2012-07-15 167 瀏覽
近日實在太忙, 全完沒有心情精神去想食飯的事宜; 於是在網上草草找找 menu, 就隨便決定了.實在太迫, 枱太密, 櫈背貼櫈背, 完全沒有空位. 真係乜心情都無晒點了 "城花盛放" 宴, 先來了兩楂貌似酸梅湯的蔗汁1. 蠔皇原隻鮑魚扣花菇 - 原隻罐頭鮑魚 + 甚有睇頭但毫無菰味的花菇2. 至尊鵝皇大拼盤 - 鵝片 + 豬脷 + 卥水豬腩肉 + 豆腐 + 芽菜, 所有嘢都係無味, 街邊打冷應該會好好多3. 醬皇爆海龍鳯片 - 黑漆漆的汁醬, 得個鹹字, 完全食不出雞味, 只係據佢的肉質, 估計係雞. 其實我估海龍鳯片, 應該除了雞肉 (鳯片) 之後, 仲有一種肉 (海龍), 但我只食到雞一種肉質, 唔知我夾唔到, 還是我誤會咗; 其實海龍鳯片只係指一種肉頪.4. 酥炸北海道蟹腿 - 北海道出的蟹柳 乎 !!!!!!!!!!!!!! 5. 金瑤竹笙燴花膠 - 生粉水6. 家鄉土豆炆斑球 - 生粉斑球 + 又係黑漆漆的汁7. 潮式秘製梅子雞 - 這個已經係全晚最好的, 不過現在再看菜單, 才知是梅子喎, 一丁點都食唔出8. 菌皇鮮竹泡田園 - 菰 + 菜, 之前的餸就鹹

點了 "城花盛放" 宴, 先來了兩楂貌似酸梅湯的蔗汁

5. 金瑤竹笙燴花膠 - 生粉水

6. 家鄉土豆炆斑球 - 生粉斑球 + 又係黑漆漆的汁

8. 菌皇鮮竹泡田園 - 菰 + 菜, 之前的餸就鹹到不得了, 這個就完全無味

9. 乾燒伊麵 - 毫無印象

10. 壽包 - 好! 好多蓮蓉

其實新鮮的食物, 只要少少調味料的配搭便可. 不過當然有些地道菜係會濃味, 但相信絕對不會蓋過食物本身的味道. 這裏好明顯食物係唔新鮮. 所有食物都食不到佢本身的味道.

平嘢無好~~~~~~~~~~ 千真萬確; 媽, 對不起, 我會請你食好的 !!

2012-07-14
生日