2K
2014-11-12 860 瀏覽
又係幾十年老字號,不過咁多年只幫襯過一兩次,事關本人由幼稚園開始就係洪記粉絲,可能因為細細個未懂事,屋企人就經常帶我去洪記,有少少情意結掛。欽記既味道、用料、食材、手藝、辣椒油都跟洪記有八、九成相似,但依家全部變晒,越來越差。都唔記得左上一次黎係幾時,好似年幾兩年前掛,今次係第 3 次幫襯囉 ﹗第 1 次好滿意,好味 ﹗好似洪記,第 2 次,麻麻地,今次放工專登過黎大埔街市買海鮮,順道再試,多一次機會您 ﹗依家兩點幾,好快就有位。魚蛋鴛鴦加底走蔥,跟多碗清湯咁得意既?莫非佢地既清湯係招牌菜?試啖先,無咩特別乍喎,清湯一碗囉,味道略濃。魚蛋鴛鴦加底走蔥,當然先試個湯底啦,好淡口喎,又完全無香味,帶出唔到食客再想飲既衝動,失敗 ﹗點解額外比多碗清湯我呢?而且味道仲濃過依碗湯底,咁奇?係咪比食客自己調較湯底濃淡呢?我會唔會諗多左呢?湯對碗麵講係絕對重要,如果湯底做得唔好,真係無咩心情繼續食落去囉 ﹗白雪雪既魚蛋好有魚味,勁彈牙,但彈得黎假假地。河粉同熟麵不過不失,還可以啦,烚得都滿意,過關。總括黎講,麻麻地,應該都唔再黎喇,抱歉。自家辣椒油,點解咁咸既?唔香唔辣就試得多,但唔辣而偏咸既都係第一次,狂食辣椒渣都只係覺得咸囉,辣椒油黎架麻?炸魚皮無問題,大路款色同質數。

魚蛋鴛鴦加底走蔥
魚蛋鴛鴦加底走蔥