2014-10-20 18929 瀏覽
很少機會去上海總會食飯,因為要搭上搭上搭上搭先可以訂到位,只限會員嘛。一場嚟到梗係叫啲周圍食到嘅嘢先試到功夫。菜單係咁嘅: 前菜:燻蛋 、馬蘭頭 、脆繕 、醉乳鴿 、素鵝 、海哲頭 湯:火瞳菜膽燉雞 主菜:走油元蹄、 蜜汁火方、燻雞、 清炒蝦仁、炒桂魚絲、 火丁甜豆 澱粉質:蔥油伴麵、鍋貼 、素菜包 甜品 :壽包 其實想揀一樣話唔好食都好難揀,要揀最好,我揀蜜汁火方。個蜜汁同火腿咸甜互融,加片響鈴夾在鬆軟饅頭裡,咬一啖,自己嘩咗一聲。 炒桂魚絲亦考工夫,起完肉仲要切絲,油泡到啱啱熟,唔係咁易。有人問,點解唔食鰣魚呀?鰣魚呢啲同榴槤一樣,唔係人人食,而且好鬼貴,大圍飯局都係commerical啲好。火瞳菜膽燉雞,睇清楚,鋪面的係一棵棵津白,唔好以為係翅,火腿好大條,隻雞好大隻。元蹄,肉一般,層皮不得了。另一個嘩點係蔥油伴麵,真係冇見過咁大盤,好香嘅蔥、好香嘅油、好香嘅蔥油,啲麵雖然腍咗啲,但係都好食。 預18人份量,最後16人,食剩幾個包,每位五百蚊。 有機會真係要搭上搭上搭上搭再去。

一場嚟到梗係叫啲周圍食到嘅嘢先試到功夫。

菜單係咁嘅:
前菜:燻蛋 、馬蘭頭 、脆繕 、醉乳鴿 、素鵝 、海哲頭
湯:火瞳菜膽燉雞
澱粉質:蔥油伴麵、鍋貼 、素菜包
甜品 :壽包
火丁甜豆
元蹄,肉一般,層皮不得了。
走油元碲
慕油伴麵