2014-06-29 2503 瀏覽
之前聽班朋友講,話北角有間食店既私房菜好好食,名叫“渣華軒餐廳",住係北角既我竟然走漏眼,真失敗!今次同女神班friends食生日飯,一於去馬一試!呢間餐廳人氣超旺,要預早一個月前book定,先至有位㗎!渣華軒餐廳,位於北角渣華道市政大樓體育館5樓,同一般市政大樓内既食店無異!地方夠寛大,冷氣夠凍,夏天上去食,一d都唔會熱! 我地廿几人,分兩大圍枱坐,齊齊嘆"阿拉斯加大蟹粥全包宴"  1.京淮五小味 : 有青瓜,只一丁點兒辣,好爽脆。雲耳蕃茄仔,雲耳爽口,蕃茄仔鮮甜。面根、燻魚,夠入味。海蜇,又Q又爽……等。2.古法滋補桑拿蝦 : 名字好特别,用錫紙焗,蝦上鋪上桂圓及紀子,但唔多覺有藥材味,所以名不符實!d蝦比較细隻,肉質甜而彈!3.回彊熱石火焰羊鞍 : 一鑊羊架上枱,以熱石及火焰興住,熱辣辣香噴噴,羊肉嫩滑唔羶,超惹味香囗!4.碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片 : 冬菇螺片炆得夠腍入味,生菜爽口。5.阿拉斯加大蟹粥 : 嘩  未見過甘大煲粥,好誇啦啦!d粥吸收左d蟹肉既精華後,特別鮮甜,超級軟綿綿呢!阿姐仲好好服務,幫我地拆蟹,不厭其煩地用剪刀,逐隻蟹蚶、蟹腳剪開,然後抽出又長又鮮美

1.京淮五小味
2.古法滋補桑拿蝦
3.回彊熱石火焰羊鞍
4.碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片
: 冬菇螺片炆得夠腍入味,生菜爽口。
5.阿拉斯加大蟹粥
: 嘩
 未見過甘大煲粥,好誇啦啦!d粥吸收左d蟹肉既精華後,特別鮮甜,超級軟綿綿呢!阿姐仲好好服務,幫我地拆蟹,不厭其煩地用剪刀,逐隻蟹蚶、蟹腳剪開,然後抽出又長又鮮美既蟹肉,再將蟹肉逐條放落每碗粥度分俾我地呢!人人有份,永不落空
6.薑葱麻香貴妃雞
: 麻香味就唔多覺有嘞,雞肉瘦削,唔夠嫩滑喇!
7.海底椰杏汁玉肺湯
: 唔見有豬肺、海底椰囉
,瘦肉就有唔少!奶白色既湯確實好清潤,有杏仁味。
8.翠林白雪伴孆花(富士山之回憶)
: 餸名極富詩情畫意...但其實只係一碟有西籣花伴蛋白。朋友話係賽榜蟹,但食落囗就只有淡淡既炒蛋白,蛋白唔夠滑,印象中好似無榜蟹肉。
9.清蒸生猛大海斑
: 條海斑又大條,又滑溜,勁正!
10.黄金裹蒸粽(家傳菜冠軍)
: 必試既冠軍菜,同出面既粽有好大分別,因為係將d粽,煎成金黃色一餅,再鋪上日本魚乾而成!熱辣辣,有微香,煎過既粽,又香囗又好食又唔會太貳!
11.脆炸越式素菜卷
: 用生菜捲上素菜卷而食,個卷炸得熱辣辣,勁鬆脆香囗,入面d素菜夠爽囗入味!
食到呢部份,突然播出賀壽歌,雖然有點兒土,但好應景好好玩好開心,侍應生為每枱送上生日壽包,壽包仲好軟熟呢!又幫手切蛋糕、分蛋糕……仲有幫我地影大合照!最搞笑係廚師都出埋黎
,仲揸住個大蛋糕道具,與衆同樂,影合照,滿場飛!

12.合時美果: 有西瓜,不過唔夠甜。有火龍果,算ok。
13.椰汁官燕大團圓湯圓: d餸菜實在好夠份量,超飽肚,真係有官燕都食唔落,唯有放棄唔食
,下次再去,真係要補返!

2014-06-27
生日
  • 回彊熱石火焰羊鞍
  • 阿拉斯加大蟹粥
  • 清蒸生猛大海斑
  • 黄金裹蒸粽(家傳菜冠軍)
  • 脆炸越式素菜卷