位於荔枝角碧海藍天AEON(之前叫JUSCO)既呢間店每次都係我黎呢度掃貨之後既必食之選。唔知係咪冇黎一排,侍應既服務比以前退步了,三個杯要加水但淨係加兩杯不特止,重要好似未訓醒咁十問九唔應,睇黎經理要喺呢方面諗諗計。雖然係咁,但係食物質素倘算維持得到,沒有令我失望。蕎麥麵十分爽口,我相信係因為淥熟完D麵之後用冰水浸過先上碟,口感好正。不過,要批評既係冷麵汁實在比得太少喇。咁大個container但俾得咁少,真係好似少少thrifty左D!重有,想問佢攞多D既時候居然話要收返我$10!有冇搞錯?呢D汁好貴咩,值乜野錢!炸豬肉方面既炸粉好鬆脆,令到肉既表面好香口但不失juicy既感覺!最喜出望外既係菜絲沙律下面居然係珍珠米!重要成碗飯咁多添,真係兩個人食都可能太大,食唔晒呀!滑蛋吉列豬扒定食方面,豬扒炸既火喉剛剛好,唔會有過燶或者未夠脆既情況出現。滑蛋方面煮到啱啱好,流出既蛋漿唔單止可以好似漿糊咁將珍珠米同埋豬扒痴實一齊,重可以令到一啖咬落去既時候有齊滑蛋、豬扒同埋飯三種野混埋一齊既感覺,好正!至於配菜同埋麵豉湯方面真係好一般,不提也罷!滑蛋親子丼方面,雞既口感非常之滑,重食到少少雞既鮮
蕎麥麵

滑蛋吉列豬扒定食
滑蛋親子丼定食
滑蛋親子丼方面,雞既口感非常之滑,重食到少少雞既鮮味同埋調味料既味道添。不過,滑蛋方面就做得比吉列豬失色少少。可能因為煮得太熟既緣故,「滑」蛋既滑度略嫌不足,所以整體上好似蛋還蛋、雞還雞、飯還飯,三樣獨立既野放埋一齊咁,有D奇怪。不過,整體上都算可以接受,再落埋附送既紫菜落去D飯度既時候重令到佢好香口添!呢個小心思真係值得比個「讚」佢!

Overall 食物質素等硬件方面絕對收貨,只係侍應態度、十問九唔應等等既軟件方面仍有進步空間!加油!
2013-07-14
蕎麥麵