今次去飲左「三不賣」嘅野葛菜水,真係勁過萬疊!👍 佢個湯水,淡淡嘅甘甜,帶有蜜棗嘅自然香氣,同羅漢果嘅清涼感,一啜入口,我感覺到成個人都暢快晒添!湯水裡面嗰啲人參果嘅微微苦味,同金銀花嘅淡淡花香,仲有一種曬久嘅草本味,好像係葛根泡到啱啱好嘅味。一喝落去,滋味正宗,順喉得嚟不膩口,真係飲得我喉嚨一開心呀!😄間店內部裝潢古色古香,懷舊風情一流,又乾淨企理。飲品方面,「三不賣」真正做到材穩、味正、價銀優,就算係街坊心目中嘅好味道。身為一個愛食界嘅人,飲到這樣靜心製作嘅野葛菜水,真心覺得開心。記住呀,下次無聊或者覺得自己熱氣攻心嗰陣,唔妨去「三不賣」搵返個清涼,你都會愛上佢哋嘅!🌿🍵😊

2024-01-30 102 瀏覽
大家都話港島區潮人多,咁岩今次我喺旺角都搵到一杯好嘢!依間「三不賣野葛菜水」,一斟出嚟嗰碗野葛菜水,顏色翠綠得黎又唔會太濃,賞心樂目💚。我嘆第一口嘅時候,啱啱好嘅清甜味道就喺舌尖爆發,真係微微嘅甘,絕無澀味,飲落肚又解渴又涼快。佢哋用漏斗倒落去,保證唔會有渣,精華部份一滴唔漏咁送入口中。簡單少辛多甘嘅味道我好中意,飲啖熱茶出嗰種暖笠笠嘅,呢碗綠色嘅水就係熱天救星,飲完成個人都放鬆晒😌。未夠,跟住㨂我仲去咗戲院,有啲困都唔係講笑。真係似佢哋講嘅,呢碗野葛菜水鎮定神經做得好好,功夫一流!喺繁忙嘅街頭能夠搵到呢種舒壓嘅好茶,真係好正!要話下次唔會再嚟?咁就真係得你話事喇😜!

2022-03-31 762 瀏覽
火侯不夠不賣材料不足不賣地方不乾淨不賣這就是三不賣的意思也沒想到這野葛菜的味道很好過往喝到的 都是蘿漢果味蓋過一切讓在下一直都沒很喜歡這東西直到今天試了這個❣️野葛菜 羅漢果 龍利葉 蜜棗 果皮 雞骨草明火煲十多小時而成味道偏淡略帶甜味 甘而不苦也可以加些許海鹽微甜帶咸又是一番獨特的風味由熱熱的喝到開始變涼後又會有不同的材料味道浮現層層的驚喜在下比較愛它熱熱時的味道雖然有點甜但野葛菜的味道是最濃烈的野葛菜本身有清熱解毒解表化濕的作用如果加上桑葉 菊花 更能清感冒或許在這個疫情嚴重的時勢下是應該多服用點自然的食物
火侯不夠不賣

如果加上桑葉 菊花 更能清感冒
或許在這個疫情嚴重的時勢下
是應該多服用點自然的食物
2022-01-31 374 瀏覽
以前灣仔返工,成日都會飲。之後喺旺角開鋪,一樣係經過就會有飲,同女朋友行街都會買碗加鹽即場飲。由9蚊飲到而加12蚊,可能係涼茶關係,每加一蚊都會諗:乜又加呀?!?!?!其實以而加環境,加價幅度其實好小,只係心理上問題姐。好在呢間口味變化唔大,亦都係我下火消炎良藥。講真,飲得多,真係會下到火,我之前有牙肉發炎,都係keep住飲先冇乜牙痛。只係由碗裝變左做紙杯裝,用木羹筆鹽變左用樽仔。好希望呢類涼茶鋪可以長做長有,呢啲香港文化得以保全。所以我會成日支持。
以前灣仔返工,成日都會飲。
其實以而加環境,加價幅度其實好小,只係心理上問題姐。
只係由碗裝變左做紙杯裝,用木羹筆鹽變左用樽仔。

好希望呢類涼茶鋪可以長做長有,呢啲香港文化得以保全。
所以我會成日支持。

$12 (其他)
  • 野葛菜水
在車水馬龍 熙來攘往的旺角逛街 真的有點熱得透不過氣來之感 🥵 很想喝點冰的refresh一下🧊!想起附近有野葛菜水 便立刻前往!到埗時我即刻問店員有沒有凍的野葛菜水 她說「當然有!」於是我便立即掏錢完成交易! 店員還會查詢要不要加鹽 我說要的〰️ 扭開瓶子 立刻倒進口裡 awwwwwwwww so bloody delicious! 野葛菜水有果皮的味道 也有點甜甜的 但是感覺不是人工糖漿衍生的味道 應該是蜜棗那些吧 再加點鹽的鹹味 真的是人間美味!32$一大瓶 又健康又消暑解渴!Why not! 🥰🥰🥰🥰

2021-10-03
  • 野葛菜水
小妹每次喉嚨痛或者覺得熱氣,都會去「三不賣」買一杯($13)或一樽($32)野葛菜水飲~「三不賣」創業於1948年,係香港嘅老字號,獨沽一味賣野葛菜水~賣咗咁多年仲屹立不倒,可見店家嘅堅持同街坊嘅幫襯!尤其係而家經濟咁差,大家要支持下本地老店呢~😏其實點解叫 「三不賣」呢?原來係店家嘅堅持:『不夠材料不賣、不夠火侯不賣、地方不夠乾淨不賣』,保證真材實料,衛生!野葛菜水由葛菜、蜜棗、羅漢果、果皮、雞骨草煲十多個小時而成,店家標榜有清涼潤肺、下火化痰、解暑散熱、肺燥熱咳、睡眠不足、痰火骨火等功效,有無咁勁真係唔知啦!因為都係只係間唔中飲下,不過我覺得係幾好飲嘅,試下都無妨!😆第一次飲野葛菜水嘅時候,其實覺得好似飲緊西洋菜湯咁😂,如果覺得唔夠味,仲可以按個人需要加入海鹽飲用,味道先鹹後甘甜,意料之外比我想像中更容易入口。

小妹每次喉嚨痛或者覺得熱氣,

「三不賣」創業於1948年,
係香港嘅老字號,
獨沽一味賣野葛菜水~
賣咗咁多年仲屹立不倒,
可見店家嘅堅持同街坊嘅幫襯!
尤其係而家經濟咁差,
大家要支持下本地老店呢~😏

其實點解叫 「三不賣」呢?
原來係店家嘅堅持:
『不夠材料不賣、不夠火侯不賣、地方不夠乾淨不賣』,
保證真材實料,衛生!

店家標榜有清涼潤肺、下火化痰、解暑散熱、
肺燥熱咳、睡眠不足、痰火骨火等功效,
有無咁勁真係唔知啦!
因為都係只係間唔中飲下,
不過我覺得係幾好飲嘅,
試下都無妨!😆

第一次飲野葛菜水嘅時候,
其實覺得好似飲緊西洋菜湯咁😂,
如果覺得唔夠味,
仲可以按個人需要加入海鹽飲用,
味道先鹹後甘甜,
意料之外比我想像中更容易入口。
2020-01-07 436 瀏覽
近來吃得熱氣嘢多,喉嚨有點唔舒服,買支野葛菜水飲下,喉嚨即刻舒服曬。細細間涼茶鋪,只賣野葛菜水,真係好少見,同一般涼茶鋪好唔同。野葛菜水通常落少少鹽,飲落鹹鹹地,口感唔錯,仲可以買一大支慢慢飲。每次經過都會買返支解下毒。

每次經過都會買返支解下毒。

2019-11-24 297 瀏覽
一開始係覺得呢間鋪頭個名好得意,叫做三不賣,上網search一search先發現原來係有意思嘅—不夠材料不賣、不夠火候不賣、地方不夠乾淨不賣。最特別嘅係佢原來已經有70年嘅歷史,遠近馳名。佢哋嘅野葛菜水可以揀碗裝或者樽裝,我就揀咗樽裝($29),店員仲會問你駛唔駛加鹽。我就選擇咗唔加,飲落甘甘地,一啲都唔苦。我諗我得閒都會黎再飲,降吓火😂
2019-10-25 255 瀏覽
行過呢間舖好多次,成日都會比佢個招牌吸引,究竟咩叫三不賣呢?做咩要三不賣呢?雖然鋪仔細細,但係只買一種飲品,座落喺旺角嘅街道上面咁多年,一定有佢屹立不倒嘅原因。今日見喉嚨乾乾地,就買返支試吓。之前食評唔少人話似湯又似涼茶,飲落去終於都明白點解,有少少鹹鹹地,可以自己再加鹽,不過記得一次過加,如果如果唔係店舖姐姐就會唔高興⋯呢間野葛菜水標榜下火化痰,清涼潤肺,$29一枝,雖然飲完未有佢講得咁神奇,不過喉嚨的確係舒服左嘅,當涼茶或者湯水飲算係OK啦。

2019-10-19
2019-09-02 255 瀏覽
我自己真係好鍾意飲葛菜水,所有涼茶舖既葛菜水基本上都俾我試過哂,呢間係其中一間每次黎開旺角必飲既。舖頭位置就係近住好景中心附近既花園街,裝修簡潔,沒有位坐,亦只賣葛菜水一款,在旺角的街道上可以憑一款飲品一直做到現在,就知道這間店舖的實力。呢度既味道算係正宗,鍾意既可加盬飲,不加亦可,味道本身也帶點咸咸地既味道。最近喉嚨痛得厲害,任何方法都試過,知道葛菜水有化痰止咳潤肺作用,經過就梗係要黎飲返一碗。

葛菜水

2019-09-01
旺角三不賣野葛菜水分店原來已經有得叫外送服務 清涼潤肺 ,下火化痰解暑散熱 ,肺燥熱咳睡眠不足, 痰火骨火功效顯著..讚香港人最愛野葛菜水專門店已經賣了半個世紀,利害,利害。三不賣究竟邊三樣野不賣???不夠火候不賣不夠真材實料不賣不夠清潔衛生不賣
旺角三不賣野葛菜水分店原來已經有得叫外送服務
清涼潤肺 ,下火化痰
解暑散熱 ,肺燥熱咳
睡眠不足, 痰火骨火
功效顯著..讚

香港人最愛
野葛菜水專門店
已經賣了半個世紀,利害,利害。

三不賣究竟邊三樣野不賣???
不夠火候不賣
不夠真材實料不賣
不夠清潔衛生不賣
2019-06-25
2019-06-25 200 瀏覽
這間野葛菜水已幫襯過很多次。他們的葛菜水味道真的很好,但就是員工沒考慮客人的需要。大部分人都是即場飲,他們冬天會溝一碗少少暖的,但夏天就溝一碗熱辣辣的,出面已經30幾度,飲完真的全身濕晒。真不貼心!
2019-06-23
2019-06-07 231 瀏覽
夏天快到,吃太多煎炸食物和熬夜,難免會覺得有點熱氣~這天路過三不賣就去買碗野葛菜水下下火~三不賣意思就是:「不夠火喉不賣、不夠材料不賣、地方不乾淨不賣。」主打下火化痰、解暑散熱等等效果跟老式涼茶店一樣,碗裝是要站著喝的~如果不想站著喝,可以選擇杯裝或是樽裝。野葛菜水$12(碗),看著是啡色的,感覺上會很苦(?)實際上是甘甘甜甜的,店家有提供鹽,可以自行加鹽,味道會變得鹹鹹甜甜~喝完之後,覺得很解渴!覺得夏天喝一碗,也不錯呢!
夏天快到,吃太多煎炸食物和熬夜,難免會覺得有點熱氣~

這天路過三不賣就去買碗野葛菜水下下火~

主打下火化痰、解暑散熱等等效果

跟老式涼茶店一樣,碗裝是要站著喝的~
如果不想站著喝,可以選擇杯裝或是樽裝。
野葛菜水

野葛菜水$12(碗),看著是啡色的,感覺上會很苦(?)
野葛菜水

喝完之後,覺得很解渴!
覺得夏天喝一碗,也不錯呢!
2019-06-04
2019-04-26 423 瀏覽
一向有飲日本抹茶飲品的人,或許應該會知道,「抹茶」本身具安神鎮靜,提升睡眠質素的功效,適合一些睡眠質素一向欠佳的人飲用。不過,始料不及原來在旺角「花園街」的位置,也有一檔有賣同樣有安神調靜效果的飲品,飲品店的名稱,叫做「三不賣野葛菜水」。我現在都已經記不起,究竟「三不賣野葛菜水」裡面所謂的「三不賣」,是不賣給什麼對象呢?究竟什麼「人」這麽無辜,慘被列為「黑名單」,一世被店舖拒絕售賣「野葛菜水」呢?我就不知真正的答案,後來我打開銀包,取出十一元港幣,購買試飲了一碗,由「三不賣野葛菜水」店員親自倒出來的「野葛菜水」飲品。「三不賣野葛菜水」的店員,在倒「野葛菜水」出來,裝進餐碗裡面的時候,原來還會使用類似「漏斗」的工具,「野葛菜水」會透過「漏斗」倒進餐碗裡面。估計「三不賣野葛菜水」店員使用「漏斗」的主要原因,在於想隔走負責煲「野葛菜水」的鍋具裡面,「野葛菜水」遺留下來的「野葛菜」渣滓。等到「三不賣野葛菜水」女店員裝好一大碗「野葛菜水」之後,我就可以正式享用,我人生第一次試飲的「野葛菜水」。始料不及「野葛菜水」裡面的第一口味道,居然沒有強烈苦味,相對而言「抹茶」的原味就苦得多了。我反而覺得「野

我反而覺得「野葛菜水」裡面的實際味道,味道反而偏向比較甜,我飲用「野葛菜水」期間,一直都覺得「三不賣野葛菜水」的「野葛菜水」味道又甜又好飲。
野葛菜水

但是「野葛菜水」真正的營養效果,竟然在我飲完「野葛菜水」之後,才正正式式發揮出來。因為我飲完「野葛菜水」之後,走了去油麻地「駿發花園」樓下的戲院看電影。

「野葛菜水」的實際營養功效,就在我看電影的途中真正發揮出來。我觀看電影期間,發現自己身體忽然感覺有點疲累,忽然很想就此睡覺去。

估計「三不賣野葛菜水」裡面,「野葛菜水」的真正營養功效,其實跟日本的「抹茶」飲品十分相近,飲完「野葛菜水」的人,身體會很快進入放鬆狀態,要睡眠也變得十分容易。

我到現在覺得「三不賣野葛菜水」售賣的「野葛菜水」,其實根本就是中國版「抹茶」,「野葛菜水」裡面的安神和提供睡眠功效,跟日本「抹茶」真的沒有太大分別。
2019-01-23
2019-03-20 154 瀏覽
有時經過旺角都會飲番返碗 雖然佢嘅野葛菜水係好飲 好似湯咁 同出面飲到嘅味道完全唔同 係好出名好多人買 不過都唔可以因為咁而囂張架?平時都覺得店員正正常常冇乜野 又唔係話要求你態度非常好 知道實有人話喺呢啲鋪頭仔就咪要求服務態度 我自己都明白但唔代表可以咁惡劣囉 今次嘅經歷真係好嬲 我落左一次鹽覺得太少再落啲 個阿姐無啦啦勁惡咁話你飲咗未咖 飲左就唔好攪啦 你邊隻眼見到我飲咗?然後一野搶左個匙羹劈去後面洗手盆度 乒鈴乓啷好大聲 哇 狠狠望住我 仲jip左我一下 我做錯啲乜?依家俾錢買難受?想飲碗湯姐 我都係想加個鹽姐 無啦啦咁都俾人鬧?真係嬲到我。。你係好飲啊 但都唔洗咁樣囉 我一直都幫襯開 以後都唔會再幫襯你地!見到嘅唔該好好反省下!