2013-12-23 6808 瀏覽
想來潮聖很久了,知道很多人會特意來high tea, 又有別緻的蛋糕,露台景色亦是賣點之一。是晚天氣欠佳,下著細雨,先到露台飲杯氣酒,幸好有簷蓬,勉強可以一看雨中的中環夜景。然後移師入dining room, 天花佈滿色彩繽紛既花,侍應亦很友善耐心跟我們逐一推介。老實說menu不如想像中特別,大概有中意法既常見菜色。我最後點了頭盤crabmeat in crabshell值得的地方在於crabshell內at least 95%都是蟹肉, 不似其他地方mix好多醬呀洋蔥呀落去, 真的每一啖都將蟹肉直送入你口中,無花無假!主菜係海鮮湯先上海鮮, 有魚, 帶子同埋蝦。侍應跟住就會黎倒入橙紅色既龍蝦湯。可惜海鮮既味道給濃味的龍蝦湯都掩蓋了,如果喜歡龍蝦湯可以試下, 但呢個配搭就係一個錯誤...甜品lychee and rose petal sponge cake.讚!玫瑰味既mousse裏有荔枝肉, 好light同refreshing!

我最後點了

頭盤crabmeat in crabshell
主菜係海鮮湯
先上海鮮, 有魚, 帶子同埋蝦。
侍應跟住就會黎倒入橙紅色既龍蝦湯。
可惜海鮮既味道給濃味的龍蝦湯都掩蓋了,
如果喜歡龍蝦湯可以試下, 但呢個配搭就係一個錯誤...