2014-02-09 6634 瀏覽
今年團年飯去時代廣場聘珍樓試吓。本來午市去過覺得食物普通,但勝在環境唔錯,心諗食團年飯環境舒適都好緊要㗎,睇嚟呢度唔錯啩?一早訂咗枱,六點去到,見枱擺得唔迫,第一印象良好。年夜飯做兩轉所以只有套餐和少量散叫以提高上菜效率,是常識吧?(原來唔係,稍後分解。)所以選擇有限無問題。計落套餐同散叫所費相差無幾,叫套餐好了,食完飯仲有節目,常識話俾我知,套餐勝在夠快!(原來又係一廂情願,詳情請繼續收看...)上菜逐碟嚟,唔會堆到成枱餸,味道似乎亦比午市好。龍蝦沙律龍蝦夠彈牙,上枱時毋須冰鎮都夠凍,唔駛食到一口碎冰。翅一般水準,散叫餐牌內似乎冇其他湯羹可選擇略欠周詳。黑松露野菌炒帶子其實不錯,帶子不少兼爽滑,但係冇黑松露味。雞最正,雞皮夠脆,雞肉熟得啱啱好。問題來了,食完雞之後斷纜! 雞之後應該到魚,但條魚失去蹤影!侍應話廚房蒸唔切,但環顧四周唔覺有人有魚食…接近三十分鐘,唔餓等到餓,終於見到一條接一條魚出現!條魚蒸得唔錯,豉油較得幾好。斷纜一輪之後上菜再唔係一碟接一碟而係要稍等,雖然只係等五至十分鐘尚可接受。蟹肉伊麵竟然幾濃味,有驚喜。紅豆沙湯圓紅豆沙好味過少餡嘅湯圓。芝麻糕唔太甜有芝麻味。食完

食完八點半,第二輪都食緊啦!但係門口竟然冇因為頭輪遲完而出現人龍,生意欠佳?定係為保質素唔接咁多預訂?
本來晚飯食物質素可為呢度加分,奈何呢度運作睇落只可做一輪晚飯,稍為旺場已經經不起壓力測試,平反失敗。
2014-01-30