推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥很多時候喜歡幫襯小店的原因,是他們能夠提供比較獨特的烹調味道,以及溫暖的人情味,這間小店可說是兩者俱備。提供多款具有質素的台灣小食,飯及麵,還有台式飲料,味道及服務質素都非常好,價錢還十分相宜。而且還有季節限定的菜式,以保持客人的新鮮感。This cozy little spot stands out for its unique culinary flavors and heartwarming ambiance. Offering a variety of high-quality Taiwanese snacks, rice dishes, noodles, and Taiwanese beverages, the taste and service quality are exceptional, all at very reasonable prices. Additionally, they offer seasonal limited-time dishes to ensure a fresh and exc

This cozy little spot stands out for its unique culinary flavors and heartwarming ambiance. Offering a variety of high-quality Taiwanese snacks, rice dishes, noodles, and Taiwanese beverages, the taste and service quality are exceptional, all at very reasonable prices. Additionally, they offer seasonal limited-time dishes to ensure a fresh and exciting experience for their patrons. Overall, this gem of a Taiwanese eatery offers a delightful culinary journey, making it a must-visit for those seeking authentic Taiwanese flavors in a cozy setting.

麻辣豬軟骨拌刀削麵 ($89)

豬軟骨炆得非常淋,咬下去入口即溶,但仍然保留了鮮味的肉味。原本還擔心刀削會很乾,而且麵身比較厚還怕會不入味,不過絕對沒有這個情況,相反麵質非常q彈,而且湯汁能掛在每一條麵條上。營業執的麻辣道嘅十足,吃完後整個口也有麻痺的感覺,唯一扣分的是醬汁比較油,不過吃完又不會有膩的感覺

Tender pork cartilage melts in your mouth, complemented by perfectly chewy knife-cut noodles and a flavorful broth with a tantalizing kick of spiciness. Despite a slightly oily sauce, the dish leaves a satisfying and numbing sensation.
麻辣豬軟骨拌刀削麵 - Spicy Pork Cartilage Knife-Cut Noodles

午巿套餐小食
Lunch Combo Appetizers

固定的三款小食,包括:小番薯、中華海草沙律,以及黃豆粉蕨餅,雖然份量不多,但每款也十分好吃

Featuring three delightful options—sweet potato, Chinese seaweed salad, and soy flour fern cake—each a small but delicious treat.
午巿套餐小食 - Lunch Combo Appetizers

花雕麻油雞湯麵 ($92)

餐廳的招牌菜式之一,廚師非常花心思,花雕是另外用器皿裝著,等待客人自己放入碗中,避免熱湯令花雕的香氣流失,湯汁非常鮮味香甜,與花雕酒十分匹配。廚師將雞肉去骨並製作成雞卷,令客人更加容易進食,雞肉非常鮮嫩,亦不會太過肥膩

A signature dish where fragrant sesame wine is served separately to preserve its aroma before adding to the rich and sweet soup. Boneless chicken rolls make for easy dining, with tender and flavorful chicken that's far from greasy.
花雕麻油雞湯麵 - Taiwanese Sesame Oil Chicken Soup Noodles

白桃烏龍茶 ($14)
White Peach Oolong Tea

午市套餐可以以優惠的價錢惠顧部分飲品。這個白頭烏龍茶非常香濃,而且桃味十足,茶又不會太過苦澀,侍應生活還很細心提醒,客人可以連同紙杯帶回去,因為茶包可以再浸泡多幾次,仍然保留濃郁的茶味

A fragrant and peach-infused oolong tea, not overly bitter with a generous peach flavor, served with a thoughtful reminder from the attentive staff to take the tea bag back home for multiple brews.
白桃烏龍茶 - White Peach Oolong Tea

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅食物的款式選擇非常多,而且還有不同的套餐供客人選擇
The menu offers a wide selection of dishes and meal sets for patrons to enjoy in a simple yet tastefully adorned setting

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥

✅裝修易以簡潔為主,牆上掛滿了台灣電影海報,令人有如置身台灣的感覺
 The decor is minimalistic, adorned with Taiwanese movie posters that transport you to Taiwan's cultural essence.

❌由於店舖不算太大,所以座位較為狹窄,而且椅子未有靠背,所以不太舒適
The compact space may feel a bit cramped with narrow seating and chairs lacking backrests, compromising a bit on comfort.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應生非常主動有禮,而且和藹可親
The servers are polite, friendly, and proactive, adding to the overall pleasant dining experience.

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅價錢非常實惠,除了午市套餐外,亦有特價下午茶提供
The prices are incredibly affordable, with not only lunch combos but also special discounts for afternoon tea.

2024-06-11
2024-05-26 119 瀏覽
這間餐廳位於正中環街市隔壁,在觀塘以外的另一家分店,是性價比高的食堂‼️ ❇️蔥油士雞肉飯🐔🍚🍚 雞肉質地嫩滑,有嚼勁,飯量非常充足,自製的油酥,放在飯上更增添了台式風味🤩每次來都必點滷水蛋,因為它有濃郁的滷水味,外層略帶硬的口感,讓人印象深刻套餐還附有一碗湯、中華沙律、小番薯和蕨餅,雖然配菜不太正統,但整體來說非常划算😋😋 ❇️鹽酥雞🐔🍗 也是份量十足,大大的碟子裡裝滿了鹽酥雞,兩個人可能都吃不完。雞肉外皮酥脆,如果再加上九層塔,台式風味會更濃郁呢😗 ❇️城府蝦卷🍤🍤 份量相對較少,只有四小條,感覺有點貴。不過吃起來非常不錯🤤🤤外皮是很薄的腐皮,內餡細滑,還有些馬蹄增加爽脆的口感。這道菜結合了爽和滑的口感,讓人驚喜,值得一試‼️ 總體來說,這間中環食堂無論是質量、份量,都對得起它的價格,是在中環尋找性價比高餐點的好選擇👍👍

• 鹽酥雞
2024-05-13 228 瀏覽
星期日去開中環,諗住試吓啲唔同嘅嘢,所以特登行到過嚟呢度食台灣嘢。到達嘅時候餐廳只係得幾台人,一位女侍應示意我哋坐旁邊嘅二人枱,過到去嘅時候發覺對風口位,所以我哋就自己坐咗後邊嗰張。見到枱面有個乾淨類似托盤嘅嘢,拎起放咗喺另一張冇人嘅枱。呢個時候旁邊有位高高大大嘅女侍應,好大聲,用啲好難聽嘅語氣咁話 ‘枱面有嘢都照坐落去…’聽到呢句已經知道侍應根本唔想招呼我哋,即刻走人。如此服務態度,令人咋舌。

聽到呢句已經知道侍應根本唔想招呼我哋,即刻走人。

如此服務態度,令人咋舌。
2024-05-12
2023-12-02 2186 瀏覽
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!第一次係誤打誤撞喺中環搵嘢食搵到呢間 食過一次之後簡直想再encore😆份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙食物質素不錯,豆乳味濃郁,蜆冇沙,麻辣香味俱全,滷肉肥瘦均勻,仲有熱辣辣既地瓜條,同埋軟糯適中嘅芋圓😋服務態度良好,基本全部員工都好Nice好親切,會拎佢哋自製嘅辣椒醬俾我哋試,又會幫我地加花奶(因為我哋個碗花奶比較少)。整體上都會盡量配合顧客嘅需求🥰喺中環呢個比較物質昂貴嘅地段嚟講,一個lunch $7x $8x 可以食到份量咁足又好味嘅餐廳即係比較少有~~
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!

份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙

2023-11-30
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 芋圓仙草凍
  • 魯肉飯
  • 日式清酒蜆烏龍麵
  • 麻辣鴨胸鴨血湯麵
  • 地瓜條
2023-11-19 1897 瀏覽
有日放工之後就落咗灣仔食嘢😬試咗一間外觀乾淨企理嘅台灣料理☺️送餐時間超快😂食物質素都唔錯,快靚正~滷肉飯 $52價錢親民又好食。啲肉醬滑嫩鮮美,搭配上軟綿嘅米飯,味道真係一流😬黑糖豬軟骨飯 $82啲豬軟骨燉得好入味🥹🥹配上特製嘅黑糖醬汁,口感酥軟,入口即化🙌🏻❤️‍🔥特別鐘意佢嘅甜而不膩嘅風味!泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~炸花枝丸 $42外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️

滷肉飯 $52

黑糖豬軟骨飯 $82

泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30
消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~

炸花枝丸 $42
外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂今天来到位于湾仔的一起食堂,很是喜欢他们家的盐酥鸡,总是念念不忘的,这一次肯定要来吃个够!这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!都是二十多块,划算❤️盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。牛三宝面🍜实在是太丰盛了!里面包括牛筋、牛腩、充满咬口的牛丸、和吸满了满满牛肉汁的萝卜。面的部份也是非常不错!猪软骨糖心蛋饭份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了软腍腍的,软骨部份有的已经成为啫喱状,入口即溶,太邪恶了吧!糖心蛋也是份外的好吃。——————为食分界线——————📍 一起食堂湾仔轩尼诗道153号地铺人均消费: $80
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂

这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!
都是二十多块,划算❤️

盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。

牛三宝面🍜

猪软骨糖心蛋饭
份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了
糖心蛋也是份外的好吃。

——————为食分界线——————
📍 一起食堂
湾仔轩尼诗道153号地铺

人均消费: $80
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️今日試一起食堂 ❣︎ 終於同個好耐冇見嘅朋友出去食飯❤️喺中環接佢收工後,周圍fing咗陣,決定去間朋友話過唔錯嘅餐廳💁🏻‍♀️以中環物價嚟講,非常錫住學生哥荷包!🥹同埋質素唔錯,幾值得去💃🏻💃🏻✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)見到呢個item覺得幾趣致,決定嗌個試吓伏🫣唔伏很好!佢嘅湯底好香豆味,飲落雖然淡味咗啲,但唔會好奇怪:佢有小小嘅鹹味,唔甜(本身以為會係甜甜地)👍🏼雞肉睇落好似日式叉燒,好嫩滑,唔錯唔錯❣️2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)朋友嗌的,睇落冇咩特別,但食落幾有驚喜!冷烏冬沾啲柚子汁,食落超~清新,一解夏夜暑熱🌬️吉列海鮮外皮脆卜卜,但唔會油膩,配埋清爽嘅冷烏冬實在好正!🍥✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎可能我哋臨近收工先去幫襯,店員有啲惡🥲但見佢呢個價位咁好食,都可以接受嘅~(就係我呢啲怕事人助長咗香港🍉侍應問題哈哈)下次都要自己食個柚子汁烏冬!🍜

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)

2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁
2023-09-22
吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁
2023-09-08 925 瀏覽
一直在中環看到午餐很多人排隊沒有嘗試過,朋友說很快可以排到,嘗試了一下裡面鋪頭其實有上下兩層,等位還是挺快的,lunch 1點到大概等十幾分鐘。三杯雞是空口吃,東北人都會覺得很咸的程度。雖然只有三五塊塊雞,我蠻大食的但沒吃完,因為咸要多配飯。下次再試下其他⋯⋯有配適口小菜,一口的含量。性價比不能說很高吧。但路過看著招牌總是很想試一次,地點又很方便。奶茶滿分,無糖是真的很無糖,仙草份量也很足!是很少見的好喝,可能微糖會更適口!

有配適口小菜,一口的含量。

三杯雞
三杯雞
2023-09-07 560 瀏覽
經常經過這店,開了很久,看來好像不錯,便找一天和太太進去晚餐。無奈食物不符預期,牛肉麵有點酸宿,不太食到牛味,也不太覺得有辣味。牛肉份量一般,牛肉都算淋。好的是麵的份量還可以,但吃落有點油,都飽肚。鰻魚飯還可以,饅魚夠長,夠彈,味道亦都足夠;飯也不錯,很有飯香。而且有醃蘿蔔和菜,有台灣的味道。兩個餸都很快就送上,但都不熱⋯另外店內較大空間的地方還有座位,但店員卻為方便收工而安排我在狹窄的一邊座位,即是要求亦只稱不可以,實在令人失望。
兩個餸都很快就送上,但都不熱⋯

原條蒲燒鰻魚飯
紅燒牛肉麵
2023-09-04
原條蒲燒鰻魚飯
🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89白雪雪豆乳湯底甜甜地🥛,鍾意佢夠養生唔油亦唔太咸😝,雞肉卷肉滑皮薄🍗,烏龍麵滑溜,但又唔會太淋有咬口,似烏冬不過幼身啲😉,仲有兩個油豆腐同小棠菜🥬,湯豆腐吸湯👍🏻前菜有中草沙律🥗、蕨餅、枝豆🍡芋圓仙草凍+$14大舊仙草,配花奶,估唔到迷你都有咁多粒芋圓,有地瓜、紫薯、芋頭🍡,粒粒到煙韌有咬口,最出色最濃味系芋頭味,有芋頭粒😍,食完好飽😂.✨小店座位多,有樓上座位,木枱凳,野食唔錯同特別,好肉豆乳烏龍麵就唔常見,不過相對價錢較貴
🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89

前菜有中草沙律🥗、蕨餅、枝豆

🍡芋圓仙草凍+$14
2023-08-31 265 瀏覽
同阿女喺上環上完堂,佢話要食滷肉飯。本來想去阿元,但係點知阿元搬咗去勁遠,唯有即刻上OpenRice search,睇吓附近有乜嘢台灣嘢食。點知搵到呢一間「一起食堂」!我哋係星期六,午餐時間,人頭湧湧,超級多人😰好彩等咗一陣就有二人枱😮‍💨。因為想試吓佢個推介花雕麻油雞湯底,真係幾好味,酒味唔太濃,小朋友都可以食。眼闊肚窄下,叫埋鹽酥雞,點知太多,最終外賣打包。味道非常好👍🏻同埋跟餐有大大杯台式飲品,都算抵食!下次會再嚟,係中環食台式嘢嘅一個好推介👍🏻
中環唔係得fine dine既!一起食堂主打日台菜,一set成個寶盒咁用平民價錢已經食得好豐富好飽肚!🙆🏻‍♀️夏日熱辣辣,我推介吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁💁🏻‍♀️清新嘅柚子汁配上彈牙既日本烏冬真係好解暑!酸酸甜甜好開胃👅吉列豬扒正常質素,如果炸得再鬆軟啲就更加正喇,豬扒大大塊都好飽肚😚掛住台灣地道味道要試佢地既台式滷肉飯🥰滷肉半肥瘦,好有口感同食慾😉仲跟埋一隻糖心蛋,拌飯一流👅👅👅帶少少日本風味既有黑糖豬軟骨飯💁🏻‍♀️要讚一讚豬軟骨整到好軟腍👍🏻👍🏻黑糖味道略為可以加強🙆🏻‍♀️呢個打工仔午飯嚟食嘅話一定可以食到好飽肚!😍小食試咗佢哋嘅鹽酥雞同埋麻辣豬耳😚兩款都推介!鹽酥雞有台式風味,都幾酥脆香口🤩麻辣豬耳好惹味!唔算好辣,但係香料十足!| 吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁 $82|台式滷肉飯 $69 | 黑糖豬軟骨飯 82📍 中環域多利皇后街2號地舖🌟人均消費:$51-100🌟菜式:#goodgirltummy台灣菜 #goodgirltummy日本菜🌟地區:#goodgirltummy中環
吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁

吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁
台式滷肉飯
黑糖豬軟骨飯
2023-08-28 235 瀏覽
本身覺得佢嘅<<特濃豆乳雞烏龍麵>>($89)幾好食幾有驚喜🙂因為佢嘅豆乳湯好濃,好重豆乳味💯雞卷嘅肉質仲要嫩滑唔嚡唔韌👍🏻烏冬超滑~成件事清得嚟會想追食追飲佢個湯嘅感覺😋附送嘅三款小食:中華沙律、紫薯、嶡餅,都冇乜特別🙃追加嘅<<酥炸地瓜條>>($42)都係一般,嫌佢有幾條炸到過咗火添😅如果可以提供酸梅粉可以有助解膩~.令我唔想encore佢嘅原因係💁🏻‍♀️我哋唔係叫<<原條蒲燒鰻魚飯>>但佢俾咗我哋…呢個係全個menu最貴嘅item! 價值$149-佢氹我哋話好食,仲話最多計番我哋本身叫嘅<<魯肉飯>>價錢👉🏻$69👈🏻.Alright…咁我哋唯有接受佢呢個offer 啦!我哋都唔想浪費食物…但最後佢都係收番我哋鰻魚飯嘅價錢…我就有種覺得佢焗我食貴嘢嘅感覺囉🤷🏻‍♀️
因為佢嘅豆乳湯好濃,好重豆乳味💯
雞卷嘅肉質仲要嫩滑唔嚡唔韌👍🏻
烏冬超滑~
成件事清得嚟會想追食追飲佢個湯嘅感覺😋

附送嘅三款小食:中華沙律、紫薯、嶡餅,都冇乜特別🙃
如果可以提供酸梅粉可以有助解膩~
令我唔想encore佢嘅原因係💁🏻‍♀️
我哋唔係叫<<原條蒲燒鰻魚飯>>但佢俾咗我哋…
呢個係全個menu最貴嘅item! 價值$149-
Alright…咁我哋唯有接受佢呢個offer 啦!
我哋都唔想浪費食物…
但最後佢都係收番我哋鰻魚飯嘅價錢…
我就有種覺得佢焗我食貴嘢嘅感覺囉🤷🏻‍♀️
2023-07-15
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
2023-08-27 190 瀏覽
食物味道非常一般,而且超級無敵咸,牛肉麵湯底是胡椒粉加老抽加味精水的味道!蔥油土雞飯的雞肉咸而且乾。鹽酥雞只有幾件是有雞肉,其他全部是粉。那個升級甜品仙草芋圓,店員直接從雪櫃拿出來一小碗出來☹️,味道是山花淡奶加涼粉和麵粉的味道。食物味道差已經不是重點,而且店員的態度也非常差,兩位比較老的店員好像趕客一般,那位阿嬸店員在客人用餐期間不斷來回踱步,用着一個非常不友善的眼神盯着我們!好像是我們趕快吃完快點走一樣。以後唔會再幫襯。
2023-08-27 141 瀏覽
餐廳外表不起眼,而且內在環境亦比較簡單,符合食堂的名稱。醉雞麵大大碗,酒香撲鼻,食慾大增。麵內有龍眼肉,枸杞,冬菇,菜等配料,看得出不是簡簡單單,而是用心製作。雞肉吃下去,也嫩滑,配上有酒味的湯底,整體比想像中出色。而鹽酥雞味道亦不差,新鮮熱辣,香脆可口,小食必叫之選。台灣香腸,配有蒜片,喜歡重口味的朋友可以試試。而我只吃香腸不加蒜片,已經覺得滿足。經過中環,又多一間價錢不太貴的台灣餐廳可以選擇,推薦大家一試。
餐廳外表不起眼,而且內在環境亦比較簡單,符合食堂的名稱。

而鹽酥雞味道亦不差,新鮮熱辣,香脆可口,小食必叫之選。

2023-03-19
  • 花雕麻油雞湯麵