2天前 0 瀏覽
大快活集團旗下既一碗肉燥。行開去點咗個花雕養生雞煲。用手機程式下單。加杯台式熱奶茶。總價$74。杯台式熱奶茶。好一般。重差過港式地度奶茶。唔夠濃。奶多無茶味。花雕養生雞煲湯底用紅棗及花旗參做原材量。再加入少量花雕酒。太少花雕酒成份。適合一家大細食用。雞肉鮮嫩。混入白飯,滋味無窮。
題外話/補充資料: 花雕養生雞煲湯底用紅棗及花旗參做原材量。再加入少量花雕酒。太少花雕酒成份。適合一家大細食用。
5天前
白飯
2024-04-19 118 瀏覽
下午吃小小脆炸猪排,那个饭感觉就铺了个底,我朋友东西上完,我就已经吃完了。好吃的,但就是气,上一次我都吃撑了,这次我饿啊,害。饿。好吃,不值。啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
2024-01-29 461 瀏覽
一星期起碼有三四日都會幫襯點解?幾好味,有進步,價錢合理⋯服務態度非常好除咗午餐,其實仲有好多小食鍾情雞扒+魚柳之前試過飲仙草凍飲,我覺得唔好飲🤪,但係試咗熱飲仙草係好好飲👅飲品如果免費多啲就好啦,起碼多啲選擇我曾經提議過檸檬薏米水🤭其實對於食煎炸嘢都唔錯嘅呢款飲品😙呢排可以儲印花✨有八五折優惠又有升級優惠,仲有好多小食贈送,就試咗酥炸豆腐👅滷水雞翼👅都係唔錯唔錯外脆內Juicy 👅有一次試過玩麻辣雞翼尖真係超級麻辣鍾意食麻辣真係好食嘅但係我食唔到就覺得好辣努力⋯一直支持⋯暫時仲未厭🤭🤣
一星期起碼有三四日都會幫襯
點解?
幾好味,有進步,價錢合理⋯服務態度非常好
除咗午餐,其實仲有好多小食
鍾情雞扒+魚柳

一直支持⋯
暫時仲未厭🤭🤣

2024-01-29
2024-01-14 158 瀏覽
食過無數咁多次,但係近呢一年已經冇食,因為退步咗最近再食返竟然有所進步起碼啲嘢食唔會咁鹹先跟住炸魚非常鬆脆同埋Juice嘅飲品有多款選擇,不過經常都係揀珍珠奶茶特飲如果要普通呢就好似涼粉水都OK 㗎😆其他小食我就甚少通常我都係要刀削麵服務態度都改善咗好多始終長沙灣太多食肆都不似預期,所以佢有進步係值得要分享⋯最近仲多咗滿$30儲印花有優惠希望遲啲有更多選擇嘅食物努力努力⋯我經常都幫襯呢排都有一兩次甩漏嘅,但係同佢講返啲服務態度真係非常好,值得推薦!
食過無數咁多次,但係近呢一年已經冇食,因為退步咗
最近再食返竟然有所進步
起碼啲嘢食唔會咁鹹先
跟住炸魚非常鬆脆同埋Juice嘅
飲品有多款選擇,不過經常都係揀珍珠奶茶特飲
如果要普通呢就好似涼粉水都OK 㗎😆
其他小食我就甚少
通常我都係要刀削麵
服務態度都改善咗好多
始終長沙灣太多食肆都不似預期,所以佢有進步係值得要分享⋯
最近仲多咗滿$30儲印花有優惠
希望遲啲有更多選擇嘅食物
努力努力⋯
2024-01-13
2024-01-08 246 瀏覽
平時成日經過見到,終於有時間試下。點知真係差到我吾會再俾機會佢。首先午餐分量少(本人係女士,瘦削身型都覺得少😰),肉燥味道好怪(吾似平時台灣餐廳既味道)之後碗新竹米粉,我無expect 係牛肉麵湯底,又係好奇怪🤢,完全吾match。只係得杯珍珠奶茶叫做正常(少許偏甜),不過還可以接受。另外叫左個鹽酥雞飯,落單後都等左差吾到20分鐘其他枱遲過我地都食緊一半 (同樣叫鹽酥雞)😑佢俾我既感覺係想做台式餐廳,但完全吾係煮緊台灣既味道。So sorry, 以上純粹個人意見。但我本人唔會再試多次
平時成日經過見到,終於有時間試下。
點知真係差到我吾會再俾機會佢。

只係得杯珍珠奶茶叫做正常(少許偏甜),不過還可以接受。

另外叫左個鹽酥雞飯,落單後都等左差吾到20分鐘
其他枱遲過我地都食緊一半 (同樣叫鹽酥雞)😑

佢俾我既感覺係想做台式餐廳,但完全吾係煮緊台灣既味道。

So sorry, 以上純粹個人意見。
但我本人唔會再試多次

用外賣Apps,落單兩份餐後,在預定時間到步,等咗15分鐘之後,發現外賣Apps顯示其中一個餐售罄,但係店員從來冇同我提及,施施然只係攞一個餐俾我,只係用筆叉咗另一個餐, 但係我經外賣Apps已經全數俾晒錢,店員完全唔知平台何時會退款給我
外賣自取
2023-06-27 726 瀏覽
路過見環境光猛空間寬闊個人一向喜歡台式料理就去一試點了晚餐套餐$54熱檸檬薏米桂花飲手撕雞撈麵加$12 雙色台灣腸那杯飲品是全餐最可取,有齊名字上材料的味道,清清地,唔錯麵量是很多,但手撕雞份量很少有一堆肉燥,很淡味,麵質就唔錯又滑又彈台灣腸份量又少得可憐,不是煎,不夠香口整體而言唔難食但都唔好食無咩味,唔會encore
路過見環境光猛空間寬闊
個人一向喜歡台式料理就去一試
點了晚餐套餐$54
熱檸檬薏米桂花飲
手撕雞撈麵
加$12 雙色台灣腸

那杯飲品是全餐最可取,
有齊名字上材料的味道,清清地,唔錯

麵量是很多,但手撕雞份量很少
有一堆肉燥,很淡味,麵質就唔錯又滑又彈
台灣腸份量又少得可憐,不是煎,不夠香口

整體而言唔難食但都唔好食
無咩味,唔會encore
麻辣手撕雞撈麵晚餐

2023-06-27
落單後30分鐘,也沒有吃的。副經理的回答只是叫你等,等,等,等。。😂沒時間的真的不要去吃中午時飯見他,沒什麼人諗住去食。中伏就從此開始,下單後二十分鐘,服務員送上一份午餐給我,我把筷子插進飯內,阿姐突然叫他說是後面的。服務員取回我檯中的飯,然後直接送到後面的客戶後面的客戶見現象,立即投訴重新再做😂這時候我只好在等,等了25分鐘之後,我只好找他的副經理黃智x反應問題,他說叫我等,😵😵‍💫比我還要遲進店舖下單的人,已經接近吃完~這個時候我直接,行出位置找他的副經理,了解問題。他說要我等,😂我對他說的中午飯時間已經超時了,可否給我轉為外賣~副經理又說好的等等~😵‍💫我站在櫃檯,只看見副經理,出了十多個其他的顧客午餐🥴我再次問他,發生什麼事,我的午餐去了哪裏。副經理說事樓面的阿姐問題😂😂😂完
落單後30分鐘,也沒有吃的。

中午時飯見他,沒什麼人諗住去食。
服務員取回我檯中的飯,然後直接送到後面的客戶
後面的客戶見現象,立即投訴重新再做
😵‍💫比我還要遲進店舖下單的人,
已經接近吃完~
這個時候我直接,行出位置找他的副經理,了解問題。
他說要我等,
😂我對他說的中午飯時間已經超時了,可否給我轉為外賣~
副經理又說好的等等~😵‍💫
我站在櫃檯,只看見副經理,出了十多個其他的顧客午餐
🥴我再次問他,發生什麼事,我的午餐去了哪裏。
副經理說事樓面的阿姐問題
😂😂😂完

2023-06-21
2023-04-16 724 瀏覽
本來想去Cafe探店,可惜關門了🥺來到長沙灣便找其他嘢食,平時喜歡台式,見到這間一碗肉燥便來試試,座位算是寬敞舒適,食物味道就一般般點了一個餐,比散叫貴一點,預期想是豐富,可惜鹽酥雞扒只有半塊,肉燥麵俾散叫細碗一點,就是多了一個小食,小食點了娃娃菜,另外叫要加$10,包一杯飲品!點餐性價比不高!另外追加鍋貼$12有兩隻鹽酥雞,肉質都幾嫩,略嫌外皮唔夠香脆同唔夠椒鹽味肉燥撈麵係唔錯,肉燥幾香面都彈牙金銀蛋娃娃菜,清清地又夠味都唔錯鍋貼裏面有啲韭菜皮略為硬,味道麻麻哋;炸花枝丸味道可口另外散嗌了一個麻辣肉燥拌麵🍜,麻辣味很微,比BB辣還小,有半隻糖心蛋和鹹菜,鹹菜很解膩追加一份金銀蛋娃娃菜喎,芋圓,點了杯熱台式奶茶,熱台式奶茶,和珍珠奶茶味有點像,味道卻一般味道怪怪哋😳
本來想去Cafe探店,可惜關門了🥺

鹽酥雞,肉質都幾嫩,略嫌外皮唔夠香脆同唔夠椒鹽味

肉燥撈麵係唔錯,肉燥幾香面都彈牙

金銀蛋娃娃菜,清清地又夠味都唔錯

鍋貼裏面有啲韭菜
皮略為硬,味道麻麻哋;炸花枝丸味道可口

味道怪怪哋😳

2023-04-16 368 瀏覽
長沙灣既台式餐廳「一碗肉燥」有傳統的鹽酥雞肉燥飯,好味極了!雞皮酥脆香口,肉燥色香味都正好。白飯軟硬剛好,跟雞肉同肉燥攪在一齊,每一口都幸福到爆。間舖環境舒服,價錢公道 。想食台式野食嘅朋友唔好錯過,一碗就夠,簡單正宗,回味無窮。
2023-04-10
2022-12-16 800 瀏覽
營業時間標明至九時半,然九時搭正即閂冷氣,落窗簾,趕急收拾碗碟。且未飲完飲品之際,竟被催促埋單,感覺店員趕收工並不歡迎食客繼續享用食物,此等等同被趕離開。另根據《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》(第599F章)向餐飲業務發出指示,訂明提供堂食的餐飲處所在換氣量或空氣淨化設備方面須遵守的規定,關閉冷氣明顯不符合規定,涉嫌違反法例。員工態度一般,工作表現欠佳。絕不再惠顧。
2022-12-12
  • 不了
2022-10-26 940 瀏覽
今次又來了這間食午餐,這次叫了兩個套餐及加了兩個小食,套餐份量OK,味道唔錯,天氣開始涼了,所以叫了兩杯熱飲(套餐包的),味道偏淡。小食方面,炸豆腐幾好,而拍青瓜就比較鹹了一點。整體來說食物質素都可以。
2022-10-16 584 瀏覽
午餐時份,跟朋友討論後決定嘗試一碗肉燥。份量不算少,性價比總體來說,算是蠻高的❤️餐點方面,肉燥的味道不過不失(正常發揮)~蘿蔔卻非常入味!下次再經過這邊如果回頭再吃的話,它一定榜上有名,回頭必點😆
午餐時份,跟朋友討論後決定嘗試一碗肉燥。
份量不算少,性價比總體來說,算是蠻高的❤️
2022-10-15
2022-08-16 937 瀏覽
平日晚市套餐$70因為想食台灣野,見到套餐分別有幾款食物可以選擇,然後免加一又有得比八達通,結果選擇食呢間入到去,環境燈光都好足夠,設計都幾得意幾靚,點餐係用qrcode 落單,方便嘅而且食物上枱速度都快。食物方面:1.鹽酥雞扒(細):一細塊完整無切過嘅,如果係雞粒狀會吸引啲2.啪青瓜:少少辣可以接受,無特別,配搭肉燥飯會遮哂肉燥嘅味3.鍋貼2隻:唔知咩肉跟一個少少甜加酸嘅醬4.加$8 黑糖炸芋圓 :除咗煙韌,無特別對於我泥講可以回頭機率10%唯有最好係環境舒服,接受八達通付款🤭
平日晚市套餐$70

食物方面:
3.鍋貼2隻:唔知咩肉跟一個少少甜加酸嘅醬
4.加$8 黑糖炸芋圓 :除咗煙韌,無特別

對於我泥講可以回頭機率10%

唯有最好係環境舒服,接受八達通付款🤭
(細)鹽酥雞扒+肉燥飯
2022-08-15
2022-07-19 659 瀏覽
餐廳環境唔錯,座位OK,食物質素都好。份量方面,肉燥飯0K,海鮮麵比較少些,拍青瓜辣味剛好。用餐時,侍應來了2次加筷子和匙羹,覺得應該等客人用完餐才做比較好。而且當時客人唔多,亦不急需即時補充餐具。