2013-06-24 140 瀏覽
大角咀, 是我中學讀書的地方, 所以在這兒食飯, 無論去那一間餐廳, 都令我好像回到中學傻下傻下, 開開心心的時代, 真係好回味.  今次晚飯去了一間主打魚湯的地方. 天氣熱加上自己本身腸胃不適, 清清地品嚐一碗魚湯吧!兩個人, 一個叫普通的魚湯, 跟燕餃及魚腐.  我就叫了番茄魚湯, 蜂巢豆腐及芝士丸, 可以大家交換試下不同的配料, 兩餸變四餸!  個人真的喜歡番茄湯底, 淡淡清新的番茄味, 沒有茄汁的感覺, 是新鮮番茄煲出來的味道.  蜂巢豆腐剛好用來索湯, 當湯底美味的時候, 豆腐真的是好重要的角色.  試食了友人的燕餃, 比起之前食的很不同, 因為佢既皮薄到我以為佢甩左, 肉質彈牙, 又令到記掛台北打邊爐必點的蛋餃及燕餃.  魚腐同芝士丸就一般味道.本來魚湯一般都係配米線比較岩口味, 不過今日我又真係唔想食米線, 所以就叫左米粉, 誰知就遇到得意野, 老闆跟我們說這個米粉其實不是米粉, 叫就米絲, 那即是不會被湯浸冧的米粉, 肉眼睇米粉是偏透明顏色, 真的有點似粉絲, 但就不是粉絲的QQ口感, 一些是米粉的味道, 就好似東莞米粉比較粗的米粉, 我覺得比米線更索湯.本來一人一碗米

本來一人一碗米線就算, 但老闆介紹辣雞翼好多人叫, 問我地試唔試, 但因為我地唔食得辣, 又介紹了一味香蒜豬柳, 蒜味很足, 不過豬柳就冧左少少, 無左豬肉的質感.

2013-06-24
  • 番茄魚湯