2012-09-21 483 瀏覽
購買了團購, $68/人(兩位起) 有片皮鴨, 冬瓜盅/湯, 任點前菜/ 點心/ 小菜/ 甜品。這間酒樓頗難訂位, 嚴守三天前訂的原則, weekend更full, 於是我們唯有平日晚去。這間酒樓頗新, 裝修佈置幾靚, 入到去坐低waiter開了茶後, 就無人招呼, 等左好耐都無動靜, 就叫人比點菜單我地菜單和之前團購post的一樣, 說每人每次限點一樣, 但我地2人點3-4樣都照收點完之後又等了好一會才上菜, 不過這是值得的, 因為新鮮熱辣辣, 是即叫即整的第一樣來的是西檸脆雞球, 即是平時食的西檸雞, 新鮮炸的好脆, 雞肉亦嫩, 很好意式黑醋和牛粒, 牛肉很軟嫩, 個汁都好味冬瓜湯好夠味, 有少少金華火腿香, 好正, 我地見到隔離枱2人有成個冬瓜盅, 唔明點解我地得冬瓜湯, 而waiter話4人先有冬瓜盅, 但唔見隔離枱有4人囉..不過算啦, 咁多野食, 比咁大個冬瓜盅我地又會食少左其他野西紅杮肉碎泡勝瓜, 湯底比較重口味, 勝瓜幾爽口清新, 西紅杮(為何叫西紅杮不叫蕃茄?大陸化?)得幾塊, 湯底亦沒蕃茄味片皮鴨附送特有醬汁、葱、青瓜條、包住鴨的皮, 包好後十分對味, 但要趁熱食,
任點菜單
西檸脆雞球
意式黑醋和牛粒
意式黑醋和牛粒, 牛肉很軟嫩, 個汁都好味
冬瓜湯
西紅杮肉碎泡勝瓜
主角出場 - 片皮鴨
片皮鴨附送特有醬汁、葱、青瓜條、包住鴨的皮, 包好後十分對味, 但要趁熱食, 凍了味道不好吃了
咕嚕黑豚肉
咕嚕黑豚肉, 叫了這個是一個錯誤, 不是不好吃, 但和西檸雞太似了, 又是炸的東西淋上少少酸的醬, 但吃多了很膩
桂花炒沙巴魚肚
桂花炒沙巴魚肚, 看樣子有點莫名奇妙, 怎麼魚肚是這樣, 我只見到蛋炒芽菜...
牛肉球、小籠包、燒賣、柚子果凍
牛肉球OK; 燒賣成隻蝦見到, 裡面有冬菇, 豬肉很爽口; 小籠包賣相差D, 包皮較厚, 湯汁較少; 柚子果凍最正, 有柚子肉的, 酸酸甜甜又夠凍, 好想ENCORE但差唔多吃了2小時, 又不好意思, 算了

埋單每人加$30茶錢及服務費, 即每人共$98吃這餐, 吃了11樣東西, 還要是單叫都不便宜的小菜點心等, 這次買的團購不錯啊

用餐優惠
團購