2024-04-09 158 瀏覽
第一次幫襯,用手機下單,以為用手機下單,不用收服務費,只点了3種食物,已兩舊水,算貴……原來唔係……点了滷味拼盤,魯肉飯和珍珠奶茶,拼盤麻麻地,蒜頭生的, 魯肉飯很細片和少,珍奶好一盤,未食過咁差的台灣嘢……🈚️下次 ‼️
2024-04-01
2024-03-01 331 瀏覽
想吃牛肉麵, 三星仿佛是我在沙田的首選。未知是否受北上消費的熱潮影響, 感覺人流沒以前的多, 亦沒有下午茶餐供應。紅燒牛肉麵套餐 $108 + 10%1) 主食: 紅燒牛肉麵 (蕃茄湯底, 粗麵, 多蔥)2) 涼菜: 涼拌四季豆3) 飲料: 桂花烏龍 (熱, 少甜)涼拌四季豆爽口無渣, 有淡淡蒜香, 味道不俗。紅燒牛肉麵的湯底選了蕃茄湯底, 其實只是紅燒牛肉湯加上蕃茄肉而已。湯底清甜微辣, 配上開胃的酸菜, 是我回頭光顧的主因。其次是牛腩份量足, 味道濃郁, 軟腍有咬口, 即使不太喜歡吃牛腩的我也喜歡。麵條選了粗麵, 唯麵質有點腍, 打了折扣。桂花烏龍由茶包沖泡, 烏龍味濃, 嚐不到桂花味。
紅燒牛肉麵套餐
紅燒牛肉麵套餐 $108 + 10%
1) 主食: 紅燒牛肉麵 (蕃茄湯底, 粗麵, 多蔥)
2) 涼菜: 涼拌四季豆
3) 飲料: 桂花烏龍 (熱, 少甜)
涼拌四季豆
涼拌四季豆爽口無渣, 有淡淡蒜香, 味道不俗。
紅燒牛肉麵 (蕃茄湯底, 粗麵, 多蔥)

桂花烏龍由茶包沖泡, 烏龍味濃, 嚐不到桂花味。
2024-01-26
紅燒牛肉麵套餐
2023-12-28 483 瀏覽
🦞龍蝦帶子湯麵$128帶子大粒,肉質緊實。但龍蝦連外殼一齊用粉漿炸,令外殼非常難處理,建議走殼再炸!炸物應該要用另外一碟上,不然浸到軟身,大為失色!🍗花雕雞髀刀削麵$118花雕香氣四溢,原隻雞髀,口感滑嫩。刀削麵配上湯汁,散發出純香的味道,煙韌彈牙豐有口感!🐂紅燒三星粗麵$118轉為蕃茄湯,香濃牛湯底加上酸甜,更為開胃解膩!牛腩、牛筋、牛肚都煮得軟腍帶有少許嚼勁!粗麵滑而彈牙,加上滿滿的牛肉、咸菜、蔥花等,以增加湯汁的香氣和風味,整個口腔都是牛的菁華!
🦞龍蝦帶子湯麵$128

🍗花雕雞髀刀削麵$118

🐂紅燒三星粗麵$118
2023-12-09 370 瀏覽
落嚟試試呢間街坊茶餐廳嘅手打牛肉丸粉麵,第一啖已經震到我心!肉丸個個彈牙得嚟又唔會太過硬,正啦!粉麵就滑溜溜嘅,湯底鮮味夠,正宗得滯。要講多句,佢哋嘅即炸魚蛋真係解饞,外皮脆卜卜,裡面就鮮美彈牙。講到茶餐廳,唔得唔提下奶茶啦!濃郁得黎又唔會太甜,飲一大啖解渴又提神。喺呢度食飯覺得滿足啊,似乎搭到我味蕾嘅巴士,穿梭喺平民美食嘅天堂。柒舊餐廳裝修簡單得嚟啱哂我心水,食物出品又係咁快手快腳,真係打心眼推介喇!吓!下次又要過嚟搞掂我肚餓嘅問題喇!🍜🥢👍🏼
2023-09-03 848 瀏覽
今日禮拜日,諗住經過沙田同屋企人食台灣菜,入到座位,水都無杯,仲要收服務費,ok,呢啲都係小事。問題在於菜品,問咗服務員佢話今日無套餐無下午茶,咁咪點份正餐咯,七十幾蚊一個撈麵,我一個女嘅都完全食唔飽,見到個份量都呆咗,我敢保證正常餐廳下午茶嘅麵份量都唔會得兩啖咁離譜,我難以想像如果呢度下午茶嘅份量會係幾少,而且個麵完全係無味,價錢份量口味都唔成正價比,真係無下次
2023-08-09 763 瀏覽
📍 三星台菜食堂 Tristar Kitchen(沙田)好少會過黎沙田食飯,見到個牌好靚,牛肉麵🐮好吸精😙同大佬入去食個飯,再番屋企😋🔸 話梅豬手魯肉飯無法抵抗豬手的誘惑,豬手有四大件,炆得夠腍而且幾入味,秘製醬皇調味嘅鹹度啱啱好👍每一啖都充滿豐富嘅骨膠原,加埋滷肉送飯一流,好滿足😌涼拌四季豆夏日炎炎,食個涼拌四季豆,又健康又透心涼👍醉雞翼(半份)帶出陣陣的酒味,雞肉嫩滑,而且好入味。(熱)桂花烏龍烏龍可以去除油膩感,我最愛😍🔸 台式炸雞排魯肉飯魯肉份量算多,吃起來很濕潤,炸雞扒超好吃😋 很juicy又大塊🐥炸到皮脆肉嫩,好有台灣風味~滷豆干屬於爽口的滷豆干,搭配蒜蓉很適合,口感是有彈性的不會太過軟!蒜泥白肉(半份)蒜泥白肉件件甘香軟淋,蒜香味特出,口感豐富,十分開胃🤤(熱)蜂蜜柚子茶甜度適中,好重柚子味,仲有柚子果粒,好飲👍

📍 三星台菜食堂 Tristar Kitchen(沙田)

🔸 話梅豬手魯肉飯

涼拌四季豆
夏日炎炎,食個涼拌四季豆,又健康又透心涼👍

醉雞翼(半份)
帶出陣陣的酒味,雞肉嫩滑,而且好入味。

(熱)桂花烏龍
烏龍可以去除油膩感,我最愛😍

🔸 台式炸雞排魯肉飯

滷豆干

蒜泥白肉(半份)
蒜泥白肉件件甘香軟淋,蒜香味特出,口感豐富,十分開胃🤤

(熱)蜂蜜柚子茶
甜度適中,好重柚子味,仲有柚子果粒,好飲👍
2023-08-05 498 瀏覽
啱啱去完台灣 已經對台灣美食念念不忘🥰立即去發掘香港嘅台灣美食被我搵到係沙田新城市廣場嘅三星台菜食堂味道、貌相都一流 令我好似置身於台灣🩷-▫️紅燒牛肉麵台灣美食不得不提牛肉麵三星台菜食堂嘅紅燒牛肉麵湯底好香濃 我地揀咗紅燒湯底 好香好惹味麵有好多款可以選擇 例如冬粉、刀削麵、幼麵等我就揀咗刀削麵 麵質彈牙好有口感🥰-▫️櫻花蝦魯肉飯飯嘅份量夠曬足料 飯上面舖滿好多嘅魯肉魯肉上有好多櫻花蝦 櫻花蝦好香濃 第一次試櫻花蝦加魯肉嘅配搭兩樣材料加埋嘅味道好夾 令人一口接一口😋-▫️第一鹽酥雞叫做第一鹽酥雞 真係冇令人失望😋好香酥脆 每嚿雞粒都好香個隻味道好正宗 係正宗台灣嘅味道👅-▫️芋香拿鐵芋香嘅味道好香濃 唔會太甜但又可能飲到好香嘅芋香味非常好飲🥰-▫️珍珠奶茶🧋台灣必飲珍珠奶茶今次試咗熱嘅珍珠奶茶 珍珠好彈牙奶茶底好香濃 又唔會太甜🥰-▫️三星甜湯(熱)甜湯入面三星芋圓、紅豆、仙草係我最愛嘅配搭 最鐘意佢嘅芋圓 好煙韌三種材料配埋真係好好食🥰🥰
啱啱去完台灣 已經對台灣美食念念不忘🥰
立即去發掘香港嘅台灣美食
被我搵到係沙田新城市廣場嘅三星台菜食堂
味道、貌相都一流 令我好似置身於台灣🩷
▫️紅燒牛肉麵
台灣美食不得不提牛肉麵
三星台菜食堂嘅紅燒牛肉麵
湯底好香濃 我地揀咗紅燒湯底 好香好惹味
麵有好多款可以選擇 例如冬粉、刀削麵、幼麵等
我就揀咗刀削麵 麵質彈牙好有口感🥰
▫️珍珠奶茶🧋
台灣必飲珍珠奶茶
今次試咗熱嘅珍珠奶茶 珍珠好彈牙
奶茶底好香濃 又唔會太甜🥰
▫️三星甜湯(熱)
甜湯入面三星芋圓、紅豆、仙草
係我最愛嘅配搭 最鐘意佢嘅芋圓 好煙韌
三種材料配埋真係好好食🥰🥰

2023-07-15 482 瀏覽
真係吾好俾外表啲裝修呃到。食物完全hea整,無用心可言!!基本服務態度 冇!!食左個 咩花膠鮑魚麵..X!吾知食梗咩!!員工。。。。唉吾好提!俾錢買難受!失望!點解會仲有不良餐廳出嚟揾食!😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨
2023-07-15
2023-05-27 905 瀏覽
⭐️古早味焢肉刈包包身幾軟熟 餡料豐富焢肉入味 肥瘦相間 腍滑甘香配埋啲酸菜 幾惹味⭐️第一鹽酥雞份量縮水唔少 鹽酥雞外脆內軟 有少少肉汁 味道帶蒜香⭐️紅燒牛肉麵下午茶份量 唔算好多湯底香濃 唔會好油膩牛肉 用左牛肋條 夠入味筋膜位有咬口 肉質軟腍麵質幾滑 略嫌腍左少少整體都可以 但比以前差咗唔少⭐️珍珠奶茶珍珠略軟身 冇茶味 冇奶香 同飲奶水冇分別 好差總結:食物可以 但感覺退步唔少環境一般 動物園餐廳 今次坐喺核心外圍雖然冇乜人行過 但感覺唔多好服務正常 價錢還可以 有啲少貴
⭐️古早味焢肉刈包

環境一般 動物園餐廳 今次坐喺核心外圍
雖然冇乜人行過 但感覺唔多好
服務正常 價錢還可以 有啲少貴
2023-05-05 702 瀏覽
去到沙田新城市,又適逢用餐時間,大家可以想像到人流係有幾多。🫣當去咗幾間都排唔到位時,就轉戰我比較鐘意的菜系-台灣菜。講真,一開始已經經過,但只有極少人,所以就放棄 (喺我印象中人數與好食程度掛勾😉),當然以呢個地段的人潮嚟講,最後都全場爆滿。食店裝修簡約舒適,服務人員態度友善,坐低可以用QR CODE落單,幾方便。👍👉台式炸雞排牛肉湯台灣麵 ($98)賣相OK, 炸雞扒夠大塊。食落麵夠粗身有口感,麵質唔錯;炸雞個炸粉唔算厚,雞食落去還算嫩滑,但味道就一般;到個湯啦,會有藥材味,小朋友好抗拒。櫻花蝦魯肉飯 (7x)嗯……呢個賣相,呢個份量…..實在好似差咗啲嘢,雖然價錢算係MENU中比較平,但性價比有點低。味道就不過不失👉魯肉拌麵(68)賣相比魯肉飯要好,但性價比實在都不怎麼樣👉第一鹽酥雞 ($58)相比其他嚟講,算係抵食,炸粉比較厚,入口算脆。但又係味道一般,無咩驚喜總括嚟講,希望佢哋可以改善品質~

👉台式炸雞排牛肉湯台灣麵 ($98)
櫻花蝦魯肉飯 (7x)

👉魯肉拌麵(68)
賣相比魯肉飯要好,但性價比實在都不怎麼樣

👉第一鹽酥雞 ($58)

總括嚟講,希望佢哋可以改善品質~
2023-04-05
2023-04-30 376 瀏覽
每次教會聚會完,都會一齊去食午餐之前都試過幾次呢間餐廳🍴覺得都幾唔錯嘅台灣菜👍🏻雖然價錢貴少少,但食物同飲品嘅水準有保證。🧀今次嘅食物叫咗:花雕雞脾麵線🍜午市+飲品(我揀左冬爪茶! 甜而不膩湯底濃厚—係精心熬而成嘅鮮雞湯底,飲落去係清甜又足料,沒任何味精,配上麵線我都可以食2碗😂😂啲麵線係幼滑麵線,好容易咬斷!嫩滑酒香的花雕雞脾!肉係好入味,食到花雕酒味肉質係少許滑嫩更多係厚實嗰種肉質食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️
每次教會聚會完,都會一齊去食午餐

🧀今次嘅食物叫咗:
花雕雞脾麵線🍜午市+飲品(我揀左冬爪茶! 甜而不膩

嫩滑酒香的花雕雞脾!肉係好入味,食到花雕酒味
肉質係少許滑嫩更多係厚實嗰種肉質

食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
花雕雞髀(鮮雞湯)
花雕雞髀(鮮雞湯)
  • 紅燒三星麵
  • 第一鹽酥雞
2023-04-10 469 瀏覽
放假行過沙田,見呢間台灣野成日都有人食諗住入去試下,點知大失所望,都唔知自己食左咩,差啲以為自己中左covid食野無味,真係去啲台式小店都仲好食過佢下次唔會再黎幫襯炸豬扒滷肉飯豬扒好乾,滷肉得少少唯一可取係啲飯夠熱滷味拼盤有牛肚,豬耳,豬腸,豆腐無滷味,啲野無味豬腸仲有臭味,好大pat蒜都遮唔到刈包一舊包夾住一舊焢肉,有啲酸菜唯一正常嘅食物鐵觀音奶茶都係無味,無茶味,無奶味出面搵間飲品店都好飲過佢
放假行過沙田,見呢間台灣野成日都有人食
下次唔會再黎幫襯

炸豬扒滷肉飯
豬扒好乾,滷肉得少少
唯一可取係啲飯夠熱

滷味拼盤
有牛肚,豬耳,豬腸,豆腐
無滷味,啲野無味
豬腸仲有臭味,好大pat蒜都遮唔到

刈包
一舊包夾住一舊焢肉,有啲酸菜
唯一正常嘅食物

鐵觀音奶茶
都係無味,無茶味,無奶味
出面搵間飲品店都好飲過佢
2023-03-20 506 瀏覽
三星台菜食堂用QR code就可以落單, 真係好方便,可以自己選擇走嘢!個人對台灣菜都幾鍾意,呢間嘢食質素好之餘,環境舒服!會再幫襯👍👍我嗌咗紅燒三星麵(牛肉、牛筋、牛肚),真係好好味😋
我嗌咗紅燒三星麵(牛肉、牛筋、牛肚),真係好好味😋
2023-03-12 464 瀏覽
👫 TRISTAR KITCHEN#JM新界 🪬推薦度:9/10新城市廣場長期有人龍既食肆之一✨終於有日早過6點到可以唔洗等位🫰🏻‍ 👁️‍🗨️花雕三星麵 💸$98 🧸性價比:9/10有幾個湯底選擇😌就試個比較特別花雕啦💫一上枱已經勁香😍配埋勁煙銀既刀削麵好夾😋直頭覺得係食過最好食既刀削麵😉牛筋腩都煮得好淋🐮成碗食晒無難度💖‍ 👁️‍🗨️滷水拼盤 💸$86 🧸性價比:7/10唔算好大碟🍽️不過都有齊牛肚、豬耳、大腸、豆腐全部都好入味🙉好點睛既位係加上大量蒜蓉😂好吃~好吃~📍 三星台菜食堂 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
👫 TRISTAR KITCHEN

成碗食晒無難度💖

‍ 👁️‍🗨️滷水拼盤
💸$86 🧸性價比:7/10

唔算好大碟🍽️
不過都有齊牛肚、豬耳、大腸、豆腐
全部都好入味🙉
好點睛既位係加上大量蒜蓉😂
好吃~好吃~

📍 三星台菜食堂 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖

⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
2023-01-18 909 瀏覽
三星台菜食堂在新城市一期已經開了很多年,麵食主打牛肉麵。這裏用QR code下單,可以看到每一幅圖之餘,可以按個人喜好,走蔥、走酸菜、走牛筋等選擇,也可以加錢加多一份酸菜。最重要這裏可把面底可以改作東粉、刀削麵等。春Xx在彈性方面被比下去。紅燒三星麵-牛肉牛筋很冧,湯底濃但有點鹹,酸菜酸度適中。花雕雞髀麵(牛骨湯底)-湯底濃郁好喝,杞子也很甜。雞髀雖然有啲鞋,但花雕味極重。整體值這個價錢。話梅豬手滷肉飯-豬手和魯肉連蛋很冧很入味,只是話梅味不夠重。整體價錢尚算中價,但在新城市食肆當中,已是價廉物美。
紅燒三星麵-牛肉牛筋很冧,湯底濃但有點鹹,酸菜酸度適中。

整體價錢尚算中價,但在新城市食肆當中,已是價廉物美。
花雕雞脾冬粉
話梅豬手滷肉飯