2014-08-30 1760 瀏覽
今日去元朗南生圍, 元朗咁多好野食, 當然要做資料搜集. 好耐無食過粥, 見呢間評價不錯, 所以就去試下.鋪頭唔算細, 但坐無虛席, 外面仲有好多人買外賣. 不過流量快, 好快就可以入坐. 可能今日天氣太好, 陽光好猛, 所以覺得鋪頭冷氣唔夠. 不過唔影響心情. 叫左一個碎牛粥, 一個豬潤粥 同鮮蝦腸粉.等左一陣就有得食, 佢個粥係鍋上, 感覺比第二度既粥大碗, 而且非常足料. 豬潤厚切同好多塊. 平常不吃豬潤的我, 試左半舊, 令我對豬潤改觀左 (可能我未食過好食既豬潤). 佢既豬潤好爽滑軟熟, 不是粉狀的質感. 粥底夠綿, 味道亦唔錯.我既碎牛粥的碎牛份量亦唔少, 爽滑得黎有牛味.腸粉既粉皮厚得黎夠滑, 蝦亦好大隻, $17 非常底食. 不過個腸粉豉油唔夠好味, 差左少少甜味.佢既定價唔貴, 而且足料好味, 有機會會再食

豬潤粥
碎牛粥
我既碎牛粥的碎牛份量亦唔少, 爽滑得黎有牛味.
鮮蝦腸粉.
佢既定價唔貴, 而且足料好味, 有機會會再食
2014-08-30
豬潤粥