2014-03-21 6217 瀏覽
二姨媽移居美國多年,回港次數不甚頻密,碰巧農曆新年與家人同遊日本,回程時就順經香港並逗留數週,與一眾親友相聚。二姨媽喺中肥哥哥個契媽,亦係小肥寄宿時代o既監護人,關係非常密切,多年來即使分隔兩地,大家感情仍然要好,經常有書信來往,其中姨媽姨丈最愛閱讀細佬喺openrice刊登之食評作品,故此今次回港前已決定好要盡量嚐試一啲佢地未曾去過o既餐廳;大肥爸爸聞訊即第一時間推介我地一家四口最喜愛o既韓國燒烤「秘苑韓國料理」。「秘苑」地點其實幾隱蔽,光顧o既客人大多以韓國人為主,如果唔係因為有Auntie介紹,真係唔知金鐘有間咁正o既韓式燒烤店。「秘苑」身處於o既美國銀行中心離金鐘巴士總站唔遠,位於中環地鐡站及金鐘地鐡站中間,喺兩個地鐡站落車都只需要行大約五分鐘,附近又有小巴站、電車站,門口仲有個的士站添,交通方便得很!餐廳地方都幾大,有兩間好光猛o既廂房,廂房坐六個人最舒服;大廳就有十幾張散枱,全為卡位,每張最多坐四個人,人多就要分開坐,又或者要坐房;如果一行八人想一齊坐,又冇房,大家不妨提出坐餐廳正門隔壁間開咗o既兩組四人卡位,雖然嗰一角較暗,不過就多少少私人空間。小肥好少食韓國餐,因為最怕

小肥好少食韓國餐,因為最怕食完成身一陣油煙味;「秘苑」喺抽氣方面做得算唔錯,起碼餐廳門口都未聞到燒烤味,坐房仲有圍裙用添
如果客人有要求,所有烤製食物更可由廚房代燒,因此肥肥家族都唔係好抗拒,幫襯完一次又一次。大肥最唔鍾意食涷咗o既食物,故此我地每次去都係由媽咪負責燒,亦因而得知餐廳嗰啲姐姐仔們對燒烤爐好講究,每燒一陣佢地就會自動幫我地換燒烤盤,絕對唔會有燒燶食物o既情況發生,好衛生。除此之外,因燒製不同食物時所用o既火力不一,姐姐仔都會不時幫我地調高或調低火力;見食客手忙腳亂之際更會幫忙燒食物,服務認真細心體貼
。礙於小弟有感韓籍女經理有性別歧視之嫌,佢好明顯對女性食客態度不及對男賓客客氣,所以就扣咗一分服務分

我地一年都會黎「秘苑」幾次,所叫o既食物都離不開生牛肉,燒烤牛肋骨、牛脷、煙肉等。每次落完單,姐姐仔都會先送上多款韓式小碟,如果有任何小碟唔啱口味,可以喺姐姐仔未放下食物之前同佢講,佢會換過幾碟。
韓燒小碟
韓燒小碟之炸魚餅:大肥爸爸同媽咪二口同聲都話煙煙韌韌o既炸魚餅要放喺燒烤爐上輕輕燒過先好食,因為熱食層皮會變得脆啲,食落又會香口好多。
炸魚餅
韓燒小碟之芽菜:小肥怕食菜已經係街知巷聞o既事,所以好奇怪,對於「秘苑」多款用菜所製o既小碟,細佬不但冇反感,更可以話係食得津津有味
!芽菜細細條,易入口,而且爽脆清甜,正呀!
芽菜
韓燒小碟之泡菜:泡菜辣得黎唔會麻,啲菜又唔會腍pat pat,濕得黎依然爽脆,夾埋烤煙肉或者係烤牛肋骨一齊食簡直係冇得彈呀
!講真小肥食過好多唔同牌子o既泡菜,不過真係冇一隻及得上秘苑嗰碟咁好味
泡菜
生牛肉:經醃製過o既韓式生牛肉麻油味香濃,質感滑得黎食落又唔會話好油,撈入爽甜o既梨絲同脆辣o既蒜絲,集香脆爽甜野味於一身,大小雙肥勁鍾意食
生牛肉
白切豬肉包心菜(大$250;小200):此道白切豬肉包心菜乃家中三姨媽最愛吃之秘苑菜式也!雖然睇唔到有醬汁,但係半肥瘦o既白切豬肉本身已經有味,肉質亦一啲都唔乾,用西生菜包住,再夾上泡菜一齊食,感覺好似食三文治咁,幾得意
白切豬肉包心菜
烤牛脷($130):超薄o既牛脷夠爽脆,點上秘苑以麻油同鹽調製o既醬汁非常香口。大家要注意,牛脷好薄,所以好快熟,建議大家唔好一次過放哂成碟喺爐度燒,要食一件先燒一件,唔係好易燶,食時唔夠熱。
烤牛脷
烤煙肉($150):媽咪話煙肉要用慢火燒,時間雖然會長少少,不過先可以確保豬肉熟透,外層又唔會過燶,同時又可以鎖住肉汁。唔知同媽咪o既超卓廚藝有冇關呢
,半肥瘦o既烤煙肉外層香脆,內層肉質軟熟肉汁足,連小朋友都食到嗦嗦聲,仲話要encore添!
烤煙肉
烤牛肋骨($180):肥肥家族一家都係牛魔王,肉類中最愛吃牛肉,黎過秘苑咁多次,食過佢地不同牛肉菜式中,可以話比大家聽大家只需食佢地個烤牛肋骨就夠哂數,真係絕對唔洗嘥彈藥食其他牛o既部位或牛肋骨o既煮法。每叫一份烤牛肋骨,姐姐仔都會連剪刀上,供食客自行將牛肋骨剪成一件件;當然,食客亦可要求姐姐仔代剪
。牛肋骨肉質鬆軟,甜甜o既調味醬濃得黎唔會過火,連同泡菜一齊食,送白飯一流
烤牛肋骨
秘苑地點方便,餐廳地方大而企理,抽氣做得唔錯,感覺都好衛生。大部份服務生態度誠懇落力,對燒烤過程及爐具亦好講究,最重要係食物高質美味,所以就算價錢略為偏高,肥肥家族都繼續幫襯。眼見秘苑成日都唔係好滿座,XO仔真係好想建議餐廳調低價格,或推廣較抵食o既套餐,吸引吓本地食客。

2014-03-06
韓燒小碟