2015-06-21 6874 瀏覽
之前在YAHOO團購買了中環會的$118/位六道菜海鮮晚餐, 看照片還不錯, 想二人吃個燭光晩餐, 點知一上Open Rice睇食評才知中伏了...先說book枱, 我倆早一天中午致電訂枱, 侍應一聽到係團購, 立即話午市好忙, 請2點後再打來... 算.. 黃昏再打去終於訂到枱, 團購得2個時段選, 6pm或8:30pm, 我倆選了6pm。5:50pm到達食肆, 竟然未開門! 見到有個女侍應, 她說6pm才開門! 於是我倆要天時暑熱到樓下走走再回來...入正題, 講是日晚餐, 我倆訂購的是海鮮晚餐, 先有海鮮拼盤做頭盤, 原本有法國生蠔x4, 藍青口x2, 翡翠螺x2, 但因為沒有生蠔, 所以4隻生蠔變成2隻小蜆和中蝦... 超級受騙的感覺... 上菜時蝦還是熱的! 放在那些冰上, 冰很快便溶掉變成污水, 十分髒... (其實碟本身也很髒...)第二道頭盤, 可選南瓜蟹肉湯或黑毛豬火腿沙律, 我倆一人選一樣, 先說南瓜蟹肉湯, 蟹肉少得可憐, 差點發現不到它的踪跡, 還有那籃小小的蒜蓉包, 很硬, 完全是隔夜的...食了兩件便放棄了...而我的黑毛豬火腿律, 火腿當然少得可憐, 跟y

海鮮拼盤
南瓜蟹肉湯配蒜蓉包
而我的黑毛豬火腿律, 火腿當然少得可憐, 跟yahoo照片差太遠了... 味道還可以, 大概沙律再差也不會太過份吧..
黑毛豬火腿沙律
主菜方面, 我對面的J先生選了燒豬肋排骨伴意粉, 豬肋細份都算了, 食落似用水白烚再抹上醬汁一般, 完全沒有味, 只有豬的騷味... 這實在太過份了... (J先生還說:連我咁冇要求嘅人都覺得唔掂, 佢真係好唔掂!) 唉... =.="
燒豬助排骨伴意粉
至於我選的五成熟西冷扒... 只是一件大家樂早餐的薄牛扒, 外面燒焦了... 跟本就是九成熟了.. 還要根多得切也難切; 底下厚厚的薯蓉則完全沒有味道可言, 完全都吃不下的...
西冷扒伴紅酒汁薯茸
主菜吃不飽, 吃到一半已知夜點要再搵食了...
甜品方面, 我倆也點了法式焦糖燉蛋, 會安全一點吧... 結果還可以的, 只是小杯了一點, 質地也不太Creamy, 算是還好了.. 本來就不寄預厚望
法式焦糖燉蛋
還有一點, J先生說一定要提出的, 他的凍檸茶連冰塊都要一大塊連着, 完全看得出沒有心製作食品的, 對這餐廳極之失望!
凍檸茶
總括這餐十分有受騙的感覺, 如果一早知道是這質素, 根本再便宜也不會來, 完全是旺角樓上cafe仔的質素, 但照標中環的價錢。環境方面, 看照片似是富麗堂煌的, 但來到才發現跟本似樓上cafe, 到處都污糟又殘破, 窗戶用上很多假花和不停閃閃閃的燈飾。是晚全場只有3枱情侶, 看來都是Yahoo團購來的, 整晚跟本都沒有其他客人了... 看來都是受騙了... 以後都一定不會再光顧!
題外話/補充資料: 團購除$118/人外, 還要每人即場加$50服務費, 即每人實質付了$168
2015-06-20
2015-02-14 4328 瀏覽
尋晚去中環食飯,見到團購優惠,每人$98再另加$50服務費⋯每人有一份海鮮拼盤生蠔,翡翠螺,青口各1隻,隻生蠔都幾好食餐湯,蒜蓉包片...裝包個籃真係好多包碎,連"鄧"走d包碎都冇就裝比另一個客..><風乾黑毛豬火腿黑醋汁沙律..ok la....法國紅酒濃汁配美國安格斯牛肉眼配香草薯蓉....塊所謂ge安格斯牛扒韌到死....去超市買一塊都好過佢塊安格斯....豬扒同樣韌到死同好乾~~~~食完都唔覚飽⋯又唔好食⋯個焦糖雞蛋布甸D沙糖仲係面未溶哂⋯D薯蓉同西班牙炒飯⋯我見住佢放入微波爐叮⋯⋯呢餐垃圾咁就收我$300我永不再去中環會
每人有一份海鮮拼盤生蠔,翡翠螺,青口各1隻,隻生蠔都幾好食

風乾黑毛豬火腿黑醋汁沙律..ok la....

豬扒同樣韌到死同好乾~~~~
2015-02-13
情人節
團購
團購經常出現這間餐廳的名字,這一次不是為團購而來,只是單純想感受一下在中環這個繁華的地區享受一頓普通的午餐。位於商業中心的其中一層的中環會,餐廳門口佈置與婚禮場地相同,而內部亦同樣是喜慶的感覺,優雅大方。這一個是最經濟的午市套餐,而且每日限量發售。$60 有主菜和飲品。先來三片蒜蓉包,有點驚訝,每一片包都是冰冷的,感覺到是放了很久,也有可能是昨日的。加了$10,就有一個海鮮湯,其實是碎的菜湯加一小塊白色疑似海鮮的湯吧 又是令人感到放了很久,用料是某日用淨的材料。而精緻的碗有一小角缺口,比較危險主菜就是這個磨菇飯。真的極度失望!!!飯的確很多很多,當中還有幾粒是沒有熟透的,硬身到不行,整個飯就如圖所見,只有大量磨菇,很多白汁而已。磨菇看似罐頭的,再切少一片一片。飯,磨菇,白汁,這三種東西明顯是分開的。先放飯,放上大量磨菇,最後白汁。整個感覺就是某快餐店的磨菇飯,加大版,兼有優美環境。唉...
這一個是最經濟的午市套餐,而且每日限量發售。
$60 有主菜和飲品。

又是令人感到放了很久,用料是某日用淨的材料。
而精緻的碗有一小角缺口,比較危險
主菜就是這個磨菇飯。真的極度失望!!!

先放飯,放上大量磨菇,最後白汁。
2014-10-03 4570 瀏覽
睇到今期新假期介紹,就即刻心動上買返兩張團購票食大闡蟹套餐同女朋友食,見雜誌講用料來自外國貨,應該都放心,自已本身很喜歡食蟹,但大闡蟹西餐未試過,見團平平地咪買!去到七點左右, 見客人都不太多,老闆娘話好多客人去佔中或因佔中交通不方便取消BOOKING,咁咪好囉,不太嘈,靜靜地同女友談心, 很快,頭盤出喇,生蠔MY FAVOUR!!! 生蠔都很生鮮,OK 8/10; 第二道係蟹多士和湯, 蟹肉多士只有每人兩片,好似少了些,但食落都有蟹味,雖蟹味不是很濃郁,但勝在清香天然,7.5/10; 湯係法豆蟹湯,湯飲到蟹味,應該都係真材實料,不過本人都不太喜歡豆,如果係全蟹湯就PERFECT,7.5/10; 主菜係大闡蟹意粉, 很CREAMY,很好吃,汁濃不太咸,意粉AL DENTE, 正, 8.5/10;甜品係焦糖蛋雪糕,焦糖蛋食得多,蛋雪糕第一次食,幾滑,幾特別,面有焦糖香味, 9/10,最後加十元飲有機花茶,女友話好飲,成個餐都係168/人,都算幾平,環境都幾好,仲得知佢地係社企,有20元捐比心光盲人,抵食又有意義,支持支持!!!
2014-10-01
紀念日
2014-09-21 3966 瀏覽
一入門口,感覺幾舒服,寧靜環境,質素唔錯丫😄野食ok,唔算等得耐,侍應好招呼,唔會黑口黑面~佢呢到有個set幾抵食,有海鮮頭盤😍,我見到附近幾張枱都食~今晚甜品我食左干邑士多啤梨,酒味唔算太濃又唔太淡,岩岩好~成餐飯感覺良好~下次再食~
紀念日
  • 芝士南瓜蟹肉千層麵
  • 生蠔
2014-08-01 3559 瀏覽
見團、見到團購優惠,每人$98再另加$50服務費,覺得十分低食,於是試試。每人有一份海鮮拼盤(生蠔、翡翠螺及青口各一隻)及後吃過生蠔及翡翠螺覺得十分新鮮,再各叫半打再吃見到餐牌有老虎蝦一隻$15,問老闆娘老虎蝦是點樣做法,老闆娘話会先煎再放在冰上。從未使過,要了2隻試試。隻蝦剛剛熟,有蝦的鮮味,但不太特別。吃完海鮮後,餐湯及蒜蓉包片。湯味道普通及蒜蓉包的蒜蓉味十分十分淡。是整晚最失色的地方主菜有安格斯牛排加薯蓉牛排5成熟剛剛好,味道亦十分好。十分十分好吃第2款主菜 生拆蟹肉意粉蟹肉没太大味道,但意大利粉本身煮得十分出色。甜品是焦糖燉蛋,亦都相當好味。
見團

每人有一份海鮮拼盤(生蠔、翡翠螺及青口各一隻)
及後吃過生蠔及翡翠螺覺得十分新鮮,再各叫半打再吃

主菜有安格斯牛排加薯蓉
牛排5成熟剛剛好,味道亦十分好。十分十分好吃

第2款主菜 生拆蟹肉意粉
蟹肉没太大味道,但意大利粉本身煮得十分出色。

甜品是焦糖燉蛋,亦都相當好味。
2014-07-31
  • 生蠔
  • 生拆蟹肉意大利粉
2014-07-18 3033 瀏覽
生蠔拼盤每人三隻,不錯頗新鮮,但是太咸了。沙律OK啦,沒有青草味,不過吃到最後會小小過酸。海鮮湯不錯喝,有種咖喱的味道,包就不過不失。牛扒七成熟,不會太老,口感不錯,醬汁OK有陣紅酒味,不過薯蓉就沒什麼味道。賣相OK,但千層麵沒有味道很淡,芝士也沒什麼味道意大利粉頗入味,但口感又不太會軟,個人來說不太喜歡青口,虎蝦不錯。炒士多啤梨,好香的酒味,不錯吃,不過量有點少,另外起碼也配一根好看一點的匙,膠匙說有點不太搭...燉蛋夠香甜加上焦糖的微苦,好吃,賣相不錯,不過膠匙實在有點...有熱冰的飲可選。杯子不錯看。服務員只有一個,幸好今日打風不是很多人。
時令生蠔拼盤
生蠔拼盤每人三隻
,不錯頗新鮮,但是太咸了
風乾黑毛豬火腿黑醋汁沙律
沙律OK啦,沒有青草味,不過吃到最後會小小過酸。
傳統法國干邑海鮮湯+即焗法式蒜容包
海鮮湯不錯喝,有種咖喱的味道,包就不過不失。
法國紅酒濃汁配美國安格斯牛肉眼配香草薯蓉
意大利海鮮什錦馬蘇里拉芝士千層麵
賣相OK,但千層麵沒有味道很淡,芝士也沒什麼味道
南美虎蝦雜錦海鮮香草茄蓉意大利粉
法式干邑炒士多啤梨
焦糖雲呢拿籽燉蛋
熱奶茶
有熱冰的飲可選。杯子不錯看。
服務員只有一個,幸好今日打風不是很多人。
題外話/補充資料: 該餐廳為社企,吃飯的同時可做慈善,不錯吧。需耍訂桌,不過地方稍嫌偏僻,不過佈置和裝修好像結婚用地,很用心。
2014-07-17
生日
法國紅酒濃汁配美國安格斯牛肉眼配香草薯蓉
南美虎蝦雜錦海鮮香草茄蓉意大利粉
法式干邑炒士多啤梨
焦糖雲呢拿籽燉蛋
2014-05-19 3852 瀏覽
友人相約中環會午膳,初聽名字,以為是甚麼高級會所,原來只是開業數月的樓上餐廳。電梯到四樓,還以為到達甚麼婚宴場地,有着歐美風格,佈置畧有心思,道具處處,不難做就成婚照靚景。確實又對了一半,餐廳有提供婚宴自助餐,價錢相宜,三百多元一位,四十人可包場。也許始終是中環地段,午餐價錢不算便宜,六十多元至百多元一份午餐,包麵包、主菜及餐茶,加廿元有湯或沙律。是日只三分一滿,傾談良地。我們點了硯肉意粉及卡邦尼煙肉意粉午餐。麵包似乎是隔夜的,質感濕,皮不脆,不吃也罷! 卡邦尼煙肉意粉意粉大大碟份量不少,醬汁creamy, 鹹甜適中,配以若干沙律菜,不過不失。 硯肉意粉外表並不吸引,味不香,看不見醬汁,擔心淡而無味,亦只配以兩條火箭菜,幸好見硯肉不少。吃之,硯肉竟然是腥的! 把雪藏海鮮去雪味無需高技功,這麼簡單,為何做不到呢? 仔細看看服務員,估計是家庭式經營,兩位師奶般的女士在廚房做菜,一位男士當侍應,服務態度冷淡但不懶散,我看似快餐店質素! 餐茶看看餐茶廚具,歐陸風格,尤其小匙十分精緻,怎樣看都不似是他們的口味,估計乃承包上手,因此硬件軟件不配合,怪不得客人如此少,錯配!

我們點了硯肉意粉及卡邦尼煙肉意粉午餐。
麵包
麵包似乎是隔夜的,質感濕,皮不脆,不吃也罷!
卡邦尼煙肉意粉
卡邦尼煙肉意粉

硯肉意粉
硯肉意粉
把雪藏海鮮去雪味無需高技功,這麼簡單,為何做不到呢?

餐茶

題外話/補充資料: 但如果想平平地於中環區搞婚宴或聚會,而食物質素要求不高,也許可以考慮,位置是其優勝之處。
2014-05-13
2014-03-28 3882 瀏覽
用了$39買團購食下午茶,但下午茶只有飯同意粉選擇,感覺怪怪地,不似下午茶,餐湯份量只有半碗,又不夠熱,但味道ok,牛肉好食好霖,但飯偏凍,環境ok,只有一位服務員,服務態度麻麻。
2014-03-28
2014-03-02 3889 瀏覽
每次團購都總帶點又驚又緊張的心情 , 一來緊係貪平 , 但又怕賴野..... 而且仲係敏感時間 情人節正日wor , 所以一bid 完 , 就急急腳打電話去 book , 好在真係book 到14/2 當晚 .....好好彩 , 我由於一早book , 都叫做book到張窗邊位 , 不用被其他客人夾著. 6點多開始客人陸續入座 , 但店面明顯人手不足 , 主力得1個四眼佬和1個男子 , 但今晚望落去超過30台 , 好混亂 , 出菜是一道道 , 好像很有規則 , 但可惜2個主力伙記又點會記得全部客人食到沙律 or 餐湯呢? 都時見甩漏 , 而且出每道菜很慢 , 但可能是氣氛問題 , 沒有人嘈 , 只是暗地埋怨 , 很多是餐湯麵包吃了 , 等超過20分鐘都未見主菜 , 好在呢個世代大家都有手機 , 否則一定嘈起來 , 這麼混亂的一餐.... 而且規定是6-8pm , 所以其實出菜慢都是吃得比較趕的 ...  而且廚房好亂 , 我聽到外面個四眼大叔成日催廚房上邊樣邊樣 , 好似個廚房都唔知做得邊樣先 , 因為樣樣都被客追緊....
麵包很硬又凍了 , 但沙律不錯 , 特別個汁
忘記名稱的湯
bb 羊架
  • 麵包很硬又凍了 但沙律不錯 特別個汁
2014-02-17 3572 瀏覽
第一次於團購買餐,見呢間餐廳話係支持素食,所以就用$398兩位買左二人素食套餐試下。首先入座時己比左團購的coupon(寫明是素食餐),坐底有位中年待應比左個肉食餐menu,禁我就直接話比待應知我係要素menu,但佢以質疑我的態度話我張coupon 係肉食餐,之後呢位待應要問另一個待應先確定自己攪錯。禁我就要求拎素食menu, 點知佢話無,直接話“菇飯 定 意粉" 嘩!我果刻R 晒頭,個待應連個意粉有咩都唔解釋,禁我再問有無menu 睇下有咩食,個中年待應就用崔促我落單的語氣話"唔見左個menu ar, 菇飯 定 意粉? "我唯有即刻上網睇番團購網頁的menu 先知待應口中的菇飯= 白松露菇菌汁配白零芝磨蒼有機意大利飯; 意粉=經典法國卡蘇萊全素砂鐹配有機意粉 而果位中年待應就一直以好不滿,不耐煩的咀臉serve(註:呢位待應係每答完一句就即刻轉身走人,我絕無阻住佢)。我真心想講,佢連 menu 都無,又講唔出有咩可以食,我己經無出聲,死死地氣自已上網搵menu,點解待應仲可以禁的態度對人。而食物方面,前菜 = 沙律; ok,都係菜同沙律汁,幾大碟下主菜= 待應口中的“菇飯 定 意粉"

嘩!我果刻R 晒頭,個待應連個意粉有咩都唔解釋,

而食物方面,
前菜 = 沙律; ok,都係菜同沙律汁,幾大碟下
主菜= 待應口中的“菇飯 定 意粉"各一;
菇飯好爛,係一pat pat,味道普通;
意粉味道比較重,okay;
甜品=焦糖焞蛋;係凍的(預先做好),味道okay

總結:以團購價共500兩位(連加一$131), 茶餐廳服務態度,普通西餐食物,呢個價錢,我覺得pizza hut 的二人餐好食好多
。如果以團購中的原價$1314,我應該會嬲爆!

2014-02-13
2014-01-03 3219 瀏覽
因為2015年結婚,只想請親戚朋友食餐飯,攪1個婚禮,吾糸攪場show.所以4圍睇場 糸新婚X睇到有人糸e度又求婚,環境好似吾錯,就去同BF食 Luch 。撞岩有公司聯歡,吾知糸米臨近聖誕,間店超多人。甘我就八掛去影下相啦
白松露磨姑意大利反
題外話/補充資料: 整體黎講野食 ok ,但撞岩有人聯歡 ,所以比較嘈。都有3-4個待應招呼都吾錯。我都睇左結婚menu 40人大約2萬幾都ok,但都要格下其他價,訂大台e到幾穩陣甘啦
2013-12-23
其他
白松露磨姑意大利反
2014-01-02 2578 瀏覽
十一月下旬•晴單看這裡的中文店名,再併埋洋店名,大家不會想像到這是個什麼的地方。用紙做的大花花,侍者及廚師都以女僕打扮,有趣。要了素菜有機意粉,其實是茄汁豆及素腸。意粉帶諗但味道淸淡,真係夠「素」。湯燉牛面肉一吃有清湯腩的味道及口感,不過湯本身不算太濃。個意大利飯,跟意大利粉是相若水準。還有一度好,全單75折。
十一月下旬•晴

還有一度好,全單75折。