2014-10-21 10513 瀏覽
我同意前面的標題 "唔Q明呢間野有咩好" 那作者所講的大部份內容。但這作者亦有部份東西說錯,所以我想中立地評論返。我是2014年10月2日,國慶假期去。我特登唔佔領中環,跟朋友去大埔龍尾村的巴希雅海灣重慶燒烤,結果令人失望,而且有點令人生氣。今天已經是10月5日,但想返起仍然覺得有點嬲,和不值。我對這間野,有彈多於讚,亦真的唔明點解仲有咁多人去。(1)先講食物食物尚可,食物種類都肯定超過10種,沒有題標"唔Q明呢間野有咩好" 那作者所說咁少既。我記得有菜心,但BBQ燒有菜心,其實我唔太明。我好少燒烤的,恕我唔明點燒?! 我無燒菜心,我亦唔知新鮮否.....另有韭菜(粵語音:九菜) <----我打這篇文章,先知正確中文是韭菜。其實我都唔明韭菜點燒,燒左一束,我吃起來,乾爭爭,感覺自己像隻牛在吃草 =.="。還有些正常D的食物,冬菇串,雞塊,鮮魚肉塊,豬排,牛塊。牛塊燒了兩塊,超堅韌,唔好食,一塊勉強食啦,另一塊真的咬不到,掉垃圾桶了。=.="還 有雞串,牛肉串,脆皮腸,廚師腸,牛丸,大虾,雞翼,墨魚丸,多春魚,菠蘿,肥牛包蕃茄仔串(半小時才出一盤,會極速被人拿晒,想食要企在度等佢
我對這間野,有彈多於讚,亦真的唔明點解仲有咁多人去。
(1)先講食物
還 有雞串,牛肉串,脆皮腸,廚師腸,牛丸,大虾,雞翼,墨魚丸,多春魚,菠蘿,肥牛包蕃茄仔串(半小時才出一盤,會極速被人拿晒,想食要企在度等佢出)。每 個爐各送1個小煲的蜆仔煲,和一小包金菇錫紙包。我中立D講,以上這些食物都OK既,不算什麼好食,但亦不算差,我對食物的評分是 "尚可"囉,其實真的無咩特別。
有蜆仔煲和肥牛包蕃茄仔串,以這些BBQ場來說,又比較少見,算特別啦。但蜆仔煲只得1煲,不能再加。除非你再比錢開多個爐。=.="
但我燒燒下先發現,原來係沒有魚蛋燒 =.=",這是BBQ必定會燒的東西,沒就沒啦,反正燒其他也可。
值得一提的提,蜜糖不是免費供應,須另外加錢買的,真懂做生意 =.="
(2) 飲品
要注意的是,飲品每人限定 "只得2罐"。口渴想再飲? 請另外再比錢,多謝惠顧。
(3) 場地
環境還算可以,有些地方露天,有些地方有帳篷,能擋到些太陽。環境乾淨就不能說,你也不能預期BBQ得的地方會很乾淨吧?! 只能說 "尚算" 企理囉。
(4) 服務態度 (超差) <-------這是激起我打這篇食評的原因,我好少打食評的,現在想返起都還有點嬲。
第一,我是顧客,我來給錢的,但怎麼搞到好似我欠佢錢咁,態度很差.....講講我的經歷:
有個頭髮比較長和消瘦的中年男人,我估是老闆吧,但態度像黑社會。
跟住去開爐燒啦,去到一個有帳篷的地方。但而家是10月,雖然是秋天,但溫度都仲30度,加上前面是火爐,超熱,我們一行6個人,老闆安排了 "一把" 風扇給我們,事實上,是算係是好過無既,其他場都好少有風扇提供。
不過我見每枱都最少有2至3把風扇,怎麼我們得1把風扇。30度呀,真的好熱,我們有4個女孩子和一個2歲小孩,我唔想熱親佢地。
我就去問第一個伙記,伙記走過來說,其他後面的風扇,其所插的拖板的無電,開不動。我其實就唔信囉,我覺得佢只係唔想煩和搞。我繼續追問,這裡有很多長的拖格,我叫他找個長拖板來,接個有電的來這裡就可開多部風扇.....
他完全無理我,當聽唔到,轉身就走,完全當我的說話是死的。我當然無跟他吵架,他走就走,我問第二個伙記。
第 二個伙記是正在拿著好重的火爐過來,我又跟他說,好熱,這裡有小孩又女孩子多,請問可否幫忙拉個長拖板來接電插風扇? 他簡而精地回答,我只負責開爐,不搞風扇的,幫不了你,然後轉身就走。<<===我4個女孩子的朋友都真的O晒咀。我真的覺得這工作態度很 差,你無時無刻開爐嗎? 拉個拖板很浪費時間嗎? 你就算真的忙著開爐,幫不了我,你能幫忙找其他伙記幫我嗎? 完全當我們死架囉。
我忍無可忍,我禮貌地出去,直接找老闆,請佢過來看看,能否做點什麼.....我提議,請佢真的拉多個拖板來接電,開多個風扇。老闆說,無電呀,唔拉拖板架啦,係得一把風扇你用。然後老闆就回去.......=.="
我算啦,鬥不過他們,我們都給了錢,只好繼續燒。我們女孩子多,這裡又像黑社會咁,費事嘈啦。
每枱有約3小時的時間BBQ,到差不多時間,老闆就幾惡走過來問你們是否要加錢再燒,已經夠鐘。
我簡單D講,就係用很惡的態度和語氣 "質問" 你,你無聽錯,係質問的語氣,質問你,趕人走。
在外面其他餐廳食飯時,好多時候都有時間限制,這個明白的,但人家唔會咁惡趕人走,也用。(OK,Fine,我假日黎係享受,雖然我給錢不是什麼大不了的事,但我需要這樣受氣嗎?? )
我們最不滿意那頭髮比較長和消瘦的中年男人(估計老闆)的態度,不止我一個覺得差,4個女孩子都覺得佢態度好差,好似我們客人欠他錢咁。
我又中立D講,有些伙記的態度是很好的。櫃台賣雪糕,飲品 和 尤其是廚房搞食物出來的幾個阿姐,就有好禮貌。
尤其是冷凍房門外的阿姐,我問她什麼時候會再有肥牛串出? 她很禮貌說,要半個鐘出一次架,她又熱心地走入廚房,幫我問問下次還有10分鐘就再出來,叫我稍後再來,她們服務態度就很好,這幾位女士就值得讚許,不像老闆和頭兩個伙記。
花了成個鐘打這篇文章,你就可想而知我有幾不滿這間野的老闆和部份伙記。
但這裡open rice打手真多,怎麼好,那麼好咁,真的太假啦。我真的唔覺得這間野有值得我再去的地方,今次係我第一次去,亦係最後一次,我唔會再去,亦唔會介紹人來。
對 今次BBQ的總結,評價是: 食物正常,唔算很好食囉。環境尚可,但某些位置欠佳,夏天欠風扇帳篷(無得你揀,亦無人理你,話之你死)。老闆和部份伙記態度極差,唔好指意他們會協助你 任何野 ...NO WAY,仲好似欠他們錢般的態度對你。但有部份伙記態度好的,我也嘉許他們部份伙記阿姐。完...........

2014-10-02