方面有慢煮雞胸 三件松葉蟹腳天婦羅🦀仲有我至愛嘅炊飯啊😍想唔想象到用瑤柱海鮮湯煮出嚟嘅飯係點嘅呢真係視覺同味覺都有100分嘅享受啊🥰
如果唔係朋友帶我嚟
係中環翻工嘅我都唔知IFC竟然有拉麵食😅
店鋪位置於香港站上蓋 非常方便👍🏻
店內地方唔大 但裝修雅致
幾張細枱加一排高枱都坐到好多人㗎~
Ramen  with  Scallops  in  Creamy  Tori  Paitan  Broth

呢間餐廳嘅意念係將拉麵融入高級餐飲文化
所以食個拉麵都零舍矜貴✨
呢嗰🍁秋季期間限定嘅湯拉麵
睇落只係平平無奇嘅白湯
你又點估到佢係用豬骨同雞肉烹煮
再加入瑤柱嘅精華變成鮮濃嘅雞白湯🐣
$208蚊嘅套餐又點止一碗拉麵呢!?
配菜方面有慢煮雞胸 三件松葉蟹腳天婦羅🦀
仲有我至愛嘅炊飯啊😍
想唔想象到用瑤柱海鮮湯煮出嚟嘅飯係點嘅呢
真係視覺同味覺都有100分嘅享受啊🥰

2018-12-08 751 瀏覽
又一次食日本野,今次黎到喺IFC嘅五行,呢一間感覺比較高檔而且唔係淨係賣拉麵,所以除咗食拉麵之外,我都叫咗幾款唔同嘅佐酒小食,同叫杯cocktail飲下,chill一chill!嘢飲先叫咗杯五行Whisky,入邊用咗五款唔同顏色嘅生果溝埋,飲得出威士忌味又唔會難入口,有力得黎又清新。另一杯就係The Okinawa,加咗菠蘿雪葩同埋沖繩泡盛落去,都幾有沖繩夏天嘅氣息。佐酒小食就叫咗三款,有烤蓮藕片、白海老三葉天婦羅同埋烤魷魚配魷魚肝味噌,最惹味就係個烤魷魚啦!終於到主角拉麵出場,叫咗個雞湯加豬骨湯加瑤柱嘅拉麵,淨係聽落都已經好複雜,不過食落又幾夾喎!佢嗰個打到起晒泡嘅湯底,掩蓋晒下面嘅拉麵,飲落都幾creamy順喉,麵質都唔錯。至於配菜仲有好多添,有雞肉豬肉叉燒、溏心蛋、天婦羅、瑤柱油、同埋瑤柱飯,每樣都幾有特色,食落層次都幾豐富。綜合佢嘅門面同埋食物質素,都幾值得再返嚟食第二次㗎!

2018-10-27