二十道

niju
2024-04-24 337 瀏覽
最近同朋友喺北角行開街,見到呢間日式餐廳幾有特色咁所以入咗去試吓✌🏻個人認為餐廳裝修係其中一樣最大特色,呢啲bar枱設計好似去咗日本咁🇯🇵Bar枱嘅好處就係可以睇住師傅整嘢食😋前菜方面我哋首先試咗個炸白飯魚魚乾,白飯魚炸到金黃酥脆而且又唔會好油😝係一種獨特嘅口感同味道體驗😚師傅差唔多整好有馬山椒蜆肉手卷嗰陣會提我哋,因為希望我哋可以喺最新鮮嗰陣放入口🤪呢個手卷最大特色就冇飯,所以更加可以感受到食材嘅味道🤤新鮮嘅蜆肉搭配有馬山椒的辛香味,個椒唔會話好辣搶曬啲味,營造出一種令人興奮嘅口味組合😋套餐包埋嘅吉列蠔,蠔肉鮮嫩多汁,完美展現咗海鮮嘅鮮甜風味😍其中一樣主菜係我最期待嘅牛舌拉麵,呢碗拉麵嘅湯頭濃郁而鮮美,牛舌片則非常嫩滑👅拉麵嘅彈牙口感配合著牛舌的鮮味,絕對係一個令人回味無窮嘅美食😜套餐仲會包埋一枝凍烏龍茶,性價比真係好高😙朋友就叫咗個三色刺身飯,呢個刺身飯包括三種不同的魚類,每一啖都帶來獨特嘅風味🍚米飯口感軟糯,完美咁平衡咗魚肉嘅鮮味,呢個飯絕對是刺身愛好者嘅必點之選😋😋整體嚟講呢間日式餐廳提供咗好多好有特色嘅小食,食物嘅品質同味道都非常出色👍🏻地址:北角七姊妹道193號遠東大廈地下

Bar枱嘅好處就係可以睇住師傅整嘢食😋
炸白飯魚魚乾
係一種獨特嘅口感同味道體驗😚
有馬山椒蜆肉手卷
呢個手卷最大特色就冇飯,所以更加可以感受到食材嘅味道🤤
吉列蠔
套餐包埋嘅吉列蠔,蠔肉鮮嫩多汁,完美展現咗海鮮嘅鮮甜風味😍
套餐仲會包埋一枝凍烏龍茶,性價比真係好高😙

地址:北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖
2024-04-16
炸白飯魚魚乾
有馬山椒蜆肉手卷
吉列蠔
最近先知原來鰂魚涌有間咁有特色嘅居酒屋,連住附近嘅朋友都話唔知,但係地理位置其實勁近地鐵站!✨✨雪酒拉麵🦑🍶將日本清酒加入招牌雞湯底,真係超級創新,清酒嘅淡雅酒香令到湯底嘅鮮味更加出,帶嚟全新嘅驚喜體驗!另一大賣點就係即叫即燒嘅魷魚,燒得好到位,又脆又香,賣相都好吸睛,配料一樣都唔係用傳統拉麵配菜,用青瓜同火箭菜,呢個配搭好清新!西班牙白豚肉拉麵🐖🍜白豚肉肉質鮮嫩,一入口就溶化啦,呢個西京味噌嘅醃製手法好出色,加上外皮微焦,咬落真係爽滑無比,而且配料以意大利黃瓜、車厘茄、蘆筍、木魚代替平時拉麵嘅糖心蛋、筍、海苔,反而同濃郁嘅湯底好夾,仲可以解膩!🌟+$30可以轉套餐,有小食同飲品岩溶蝦球🍤炸到金黃色外脆內軟嘅蝦球,一咬開好多鹹蛋流出嚟!吉列蠔🦪同樣都係炸得好香脆,食落鮮甜多汁!每一道菜都好獨特,既有創新嘅口味組合,又有傳統嘅好味道,鍾意食拉麵嘅一定要試!😍😍

雪酒拉麵🦑🍶

西班牙白豚肉拉麵🐖🍜

🌟+$30可以轉套餐,有小食同飲品
岩溶蝦球🍤
炸到金黃色外脆內軟嘅蝦球,一咬開好多鹹蛋流出嚟!
岩溶蝦球

吉列蠔🦪
同樣都係炸得好香脆,食落鮮甜多汁!

2024-06-06
岩溶蝦球
吉列蠔
  • 西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵)
  • 岩熔蝦球
4天前 0 瀏覽
位於鰂魚涌的拉麵居酒屋主打以創新手法糅合傳統的新派料理。王室の食事 ($168)一人前包括:迷你刺身丼一款、創作料理一款,跟沙律,前菜,麵食,甜品。前菜是芥末八爪魚,清脆爽口,芥末味濃厚但又不會過份嗆鼻,惹味可口。西班牙蘋果酒生醃海蝦入口彈牙爽滑,散發淡淡酒香。熟成白身魚生丼內有油甘魚,帆立貝、蝦、玉子燒、蟹籽,食落口感豐富。麵食及甜品西班牙白豚肉拉麵(雞濃湯) ($78)雞濃湯濃郁清澈,用上西班牙白豚肉,肉質爽彈鬆化不肥膩,肉味香濃且味道帶微甜。
位於鰂魚涌的拉麵居酒屋主打以創新手法糅合傳統的新派料理。
王室の食事 ($168)
西班牙蘋果酒生醃海蝦
入口彈牙爽滑,散發淡淡酒香。
麵食及甜品
西班牙白豚肉拉麵(雞濃湯) ($78)
作為北角街坊,最近先知原來有間幾抵食,又用心嘅日本菜❣️小店位置有限,晚市peak hour 可能要等一陣位❣️食物都幾用心,三道日本菜set有精緻小食又有麵食、前菜,好豐盛❣️個人覺得拉麵都係有驚喜,又夠抵食,值得一食✨王室之食事$168✨- 包迷你刺身丼、創作料理、沙律、前菜、麵食、甜品,真係幾豐盛▪️沙律及前菜- 前菜係wasabi海螺,粒粒鮮甜,味道幾好- 沙律用上refreshing蔬菜,幾開胃▪️熟成白身魚生丼- 超多款白色魚生,有帶子、油甘魚、蝦,款款刺身就咁食唔點野都鮮甜,特別係帶子同刺身蝦,撈上蟹子、醋飯,味道唔錯▪️創作料理- 薰衣草漬牡蠣- 用上低溫慢煮浸熟嘅蠔,肉質好滑身,食落去滲出薰衣草香,味道鮮甜,好似生蠔!▪️麵食- 仲會有細細碗拉麵,麵質彈口▪️甜品- 甜度適中,薄皮有梅香🍜西班牙白豚肉拉麵(雞濃湯)$78- 用上即燒厚切西班牙豚肩肉,以味增調味,燒到剛剛好,軟嫩肉質- 湯底亦係精華,用上雞+帆立貝熬製,好香濃,配埋彈口拉麵真係perfect😋😋😋難得食日本菜/拉麵,價錢咁實惠味道又幾好!已經bookmark再去

作為北角街坊,最近先知原來有間幾抵食,又用心嘅日本菜

❣️小店位置有限,晚市peak hour 可能要等一陣位
❣️個人覺得拉麵都係有驚喜,又夠抵食,值得一食

✨王室之食事$168✨
▪️沙律及前菜

- 前菜係wasabi海螺,粒粒鮮甜,味道幾好
- 沙律用上refreshing蔬菜,幾開胃

▪️熟成白身魚生丼

▪️創作料理- 薰衣草漬牡蠣

▪️麵食
- 仲會有細細碗拉麵,麵質彈口

▪️甜品

- 甜度適中,薄皮有梅香

🍜西班牙白豚肉拉麵(雞濃湯)$78

2024-06-07 0 瀏覽
今次呢間拉麵小店真係好似隱藏人物咁,位於鰂魚涌站,亦非太古坊範圍,好少人會留意到。店子小小,座位不多,沒預約有機會要等位。主打拉麵類,又有其他豐富既套餐。雪酒拉麵以招牌雞濃湯湯底加入日本清酒,組合充滿新鮮感,味道調好,唔駛怕食拉麵變飲酒。魷魚一夜干燒得好到位,不會柴口。相信拉麵控會有驚喜。最經濟係”王室之食事”,有齊刺身丼、拉麵、創作料理同甜品,好抵食。跟餐沙律可選沙律菜或者芥末螺肉;刺熟成白身魚生丼內有幾種魚生;然後再來一碗麵食;仲有薰衣草漬牡蠣。咁抵食既套餐仲有和菓子做甜品,相信都冇咩好投訴。

店子小小,座位不多,沒預約有機會要等位。

主打拉麵類,又有其他豐富既套餐。

2024-06-05
放工向鰂魚涌方向發掘小店,路過「二十道𝐍𝐢𝐣𝐮」,記得呢間小店有foodie介紹過,就去試吓~ 入去冇耐,鐵飯腳就覺得呢度有個有種福岡屋台嘅味道,去過嘅大家覺得呢?➿ 有馬山椒蜆肉手卷 ($48)係期間限定嘅手卷,用上有馬嘅山椒粒作為主要嘅調味,有山椒獨有嘅香味而帶點微微嘅辣度~ 蜆肉新鮮鮮甜,經烹煮後,依然保留到蜆肉爽脆嘅口感👍🏼➿ 西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵) ($78)呢碗拉麵好有fusion嘅元素,亦都令我呢個少食拉麵嘅人刮目相看🍜 湯頭用上農舍雞、帆立貝、沙甸魚乾、野菜熬製而成,雞湯味道濃厚而清甜,會想飲完一啖又一啖~ 見唔到傳統嘅叉燒,而係用用西京味噌醃漬嘅豚肉取代🐖 白豚肉油脂分布平均,肉質頗嫩~ 配料亦都改用意大利青瓜、蘆筍、車厘茄取代,整體唔覺得有違和感,反而係覺得幾清新~➿ 熟成刺身丼 ($98)刺身丼配料都相當新鮮,特別喜歡鮮甜嘅帆立貝☺️ 熟成油甘魚都不錯,加埋玉子燒粒粒,整體口感豐富,鮮味滿滿~🌟店舖座位唔多,想試的話記得book位啊😀

➿ 有馬山椒蜆肉手卷 ($48)

➿ 西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵) ($78)

➿ 熟成刺身丼 ($98)

🌟
店舖座位唔多,想試的話記得book位啊😀
2024-06-03 8 瀏覽
「二十道」走簡潔清幽裝潢風格,以不同形態的竹+日本傳統藍染色作主調,突出日本匠人精神,從選料到烹調,都承傳著一份堅持+執著。餐廳結合拉麵店 x 居酒屋概念,由逾二十年經驗的廚師主理,並以五種味道+五種顏色+五種烹調方法+五種態度成就「二十道」炮製菜式,供應多款結合傳統和新派元素的拉麵及居酒屋佐酒小食。今次淺嘗餐廳其中兩款每日限量供應的主打拉麵。有別於傳統拉麵的豚骨湯底,餐廳嚴選農舍雞、帆立貝,沙甸魚干及日本野菜,以自家秘方熬煮成純滑香濃、清而不濁的招牌雞濃湯湯頭。西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵)西班牙白豚肉以味噌醃製後逐塊生煎,誠意可嘉,豚肉入味且不會過鹹,肥瘦適中。配菜沒有一般日式拉麵的糖心蛋、大蔥和筍等,換成意大利黃瓜🥒+車厘茄🍅等,原食材的鮮味濃縮於每滴湯頭和彈牙爽口的拉麵中,成就一碗碗走清甜口味路線的特色拉麵🍜。雪酒拉麵(魷魚一夜干)於招牌雞濃湯湯底加了飄來陣陣微醺酒香的日本清酒,坊間少見。酒精遇熱揮發後,與魷魚的鮮甜味相得益彰。魷魚一夜干即叫即燒+鮮味十足+爽口彈牙 = 非常出色😋。拉麵配以意大利青瓜黃瓜+口感爽脆漬甘筍+ 貌似火箭菜的日本水菜,色彩繽紛非常吸睛🤩,亦大大提高營養價

西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵)

雪酒拉麵(魷魚一夜干)
於招牌雞濃湯湯底加了飄來陣陣微醺酒香的日本清酒,坊間少見。酒精遇熱揮發後,與魷魚的鮮甜味相得益彰。魷魚一夜干即叫即燒+鮮味十足+爽口彈牙 = 非常出色😋。拉麵配以意大利青瓜黃瓜+口感爽脆漬甘筍+ 貌似火箭菜的日本水菜,色彩繽紛非常吸睛🤩,亦大大提高營養價值。

拉麵🍜只需+$30 即可轉成套餐配有小食+飲品。

岩溶蝦球 (套餐小食)
蝦球炸至外脆內軟+一入口已爆出滿🈵流心芝士 = 芝味無窮😋,令人回味。

吉列蠔 (套餐小食)
賣相吸引+新鮮即炸+入口多汁 = 令人蠔食不驚
2024-06-01
👨🏻‍🍳二十道 (北角)📍北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖 「是一家有誠意、感到用心的居酒屋❤️」 門面至內裡設計都滿滿和風,見到吧枱,就想食拉麵😆不過呢間拉麵居酒屋不只食拉麵,仲有前菜、刺身、燒物、甜品等,有D fusion但又keep到日本傳統飲食,幾創新🤤 👍🏻🍽️西班牙豚肉雞濃湯拉麵師傅話用左8小時熬製,除左農舍雞、仲落左帆立貝、沙甸魚干等,令到湯底更加鮮甜,仲要‼️吾油‼️雞濃湯,雞味最為突出,好似將雞既精華都熬製出黎,好好味!!西班牙豚肉,豚肉用西京味噌醃製再燒烤,食落有陣叉燒味,但系肉質好嫩🤤配菜都同傳統拉麵有小小吾同,改以意大利黃瓜、櫻花魚片、車厘茄等,擺盤都十分精巧。 拉麵軟熟到剛好,師傅仲教另一食法,可以減膩😆:本店特有‼️魚仔醋‼️加幾滴魚仔醋落拉麵,酸酸甜甜更開胃👍🏻 👍🏻🍽️王室之食事 (原價$228,現有優惠價$168)🫶🏻🍽️磯煮鮑魚、油甘魚魚丼揀左(C):跟沙律、前菜、麵食、甜品 丼飯用左?赤醋飯做底,omakase食過赤醋飯,配與壽司,特別帶鮮👍🏻磯煮鮑魚、油甘魚都好新鮮😋油甘魚仲要厚切!!玉子都吾錯😆 👍🏻🍽️沙律用左意大利黃瓜、車厘茄、沙律菜、蘆筍,配搭既醋汁
👨🏻‍🍳二十道 (北角)
📍北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖

「是一家有誠意、感到用心的居酒屋❤️」

門面至內裡設計都滿滿和風,
見到吧枱,就想食拉麵😆
不過呢間拉麵居酒屋不只食拉麵,
仲有前菜、刺身、燒物、甜品等,
有D fusion但又keep到日本傳統飲食,
幾創新🤤

👍🏻🍽️西班牙豚肉雞濃湯拉麵
雞濃湯,雞味最為突出,好似將雞既精華都熬製出黎,好好味!!

加幾滴魚仔醋落拉麵,酸酸甜甜更開胃👍🏻

👍🏻🍽️王室之食事 (原價$228,現有優惠價$168)
🫶🏻🍽️磯煮鮑魚、油甘魚魚丼
揀左(C):跟沙律、前菜、麵食、甜品
油甘魚魚丼

丼飯用左?赤醋飯做底,
omakase食過赤醋飯,配與壽司,特別帶鮮👍🏻
磯煮鮑魚、油甘魚都好新鮮😋
油甘魚仲要厚切!!
玉子都吾錯😆
沙律

👍🏻🍽️沙律
用左意大利黃瓜、車厘茄、沙律菜、蘆筍,配搭既醋汁十分惹味!!
芥末螺肉

👍🏻🍽️前菜:芥末螺肉
螺肉好鮮甜,雖然切得好細,但系依然有咬口,煙煙韌韌。
底下既洋蔥配埋一齊食!!好夾的!!
串燒

👍🏻🍽️串燒
雞軟骨棒、雞胗,好似之前食過既燒鳥串燒,雞胗8-9成熟,外爽脆內嫩又煙韌,好正🤤

🍽️再黎一碗拉麵
湯底應該都系雞濃湯,只系少左豚肉,換上秋葵🤓
鹽漬櫻花和菓子

👍🏻🍽️甜品:鹽漬櫻花和菓子
好少試櫻花類甜品,呢個又幾特別,微甜不膩,有小小小小咸味,又幾好味😋

每道食物都嚐得出師傅既用心,
對食物既講究、鑽研上都花左吾少心機,
令食者好想繼續試繼續食。
當晚上菜,師傅都有輕輕介紹每道菜式,
長知識的同時,又多一份親切🫶🏻

#二十道 #拉麵居酒屋 #北角美食 #鰂魚涌美食 #香港居酒屋
油甘魚魚丼
沙律
芥末螺肉
串燒
鹽漬櫻花和菓子
2024-05-23 34 瀏覽
北角近年新開了不少特色餐廳,二十道便是其中之一。餐廳位置便利,靠近鰂魚涌地鐵站,交通方便。店面不大,只有吧枱座位,但裝修別緻,營造出日式居酒屋的氛圍。開放式廚房讓食客可以近距離觀看師傅製作料理,而師傅更會介紹食物材料特色,更添幾分趣味。二十道的菜式以日式料理為主,融合了創新元素,令人耳目一新。西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵) 西班牙白豚肉經過西京味噌醃製,肉味香濃,搭配 精心熬制八小時的濃郁雞湯,非常美味。雪酒拉麵(魷魚一夜干) :雪酒拉麵的湯底以日本清酒酒糟熬製而成,酒香濃郁,味道獨特。搭配爽口的拉麵和鮮美的魷魚一夜乾,令人回味無窮。汁煮牛舌: 牛舌處理得恰到好處,軟嫩多汁,搭配特製的醬汁,十分入味。岩溶蝦球: 蝦球炸得金黃酥脆,內餡飽滿,搭配鹹香的熔岩蛋黃,口感豐富,令人驚喜。

二十道的菜式以日式料理為主,融合了創新元素,令人耳目一新。

西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵)

雪酒拉麵(魷魚一夜干) :

2024-05-20 58 瀏覽
經過北角看到有一家好有日本特色的居酒屋,藍色主調,竹吧檯座位,連店員都會講日語,食品都好正宗!西班牙白豚肉拉麵厚條的西班牙白豚肩肉經過西京味噌的細緻入味醃製,肉質鮮嫩。生灼過後,外皮散發出誘人的焦香,內裡保有豐腴的肉汁。仲有新鮮爽脆的蔬菜配料:嫩嫩的BB露筍和鮮紅欲滴的車厘茄等,就連湯底都好味到飲嗮!雪酒拉麵醇厚的雞肉高湯加了少少酒粕混合而成,充滿雞肉的鮮美與酒粕的迷人香氣。魷魚細嫩有嚼勁,拉麵掛汁柔韌。清甜多汁的意大利黃青瓜和酸甜可口的醃漬甘筍,口感增添了更多層次!岩熔蝦球輕輕咬開,蝦球飽滿彈牙,熔融的鹹蛋黃流瀉而出,緩緩流淌在酥脆的表面,非常惹味!吉列蠔蠔肉鮮甜多汁,充滿了大海的鹹香氣息,融合著外層的酥脆與油香,味道不錯!

岩熔蝦球

2024-05-18 41 瀏覽
「二十道」呢個名非常特別,我專登上網搵資料,原來黎間日式小店,係由逾二十年經驗的廚師主理,並以五種味道、五種顏 色、五種烹調方法及五種態度,成就「二十道」炮製菜式!👍🏻今晚同朋友就order左兩個小店名菜⭐️雪酒拉麵(大蜆🦪)- 大蜆🦪新鮮又鮮甜,湯底非常濃郁,拉麵爽口🍜,有驚喜🌟王室の食事- 磯煮鮑魚- 油甘魚魚生(迷你刺身丼)- 丼薰衣草漬牡蠣- 拉面- 雜菜沙律- 和菓子成個set非常豐富,而且前菜製作用心,味道都幾特別;我同一個女朋友一齊share食,都好夠食,食完感覺非常滿足!💕

今晚同朋友就order左兩個小店名菜
⭐️雪酒拉麵(大蜆🦪)
- 大蜆🦪新鮮又鮮甜,湯底非常濃郁,拉麵爽口🍜,有驚喜
🌟王室の食事
- 磯煮鮑魚
- 油甘魚魚生(迷你刺身丼)
- 丼薰衣草漬牡蠣
- 拉面
- 雜菜沙律
- 和菓子
成個set非常豐富,而且前菜製作用心,味道都幾特別;
2024-05-11
2024-05-17 32 瀏覽
二十道細細既居酒屋, 只有吧枱位置, 但食物用心好有驚喜. 雪酒拉麵 魷魚一夜干 $86🍜呢度signature, 必試拉麵⭐ 有別於傳統拉麵, 呢款以雪酒酒糟、雞、帆立貝熬煮作湯底, 帶淡淡酒香味, 好有層次. 食完都忍唔住飲哂d 湯😍 拉麵有口感而掛湯, 再搭配意大利黃瓜、日本水菜同醃漬甘筍等. 上面魷魚一夜干🦑 燒得鮮嫩彈牙王者之食事 $168包括自選迷你刺身丼、自選創作料理跟沙津前菜麵食甜品前菜有芥末螺肉以及日本溫室🥗, 好開胃選左磯煮鮑魚油甘魚丼, 油甘魚厚切帶魚甘香, 磯煮鮑魚帶微甜, 口感嫩, 仲有玉子配上醋飯自選創作料理選左西班牙蘋果酒生醃海蝦, 帶有蘋果酒香, 突出左本身海蝦嘅甜. 亦可選薰衣草漬牡蠣/串燒2本.最後嘅拉麵用左純粹雞湯, 都好好食🥰 甜品係和菓子埋單2百幾, 食到咁用心製作日本料理覺得好抵. 不過座位唔多, book 枱最隱陣 @niju.hk北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖
二十道
細細既居酒屋, 只有吧枱位置, 但食物用心好有驚喜.

雪酒拉麵 魷魚一夜干 $86

王者之食事 $168
包括自選迷你刺身丼、自選創作料理跟沙津前菜麵食甜品
前菜有芥末螺肉以及日本溫室🥗, 好開胃

最後嘅拉麵用左純粹雞湯, 都好好食🥰 甜品係和菓子

@niju.hk
北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖
2024-05-16 28 瀏覽
Niju二十道 (北角)北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖剛好在附近完成培訓,於是和同事來到這間日本拉麵小店享用晚餐。別看它只有幾個座位,連很多明星都是座上客呢。我們order了兩個晚餐套餐和一個小食,1)雪酒拉麵(大蜆)+ 樽裝茶 $116這個拉麵是皇牌必點,蜆肉非常新鮮,無沙,清甜,而且非常大粒! 搭配各種日本蔬菜,簡直是一秒回日本的感覺! 不得不提的是拉麵的湯底非常特別,是高大上的味道,哈哈!在別處沒吃過,不是普通拉麵的“死咸濃稠”,反而是濃鬱中帶著清新!一定要品嘗哦!2)西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵) + 樽裝茶 $78這個拉麵非常欣賞它的豬肉,非常好吃,師傅解釋道他們是用炭火燒的,而且是一塊一塊地慢慢燒,並不是一大塊豬肉一次性燒好。所以客人們能吃到每塊豬肉恰到好處的美味。拉麵也是很彈牙的!同樣,湯底不“死咸”,是讓人吃了一次覺得也太物超所值的感覺。現在去商場的food court吃一碗隨隨便便的拉麵都已經要70,80塊錢了。而這裏,絕對是另一個境界的美食啊! 3) 炸白飯魚魚乾 $68這個是必須一定無敵要推薦的!超級好吃! 我第一次吃如此薄如紙的白飯魚,而且每一片紋路非常漂亮
Niju
二十道 (北角)
北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖

我們order了兩個晚餐套餐和一個小食,
1)雪酒拉麵(大蜆)+ 樽裝茶 $116

2)西班牙白豚肉(雞濃湯拉麵) + 樽裝茶 $78

3) 炸白飯魚魚乾 $68
這個是必須一定無敵要推薦的!超級好吃! 我第一次吃如此薄如紙的白飯魚,而且每一片紋路非常漂亮,好像藝術品那樣! 不貴!就嘗嘗鮮也非常值得!
2024-05-11 47 瀏覽
其實很少去北角, 因為剛好有些原因要去, 順便都在港島線的朋友吃飯。朋友是個吃貨, 所以帶了我去一間之前從沒嘗試過的店。這間單單從外觀就驟眼看, 大概是只會覺似西餐或咖啡廳之類~裡邊是吧台, 所以完全可以看到師傅煮食時刻,哈。先食用的是有馬山椒蜆肉, 聽師傅說有馬的山椒於日本很有名,多是用來 點鰻魚飯, 這次混著蜆肉沒有飯, 就是海苔味與山椒及蜆肉的混搭。是海鮮特有的咸香與很出的山椒配著, 感覺很鮮得來又開胃。這個雪酒拉麵(大蜆), 湯底是用雞,帆立貝熬, 雪貝用酒糟醃,配上水菜漬物, 湯超鮮甜, 很香, 加上用大蜆, 更突顯蜆肉的鮮, 拉麵很彈牙, 價錢也是$116, 很抵吃!之後點的是燒牛舌丼, 牛舌是厚切, 所以超有口感, 很爽很彈, 但又很入味, 超厲, 師傅控制火喉真的很強。 味道很香濃, 牛舌的牛味很重, 配飯一流。而且價位更是100不到, 才$88而已。力推北角附近的人可以來刷, 價位剛好, 味道又佳, 真的是很好的店。這店還有做OMAKASE, 很想有機再找天來吃!

這間單單從外觀就驟眼看, 大概是只會覺似西餐或咖啡廳之類~

裡邊是吧台, 所以完全可以看到師傅煮食時刻,哈。

這店還有做OMAKASE, 很想有機再找天來吃!
2024-05-10 43 瀏覽
北角有一間好有心的日式餐廳: 二十道 ,有多款拉麵🍜有別於傳統拉麵的豚骨湯底,二十道 用了農舍雞、帆立貝,沙甸魚干及日本野菜,以自家秘方熬煮成純滑香濃、清而不濁的招牌雞濃湯湯頭🐔!我好享受飲每啖湯,加上彈牙爽口的麵條🍜還有特色香噴噴牛舌、叉燒 都惹味十足!這店子雖小小,但是由二十年經驗的廚師🧑‍🍳主理,聽說原來餐廳名由來是因以五種味道、五種顏色、五種烹調方法及五種態度,所以成為了「二十道」這家小店,值得支持🧡🧡地點:北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖
北角有一間好有心的日式餐廳: 二十道 ,

地點:北角七姊妹道193號遠東大廈地下A號舖