2012-09-21 737 瀏覽
這裡無論食物與服務, 我都會用過癮尼形容。 地點不太方便, 係因為友人話有任飲所以過左呢邊, 因為朋友住附近所以成日尼, 所以同D waiter都熟。 呢度經理好好禮貌, 我把姐搞到一地水, 經理不但無黑面, 重自己遞埋個袋幫我入, 體貼, 加1分。我到既時候, 兩個friend已經有位, 先講下食物有幾過癮:枝豆 – 日本朋友常說, 一間餐廳枝豆好吃, 能反映餐廳的食物質素水平。 但係呢, 我第1次見枝豆係會出煙架! 我還以為是乾冰, 一擺落口, 係熱架! 笑到停唔倒口, 即刻影相! 希靈魚刺身 - 厚, 我同fd都話人生最厚既希靈魚刺身, 厚度過有1.2cm! 第1次食倒快皮係韌架! 最搞鬼係叫個waitress尼, 佢話: “你睇, 我地D刺身無arc人架, 幾厚幾大塊?” 4個人有兩個O嘴, 另外兩個係唔識廣東話既。 真係唔知加分好定扣分好, 更弔詭的是, 希靈魚本身係鹹, 而想象下禁厚就非常鹹, 但食落口又唔鹹, 係咪意味著老細係有心切禁厚?三文魚刺身 – 厚, 厚過牛扒, 味道麻麻八爪魚刺身 – 出奇地鮮味, 絕對不是這個價錢的貨色, 有點難咬得入, 但真係要加1分白玉豚刺
這裡無論食物與服務, 我都會用過癮尼形容。

三文魚刺身 – 厚, 厚過牛扒, 味道麻麻

白玉豚刺身 – 搞笑, 未溶雪, 我個fd係鬼仔佢一擺入口即叫 “wah WXXX, its still frozen!”, 但佢又話好食, 因為一向浮誇既佢我信唔過, 點之我一試又真係冰心, 之後佢話因為白色所以叫佢做ice cream wor…, 唔似魚但既好食, 偏咸, 鮮味有D假

玻璃蝦刺身 – 唔新鮮, 未至於霉但果頭近, 因不太下蝦所以無什麼味道, 但size係絕對okay的,由喜歡ice cream的朋友全部掃晒, 扣1分

因為我非常喜歡食番茄, 所以叫左白酒番茄, 結果係非常難食: 扣2分立即!
白酒番茄有濃烈的酒精味道, 但就無酒香, 我不是要求任食有特級佳質素, 但連ice cream lover都話唔得就好唔得, 味道有D似變壞, 又不是苦。

菰串燒 – 鹹到lur翻出尼, ice cream lover再中招! 我見佢又禁浮誇我又試, 嘩! 超鹹, 肯定落錯鹽, 侍應生好禮貌地回收, 但講質感同味道, 其實隻菰係非常好食, 好新鮮燒得arm arm好, 浪費了…扣1分
因為ice cream lover係廚師, 所以佢唔會死叫刺身, 我地亦叫左好多壽司:

壽司全部都唔會大飯小魚, 值得讚, 加1分

搞笑的事又尼料, 吞拿魚壽司四件到喇, ice cream lover將吞拿魚拿走, 放一件白酒煮番茄上去扮壽司, 哈哈哈, 吞拿魚既紅色同番茄既紅色係一模一樣架! 我個fd影左相, 遲D我再post翻, 吞拿魚壽司係無吞拿魚味, 入口感覺霉霉地, 份子料理也。 最開心係朋友叫左waitress尼扮投訴, 個waitress尼到係唔知咩事, 證明連工作人員都覺得呢度既吞拿魚同番茄係同一種色! 扣1分

芝士春卷 - 芝士唔肥膩, 幾香, 非常幼身細細條, 春卷唔夠脆, 整體既好食, 最重要係老細唔會用芝士谷飽你, 難得。加1分

花之戀 - 三文魚依然無乜味, 但要加分既係: 好大舊魚, 好細好細舊飯, 係普通單點size, 再一次證明老細既生意策略係長遠, 想做熟客的。加2分

焗生蠔 – 迷你, 5份cream, 1份蠔, 非常唔底, 我見倒已經唔想食, 但個fd一個食4隻, 佢係師傅, 應該唔會太差掛…

刺身沙律 – 正, 超多, 係超多刺身, 點會有鋪頭叫刺身沙律刺身會多過沙律? 加分加分, 芝麻醬多到睇唔倒D菜同魚, 非常重口味, 扣分扣分, 菜好硬, 真係菜頭, 我鐘意但要扣分。

牛舌 – 份量足, 偏鹹, 不夠硬, 過多黑椒, 還可以的

雞翼 – 好細隻, 係翻炸, 過黑, 好油膩, 太熟, 扣分

sake – 煮熱了, 難飲, 像喝酒精, 4人全放棄了, 扣分

啤酒 – 係日本既KiRin, 不錯不錯, 因為試過係尖沙咀任食壽司比大陸啤酒+大陸juice, 加2分

甜品 – 竟然同我地講有朱古力fondue, 嘩﹗ 太好喇! 加4分 有餅有棉花糖有菠蘿, 加多1分

服務 – 101分, 我地少許飲醉, 超嘈, 不單止無催我地走, 重好好服務, 久不久過尼吹水, 有幾件事我覺得要比101分
a) 我地投訴菰太鹹, 佢地sorry左10幾次
b) 我地製造超過80分貝噪音, 侍應生依然笑容滿面, 係所有侍應
c) 雨傘事件, 體貼的經理
d) 侍應生present朱古力火鍋時候, 我要求多兩件花之戀, 佢已經收晒筷子同碟, 但就話: 無所謂, 你食完朱古力火鍋再叫刺身又得, 再食翻朱古力火鍋都得, 我即刻比過對筷子你!
e) 我將花之戀對落個朱古力火鍋度, 食既時候滴到四圍係, 侍應生見倒依然笑容滿面
f) 我地投訴吞拿魚變番茄, 侍應生好醒目地話: 哎呀唔好玩我喇, 洗唔洗換過碟比你呀?
g) 侍應生久不久過尼吹水, 明明好忙, 隨傳隨到, 效率很高
h) 我地玩到high high地, 個侍應生過尼同我地一齊玩, 就住尼串我地, 差D叫佢坐埋一齊玩
i) tips比得果3蚊, 但依然笑容滿面, 多謝了5,6次

雖然食物有點兒騎呢, 但味道還過得去, 贏portion, 好大份! 加上服務同任飲Kirin同fondue, 大班朋友吹水好選擇。
2012-09-20
  • 八爪魚刺身