2012-09-20 154 瀏覽
一直想試下五代同糖既甜品,但原來款色少,份量又細,最重要係唔好食。Oreo 木槺布丁:Oreo 碎加上木槺布丁,味道普普通通的,但唔難食。腐竹雞蛋:太甜,欠腐竹豆香味。楊枝甘露雪花:雪花棉,但楊枝甘露味淡左d。椰皇燉 3.6 牛乳(熱):落單時店員話熱食要等 15分鐘,我回答ok;過左 5 分鐘,又有店員黎講同一番說話;再過 10 分鐘又再問多次!!最後過左 25 分鐘先有得食,但只係微暖!一部份凍一部份熱超難食,雖然又要等,但都叫店員再番熱。轉頭 5 分鐘就已送回來,而且好熱!心唸佢地有無攪錯 , 明明可以好快,之前卻攪左甘耐!辛苦得來的椰皇燉 3.6 牛乳原來好難食,牛乳唔香濃,還有點酸酸的 ……. 第二日我腸胃炎 ….. 當然不可以話一定關事 ….. 總之以後也不再來了!
腐竹雞蛋:太甜,欠腐竹豆香味。
楊枝甘露雪花:雪花棉,但楊枝甘露味淡左d。
總之以後也不再來了!
Oreo 木槺布丁
腐竹雞蛋
椰皇燉 3.6 牛乳(熱)
楊枝甘露雪花
$30 (宵夜)
呢排每晚都好想食甜品,尤其係.去到邊都點呢個, 心太軟。(第一下影,三秒後就flood)我明白糖水舖不能同酒店比,但佢話得係酒店師傅出品就要保持水準,呢個心太軟朱古力味好假好糖,最總要係真係太軟,一切落去好似水塘flooding,d朱古力水絕對唔係d槳成碟都係,而且蛋糕好薄呀。佢既雪糕有得揀味(綠荼朱古力同vanlila)明明知道傳統係雲利拿,但又鍾意食朱古力,最後發現朱古力甜上加甜係好錯架。另外order左creme brûlée, 佢個味調得唔錯,可惜個糖面做得太硬,唔脆,下面亦唔會係口到溶,口感一般。下次明白,黎到係應該order返d港式d例如楊之甘露或台式綿綿冰會更好
呢排每晚都好想食甜品,尤其係.去到邊都點呢個, 心太軟
(第一下影,三秒後就flood)

$50 (宵夜)
2011-08-05 32 瀏覽
之前去過其他分店都覺得這間甜品不錯,見係大圍開左新分店就唸住一試啦,點知難食到我要開個Account俾comment等左成半個鐘,終於可以入去啦,叫左個榴槤飄香食,咁就出事啦。榴槤份量少到喊,五分一都不夠,成碗都係糖水,真係一啖就可以食完d肉.......其他可以叫佢收左佢,d糖水又要唔夠凍講真,如果你係唔夠榴槤你未cut左佢囉,等左咁耐你俾d咁既野我,仲衰過d唔出名既糖水鋪!!

,真係一
仲衰過d唔出名既糖水鋪!!
成碗都係水!
食完呢啖肉可以俾返成碗佢
2011-08-01
$30 (其他)
2011-07-30 29 瀏覽
真的想不到五代同糖會開到大圍!只見它不斷開分店,想不到大圍會有!去到要等位,應該是因十一時多,很多人在這時吃糖水。入座後,有點不知吃什麼好,因常常吃心太軟。最後選了原味梳乎厘和OREO木糠布甸!OREO木糠布甸:一屠OREO餅碎一層木糠布甸,布甸很滑,個人覺得甜了一點,因餅碎本身有點甜味。整體不錯的!原味梳乎厘:等了不夠十分鐘吧。即叫即焗,質感煙韌,底部不會很濕,可以甜多一點~都不錯的!本身想叫酥皮3.6牛乳,但因沒有酥皮,所以試不到呢!
真的想不到五代同糖會開到大圍!

只見它不斷開分店,想不到大圍會有!

去到要等位,應該是因十一時多,很多人在這時吃糖水

入座後,有點不知吃什麼好,因常常吃心太軟。

最後選了原味梳乎厘和OREO木糠布甸!
OREO木糠布甸
OREO木糠布甸:一屠OREO餅碎一層木糠布甸,布甸很滑,
個人覺得甜了一點,因餅碎本身有點甜味。整體不錯的!
原味梳乎厘
原味梳乎厘:等了不夠十分鐘吧。即叫即焗,質感煙韌,
底部不會很濕,可以甜多一點~都不錯的!

本身想叫酥皮3.6牛乳,但因沒有酥皮,所以試不到呢!
2011-07-21
OREO木糠布甸
原味梳乎厘
  • 心太軟,木糠布甸,雞蛋布丁
2011-07-06 36 瀏覽
相約一班朋友山長跋涉來到這間五代同糖食甜品~可能時間太早關係入到去唔駛等位...即刻坐低.4個人,叫在幾款甜品分享一下雞蛋布甸雞蛋布甸喜出望外! 真係好香甜而且好軟滑wow,食完再叫第二次都得,不會太甜,亦極富蛋香, 好抵食, 不過加些焦糖會更好~~~ 北海道奶凍/益力多奶凍叫了兩個奶凍~一個係北海道奶凍,另一個係益力多奶凍,兩個味道都好唔同 , 北海道奶凍我覺得奶味淡在D,好似無在濃烈北海道奶咁,但都好好食,可能我慣在食甜野.而益力多奶凍,太重益力多味好似魚膠粉凝固在,不過兩者都有士多啤梨滴襯托,不過不失啦啦隊!!五代同糖精選~朱古力心太軟配雲呢拿雪糕有雞蛋布丁,心太軟配雪糕和蘋果金寶三樣甜品,樣樣size都不大,不過三樣加起來,也吃得幾飽,雞蛋布丁很滑,蛋味很香濃.蘋果金寶上面的crumbles碎都幾脆,裏面的蘋果還夾雜些類似紅莓醬,酸酸的幾特別.心太軟配雲尼拿雪糕 ,朱古力味濃,一叉下去裏面的朱古力醬澎湃流出,最正是甜度適中好味.這個是我最愛的甜品之一~超好味!椰子雪花冰呢個都好好味呀!雪花冰好濃既椰子味好幼滑,加在芒果汁更加好味正!火龍果都好甜,不過士多啤梨同芒果魔豆略酸在,美

雞蛋布甸
雞蛋布甸喜出望外!
, 不過加些焦糖會更好~~~

五代同糖精選~朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
蘋果金寶上面
流出,最正是甜度適中好味.這個是我最愛的甜品之一~超好味!

椰子雪花冰
呢個都好好味呀!雪花冰好濃既椰子味好幼滑,加在芒果汁更加好味正!火龍果都好甜,不過士多啤梨同芒果魔豆略酸在,美中不足的是少落在
七彩彩針,
幸好既係補回一碗給我們.其實我對這個甜品不是太有好感,係朋友落ORDER的.

講真~4個人下午茶加埋食左差唔多HK$330,,都算幾誇張,價錢有D貴,不過真係食得出呢間甜品店既心思!

久聞此店大,終於有機會一試了!
五代同糖精選~心太軟
五代同糖精選~心太軟
單據~
  • 雞蛋布甸 / 朱古力心太軟
2011-07-05 2 瀏覽
當晚終於帶同姨甥仔去食甜品,我以前在TST分店食過"心太軟",的確好好味,所以帶靚仔去試一吓!可惜當天晚餐吃得太飽,所以自己只點了一杯芒果奶,而他們就點了雪花冰及奶凍。當他們的甜品吃到八八九九,我的芒果奶仍未到,叫位穿超短牛仔褲的waitress妹妹幫我跟進,點知佢聽完只係企埋一邊,完全無幫我跟進!好彩不夠2分鐘就見有另一位waitress傳來一杯芒果奶。否則真係會一肚火去罵人...究竟o个位穿超短牛仔褲的waitress妹妹係咪開緊工?客人同佢講野竟當耳邊風,真過份!o个杯芒果奶簡直離晒普,淡到無芒果味,白雪雪成杯奶水咁,成cm粒冰都未打溶,被佢啃親都唔知咩事!仲唸住同元朗o个間英文字母記嘅芒果奶比較一下,好飲就唔使去咁遠tim,點知好野都係要花時間同精力去享用嘅!至於呢間分店嘅人同食物,都令我好 - 好 - 好失望囉!d人成日話新界的o野咩都cheap D、差D,唔該可唔可以做好D呢?點解TST/CWB又可以做得好呢!自我反省一吓啦...
否則真係會一肚火去罵人...

至於呢間分店嘅人同食物,都令我好 - 好 - 好失望囉!

自我反省一吓啦...

2011-07-01
2011-06-26 10 瀏覽
因為昨晚食過好味道,今日又心思思想再黎,於是在行返屋企既途中,特登行過黎再食,今晚我要咗朱古力雪糕配黑白涼粉 ($25),呢個一般la,不過個白涼粉幾好味。男友就order咗香芋綿花冰 ($35),呢個同糖伯府完成唔同,因為呢度好重奶味,講真, 一個人食晒既話,真係好飽、好漏,不過d配料配合得好好,有紅豆、涼粉、粟米片,一試無妨!!
2011-06-25
2011-06-26 10 瀏覽
今日同同事Ching食完dinner之後,就黎咗呢間新開既甜品店,之前在中環order過外賣,覺得價錢偏貴,但耐唔耐一次,都冇所謂la!!我同阿Ching都order咗一模一樣既甜品 ~ 心太軟配朱古力雪糕(呢度可以選擇綠茶/雲呢嗱/朱古力既雪糕球),雖然配雲呢嗱會match d,但我地太熱愛朱古力la!! 果然真係好好味,比附近既x師傅甜品更好味,不過價錢就要$48,略貴lor!!
2011-06-24
$48 (宵夜)
2011-06-23 2 瀏覽
係大圍食完野想話食個甜品,上網見到開左間五代同糖係附近,就梗係黎食啦!叫左個網友好鐘意食的北海道奶凍,一食落去,真係好濃ge北海道牛奶味好滑啊同埋個奶凍,食左片士多啤梨之後再食奶凍又會有另一種味道好快食哂,想叫多個,不過忍手
叫左個網友好鐘意食的北海道奶凍,

一食落去,真係好濃ge北海道牛奶味

好快食哂,想叫多個,不過忍手

2011-06-22
  • 北海道奶凍
2011-06-17 11 瀏覽
係大圍終於有間食得下既糖水鋪喇, 尋日經過見到開張了, 二話不說入去試下先...北海道牛乳奶凍($25) - 呢個真係好好食, 又吾太sweet, 又滑, 仲有好香濃既牛奶味...食完一d都吾溜...正呀..雪糕黑白紅豆涼粉 ($26) - 上面既綠茶雪糕, 仲要係pappagallo, 正呀...原來白色既係馬豆糕黎, 配上涼粉, 紅豆一齊食, 吾太sweet, 冰冰涼涼, 正...overall真係吾錯, 吾掛之得咁多人去食啦, 我估我應該係常客, hehe

$25 (宵夜)
  • 北海道牛乳奶凍
2011-06-16 5 瀏覽
今天到大圍和朋友食飯, 飯後聽老闆推薦而來到一間新開既"五代同糖".到達後已滿坐, 不過很快就有位, 我和朋友兩個人order左一個心太軟和雞蛋布丁.心太軟: 唔會太甜, 一切開即刻有朱古力流出黎, 賣相很吸引, 味道好好雞蛋布丁: 6隻一盒, 味道也很好, 質感又香又滑, 蛋仔細細唔會因為食得太多而太膩.店長還推介幾種出名既甜品(eg: 綿花冰, 焦糖燉蛋....), 不過今日太飽, 下次一定再試試其他甜品價錢唔算太貴, 值得一試....

雞蛋布丁: 6隻一盒, 味道也很好, 質感又香又滑
, 蛋仔細細唔會因為食得太多而太膩.

, 下次一定再試試其他甜品

價錢唔算太貴, 值得一試....

2011-06-16
$56 (其他)
  • 雞蛋布丁
2011-06-14 5 瀏覽
just have dinner with my family at 小肥牛, my mam said she want to eat some dessert. When we leave the shop.......i saw a new shop is opening ....OOOOO....is dessert 五代I know this shop before but didn't try.......so i suggest to go there. Wow....just 10:00pm don't know why....so many people is waiting but very lucky i just wait for 10 mins only. when i go into the shop first thing make me feel interesting is there transparent kitchen, i can see though the kitchen what the chef doing. we have 5 ppl

we have 5 ppl so ordered 心太軟、益力多奶凍、楊枝金露雪花冰、榴槤奶凍、梳乎厘 and 雞蛋布甸 6 pics.
my mam and i also feel the 心太軟 and 梳乎厘 is really good and same as hotel level. i must try these again. good good
雞蛋布甸 i have try it before in taiwan but seem 五代雞蛋布甸 taste is better than Taiwan but if the size become bigger is better.
楊枝金露雪花冰 is my brother first choice, wow......very heavy mango taste and is a very good choice in summer

overall my mam and i give this shop 90 pts, and wait for me i'll be back

very good taste dessert with my family

2011-06-12
  • 心太軟、益力多奶凍、楊枝金露雪花冰、榴槤奶凍、梳乎厘 and 雞蛋布甸
2011-06-13 13 瀏覽
一家人係沙田”陳根記”食飽飽後, 比佢地點咗我去大圍買糖水. 一條友係大圍行到積信街時, 竟然比我發現有間好野靜悄悄o黎到大圍….”五代同糖”ar. 睇過雜誌推介之後, 已經好想試吓佢地ge甜品. 真係估唔到會係大圍見到佢地!基本上我係從未試過佢地ge甜品, 原因得一個, 就係我每次經過佢地係銅鑼灣or旺角ge分店時都係有一大班人係到排隊等入座. 無理由要我外買回沙田食ga!! 不過lee間五代同糖同佢地其他分店都係一樣…8:30pm就已經有成班人係門口等入座. 好彩今係外買. 唔洗等入座, 直接係門口落單就得. 行到門口就有位靚仔哥哥細心介紹各式各樣ge甜品, 我當然第一時間揀咗要即叫即做ge 心太軟配雪糕la….點知靚仔哥哥知我係外買, 竟然叫我唔好揀?! 佢話因為天候熱, 怕我攞返屋企後d雪糕會溶哂woo. 不過佢亦建議我唔要雪糕, 減少對心太軟ge影響. Lee位靚仔哥哥窩心ge服務態度真係值得一讚!!好彩我唔太like雪糕…..又因為睇本書話係文華酒店總廚做ge, 所以點都要試吓佢地ge心太軟.回到家當然係第一時間試吓la….嘩!! 外脆內軟, 由大圍回沙田, 裡面ge朱古力
一家人係沙田”陳根記”食飽飽後, 比佢地點咗我去大圍買糖水
!

. 無理由要我外買回沙田食
ga!!

. 好彩今係外買. 唔洗等入座, 直接係門口落單就得.
?!

!!

回到家當然係第一時間試吓la….嘩!! 外脆內軟, 由大圍回沙田, 裡面ge朱古力仲熱騰騰咁由裡面漫漫咁流出o黎
街坊價錢, 酒店ge美食…學花家姐話事計”真係唔簡單”
!!

另外我點咗雞蛋布丁, 我上次係台灣食過, 不過我覺得太甜. 不過lee處個味道就剛剛好…不太甜, 仲要好滑
...good!!
原個椰皇燉3.6牛乳, 我太太食完後讚不絕口, 清香ge椰皇味加上滑一滑ge牛乳. 正
!!
桂花燉原個雪梨…嘩! 真係好香桂花味(香味比小甜谷的桂花糕有過之而無不及), 仲要用成個雪梨. 真係超正
!
榴槤奶凍, 怕食榴槤真係唔好食, 因為真係超勁榴槤味
靚仔哥哥介紹咗我食一樣未試過的東西…芒果腸粉! 真係值得一試…..因為真係好好味
!!
6款甜品都係$255. 低ar…下次一定再o黎!!
2011-06-12
15 分鐘 (外賣自取)
$42.5 (宵夜)
  • 原個椰皇燉3.6牛乳
  • 榴槤奶凍