📍一風堂 𝗜𝗽𝗽𝘂𝗱𝗼 𝗛𝗞 (銅鑼灣) 十個香港人有九個都一定鍾意食日本嘢🇯🇵,今次就嚟到一間超正宗嘅日本拉麵店~ 一風堂係由喺日本拉麵界有「拉麵大王👑」之稱嘅河原成美所創立,店舖每日都新鮮用上長時間餚製香醇豚骨湯,而且仲研發出創新湯底口味,🍜❣️拉麵控必定要嚟試一試!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️厚切牛舌黑醬油拉麵 ($95)湯底選用咗黑醬油雞湯,味道香醇濃郁而帶有鮮味🤤,而且仲加入咗背脂,令到湯底更香更滑!🐮炙燒厚切牛舌片好有驚喜,食落彈牙爽口,充滿嚼勁,而且肉汁豐富,牛味香濃!🤩另外仲有卷腩叉燒同原隻玉子,叉燒唔會太肥膩,而玉子係半熟㗎,拉麵麵質軟硬適中,整體嚟講超滿意!如果對牛舌片有興趣,👏而家喺任何拉麵加$28就可以有2件!▪️特製辣肉味噌拉麵 ($92)另一款試咗辣味嘅拉麵🌶️,唔算係特別辣,冇蓋過味噌湯底嘅香味,兩者仲配合得幾好,😋好惹味!炙燒卷腩叉燒份量幾多,一共有4片,肥瘦均勻😆,好香口。另外仲會有紫菜、半熟玉子等配料,好豐富!▪️黑松露汁餃子 ($48)餃子一共有六隻,😙細細隻咁好易入口,旁邊嘅黑松露汁味道雖然唔算突出,但點埋一齊食好香口👍,而且餃子入面有肉汁!▪️可樂雪球
📍一風堂 𝗜𝗽𝗽𝘂𝗱𝗼 𝗛𝗞 (銅鑼灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️厚切牛舌黑醬油拉麵 ($95)

▪️特製辣肉味噌拉麵 ($92)

▪️黑松露汁餃子 ($48)

▪️可樂雪球 ($22)
可樂雪球其實即係喺可樂上面加上一球雲呢拿雪糕🍨,味道香甜!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1403號舖
Shop 1403, 14/F, Hysan Place, 500 Hennessy Road, Causeway Bay
週末放假去咗一風堂銅鑼灣分店食晚餐🍜香港一風堂每日新鮮以長時間熬製香醇豚骨湯,同時亦致力研發多款創新湯底口味,以滿足拉麵愛好者厚切牛舌黑醬油拉麵最近推出期間限定嘅「厚切牛舌黑醬油拉麵」,特製香濃黑醬油雞湯底,鮮香濃郁;同時加入背脂,令湯底更添香氣,鹹香滋味!配搭炙燒厚切牛舌片,口感彈牙,嚼勁一流,味道濃郁,齒頰留香~仲有一風堂招牌卷腩叉燒同原隻玉子,匯聚多款滋味食材,味道同口感都好豐富哦特製極 • 辣肉味噌湯底加入咗辣肉味噌,可以選大中小辣🌶️入口辛辣過癮。直身拉麵口感軟硬適中,好掛湯呢~配上慢煮豬柳叉燒,啖啖肉,豬肉味濃現凡享用任何拉麵,均可額外加配炙燒厚切牛舌(港幣$28 / 2 件)水煮野菜雜錦野菜分別有紅蘿蔔、芽菜及椰菜,新鮮翠綠,口感爽脆一風堂餃子招牌一風堂餃子小巧玲瓏,肉嫩多汁,皮薄餡靚,好好食檸檬南非茶

厚切牛舌黑醬油拉麵

特製極 • 辣肉味噌

水煮野菜

雜錦野菜分別有紅蘿蔔、芽菜及椰菜,新鮮翠綠,口感爽脆

一風堂餃子

招牌一風堂餃子小巧玲瓏,肉嫩多汁,皮薄餡靚,好好食

檸檬南非茶
2023-05-03 27 瀏覽
好耐冇食過一風堂喇,見到一風堂新出期間限定有厚切牛舌🤩,試下先。厚切牛舌黑醬油拉麵 ($85)湯底黑醬油嘅調味,湯汁呈現濃郁嘅口感,厚切牛舌肉質鮮嫩,口感細膩,而且油脂豐富,入口時能夠感受到肉汁嘅滋味。仲有兩塊炙燒卷腩叉燒,油潤鮮嫩,同拉麵絕配。特製雞醬油拉麵 ($92)呢碗對比黑醬油相對清啲,但一樣有醇厚嘅湯底。而且有嫩滑嘅雞肉同叉燒,搭配呢個湯底,都一樣唔錯。溫泉蛋亦都恰到好處,半熟蛋黃同清醇嘅湯底結合,再配埋拉麵,口感味道都令人滿足。炸芝麻雞翼 ($32)外層炸至金黃酥脆,而內裡keep到肉質鮮嫩多汁。而且芝麻嘅香氣與雞翼嘅鹹香完美結合,我覺得比起招牌嘅一風堂餃子更出色。一風堂餃子 ($40/6隻)特色應該係上面配上大量嘅香蔥同薑,味道不過不失。

厚切牛舌黑醬油拉麵 ($85)

特製雞醬油拉麵 ($92)

炸芝麻雞翼 ($32)

一風堂餃子 ($40/6隻)
特色應該係上面配上大量嘅香蔥同薑,味道不過不失。
2023-05-03 21 瀏覽
香港有不少深受歡迎嘅日本拉麵店😎由日本拉麵界「拉麵大王」開設嘅一風堂🙌嚟 香港旅遊有機會就要試下了🤗喺大家購物之余都可以品嘗到正宗日式拉麵🍜最近嚟到一風堂仲推出咗牛魔王不能錯過期間限定「厚切牛舌黑醬油拉麵」😋 湯底用上咸度適中嘅黑醬油雞湯底馥郁且滑順😬配搭軟稔厚切牛舌片🤗卷腩叉燒及原只玉子等🤗粗拉麵口感爽口且有QQ 的咬口👍另外仲點咗白丸特製拉麵🍜濃郁香醇豚骨湯湯底🥰細面完全吸附醬汁口感清爽🤗配料豚肉燒過後更突出豚肉味道😋原只流心玉子也相當好食😋小食餃子一口一隻點埋醬油一齊食😊炸雞叫即炸👍熱辣辣外脆內裡肉質非常嫩滑👍香港一風堂分店都喺尖沙咀、銅鑼灣及金鐘等😉成為不可不試嘅人氣美食熱點☺️

卷腩叉燒及原只玉子等🤗
粗拉麵口感爽口且有QQ 的咬口👍

另外仲點咗白丸特製拉麵🍜

小食餃子一口一隻點埋醬油一齊食😊
炸雞叫即炸👍熱辣辣外脆內裡肉質非常嫩滑👍

2023-04-29 115 瀏覽
香港有不少深受歡迎的日本餐廳,當中日式拉麵店係必食之選由日本拉麵界「拉麵大王」河原成美所創立的一風堂,當然係要品嚐正宗的日式拉麵一風堂每日新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,同時亦致力研發多款創新湯底口味,以滿足一眾拉麵愛好者最近推出期間限定「厚切牛舌黑醬油拉麵」,以一風堂特製香濃黑醬油雞湯底配搭軟稔燒厚切牛舌片、一風堂招牌卷腩叉燒及原隻玉子,匯聚多款滋味食材,可以享受到一碗圓滿的拉麵一風堂分店眾多,位於尖沙咀、銅鑼灣、金鐘等購物集中地,在購物之餘,都記住品嚐美味的正宗日式拉麵食物方面:極上厚切牛舌黑醬油拉麵 : 以鮮香醇厚的黑醬油雞湯為湯底,同時加入背脂,令湯底更富誘人香氣,炙燒厚切牛舌片口感份外彈牙,外脆內軟,嚼勁十足,再配上精心烹調的卷腩叉燒及原隻玉子,精心的食材配搭,為味蕾帶來極具層次的極致拉麵享受特製赤丸新味:豚骨湯底配以秘製味噌及香濃蒜油,突出豬骨的脂香,極細麵吸收豚骨湯底味道,加上惹味炙燒薄切叉燒、黑木耳、新鮮芽菜、蔥粒、紫菜及流心半熟蛋,非常豐富的滋味芝麻菠菜 : 菠菜鮮甜嫩滑,配上芝麻,口感美味的小食一風堂餃子:餃子細細粒,外皮煎得香脆,内裡Juicy 肉汁,加上蔥粒、蒜蓉做配
香港有不少深受歡迎的日本餐廳,當中日式拉麵店係必食之選

原隻玉子,匯聚多款滋味食材,可以享受到一碗圓滿的拉麵

食物方面:

木耳、新鮮芽菜、蔥粒、紫菜及流心半熟蛋,非常豐富的滋味
芝麻菠菜 : 菠菜鮮甜嫩滑,配上芝麻,口感美味的小食
一風堂餃子:餃子細細粒,外皮煎得香脆,内裡Juicy 肉汁,加上蔥粒、蒜蓉做配搭,一口一隻好美味

涼拌辣芽菜:一風堂涼拌芽菜一向都好惹味,芽菜爽口,辣味十足,當小食定加到拉麵食都一流
2023-04-22
#銅鑼灣地膽 shopping完,心血來潮想食返碗正宗嘅日式拉麵!立即諗起日本拉麵界嘅王者– 一風堂!地點喺希慎14樓,餐牌主打每日新鮮餚製嘅香醇豚骨湯底!拉麵愛好者必到!🍖🍜極上厚切牛舌黑醬油拉麵 $85以鮮雞湯作湯底加上香醇濃厚嘅黑醬油!湯頭味道惹味甘香帶點甜味,配上背脂令湯底更香滑!燒至外脆內軟嘅炙燒厚切牛舌片,帶點微焦,口感爽彈,肉味香濃細緻、肉汁滿滿;其他配料有卷腩叉燒同原隻半熟玉子,麵質軟硬適中!跟定食加了$28迷你牛肉飯,牛肉軟嫩多汁!相當唔錯!🍗🍜 特製雞醬油拉麵 $92特製雞醬油湯香濃而唔油膩,飲落去有好温和嘅感覺!我至愛嘅慢煮雞叉燒,口感軟綿,豚肉叉燒肥瘦適中完全唔乾,同樣有半熟蛋及紫菜;跟定食餐加了$22 芝蔴菠菜,芝蔴味香甜爽口!原來點任何拉麵都可額外加配炙燒厚切牛舌$28/ 2 件添!🥟小食點咗自家製肉汁滿滿餃子;配香蔥及薑一齊食更添滋味!🥤飲品點了黑白雪球,即雪糕加可樂/忌廉,食完碗拉麵飲返杯冰冰涼涼嘅凍飲啱晒!一風堂 (希慎廣場)地址📍:銅鑼灣希慎廣場14樓1403號舖

🍖🍜極上厚切牛舌黑醬油拉麵 $85

其他配料有卷腩叉燒同原隻半熟玉子,麵質軟硬適中!

跟定食加了$28迷你牛肉飯,牛肉軟嫩多汁!相當唔錯!

🍗🍜 特製雞醬油拉麵 $92

🥟小食點咗自家製肉汁滿滿餃子;配香蔥及薑一齊食更添滋味!

一風堂 (希慎廣場)
地址📍:銅鑼灣希慎廣場14樓1403號舖
  • 餃子
  • 特製雞醬油拉麵
  • 極上厚切牛舌黑醬油拉麵
每次去日本🇯🇵一定會食拉麵🍜但其實唔使飛,喺香港都可以食到正宗而優質嘅日式拉麵~就好似由日本拉麵界「拉麵大王」河原成美所創立嘅 🌸  #一風堂 🌸香港 #一風堂 每日新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,同時研發出多款創新湯底口味,絕對係 #拉麵控必食‼️早幾日就同朋友去 #一風堂 食拉麵🍜仲叫咗好多款美食添~.厚切牛舌黑醬油拉麵 + 慢煮豬柳叉燒.特製雞醬油拉麵 + 吉列廣島蠔 + 檸檬南非茶.黑松露汁餃子🥢 #厚切牛舌黑醬油拉麵 $85最新推出,期間限定!用上自家特製香濃黑醬油雞湯底,鹹香鮮甜,而主角炙燒厚切牛舌片軟稔彈牙,嚼勁十足,肉汁滿滿~配埋自家招牌卷腩叉燒及原隻玉子,啖啖豐富,啖啖滿足,為味蕾帶來極具層次嘅極致拉麵享受~💥 而家享用任何拉麵,都可額外加配 #炙燒厚切牛舌 ($28/ 2件)🥢 #特製雞醬油拉麵 $92拉麵選用雞清湯及魚介雙重湯底,麵條可選軟硬程度,今次揀咗軟麵,配嫩滑慢煮雞叉燒、慢煮豬柳叉燒及原隻玉子,滋味升級!💥 而選任何拉麵 / 丼飯,既可選 #一款小食,更免費提供酸甜可口嘅 #檸檬南非茶,好抵呀!香港 #一風堂 分店眾多,有唔少鄰近主要車站或位處購物集中地🛍️如銅鑼灣
每次去日本🇯🇵一定會食拉麵🍜
但其實唔使飛,喺香港都可以
食到正宗而優質嘅日式拉麵~
就好似由日本拉麵界「拉麵大王」
河原成美所創立嘅 🌸  #一風堂 🌸

香港 #一風堂 每日新鮮長時間餚製
香醇豚骨湯,同時研發出多款創新
湯底口味,絕對係 #拉麵控必食‼️

早幾日就同朋友去 #一風堂 食拉麵🍜
仲叫咗好多款美食添~

.厚切牛舌黑醬油拉麵 + 慢煮豬柳叉燒
.特製雞醬油拉麵 + 吉列廣島蠔 + 檸檬南非茶
.黑松露汁餃子

🥢 #厚切牛舌黑醬油拉麵 $85
最新推出,期間限定!
用上自家特製香濃黑醬油雞湯底,
鹹香鮮甜,而主角炙燒厚切牛舌片
軟稔彈牙,嚼勁十足,肉汁滿滿~
配埋自家招牌卷腩叉燒及原隻玉子,
啖啖豐富,啖啖滿足,為味蕾帶來
極具層次嘅極致拉麵享受~

💥 而家享用任何拉麵,
都可額外加配 #炙燒厚切牛舌 ($28/ 2件)

🥢 #特製雞醬油拉麵 $92
拉麵選用雞清湯及魚介雙重湯底,
麵條可選軟硬程度,今次揀咗軟麵,
配嫩滑慢煮雞叉燒、慢煮豬柳叉燒
及原隻玉子,滋味升級!

💥 而選任何拉麵 / 丼飯,既可選 #一款小食,
更免費提供酸甜可口嘅 #檸檬南非茶,好抵呀!

香港 #一風堂 分店眾多,

有唔少鄰近主要車站或位處購物集中地🛍️
如銅鑼灣、金鐘等,
絕對係必去嘅人氣美食熱點🔥
2023-04-20
  • 厚切牛舌黑醬油拉麵
  • 特製雞醬油拉麵
2023-04-20 49 瀏覽
香港有不少正宗且優質的日式拉麵店,例如由日本拉麵界的「拉麵大王」河原成美所創立的一風堂,在香港有機會也可品嚐到正宗日式拉麵。香港一風堂每日新鮮長時間餚製香醇豚骨湯,同時亦致力研發多款創新湯底口味。這次吃傳統口味 :特製白丸元味和特製極·辣肉味噌。每一口都感受到濃濃的豚骨湯底,即使是辣拉麵都同樣濃郁和惹味。而惠顧任何拉麵/丼飯,都可以加配一款小食,還包檸檬南非茶,相當抵食。這次要迷你牛肉飯和叉燒角包,還另加了燒魷魚鬚。香港一風堂分店眾多,當中不少分店鄰近主要車站或位處購物集中地,如尖沙咀、銅鑼灣、金鐘等,實在非常方便,購物之餘也可品嚐到正宗的日本美食!
2023-04-18
一風堂(銅鑼灣)食物: 特製白丸😋😋😋檸檬南非茶😋😋😋叉燒包😋😋😋鰻魚飯😋😋😋特製白丸:湯底濃郁,叉燒唔錯,唔會好肥膩,拉麵好好食😋。檸檬南非茶:呢個好開胃,好好飲😋😋👍🏻👍🏻👍🏻。叉燒包:個包好軟淋好好味,唔會好寡無味,連埋啲菜好有口感👍🏻👍🏻😋😋。鰻魚飯:好正的鰻魚飯,鰻魚多汁唔乾身,鰻魚份量好足好好味😋😋👍🏻👍🏻。鰻魚下面有唔少汁可食伴飯食,唔會太多或太少,岩岩好👍🏻👍🏻。總結: 環境唔錯,食物質素唔錯,全部都好好味😋😋👍🏻👍🏻,值得光顧👍🏻👍🏻。分數 食物: 8/10環環: 8/10服務: 8/10推介: 8/10上菜速度: 8/10地址: 一風堂 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1403號舖
一風堂(銅鑼灣)

食物:
特製白丸😋😋😋
檸檬南非茶😋😋😋
叉燒包😋😋😋
鰻魚飯😋😋😋

特製白丸:湯底濃郁,叉燒唔錯,唔會好肥膩,拉麵好好食😋。

檸檬南非茶:
呢個好開胃,好好飲😋😋👍🏻👍🏻👍🏻。

叉燒包:

鰻魚飯:

分數
食物: 8/10
環環: 8/10
服務: 8/10
推介: 8/10
上菜速度: 8/10

地址: 一風堂 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1403號舖
2023-04-03
2023-02-14 152 瀏覽
Terrible service. Average food at this price.The food here doesn’t taste good, and this place is more like a local restaurant. (Sometimes a local Cantonese restaurant will welcome you with a better attitude though) Everyone has a hard time working and I doubt it as an excuse. Tbh I’m disappointed.Won’t recommend it to anyone.
Won’t recommend it to anyone.

2023-02-12 131 瀏覽
今次食希慎分店呢間拉麵🍜好重梘水味🤮湯又少,七味粉和芝麻其他都收埋哂,待應態度冷淡,啲小食當垃圾咁扔哂枱面,仲啪左一聲😤當時係中午4點左右,都係得3枱食客,可能只得一個樓面待應,做嘢會好快好急,拉麵巳經喺落order既時候要最軟身,但係食落都仲係有啲硬,絕對唔會再幫襯😡
拉麵
2023-01-02 224 瀏覽
突然想食拉麵,見到有一風堂即刻去食😍個日行到好晏,夜晚8點幾先去到,店員提醒9點半就要last order由於比較晏所以好多位坐,本身店員安排我地坐係另一枱嘅旁邊,但我見有咁多位所以我猶豫左一下,店員好好即時話可以俾我坐返卡位,店員全程都好有禮貌Qr code落單,叫左兩個拉麵,佢固定要加一個小食所以加左吉列蠔同角包,而我地今次就揀左南非檸檬茶就係免費嘅。蟹拉麵湯底唔係特別濃味,整體味道普普通通白丸拉麵湯底濃味好多同埋我揀左嘅炙燒豚肉好香口,好味吉列炸蠔味道正正常常,重點係個沙律醬點左加好多分,甜酸嘅味道好夾叉燒角包賣相吸引,味道都幾夾值得一試👍🏻👍🏻南非檸檬茶我個人就覺得好酸有啲似藥水味
突然想食拉麵,見到有一風堂即刻去食😍

Qr code落單,叫左兩個拉麵,佢固定要加一個小食
白丸拉麵湯底濃味好多同埋我揀左嘅炙燒豚肉好香口,好味

叉燒角包賣相吸引,味道都幾夾
值得一試👍🏻👍🏻南非檸檬茶我個人就覺得好酸
有啲似藥水味
2022-12-05 183 瀏覽
你做唔到日本一風堂嘅效果,就咪叫一風堂我直頭覺得求其搵一間拉麵都好食過你!搵香港人笨都要有個限度😡要芽菜,冇芽菜!七味粉!芝麻,要問你攞先有!咁孤寒,就咪開拉麵舖頭啦!湯底又唔夠味!
你做唔到日本一風堂嘅效果,就咪叫一風堂
2022-10-07 255 瀏覽
日本都食過一風堂 ,日本又未去到住,唔捨得同人一齊搶貴機票,唯有一等再等。咁就食下日本拉麵思下鄉先啦,感覺呢間香港一風堂同日本一風堂唔係差好遠食過好多拉麵鋪,比較怕梘水味好重/個湯濃到好似醬咁/濃味到不得了的拉麵呢間坐得舒服 ,唔洗等位 ,叫左白丸係唔辣,拉麵味道岩岩好!絕對會再幫襯🤗
2022-08-23 230 瀏覽
因為一風堂推出咗11周年嘅限定拉麵,我見係限定所以就點咗嚟食,加上呢排天氣好熱,最啱梗係食冷麵啦!! 咁除咗食呢個冷麵之外呢,我朋友叫咗湯拉麵,仲有一大堆唔同嘅小食,我最鍾意食嘅就係佢嘅炸粟米,仲有佢嘅炸雞,因為脆卜卜得來嚟又唔會太乾,都係好有肉汁嘅。而炸粟米方面,都係好脆口同乾身嘅,但提一提大家,佢個粟米芯係唔食得嘅。我最鍾意就係佢嘅配菜方面,芽菜,酸薑,生蒜等等都係任叫嘅,最主要係免費,冷麵配埋生蒜,口感真係非常一流,最重要佢嘅麵係非常之軟硬適中,真係超級彈牙!

炸粟米
炸雞件