2012-08-03 153 瀏覽
包點確實在比其他厨點做得出色金沙青小籠包 $25/4隻外皮觸感有點滑, 皮身不算厚, 連打結位都算是軟身的, 輕輕一咬, 充滿肉甜的湯汁盡瀉;金沙青屬豬隻的什麽部位, 在網上很不容易才找到原來是「豬的腿筋部份, 一頭豬只有四隻」, 難怪肉味是那麽的濃。棗泥拉糕 $12 ... 新鮮出爐時會好軟身, 待冷後會慢慢地轉硬, 糕粉味道頗重而且甜度也高, 可是棗泥味道屬輕微, 觸不到神經寶哥牛肉包 $18/2隻 ... 外皮煎得鬆化脆口, 不會一口乾 牛肉餡只得小小的一件, 但是牛肉帶根勁, 胡椒味重, 一點也不糊, 肉湯濃甜, 謹記要小口小口的吃, 若不...後果自負檸檬薏米水, 跟招牌東坡肉飯送的, 杯子已經細可是侍應生都只會倒半滿, 証明店家真細心, 生怕各食客要時常上廁所(檸檬薏米水有清熱利尿, 去水腫的效用, 薏米據說還有美白之效。)招牌東坡肉飯 $36 ... 送一客蒜蓉四季豆, 四季豆清甜爽脆, 多汁, 用了大量生蒜蓉來撈起;白飯粒粒分明兼軟熟, 飯面那一把原條帶根大豆芽菜, 鹹鹹地脆脆地, 好送飯 不過主角東坡肉就......東坡肉的醬油濃甜但不涸喉, 用五花腩部位數得出一層
包點確實在比其他厨點做得出色
金沙青小籠包 $25/4隻
不過主角東坡肉就......
東坡肉的醬油濃甜但不涸喉, 用五花腩部位數得出一層肥膏、一層瘦肉, 可是那磚一開四的東坡肉就燉得未夠時間, 味道還沒完全透入豬肉內, 豬膏雖不膩但型像上、味覺上都不夠透澈, 豬肉質感有點嚡, 肉纖維粗糙未能去到鬆化階段;睇外貌就見到顏色深但是內裏都是白白淨, 無入味。
秘醬三絲冷麵 $32 ... 麵條涼涼的、腍腍的, 麻醬濃味到偏苦, 非常普通的一味食品, 唯一要讚就是青瓜絲夠新鮮、多汁

題外話/補充資料: 為什麽廚房員工在製作食品時是不需要帶頭套??? 當進食冷麵到一半才發現......
2012-07-29
  • 金沙青小籠包
  • 寶哥牛肉包
2012-02-04 28 瀏覽
點左個花鵰雞麵,大失所望D麵正常,份量不算少問題係D雞,無酒味,唔嫩滑,又無肉雖然話加5蚊可以轉脾,但估唔到無加錢就只得一隻雞翼,同埋少少無肉得層皮的雞胸囉!店員禮貌同環境都OK既,不過應該未必再黎了!
點左個花鵰雞麵,大失所望

D麵正常,份量不算少
問題係D雞,無酒味,唔嫩滑,又無肉

無肉,無酒味,唔嫩滑!
店員禮貌同環境都OK既,不過應該未必再黎了!
2012-01-15 15 瀏覽
星期日沒有下午茶餐,原先$22連飲品的担担麵,散叫麵$28。担担麵,湯不夠麻醬味,肉碎也像後下,完全肉還肉;湯還湯。湯身沒有漿力,麵便吸收不到湯的味道。唉….講起麵條,竟然是未熟透!有點”生骨”。很差勁呢!!青沙小籠包,味道雖然ok以上,但賣相硬是怪怪的,圓圓矮矮的。皮不至於很薄,但肉餡不夠鮮肉味。一心以為小籠包如”翡翠拉麵”,而且見很多食友,也讚。但我真是覺得麻麻喇。
!!
担担麵
2012-01-08
2011-12-11 12 瀏覽
經常係荃灣出沒覓食,今晚同大少左諗右諗,都唔知食咩好。本來想吃對面的一品雞煲,但係我唔想等,見到呢間係食上海野,我地都想試下。晚上8點左右,完全係唔駛等位,一入舖就坐低。我地兩個見到點菜紙,非常興奮,一份醉雞都係30元,酸辣湯12元,醉雞蔥拌麵35元,好平呀。兩個人都好貪心,左思右想,點左勁多個菜:醉雞拼蔥拌麵成七、八件雞,比係尖沙咀食一份5X元5小件的醉雞,呢度個份量算係多。雞肉唔係好上色,本來以為唔係好入味,點知又幾有酒味喎。蔥拌麵O既豬骨湯好香濃,唔似一般撈麵的味精湯。35元有呢個質素同份量,GOOD!酸辣湯呢個麻麻地,無咩配料,芡太厚。煎窩貼2隻熱辣辣上枱,個底煎到好脆,大少一食,D汁忡噴到一枱都係(好彩無噴到我!) 佢好LIKE呢個窩貼,因此仲想點埋黃金大餅,但係心知食唔晒,放棄左!難得無咩油係碟底,讚!雞絲粉皮無太多滯住個胃的醬,大少快速地KO了大半碟。棗泥拉糕又係熱辣辣咁上枱,有四件,疑似老闆的男人仲教我地等佢凍少少先食!無錯,凍D口感更加煙韌,唔太甜,表面仲有少少棗蓉,好味。豆漿薏米(熱)甜度適中,LIKE!檸檬薏米水(熱)都OK,清清地可以消滯....我地會再O黎試佢

晚上8點左右,完全係唔駛等位,一入舖就坐低。

兩個人都好貪心,左思右想,點左勁多個菜:

醉雞拼蔥拌麵

酸辣湯
呢個麻麻地,無咩配料,芡太厚。

煎窩貼2隻

難得無咩油係碟底,讚!

雞絲粉皮

無太多滯住個胃的醬,大少快速地KO了大半碟。

棗泥拉糕

豆漿薏米(熱)

甜度適中,LIKE!

檸檬薏米水(熱)
都OK,清清地可以消滯....

我地會再O黎試佢其他飽點和上海粗炒!

題外話/補充資料: 之前無睇OPENRICE,唔明點解DCOMMENT咁差O既?! 一分錢一分貨,我同大少都覺得佢做得唔錯,可以再試! 太肚餓,無影相!
2011-12-08
  • 煎窩貼,棗泥拉糕,醉雞
2011-08-31 14 瀏覽
行過見唔駛等位就試下啦, 點知就出事 兩個人叫咗 : 紹興醉雞飯(轉菜飯) $35數得出得7件雞, 除咗三件係雞翼, 其他係雞背, 講真味道係OK, 不過太少喇至於個菜飯就非常非常非常之唔得 第一, 碗飯本食已經唔熱, 第二, 一D味都冇, 同食白飯冇分別(但係菜飯係要加$3 ), 而最大問題係菜飯中的菜, 有D係已經變黃咗! 令我覺得佢地係將D隔夜飯"no"埋D新鮮的飯再買過 鎮江小排骨 $28又係唔熱 點解? (有冇人可以話我聽, 鎮江小排骨究竟係熱食定凍食??)仲要用個碗仔上而唔係用碟, 我同老公都O咀大排擔擔麵 $35個湯似清湯, 完全冇擔擔麵應有嘅味道, 唯一可取係, 終於有樣野係熱的!!大排新鮮炸起, 但味道一般招牌小籠包4隻 $18唔記得映相, 但呢個係我唯一一樣野覺得係好食 埋單$116, 講真係唔貴(如果同同類的店比), 但以咁既質素黎講, 我覺得唔抵食另外, 呢度D員工真係好似游雲一樣, 好似完全唔知自己做緊咩, 坐低水都冇杯, 小籠包黎咗又唔比薑絲人, 要我望咗好耐佢地先識拎比我, 如果老闆見到我呢個食評, 唔該你再培訓下你D員工啦 題外話, 食完之後
行過見唔駛等位就試下啦, 點知就出事

兩個人叫咗 :

紹興醉雞飯(轉菜飯) $35
至於個菜飯就非常非常非常之唔得

鎮江小排骨 $28
又係唔熱
仲要用個碗仔上而唔係用碟, 我同老公都O咀

大排擔擔麵 $35
大排新鮮炸起, 但味道一般

招牌小籠包4隻 $18
唔記得映相, 但呢個係我唯一一樣野覺得係好食

題外話, 食完之後睇返其他人D食評先知原來個老闆係王家沙的前副總廚, 我去食之前都唔知所以對呢間野冇咩祈望, 但結果都令到我好失望, 如果D人係抱住祈望黎食, 我想佢地一定會超失望

2011-08-29
2011-08-16 13 瀏覽
途經眾安街搵食, 見到了一間開張不久的上海小店, 店面裝修得不錯, 價錢不太貴. 於是入內試試生煎飽及鍋貼: 即叫即煎,上桌時熱辣辣, 一囗咬下包皮軟熟,包底夠脆, 肉汁豐富, 感覺不錯. 值得一譖是店內的包點可以每隻計,適合人數少及胃囗細的人可多嚐幾款.口水雞份量不多, 麻辣味道不夠, 普通招牌擔擔麵: 試第一囗的感覺是麻麻地, 麵太硬了, 湯不夠濃, 辛辣及芝麻味不足, 但麵放了一會後, 麵與湯融合一起, 吃下去感覺還不錯2人共吃了76元, 抵食.此店飽點的水準比飯麵好,期待下次再來一次嚐試其他包點
生煎包及鍋貼

囗水雞菜飯
口水雞份量不多, 麻辣味道不夠, 普通
招牌担担麵
麵與湯融合一起, 吃下去感覺還不錯

2人共吃了76元, 抵食.

此店飽點的水準比飯麵好,期待下次再來一次嚐試其他包點

2011-08-14
招牌担担麵
生煎包及鍋貼
  • 生煎飽及鍋貼
2011-08-06 15 瀏覽
行過荃灣見有新上海菜打算一試, 點知超後悔叫左所謂招牌担担麵+小籠包+豆漿。個麵真係好淋,湯底得個辣字, 冇乜花生同肉粒小龍包算OK,不太差.食完見口喝叫豆漿(冇看餐牌後加), 一支豆漿$20.....一支出面賣$10蚊既豆漿係賣$20以後都會再去!!
行過荃灣見有新上海菜打算一試, 點知超後悔

叫左所謂招牌担担麵+小籠包+豆漿。
個麵真係好淋,湯底得個辣字, 冇乜花生同肉粒
小龍包算OK,不太差.

以後都會再去!!

2011-08-05
2011-06-26 7 瀏覽
某日在等候剪頭髮的期間,拿起理髮店的雜誌瞄吓,見餐廳林立的眾安街又開了新的上海小館子,並且是讚得天上有地下無,有冇咁犀利? 馬上抽時間去一探究竟。隨口叫了些小籠包、生煎包和窩貼等,再加個冷盤及麵條,大概都夠了。小籠包皮偏厚,叫做尚且有點汁,勉強可以收貨;生煎包賣相歪歪斜斜的,肉不鮮,反而包皮軟熟,底夠脆;窩貼的水準跟生煎包差不多。冷盤點了醉雞,酒香明顯不足,好在雞肉不會嚡口。稱之為招牌擔擔麵,麵條欠缺彈性,芝麻醬味不香不重,卻又不是麻辣的板本,難以令人滿意;至於排骨蔥油拌麵,既沒有蔥油香,麵條又乾又稔,要撈湯吃才好一點。排骨更加是比我的荷包更乾,蔭公。或者係新開張未跟得上,希望會有進步吧!

冷盤點了醉雞,酒香明顯不足,好在雞肉不會嚡口。

或者係新開張未跟得上,希望會有進步吧!
2011-06-16 1 瀏覽
因睇完一本飲食雜誌介紹荃灣有一間新開的店舖,其小籠包及擔擔麵做得很出色,那決定放工後一試。去到店舖門口,已見6-8人在等位。店內的環境頗為逼,我被安排坐在角位,沒什麼空間,好像被困似的,其實在這裡用膳亦冇得坐d。我們點選了:小籠包醉雞生煎包窩貼擔擔麵食物好快到,見食物的賣相都OK,先食件醉雞,唔夠酒味,亦無雞味,小籠包尚算有汁,但只屬一般;生煎包同窩貼外皮略厚;最差的可算係碗擔擔麵麵條冇彈性,肉碎亦極難發現,湯只有辣味,唔覺有花生味。總括來說,價錢跟食物質素不符,在等車回家時已十分口渴,我估落了不少味精,我唔會再幫襯。(失望+貨不對版) X 10,000

我們點選了:

小籠包

醉雞

生煎包

窩貼

擔擔麵

,小籠包尚算有汁,但只屬一般;生煎包同窩貼外皮略厚
;最差的可算係碗擔擔麵
麵條冇彈性,肉碎亦極難發現,湯只有辣味,唔覺有花生味。

(失望+貨不對版) X 10,000
2011-06-14
2011-06-12 1 瀏覽
這是第二次到這裏用膳,第一次在2011-6-3,現場環境冷氣是不夠的,因是開放式廚房,門口位置是蒸小籠飽,煎飽及鍋貼,最入位置是其它工序廚房,所以在中間位置的食檯的冷氣是不夠的.這裏的鍋貼很好吃,咬開後肉汁四濺,生煎飽都好,但不及鍋貼.小籠飽皮薄多汁,以荃灣區計,鍋貼及生煎飽每個$3.50及小籠飽$18.00(四粒),不收加一,是非常低.三絲冷麵如果醬汁可以多小小就最好,口水雞不太辣,手抓餅香脆可口,豆漿好飲但$9.00略貴,侍應服務太慢,有待改善.我希望第三次去會好一點,同時再嘗試她其它特式食品.
2011-06-10
  • 鍋貼
  • 生煎飽
  • 小籠飽
2011-06-11 1 瀏覽
上星期睇到飲食雜誌介紹荃灣新食店,身為荃灣友梗係去發掘好野食啦......一入去唔使等,坐到全場最靚嗰四個位(單邊,唔使背脊貼背脊)野食選擇都唔算少,叫咗招牌小籠包($18/4pcs), 窩貼($3.5/pc), 三絲粉皮($25), 大排麵($32), 雲吞湯麵($28), 東坡肉蔥油拌麵($36)呢碟賣相呃得下人,味道正常, 有啲花生醬味咁囉跟住黎碗麵, 一睇個樣就知出事,直頭feel到佢啲麵條又"淋"又粗!湯底亦唔掂, 點都唔信佢係上湯餚製,仲跟碟乾柴柴既叉燒添=v=有無搞錯呀老細?!我係叫豬扒麵喎~~~宜家食分子料理咩=o=小籠包都叫做有啲汁既,但層皮就點夾都唔會爛囉=o=平時食小籠包要小心奕奕咁夾,驚佢漏汁出黎架嘛......寶哥啲小籠包就厲害囉!你夾住fing幾野都唔爛!!! 讚!!!
上星期睇到飲食雜誌介紹荃灣新食店,
身為荃灣友梗係去發掘好野食啦......

一入去唔使等,
坐到全場最靚嗰四個位(單邊,唔使背脊貼背脊)

野食選擇都唔算少,
ok
呢碟賣相呃得下人,
味道正常, 有啲花生醬味咁囉
跟住黎碗麵, 一睇個樣就知出事,
直頭feel到佢啲麵條又"淋"又粗!
湯底亦唔掂, 點都唔信佢係上湯餚製,
仲跟碟乾柴柴既叉燒添=v=
有無搞錯呀老細?!
我係叫豬扒麵喎~~~
宜家食分子料理咩=o=
小籠包都叫做有啲汁既,
但層皮就點夾都唔會爛囉=o=
平時食小籠包要小心奕奕咁夾,
驚佢漏汁出黎架嘛......
寶哥啲小籠包就厲害囉!
你夾住fing幾野都唔爛!!! 讚!!!
2011-06-11
2011-06-08 2 瀏覽
見到周刊介紹,講到咁正,諗住去試下,但係未食已經一肚火!!!企喺門口等,無問題,坐低淨係等人嚟抺枱同收單(自己點野食),都等得耐過等枱,落左單,又係另一個「等」!收單嘅時候,佢明明逐樣點過,過左10分鐘,個待應拎番張單返來五樣野得三樣落左單;最驚嘅係明明數人頭佢話:「3個呀。」返來張單人數係:「1」,真係撞鬼... 覆叫一次,又10分鐘,返來都係漏咗3個「生煎包」;再問,結果係「生煎包」已經售罄!喂,啱啱先見後面買外賣嘅人帶走好幾袋,過去20分鐘出嚟比咗遲過我到嘅外賣人士嘅生煎包不計其數,有啲仲係見住啲生煎包喺個碟俾人格梗拎左去做外賣,張單就再放過入廚房(真係唔好彩,我坐喺個Open Kitchen隔離),你叫我點信你呀!?食到一肚火...食物就真係一般,叫左:生煎包(售罄)鍋貼:一般啦,唔係太油,但係個皮厚左少少,個底唔係好脆豆沙包:OK啦,同包點先生差唔多,個包面好食啲大排過橋担担麵:唔好食 NO Good~涼伴三絲粉皮:嘩...經典!暖嘅...有五香粉味(阿媽話係花椒粉...但係同五香粉無分別)...加埋嗰啲「花生醬」,食剩嘅就係咁...唔洗再去得二次...
五香粉花生醬暖伴粉皮...
見到周刊介紹,講到咁正,諗住去試下,但係未食已經一肚火
!!!

食到一肚火...

食物就真係一般,叫左:
生煎包(售罄)
鍋貼:一般啦,唔係太油,但係個皮厚左少少,個底唔係好脆
豆沙包:OK啦,同包點先生差唔多,個包面好食啲
大排過橋担担麵:唔好食 NO Good~

唔洗再去得二次...
2011-06-05
2011-06-07 1 瀏覽
我從來沒想過一間要排隊的餐廳可以難吃得令人如此氣憤,沒一味菜可以稱之為吃得過,各包點類連皮也未做得好,更不要說麵類各粗幼口感,要蔥油沒蔥油,要酸辣沒酸辣,小籠包也不見得皮簿汁爆,加上每個服務人員也雲遊四海,任你老闆廚出自什麼世家也好,難吃到這個情況,簡直世間罕見
2011-06-06
2011-06-06 18 瀏覽
見到雜誌介紹,專程乘車到食店品嚐招牌菜,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,點知下午四時左右入到去,樓面有5人,食客10人,但無人執檯....都不緊要當落order時,選擇7樣食物有4樣都無,醉雞無、生煎飽無、鍋貼無、連招牌小籠飽都無、淨係得下午茶餐包飲品,點知連飲品檸檬薏米水又話無,最後焗飲豆漿好多客入黎坐得,又起身走la,然後一有客入黎,有員工就講:「淨得下午茶餐,其他無得叫呀」服務態度真令人我地落左order咪等食,但食物質素真係.................1.擔擔麵:好似白麵撈花生醬,無肉碎,有3至4粒炸菜粒......差2.紅油抄手:雲吞加少少辣椒,無生蒜無紅油豉油...差3.排骨麵:件排骨比較乾無肉汁......一般

當落order時,選擇7樣食物有4樣都無,

2.紅油抄手:雲吞加少少辣椒,無生蒜無紅油豉油...差
3.排骨麵:件排骨比較乾無肉汁......一般
2011-06-06
  • 「無」,全部招牌菜未曾品嚐
2011-06-05 8 瀏覽
媽媽見係電話上網睇到又話咩王家沙既副總廚去坐鎮!又見係新開..於是就把心一橫去試去到就真係門口真係好多人..你知又熱..原本都唔多想等但見入面又好多人..而且衛生情況都幾好..感覺都幾舒服結果等左半個鐘!結果得黎就係一路食一路鬧!去食飯居然可以食到同隔離檯一齊鬧我相信真係得佢可以做得到!入到去..店員只係講:啦.你入去啦..去個條友度 (大佬..你間鋪頭都好多條友下喎?仲要個個都真係冇反應,之後問多次先有人有D反應叫我坐邊)D位真係好窄而且真係肥D都坐唔到..D檯又細張,根本唔夠位你放野坐低寫好紙準備比佢..一間食上海野既地方居然可以同我講冇豆漿...問佢仲有咩飲..佢話得汽水,,,真係已經扣分我地叫左以下呢D野食2隻窩貼2隻生煎包醉雞菜飯青菜雞燴麵酸辣湯三絲粉皮黎野既速度都算快...但其實坐既環境唔舒服都唔多高興..間鋪已經多人又係開放式煎生煎包個D..冷氣真係完全唔夠..SO SAD..認真個句..真係完全高估左佢..有幾樣野真係冇食晒..太咸了..價錢以中位食物水準黎計就真係OK但以佢既水準黎講真係不值!
媽媽見係電話上網睇到又話咩王家沙既副總廚去坐鎮!
又見係新開..於是就把心一橫去試
而且衛生情況都幾好..感覺都幾舒服
結果等左半個鐘!結果得黎就係一路食一路鬧!
去食飯居然可以食到同隔離檯一齊鬧我相信真係得佢可以做得到!
我地叫左以下呢D野食
2隻窩貼
2隻生煎包
醉雞菜飯
青菜雞燴麵
酸辣湯
三絲粉皮
第一樣黎既窩貼~媽媽話皮硬好似未熟咁
三絲粉皮,,麻醬冇芝麻味反而有胡椒粉味..仲有好鞋..差!
再來就係醉雞菜飯..媽媽就很普通.見埋隔離檯碟碟都係比雞翼人..差
所謂的"正宗"酸辣湯..好似水咁..完全冇酸味得個勁咸!..而且仲係認真食到越式辣椒醬既味..差
青菜雞燴麵..咸到死..仲要你睇下..成碗麵雞肉就係得咁多! 差
最後就係呢個催左十年先到既生煎包..真係細隻到好似BB食品咁..沒什麼特別值得去一試
認真個句..真係完全高估左佢..
但以佢既水準黎講真係不值!
2011-06-05
  • NO