2014-11-25 2310 瀏覽
日式放題給人感覺一向是細份又唔好食,但這裏魚生算新鮮又大件,而且無限時間任食酒任飲,店長服務態度超友善!一句到尾,抵食,會再去!仲有朱古力火鍋在這中價錢嘅放題是很少見的!Suggested food: 刺身船, 海膽,三文魚,朱古力火鍋, 芝士焗蠔, 天婦羅蝦

放題
2014-11-12
放題
  • 各款刺身,朱古力火鍋,清酒
2014-11-20 1374 瀏覽
灣仔區無乜日本餐廳 , 見到門口好似幾正宗,就行上一層去。午市有套餐,但不便宜, 大多要100元左右, 有個沙律同粒雪糕糯米池, 呢兩樣無影到相,但想主力講個烏冬。爛烏冬做標題知唔係好野, 用了小鍋盛上, 個烏冬煮到爛,食唔到彈性同麵粉味,個湯底又平凡,連雞湯都唔肯用。有隻炸蝦, 放埋落湯度, 送到口都沉到炸漿淋曬,大老呀分開上都唔識? 有日式魚肉片魚肉蟹柳、冬菇同, 都唔係貴價野仲收咁貴, 嘩, 加隻生蛋同小棠菜, 日本野?? NO WAY!!! 成碗野都食到我出冷汗。
灣仔區無乜日本餐廳 , 見到門口好似幾正宗,就行上一層去。

2014-11-01 1389 瀏覽
TGIF~ HAPPY FRIDAY緊係要同同事出去食D開心野~十一點五十五分就即刻由公司出發行去灣仔蘭杜街,無事先預約,因為通常十二點左右去到都應該會有位既~行到落去差唔到十二點鐘,入到去講話九位,等左一分鐘(其實都唔叫等啦 1分鐘 哈哈)然後就帶左我地上左上面果層既一張長枱之後諗都唔洗諗就ORDER左五個"海膽三文魚蓋飯"餐 ($138),因為實在太掛住佢果個海膽XD 而且個三文魚又係厚切,每次食晒D 三文魚同海膽都有半飽~~佢個餐仲有芝麻汁沙律同埋麵鼓湯,但係因為自己實在下午食唔到多野,就比左同事食 嘻嘻 不過佢地都話好好食既~~ 之前都食過個沙律,入面有D蘆薈粒,真係唔錯,不過對女仔而言,一個魚生蓋飯再加湯同沙律真係飽到行唔郁,為免返工做唔到野(飯氣攻心XD) 所以就割愛左比同事你睇下個海膽幾靚仲要唔腥,入口融和,同埋幾厚身,好CREAMY同埋個三文魚真係好厚同好甜~~ 同事們都好滿意呢個蓋飯會再黎食既 海膽最後因為我地十二點四十分已經叫左埋單(無錯! 真係風暴咁鯨吞左個飯)所以可以免加一~~~!! 仲要有粒雪米糍比我地做甜品係附近好食既日本餐廳~ 推介啊~

十一點五十五分就即刻由公司出發行去灣仔蘭杜街,
無事先預約,因為通常十二點左右去到都應該會有位既~
然後就帶左我地上左上面果層既一張長枱

不過對女仔而言,一個魚生蓋飯再加湯同沙律真係飽到行唔郁,
為免返工做唔到野(飯氣攻心XD) 所以就割愛左比同事
海膽三文魚蓋飯
你睇下個海膽幾靚
仲要唔腥,入口融和,同埋幾厚身,好CREAMY

同埋個三文魚真係好厚同好甜~~
同事們都好滿意呢個蓋飯

會再黎食既 海膽

所以可以免加一~~~!! 仲要有粒雪米糍比我地做甜品

係附近好食既日本餐廳~ 推介啊~
題外話/補充資料: 下午時,十二點四十五分前埋單可免加一。
2014-10-24
海膽三文魚蓋飯
2014-07-23 3345 瀏覽
不知從那時起,灣仔浦和成了我們午膳時間日本菜的首選。無它,只因午餐餐牌有很多套餐供客人選擇而且價錢合理。前幾次光顧都只㸃鯖魚飯套餐,今日來點轉變,點了什錦壽司加湯烏冬。什錦壽司共有八件,擺設精緻,看到已經食指大動。魚生厚切大件,掩蓋整件壽司飯,我尤愛三文魚籽及海膽,三文魚籽一咬即破,鹹中帶甜,在口腔內滲出陣陣魚油香。海膽入口即溶,只有鮮味沒有腥味,Oyshii....!至於烏冬是豬骨湯底,沒有什麼特別,個人認為轉配醬油湯底上會更好。個人認為浦和的粒粒魚生飯是最划算的套餐,很多同事都點這個。魚生粒粒厚切上,面上鋪滿飛魚子,賣相一絕!各種魚都很新鮮,同事說用來點綴的玉子也很好吃,甜甜的,而且還為這碗魚生飯增添了層次感。我之前也很愛點這個2號餐,不過這碗飯的份量對女生而言實在過多了,我吃不下整碗,很浪費。尚有三色魚生飯及三文魚帶子飯,刺身永遠是厚切,而且新鮮肥美,每一款都Ichiban👍套餐包括日式沙律丶麵豉湯,餐後還奉上雪米糍,倘若1:30pm後入座還送一罐汽水哦!

2014-07-23
  • 粒粒魚生飯
2014-05-18 4448 瀏覽
講價錢先, 放題是比較抵但每樣野你都於左係故意拖延到半個小時以上先有得食, 是不會飽的放題.淨點其實都算可以接受, 起碼黎得比較快而且味道也似乎好一點, 特別不要點魚生飯, 很乾很難食.串燒類很貴但分量少,飯類一般般般不太好食,炒類也是很一般不值得食,這樣太平凡.總括來說, 放題得食物水準低下而且不飽. 淨點反而都勉強合格. 服務稍差而且慢. 其他都一般.
2014-05-13
2014-05-06 4249 瀏覽
話說當時下午兩點半,走到此店門外,看到點半後入座有八五折,但下午營業時間到三點,儘管進內看看是否仍可用餐,當時職員解釋了三點last order三點半前要走,我們表示明白,該職員就表示可以,並告知樓上有顧客正上來而且清楚時間。豈料坐下點餐後不久,有一名應該是廚房員工跟另一位職員一直對話,而且聲量很大,言談間表示不滿last order時間,又說什麼為什麼仍有顧客,職員回應幾星期才一次,廚房員工又回應已收爐,他們愈說愈大聲,影響顧客進食情緒,簡直不知所謂!也許他們是要訓練我的耐性的!之後我們一直用餐他們就一直講,我心想他們幹麼要在顧客面前這樣說?在廚房內說不行?躲在一旁說不行?實在太過份!終於在用餐後段,他們離開了!可以安靜地進食!(雖然有背景音樂,但跟那兩人的對話相比,實屬安靜!)食物方面,鹽燒鯖魚屬於有骨的那種,燒得挺脆,味道比較清淡;野菌雞肉的味道比較濃,份量比較多,像中式多於日式;麵豉湯不夠熱;沙律倒是不錯,當中有蘆薈,而醬汁的味道加上清新的蔬菜也令這道沙律加分;前菜是青瓜,沒甚特別。最後送上餐牌沒有的荔枝味雪米糍,不知是一直都有,還是要彌補兩職員大聲對話。環境一般,曾出現一隻很

環境一般,曾出現一隻很小的蒼蠅,撥走了也罷。窗也不算乾淨,但座位倒算是舒適的。

總括而言,我會給這店負評。
2014-05-04
2014-02-17 6212 瀏覽
2月9日同朋水嚟左呢間食放題,之前食過荃灣果間都OK,見OPENRICE又介紹,好似幾吸引,所以又嚟,今次去灣仔呢間,係樓下及樓上兩層的,不過樓上先係座位,都幾多人喎,仲要好多外國人添呀,FULL晒,我們有八個人BOOK左1點,放題冇限時的,午餐可以由11:30食到3:30,但係LAST ORDER就2:30, 呢間放題唔係一堆紙俾人劃,係成份MENU俾你寫NO及數量上去, 全部都可以ORDER.刺身三文魚好肥美好味呀,吞拿魚一般,有一種白色的白玉豚都幾特別,OK,佢的刺身切都好大件好厚的,仲有八爪魷,螺片,鮑片都好新鮮爽口,仲有立魚,希靈魚,佢地都話好味,新鮮.花之卷都好大片三文魚同埋好多蟹子,芝士焗蠔都好香好味,唔算大隻,但係都肥美.火鍋係好大個煲的,佢地叫左地獄湯底,其實唔係好辣的,牛肉,金菇及紹菜,還可以叫唔同既配菜.仲有天婦羅,有蝦,南瓜,蕃薯都好好味,唔會好厚的炸粉,蝦都好新鮮好味呀,七味煎雞亦,雞軟骨串都好好味,有牛俐,炸香蕉,都好特別的,冷豆腐好滑身,飲品都係任飲,仲有雪糕係豆腐及紅豆味,好清唔甜的.我地不停咁落單,仕應的服務真的好好,係好有笑容同埋好有禮貌的,上嘢又快

我地不停咁落單,仕應的服務真的好好,係好有笑容同埋好有禮貌的,上嘢又快又唔亂.
2014-02-09
2013-09-30 5049 瀏覽
lunch得果一個鐘,最怕就系要等位,所以平時邊間有位就邊間。呢次系第一次試浦和,因為門口個姐姐話樓上有位,不妨一試。上到去店鋪面積不大,反正食lunch,是但啦,快靚正就OK。3個人,order左個吉列豬扒定食,燒牛肉烏冬,同魚生粒粒壽司飯。可以講3個餐絕對夠4個女仔食,好大份,價錢合理。超級值得推介既系豬扒定食,真系厚身豬扒,即叫即做!外脆內軟!不會“鞋烚烚”10個GOOD燒牛肉烏冬不過不失,魚生粒粒壽司飯D魚生真系切到好大粒。總括來講,系一次好好味既lunch!
呢次系第一次試浦和,因為門口個姐姐話樓上有位,不妨一試。

可以講3個餐絕對夠4個女仔食,好大份,價錢合理。
10個GOOD

燒牛肉烏冬不過不失,魚生粒粒壽司飯D魚生真系切到好大粒。
總括來講,系一次好好味既lunch!

2013-09-30
  • 吉列豬扒定食
2013-06-01 4048 瀏覽
差不多要同灣仔道別特別找來了係灣仔返工既朋友仔食晏~平時見到都幾多人等位好彩是日等左唔係好耐呢所有lunch set 都有一個salad 跟埋不過d 菜就唔係好新鮮仲有d 苦苦地個牛肉好大碟架又juicy~ 仲有d 芝麻係面,帶點香口送白飯岩岩好個叉燒好硬好難咬得開烏冬比較林謝謝湯底又有D 鹹仲有糯米磁做甜品味道無得選擇呢
差不多要同灣仔道別
特別找來了係灣仔返工既朋友仔食晏~
平時見到都幾多人等位
好彩是日等左唔係好耐呢

所有lunch set 都有一個salad 跟埋
不過d 菜就唔係好新鮮
仲有d 苦苦地
個牛肉好大碟架
又juicy~ 仲有d 芝麻係面,帶點香口
送白飯岩岩好
個叉燒好硬好難咬得開
烏冬比較林謝謝
湯底又有D 鹹

仲有糯米磁做甜品
味道無得選擇呢
個menu 好像轉了多了選擇上幾次叫麵都得不到好結果聰明了改食飯試詆鮮菇炒雞肉飯定食 $72定食包了麵豉湯, 沙律及一小粒雪糕糯米滋雞是連皮切片, 菇有金針同冬菇片個汁像甜豉油,甜度滿高日本人很受得甜關係吧煮東西總愛加大量糖(像煎蛋卷也加糖)份量很足, 基本上如果自己在家中弄稱得上是3-4人份量的一道餸了一大碟的食完超有飽足感把糖份減去,我覺得它是道廣東家常菜 XD麵豉湯加了大量海帶,可以補充下纖維也可以令麵豉湯沒那麼鹹還有嫩豆腐粒豐富口感沙律是日式芝麻醬, 帶點酸甜特別是沙律中加入了少連甜蘆薈所有食時不止有生菜的清爽還忍若咬到軟軟的蘆薈肉質

個menu 好像轉了多了選擇
上幾次叫麵都得不到好結果
聰明了改食飯試詆

鮮菇炒雞肉飯定食 $72

定食包了麵豉湯, 沙律及一小粒雪糕糯米滋

雞是連皮切片, 菇有金針同冬菇片
個汁像甜豉油,甜度滿高
日本人很受得甜關係吧
煮東西總愛加大量糖(像煎蛋卷也加糖)
份量很足, 基本上如果自己在家中弄
稱得上是3-4人份量的一道餸了
一大碟的食完超有飽足感
把糖份減去,我覺得它是道廣東家常菜 XD
麵豉湯加了大量海帶,可以補充下纖維
也可以令麵豉湯沒那麼鹹
還有嫩豆腐粒豐富口感
沙律是日式芝麻醬, 帶點酸甜
特別是沙律中加入了少連甜蘆薈
所有食時不止有生菜的清爽
還忍若咬到軟軟的蘆薈肉質
2013-02-14 2925 瀏覽
午膳時間到蘭杜街搵食,選定浦和日本料理。午膳時間人客頗多,需拿籌輪候,接待小姐或許工作繁重,態度一般。午市定食有多款選擇,價錢由六十餘元起。前菜是一小碟酸瓜,酸溜溜的,有助開胃。麵豉湯無乜特別。季節沙律主要食材為生菜,伴以沙律醬汁,同樣是一般貨色。沙律未知是否閒置了一會,碗底有出水現象。主食吉列豬扒滑蛋飯,滑蛋略老身,吉列豬扒外層因被醬汁蓋住,少不免失去了香脆口感,幸而豬扒本身肉質挺鬆軟,挽回一些分數。同枱同事多吃刺身魚生飯,刺身份量不少,並全為厚切奉上,可待下回一試。

[14/2/2013; Thu]
2013-02-14
2012-12-10 2395 瀏覽
這間食店我BOOK 了10人在17/11/2012 FOR Dinner .10月頭已BOOK .是我FAMILY BAcK TO HK from USA for Family dinner. 我們已經一早話要下層因有3 位2 YEARS OLD KIDS。點知當天去到真是.I saw The BOOKING BOOK the first line is my Name。點知佢比了第二位客人。一早BOOK都比不倒。WAITER 都冇安排到根本。服務態度真是差。第一次同MOMMMY 去食冇book table 要等。 經理話下次可以BOOKTABLE可以ARRANGEthe table to us 。 今次真係好唔開心。  一早BOOK都是ARRANGE唔到。food

點知當天去到真是

一早BOOK都是ARRANGE唔到。
food
題外話/補充資料: I will Not Go there anymore. Service back food is not really that good .
2012-11-17
2012-11-10 2177 瀏覽
出前一丁豬骨湯??@浦和灣仔蘭杜街4號A舖地獄拉麵材料幾足架, 有兩大片叉燒豬軟骨、炸餃x2麵都只是一般, 比我食到有陣皂水味湯似淡味道架出前一丁豬骨湯而且不太辣, 沒什麼辣油我把配料食完算, 湯只喝了數口麵也只吃了數口只可以說是多材料但味道麻麻連蟹柳壽司3件飯多過蟹柳, 食一件都飽飽地一人消費$60
出前一丁豬骨湯??@浦和
灣仔蘭杜街4號A舖
地獄拉麵
材料幾足架, 有兩大片叉燒
豬軟骨、炸餃x2
麵都只是一般, 比我食到有陣皂水味
湯似淡味道架出前一丁豬骨湯
而且不太辣, 沒什麼辣油
我把配料食完算, 湯只喝了數口
麵也只吃了數口
只可以說是多材料但味道麻麻
連蟹柳壽司3件
飯多過蟹柳, 食一件都飽飽地

一人消費$60
2012-10-25 1441 瀏覽
朋友說想吃放題、即管試試、可惜一試不想再幫襯、服務態度和任飲是勁鑽的,但主要食物令我們一行人也不滿意、最主要的三文魚刺生、厚切得令我們不想吃、附送的刺生拼盤更令我們火了、有三文魚、白豚肉、但只有蝦能吃、最後只叫哥仔拿走、並好言告訴他非常不新鮮、本人未試過要把口中刺身吐出。因為太沒驚喜、最後只欣賞附送的甜品、所以才拍下照片也想寫下食評、希望有改善、放題也雖有好質素呢!
朱古力火鍋送的,全晚驚喜!
2012-10-24
生日
朱古力火鍋送的,全晚驚喜!
  • 燒青魚
2012-10-25 994 瀏覽
朋友說想吃放題、即管試試、可惜一試不想再幫襯、服務態度是勁鑽的,但主要食物令我們一行人也不滿意、最主要的三文魚刺生、厚切得令我們不想吃、附送的刺生拼盤更令我們火了、有三文魚、白豚肉、但只有蝦能吃、最後只叫哥仔拿走、並好言告訴他非常不新鮮、本人未試過要把口刺身吐出。因為太沒驚喜、最後只欣賞附送的甜品、所以才拍下照片也想寫下食評、希望有改善、放題也雖有好質素呢!
生日
  • 燒青魚