【開業70多年‧堅持純手工製作‧元朗名物‧人氣手信‧真香蛋卷】#MC帶你去元朗元朗真香蛋卷始創於 1948 年,堅持純手工製作蛋捲,仲要即叫即製蛋卷,保證新鮮👍🏻 亦都因為咁,所以數量有限。.🍴原味真香蛋卷咬落去好鬆脆,但同平時嘅蛋卷好唔同,依個蛋卷無話好濃烈嘅牛油香味,只有你臨擺落口道,先有少少蛋香味🥚咁好唔好就見人見智啦。小編我就好少食甜野,依個蛋卷我都覺得唔錯,起碼無話好甜、好油膩感,感覺好似健康啲😜⚡ 3個Size︰紙盒/小鐵罐/大鐵罐最細就係紙盒裝(8條,$42)📦,然後到小鐵罐(21條,$88)🥫,最後最大size 就係大鐵罐(35條,$148)🥫。如果初嘗真香蛋卷可以買紙盒裝,雖然內有密封包裝,但保鮮期唔耐;所以建議想Keep得耐啲,或者當手信咁送禮,鐵罐裝就啱啲,一黎保存期耐,可以慢慢食,二黎運送方便,無咁易碎。⭐整體︰7.5/10⭐食物︰8.5/10⭐環境︰6.5/10⭐價錢︰8.0/10.==============================📍 真香蛋卷(元朗)地址︰元朗大馬路124號E地下交通︰港鐵朗屏站 F 出口======================
#MC帶你去元朗
🍴原味真香蛋卷

⚡ 3個Size︰紙盒/小鐵罐/大鐵罐

⭐整體︰7.5/10
⭐食物︰8.5/10
⭐環境︰6.5/10
⭐價錢︰8.0/10
📍 真香蛋卷(元朗)
地址︰元朗大馬路124號E地下
交通︰港鐵朗屏站 F 出口
2023-07-24 665 瀏覽
親戚住喺附近特登去買咗一盒送咗一盒俾我屋企人、本來冇聽過呢間舖頭,上網一查講到好勁咁樣😌好似好大期望去試。老實講佢人手整係真係好鬆脆架,其實好多食評都寫明咗佢冇用牛油因為老一輩嘅人唔鍾意。所以如果你好似我咁期望有牛油香味咁佢就冇喇,而且佢係少甜嘅,所以完全唔係你喺大型連鎖店買得到嗰啲味道。但係如果你係追求好健康或者係好想試吓懷舊蛋捲嘅真正味道,咁都值得一試嘅。留意番佢係每一條都係人手製作所以都唔平㗎。
2023-02-21 935 瀏覽
之前喺網上見到有人推介呢間蛋捲去開元朗就特登去買 買返屋企同屋企人分享舖頭位置係內街 都幾難發現口味都幾多選擇 今次揀左最基本嘅口味⭐️家鄉雞蛋卷紙盒包裝好懷舊 蛋卷層次單薄 只有兩圈 冇落牛油 只有淡淡蛋香唔算好脆 口感好乾 好一般⭐️椰絲鳳凰卷鳳凰卷 偏長身 外層略乾微脆餡料唔多 椰絲 糖 花生椰絲味幾清香 唔太甜比蛋卷好 但都係好一般總結:食物一般 唔係我鐘意嘅蛋卷可能唔鐘意牛油嘅人會鐘意環境普通 服務都唔錯 當日係一個老婆婆招呼人情味滿滿 價錢可以
之前喺網上見到有人推介呢間蛋捲

環境普通 服務都唔錯
當日係一個老婆婆招呼
人情味滿滿 價錢可以
2022-02-14 1822 瀏覽
自從無法旅行後,已經很久沒有覺得自己有去旅行的感覺🥲適逢朋友平日放假,我們倆從未入元朗國的「大鄉里」決定去一趟元朗一日遊(嚴格來說只是吃吃吃😂)去「旅行」當然要買手信,聽說這個蛋卷是馳名特產,而且已經有七十多年歷史,這麼多年一直堅持人手新鮮製作,從包裝已經感受到人情味🤗朋友買了蛋卷而我則買了椰蓉椰蓉鳳凰卷,必須說我真的從來沒有把「鳳凰卷」意思放在心上,一直以為這盒是椰蓉味蛋卷,打開發現是長方形的鳳凰卷🙈不過我又要說,這款的確有滿滿傳統氣息,椰蓉滲透在卷的每一個角落,每口都有香香的椰子味,而蛋卷自身的蛋味很香濃,因為沒有用牛油,色澤都不一樣,而且微微達焦的程度都令它更具特色。我喜歡它有這個紙盒的小包裝,方便我這些小食人,同時又可以多買幾盒送給朋友❤️❤️

2021-12-14 1530 瀏覽
去大棠睇楓葉🍁,順道元朗一日遊,走入小巷,聞倒蛋香,即製嘅蛋卷,喺香港第二次見,上次係幾年前喺西環。舖好細,除咗蛋卷仲有茶粿,蛋卷有三種包裝,8支,12支同24支,8支係紙盒裝,35蚊,包裝好傳統,入面再有膠袋heat seal,老闆話大概可以擺兩個月。膠袋有啲薄,蛋卷size 相比一般嗰啲粗少少,咬落鬆脆👍,味道新鮮😋,比我預期中無咁重蛋香,整體性價比算高。

原味蛋卷8支

2021-12-11
宵夜
原味蛋卷8支
2021-03-17 2192 瀏覽
唔知係咪因為啱啱過咗新年,所以好想食蛋卷。不停周圍去買老字號嘅蛋卷返屋企試( ´▽` )ノ今次就買咗喺元朗都幾出名嘅真香蛋卷。佢間舖頭細細哋喺一條巷仔入面有一個阿婆同埋一個中年男人喺度做手作仔。睇住個男人一條一條咁樣喺度捲,真真正正嘅香港製造!結果我就買咗一罐拎返屋企試!不過佢哋當時最細罐嘅都要$128╭(╯3╰)╮返到屋企,一打開先發覺有勁多層,尤排食😂不過,我覺得佢哋嘅蛋卷缺少咗啲蛋味,但係都好重餅味(唔識點形容呀,好似雞仔嗰啲餅味)~\(≧▽≦)/~ 最慶幸嘅係唔係好重奶味,因為我自己唔係好鍾意食重奶味嘅蛋卷。不過我個腌尖嘅friend就話有少少燶味🙄,我食咗幾條都冇發覺,而且我媽咪都好鍾意。其實佢哋有好多唔同嘅手作仔食品,下次可以再試吓。
蛋卷

唔知係咪因為啱啱過咗新年,所以好想食蛋卷。

不停周圍去買老字號嘅蛋卷返屋企試( ´▽` )ノ

返到屋企,一打開先發覺有勁多層,尤排食😂

其實佢哋有好多唔同嘅手作仔食品,下次可以再試吓。
2019-11-10 3815 瀏覽
元朗除咗老婆餅呢間蛋捲都係好出名㗎,在1948年成立,已有71年的隱世手工小店。已經係第三代,有啲感動佢原先係做會計嘅放棄咗,為了想多見屋企人,返嚟幫手好有人情味。係一間行仔入邊嘅小店,每一卷蛋捲都係老闆親手做出嚟㗎。少油少甜無添加「唔落牛油,只有雞蛋」。食落好有口感,唔會好似其他牌子食空氣。同埋食落唔會碎晒,又唔會太油太甜,都算健康。去到元朗可以支持下這小店。
元朗除咗老婆餅呢間蛋捲都係好出名㗎,

在1948年成立,已有71年的隱世手工小店。

係一間行仔入邊嘅小店,每一卷蛋捲都係老闆親手做出嚟㗎。

少油少甜無添加「唔落牛油,只有雞蛋」。

食落好有口感,唔會好似其他牌子食空氣。

同埋食落唔會碎晒,又唔會太油太甜,都算健康。

去到元朗可以支持下這小店。
手工蛋捲
2019-11-10
手工蛋捲
2019-05-28 3193 瀏覽
元朗人應該冇人未聽過「真香」蛋卷,就連住港島嘅朋友都聽過話想試下。真香蛋卷價錢唔平,不過我覺得係值得一試,間唔中都會買一罐返屋企食下。新鮮製造,蛋香味濃,食落唔會好簿,唔會話一咬落去就碎晒我食蛋卷最討厭就係一咬就全條即碎!另外佢仲有其他產品,可惜我好唔好彩,買咗盒已經唔脆,直頭係淋晒嘅芫茜卷,試咗兩舊,各食咗一啖就決定將全盒掉落垃圾桶,好失望。
2019-03-11 2346 瀏覽
聽人講好多次,上網亦都睇咗不少評語。以前行街經過都唔多覺,依定加咗易拉架指示好咗。有幾個款式,都係食買傳統雞蛋卷試一試佢。一開罐,聞唔到蛋香牛油香味,蛋卷顏色偏淺咖啡。食落的確係脆,但唔係鬆化。蛋味牛油咪都係唔突出,所以應該都唔會翻食。
2019-03-09
  • 原味蛋卷
2019-02-09 2003 瀏覽
初二唔洗去拜年,係元朗到處逛。見到「真香」有開舖,話曬係即場手做,就過去幫襯買2罐蛋卷送禮兼自用$73細罐其實都唔平,不過「手造」「小店」「老舖」就係買點囉!初五自己開咗黎試食,其實又不是想像中好味,唔夠蛋香唔夠酥,口感有啲似法式脆餅⋯但法式脆餅起碼牛油味重!只可以講好啱嗜甜既小朋友同老人家食,絕對係健康版蛋捲!

只可以講好啱嗜甜既小朋友同老人家食,絕對係健康版蛋捲!
2018-04-26 2469 瀏覽
今次去這間舖頭沒有賣蛋捲, 只係想試其他產品。 鋪頭老闆各人包括婆婆都很有禮貌, 非常支持小店, 他們還細心講解每一樣食品叫什麼名字 是鹹是甜, 咁嘅服務態度真係number one 每一包都唔係太貴。 鍾意食小食,糕類嘅就好合心意。 今次買咗 雞蛋餅,香蕉糕, 花生酥等,試食咗這幾款, 感覺好好味 ,又新鮮。 可能 多人買, 會貨如輪轉,新鮮d記憶中這間店舖也很出名, 希望他們可以繼續 ,下一次會使他即場整的蛋捲, 聞到 都想食 期待下一次

咁嘅服務態度真係number one
每一包都唔係太貴。

期待下一次
2018-01-21 2098 瀏覽
果個中年男子, 應該係兩老個仔, 面黑唔在講, 係咁呼喝個客, 按住個散紙兜再啤住我, 好似覺得我會偷佢錢咁.阿老闆個仔: 1. 如果你係在意D錢, 唔該收係安全地方;2. 你咁長期黑面唔係辦法, 不如請過個好相與阿姐, 或者髹白塊面先開工, 會冇咁趕客.真係請我都唔會再去食.

阿老闆個仔:
1. 如果你係在意D錢, 唔該收係安全地方;

真係請我都唔會再去食.
2017-12-06
4 分鐘 (外賣自取)
2017-10-24 2524 瀏覽
之前讀書嘅時候都見到有一間蛋捲舖, 係一條街嘅中間位一路喺度卷蛋捲 ,今日難得再入返去元朗而且途經附近添,所以都忍唔住同咗男人過去睇 ,依然都係有阿婆同埋一個男人喺度手工卷蛋捲 。最後我哋嗌咗一盒細嘅蛋捲,同埋一盒細嘅肉鬆鳳凰卷返到屋企。開咗 蛋捲 , 食落都幾脆口,但係雞蛋味唔夠,以28蚊嚟講得八條其實價錢都幾貴。 之後買咗一盒鳳凰卷畀阿爸 ,阿爸食落去都覺得個蛋味唔夠, 而且材料好少,講真如果唔講都唔知入面有肉鬆嘅成分, 整體嚟講只屬一般 。 可能之前還想比較太好食…… 但其實佢仲有其他唔同嘅懷舊小食,雖然馬仔唔係佢整,但係食落去唔算太甜,味道啱啱好 價錢三蚊一大嚿都幾抵食。

外賣自取
2017.08.08 😊【香港•元朗】香港人食香港造手工蛋卷最近家裡收到一盒帶著老包裝的蛋卷看著這個紙盒 發現是來自一間元朗舊式的小店😮小妹不時亦會到元朗區 卻不曾發現這間店上網搜尋後得知原來是在巷裡而且店面外觀並不出眾難怪沒有發現吧雞蛋卷 紙盒裝/$27全人手制作的心意在現今急促的社會 少之有少可是店主堅持著要讓食客享受到最真誠的味道真的很值得一讚👍這次試到的蛋卷 小妹是挺驚喜的先講包裝 雖然簡撲 卻不失特色價錢亦算經濟🙆而一打開包裝 蛋香泗溢蛋卷因自家制作 沒有集團一式一樣的齊整拿上手是估不到的薄脆 稍稍用力就會脆裂🥚可能你們已經想像到咬下口是有多過引吧味道方面 不像市面上的蛋卷帶著牛油味只有簡單的濃濃蛋味 帶著一定的甜度令人難以忘記真香蛋卷 💌元朗大馬路124號鋪E地下Mon-Sun: 0730-1930
2017.08.08 😊

宵夜
雞蛋卷
  • 原味蛋卷
2017-07-05 2301 瀏覽
來到元朗,我就要到訪那些傳說中的地方,這蛋卷檔就是其中一個。雖然我吃蛋卷時沒有留影,但我還記得到訪時看到的情景。在小巷內,依著牆上簡單的指示,憑著從店內傳出的蛋香味,就來到蛋卷檔。蛋卷檔前擺放了一盒盒小時候吃過的餅乾、糖果和糕點等。婆婆在收錢,另一邊就是年輕伙子在製作蛋卷,完成後便入盒。這是本港買少見少的即叫即做蛋卷。蛋卷有多個口味:原味、芫茜、肉鬆、燕麥、杏香卷和鳳凰卷等。本來打算完成單車行程後再來買,可是擔心到時已關門,那就只好買2盒作手信,同時展開單車之行。回家後再吃,蛋卷不太香,蛋味亦不濃,質素一般。唯值得欣賞的是那人手即做即賣的手工意義。不知道其他口味也是否有可取之處呢?

2017-06-04