2023-11-10 140 瀏覽
紅磡終於開左九份飽喇收工過去排左大慨10分鐘先有得食。芝士肉鬆蛋餅魯肉飯台灣有兩種魯肉飯,有煮到爛晒既,但我就比較重意哩款,雖然望落去一層肉層脂肪咁, 好似比較肥膩,但係比較有口感,入口即溶,而且食倒豬油香飯吸收晒魯汁,好滿足吖牛筋麵入面有足足4條牛筋呀煮的啱啱好,有骨膠原既感覺之餘又唔會食到口痴痴咁配左酸菜,同紅蘿蔔,食落冇咁漏。 D 麵都幾蛋下,吸晒D湯汁,不得了鹽蘇雞炸得好香口,食下食下唔覺就食晒
紅磡終於開左九份飽喇
收工過去排左大慨10分鐘先有得食。

芝士肉鬆蛋餅

魯肉飯

溶,而且食倒豬油香
飯吸收晒魯汁,好滿足吖
牛筋麵
入面有足足4條牛筋呀
煮的啱啱好,有骨膠原既感覺之餘又唔會食到口痴痴咁
鹽蘇雞
炸得好香口,食下食下唔覺就食晒
2023-11-08 1638 瀏覽
同朋友👩🏻‍💼一齊喺黃埔,肚仔餓要搵嘢食,見到呢間台灣菜🇹🇼餐廳,記得食過佢其他分店,有好印象,於是就決定同朋友👩🏻‍💼食過番尋味🤣$50「臺灣🇹🇼擔仔麵」:「擔仔麵」發源於臺灣🇹🇼南部,係臺灣🇹🇼其中一種好有名嘅小食😆;呢間餐廳嘅「擔仔麵🍜」裏邊有 貢丸、雞蛋、滷肉、蝦仁、醃菜 等,都頗為豐富😋$60「紅燒牛筋腩米粉」,加 $10「滷肉」:牛筋同牛腩都好牛味兼炆煮得幾腍🤩;米粉爽滑,啱我胃口😆「滷肉」分開另上,半肥瘦,好甘香兼有台灣風味🤣$23「滷汁青菜🥬」:叫咗兩碟,青菜🥬新鮮爽脆幾好味🤣$28「胚芽珍珠奶茶🧋」:首先講吓乜嘢叫胚芽🤣,胚芽係植物種子胚嘅一部分,由生長點 同埋 幼葉組成,胚芽位於胚軸嘅上端,而小麥胚芽營養價值非常之高,係小麥嘅營養精華所在,而體積就僅佔小麥嘅3%,但係就提供小麥高達97%嘅營養😆;呢間餐廳嘅 「胚芽珍珠奶茶🧋」我哋叫咗少甜,有小麥香味,好飲😆

「滷肉」分開另上,半肥瘦,好甘香兼有台灣風味🤣

$23「滷汁青菜🥬」:叫咗兩碟,青菜🥬新鮮爽脆幾好味🤣

2023-11-06 296 瀏覽
👈🏻九份飽 #japjapjap_黃埔#japjapjap_台灣菜紅燒牛筋腩油麵 $60牛腩肉滿溢😍韌而厚實吸滿湯底嘅精華口感十足油麵粗中滲透著細膩入口甘甜濃厚💕百味紛陳大腸包小腸 $35糯米腸包住台灣香腸糯米腸煙煙韌韌🤤台灣香腸好惹味面頭有酸菜同香菜但係蒜味就唔夠突出薯餅火腿蛋餅 $35咸咸香香嘅蛋餅❤️蛋餅又香又脆口薯餅火腿又幾match咬落好有口感QQ地瓜球 $37咀嚼口感非常紮實👅地瓜香氣濃郁完全唔會過甜過鹹係自然地瓜嘅天然甜味同時間一啲油膩感都冇好食酥炸魷魚 $48份量超級多🥳皮身厚實而金黃熱辣辣之餘每條魷魚都充滿彈性又唔會過於油膩勁抵食!百香果紅茶 +$10茶味甘甜🫶🏻加上百香果嘅天然配搭上簡直一流好飲之餘又解膩飲完之後仲齒頰留香添芝士奶蓋綠茶 $25綠茶入口有微苦澀感慢慢就會回甘 香氣十足奶蓋幾綿滑🤓但芝士味相對失色芝士味唔足Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻九份飽

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2023-11-06 167 瀏覽
嚟到紅磡,試吓呢間新開嘅台灣菜,雖然多人排隊,但唔算等好耐,好快已經可以入座🫶🏻餐廳都幾有台灣風味,裝修都幾啱打卡😚✨滷肉飯滷肉肥瘦適中,好多汁,好有油香味,配埋熱飯撈埋食就最啱啦❤️✨鹽酥雞鹽酥雞好脆口,唔會好鹹,而且好有肉汁😋✨蜂蜜檸檬愛玉雖然味道比較普通,但今餐好多油炸食物,配埋呢杯飲品幾解膩☺️性價比高,雖然坐得唔舒適,但價錢唔算貴,兩人埋數都係二百幾,味道唔錯,推介喜歡台灣風味的你❤️
餐廳都幾有台灣風味,裝修都幾啱打卡😚

✨滷肉飯
滷肉飯

✨鹽酥雞
鹽酥雞好脆口,唔會好鹹,而且好有肉汁😋
鹽酥雞

✨蜂蜜檸檬愛玉

滷肉飯
鹽酥雞
不少香港人鍾情台灣菜 皆因同中式飲食文化有點相近n_cc都好喜歡食台式料理 貪其口味選擇多仲好多元化簡直就是可塑性高主打台灣料理既九份飽 最近就係黃埔新開了分店喜歡台式料理既n_cc又點可以錯過以九份黃金山作主題 門面以經典紅磚九份車站作裝潢內裡以懷舊昇平戲院及九份特色既紅燈籠作為設計除左滿滿回憶 仲係一大打咭賣點望望餐單 選擇並不算特別多不過足夠勾起港人回憶懷舊魯肉飯必食推介魯肉飯 選用精挑肥瘦適中既五花肉 每一口都有滿滿膠質配上餐廳特製既滷汁 不太甜亦不會過份死咸更是香氣四溢 入口甘香肥美 口感出色味道剛好不過火 令人難忘紅燒牛筋腩油麵台灣招牌地道菜非牛肉麵莫屬了牛筋口感軟腍嫩滑 牛腩酥軟腍滑入味配上香濃湯汁 口感彈滑爽口既油麵 絕對是一流既配對滷水拼盤拼盤有豆腐、雞蛋、豬耳同雞翼味道剛好食完唔會口乾豆腐雞蛋雞翼滷得入味豬耳香脆 豆腐入口仍然嫩滑三分甜凍冬瓜茶/零甜度熱百香果紅茶冬瓜茶味道清淡 帶點甘甜 用來解膩中和挺不錯有淡淡百香果香 茶味不會太濃蓋過百香果味道飲落帶點微酸 整體算不錯九份芋圓耐吃不會厭既芋圓 有冷熱選擇平日大多吃熱食 試試凍吃會否有另類感覺配上仙草豆花 味道清甜
不少香港人鍾情台灣菜 皆因同中式飲食文化有點相近

台灣招牌地道菜非牛肉麵莫屬了
牛筋口感軟腍嫩滑 牛腩酥軟腍滑入味
配上香濃湯汁 口感彈滑爽口既油麵 絕對是一流既配對

滷水拼盤

拼盤有豆腐、雞蛋、豬耳同雞翼
味道剛好食完唔會口乾

配上仙草豆花 味道清甜但不膩
芋圓軟糯香甜 各有特色 令人無法抵擋
用來作完美句號實為不錯
2023-11-05 45 瀏覽
食物就還好 牛根夠淋 炸野夠脆 點了3個餐都滿好吃的然後重點是有個吹風口好嘈 音樂就不說了然後枱係2邊 d服務員4。5個就會係你背後行黎行去一到行一到講廢話 好騷擾仲係客人格離坐底傾出糧野門口長開 好似冇冷氣咁坐低同坐露天公園一樣未好食一到會再黎食
食物就還好 牛根夠淋 炸野夠脆 點了3個餐都滿好吃的
2023-11-05
下午茶
牛根腩米
2023-11-04 226 瀏覽
陪表弟去黃埔交收,經過一間餐廳門口掛咗多個紅燈籠,而且有多名客人排隊等位,原來是人氣台灣菜餐廳九份飽近日進駐紅磡,主打台式料理,表弟即話要入去試吓。餐廳以九份黃金山城和懷舊九份街頭做主題,室內還有多個特色打卡位!香酥雞扒滷肉飯,超大塊炸雞扒蓋滿香噴噴的滷肉飯,雞扒外皮香酥、內裡嫩滑有肉汁,米飯軟硬適中,伴上醬汁好好味,加上一顆滷蛋美味極了。香酥排骨米粉,香酥排骨食起來夠脆口,肉質鮮嫩夠滋味,一整碗米粉有菜,有芫茜,半隻滷蛋,上湯夠濃味,米粉連湯食爽口鮮甜。肉鬆起司蛋餅,蛋餅口感外脆內軟Q 半溶起司芝味濃郁加上奶香味,配搭滿滿肉鬆 層次感豐富。地瓜球,剛炸起的地瓜球外脆內軟,口感煙煙韌韌,每顆吃起來都很有口感。芒果紅茶、菠蘿紅茶:味道清甜,帶有果香。

芒果紅茶、菠蘿紅茶:味道清甜,帶有果香。
2023-11-02 197 瀏覽
又到左喺黃埔搵食時候😝今次嚟咗有分店 新開嘅九份飽放工時間已經係勁多人排隊店內環境好有台灣風味裏面掛滿紅色燈籠✨海苔肉鬆起司蛋卷$39其實海苔加肉鬆係好好嘅配搭令肉鬆味道增加層次感再加上芝士熱熱地嘅時候仲有拉絲㗎🤤剪得好好又唔會成件散晒✨酥炸花枝丸$37每一粒都大大粒 上面灑滿椒鹽花枝丸彈牙味道有出色😗✨香酥雞扒滷肉飯$55識我嘅人就知道我食野一定係要多肉雞扒大大件揸得鬆軟再加上滷肉汁同滷肉送飯一流👍🏾✨九份芋圓$40芋圓材料有三色芋圓、珍珠、仙草、豆花材料豐富 不過係爭緊啲牛奶😶但都一樣好好食 芋圓果然is da best🥹✨芋頭奶茶$25芋頭奶茶真係好好飲㗎 入面充滿芋頭粒叫咗8分甜又唔會太甜又唔會過淡😗✨抹香珍珠奶茶$23友人完全走甜 淨係飲到抹香嘅茶味🤣不過珍珠都好彈牙🫢
又到左喺黃埔搵食時候😝

識我嘅人就知道我食野一定係要多肉
雞扒大大件揸得鬆軟
再加上滷肉汁同滷肉送飯一流👍🏾

✨九份芋圓$40
芋圓材料有三色芋圓、珍珠、仙草、豆花
材料豐富 不過係爭緊啲牛奶😶

✨抹香珍珠奶茶$23
友人完全走甜 淨係飲到抹香嘅茶味🤣
不過珍珠都好彈牙🫢
2023-11-02 142 瀏覽
屋企附近開左新野,成日經過都勁多人排,住紅磡黃埔嘅人就知,似乎呢間餐廳改變左呢個舖位嘅宿命😂裝修真係幾落足本,好有台灣氣氛,而且價位好平民化,CP值幾高!✨紅燒牛筋腩米線 - 腩同筋都算足料,平時紅燒牛肉麵就食得多,配米線食都幾特別,同埋幾索汁入味!✨薯餅火腿蛋餅 - menu上寫係新產品,覺得配搭幾有創意,入面夾住薯餅增加左整體口感,而且佢嘅火腿蛋有d似奄列,食落好香蛋味🥚✨地瓜拉餅 - 係薄餅入面夾住左地瓜蓉,甜甜地幾易入口😸✨鹽酥雞 - 感覺好大籃,兩個人真係食唔晒😂炸粉薄薄地幾脆身,肉身幾嫩滑,又幾抵玩!✨伯爵紅茶 - 本身有d驚會好濃好澀,但好彩又唔會,同埋幾解油膩~✨胚芽奶茶 - 面頭滿滿胚芽😻口感好得,奶茶揀左微甜,感覺剛好😚

✨地瓜拉餅 - 係薄餅入面夾住左地瓜蓉,甜甜地幾易入口😸

2023-11-02 98 瀏覽
收工同媽咪喺附近食晚餐最近想食台灣野 又想食滷肉飯所以搵咗呢間呢度裝修好靚 好有台灣風味仲會掛咗啲燈籠,同唔同嘅牆紙座位係木枱 好有夜市風格滷肉飯係用半肥瘦嘅豬肉煮得好入味 雖然叫咗細碗但係都食得好飽排骨米粉嘅排骨,炸得好脆最鍾意都係個蛋餅我哋叫咗紫菜肉鬆芝士口味雖然嚟到時唔係拉絲但係蛋餅好煙韌紫菜肉鬆芝士嘅配搭冇得輸成件事好夾好好味呢個值得推介仲叫咗個雞軟骨,同青菜飲咗兩杯嘢飲推介百香果多多蘆薈下次掛住台灣都可以食過下口癮
收工同媽咪喺附近食晚餐
最近想食台灣野 又想食滷肉飯
所以搵咗呢間

呢度裝修好靚 好有台灣風味

仲會掛咗啲燈籠,同唔同嘅牆紙
座位係木枱 好有夜市風格

滷肉飯係用半肥瘦嘅豬肉
煮得好入味 雖然叫咗細碗
但係都食得好飽
排骨米粉嘅排骨,炸得好脆
最鍾意都係個蛋餅
我哋叫咗紫菜肉鬆芝士口味
雖然嚟到時唔係拉絲
但係蛋餅好煙韌
紫菜肉鬆芝士嘅配搭冇得輸
成件事好夾好好味
呢個值得推介
仲叫咗個雞軟骨,同青菜
飲咗兩杯嘢飲
推介百香果多多蘆薈
下次掛住台灣都可以食
過下口癮
1K
2023-10-29 294 瀏覽
假日去寶石睇戲後再去食晚飯,未知食咩好之下經過呢間餐廳,門面好吸引真係有啲似九份,台灣嘢實啱食只係幾錢,見餐牌價格合理即試下,等再一陣好快有位。 小小的店子,裝潢甚有九份特色,紅燈籠、紅磚牆、壁畫及懷舊海報等,古色古香之感,而且熱鬧氣氛幾好。用QR code 落單,但見有點餐紙就睇下。珍珠奶茶(凍),$23,要了少冰,微糖,珍珠份量適中口感煙韌,奶味唔算好重同茶味恰到好處。懷舊滷肉飯(小),$35,比較細碗,滷肉份量適中,五花腩肉肥瘦平均,味道濃郁又香口,飯粒飽滿,有片黃蘿蔔中和油膩感。QQ地瓜球,$37,細粒的地瓜球,份量頗多好抵食,有兩個口味蕃薯及紫薯,入口外脆內軟,炸得乾爽唔油,口感煙韌,內餡十足味道香甜,灑上梅粉中和油膩感,因為真係太多食唔晒,店員問要唔要比個袋打包,實在太窩心了~!食物味道不俗,價格合理,服務態度幾好有禮貌,有下次呢。
用QR code 落單,但見有點餐紙就睇下。
珍珠奶茶(凍)
懷舊滷肉飯(小)
QQ地瓜球

食物味道不俗,價格合理,服務態度幾好有禮貌,有下次呢。
2023-10-27 218 瀏覽
最近在黃埔的九份飽品嘗了道地的台灣美食,每一道都令我回味無窮!首先要推薦的是魯肉飯,一大盆米飯上頭堆滿了香嫩濃郁的魯肉和蛋,。魯肉的肥膩和米飯的鬆軟搭配天衣無縫,每一口都是滋味層次感十足。再來是我的最愛—玉米起司蛋餅,金黃香脆的外皮裹著濃郁香滑的起司蛋香,咬下去,起司鮮蛋的濃郁就在口中擴散開來,簡直太美味!鹽酥雞也是經典台灣小吃,雞皮酥脆,肉質多汁鮮嫩,下飯絕配。來到甜點時間,他們家的九份芋圓是必點!外皮Q彈,內餡綿密芋香,超級滑順,加上冰涼的芋圓湯,超解暑!冬瓜茶和鳳梨紅茶都是台灣的招牌飲品,前者清甜舒暢,後者茶香與鳳梨的酸甜交織,都很開胃!這家九份飽深得台灣菜的精髓,性價比高,是香港品嘗台灣美食的最佳去處,值得推薦!

鹽酥雞也是經典台灣小吃,雞皮酥脆,肉質多汁鮮嫩,下飯絕配。

2023-10-25 180 瀏覽
提早係黃埔收工,經過見到這間裝修彼有特色嘅餐廳,而且價格親民,梗係要入去試吓啦!餐廳裡掛了很多紅色燈籠,佈置有心思,每個位置都有不同的佈置,彼有懷舊風格。😋是日選擇:1️⃣台灣擔仔麵🔸熱鳳梨綠茶🍽擔仔麵彈牙,湯底很夠味,唔會過鹹,還有貢丸、鮮蝦、雞蛋。2️⃣起司蛋餅🍽芝士香濃,夾埋蛋餅,加上辣醬,夠惹味。3️⃣QQ地瓜球🍽雙色球,細細粒,份量多,有咬口。4️⃣地瓜拉餅🍽熱騰騰,拉餅酥脆,內裡軟嫩。5️⃣愛玉芋圓鮮奶🍽材料豐富,芋圓、珍珠煙煙韌韌,唔會太甜。

😋是日選擇:
1️⃣台灣擔仔麵
🔸熱鳳梨綠茶
🍽擔仔麵彈牙,湯底很夠味,唔會過鹹,還有貢丸、鮮蝦、雞蛋。
2️⃣起司蛋餅
🍽芝士香濃,夾埋蛋餅,加上辣醬,夠惹味。
3️⃣QQ地瓜球
🍽雙色球,細細粒,份量多,有咬口。
4️⃣地瓜拉餅
🍽熱騰騰,拉餅酥脆,內裡軟嫩。
5️⃣愛玉芋圓鮮奶
🍽材料豐富,芋圓、珍珠煙煙韌韌,唔會太甜。
2023-10-24
  • 台灣擔仔麵
  • QQ地瓜球
2023-10-24 2416 瀏覽
話說好一段時間無去台灣旅行,呢晚突然好掛住台灣美食,於是約埋朋友去九份飽食台灣菜。滷味拼盤 - 拼盤有豆腐、豬耳、雞蛋及雞翼,每款都滷得好入味。肉鬆起司蛋餅 - 蛋餅外皮有少少咬口,同時亦食到蛋香,加埋肉鬆同起司,味道更豐富,醬汁調味亦恰到好處。懷舊魯肉飯(大) - 魯肉飯唔會過甜或過咸,豬肉入味之餘,但又唔會柴,整碗飯充滿油香,好好味。香酥排骨飯 - 排骨炸得酥脆,肉質鬆軟,加上少少孜然味,好惹味。鹽酥雞 - 鹽酥雞炸皮薄脆,食落好juicy,呢個食完一啖再接一啖。酥炸魷魚 - 魷魚炸皮同樣薄脆,肉質爽彈,又係食到停唔到口。QQ地瓜球 - 地瓜球外皮煙煙韌韌,中間包住地瓜泥,真係好特別。九份芋圓(溫) - 九份芋圓有豆腐花、仙草同芋圓,少甜,食完炸嘢再食糖水,覺得好滿足。胚芽珍珠奶茶 - 珍珠夠煙韌彈牙,加上胚芽感覺更健康。餐廳食物高質,價錢大眾化,店員有禮殷勤,怪不得新開張已見人氣,下次同朋友食台灣菜,都會考慮再嚟呢度。

胚芽珍珠奶茶 - 珍珠夠煙韌彈牙,加上胚芽感覺更健康。

2023-10-19
2023-10-21 234 瀏覽
今日約左朋友到黃埔九份飽食個台灣野。🤩😋門口見到已經好台灣feel,入到去更加係。我們點左懷舊魯肉飯,香酥排骨飯,肉鬆起司蛋餅,鹽酥雞,滷味拼盤,酥炸魷魚,QQ地瓜球,九份芋圓,胚芽珍珠奶茶懷舊魯肉飯:肉碎加醬汁混起來,很有台灣的感覺。香酥排骨飯:排骨炸得很香口,肉質好好。肉鬆起司蛋餅:卷起來有蛋香又有肉鬆在入面,口感味道都有另一層次。鹽酥雞:炸得乾身,入面有好多似肉汁鎖在入面。滷味拼盤:滷水味夠香,蛋好入味,豬耳豆腐雞翼同滷水係天生一對咁夾。酥炸魷魚:魷魚炸得香口,而外皮好夠味道。超級好食。QQ地瓜球:一口一個入面又有料。九份芋圓:甜品,有咬口。胚芽珍珠奶茶:唔算太甜,都唔錯。
今日約左朋友到黃埔九份飽食個台灣野。🤩😋
門口見到已經好台灣feel,入到去更加係。

懷舊魯肉飯:肉碎加醬汁混起來,很有台灣的感覺。

香酥排骨飯:排骨炸得很香口,肉質好好。

鹽酥雞:炸得乾身,入面有好多似肉汁鎖在入面。

酥炸魷魚:魷魚炸得香口,而外皮好夠味道。超級好食。

QQ地瓜球:一口一個入面又有料。

九份芋圓:甜品,有咬口。

胚芽珍珠奶茶:唔算太甜,都唔錯。

2023-10-19