2010-10-15 8 瀏覽
去 Citysuper 買嘢,順路去 Food Court 睇睇,見到此店已經眼前一亮,成個人醒晒,只因此店專買牛奶及綠茶雪糕,兩者都是My favour。左睇右睇,都係覺得扭紋雪糕最吸引,於是叫了個宇治抺茶牛奶扭紋雪糕。宇治抺茶牛奶扭紋雪糕 ($37)單睇外表已經好吸引,牛奶雪糕有濃濃嘅牛奶香味,小妹非常鍾意日式嘅牛奶雪糕,佳因牛奶味一定非常濃郁,有啲用咗北海道牛乳就更加濃郁好味,而呢個牛奶雪糕除了香之外,食得出好rich嘅口感,又非常滑溜;另外一半嘅綠茶雪糕亦一樣好香綠茶味,口感rich得來又滑溜,好!最適合細口細口地品嚐。底下還有紅豆蓉、白玉丸子、綠茶四方粒粒爽,小妹將紅豆蓉加雪糕一起食,竟然啱啱好不會太甜,三種味道實在太爽,小妹一直覺得牛奶/雲呢拿 + 綠茶 + 紅豆 係一條完美嘅方程式。白玉丸子不會太大粒,滑得來好煙韌;綠茶四方粒粒爽感覺有點似涼粉,好有綠茶味,白玉丸子同綠茶四方粒粒本身味道比較淡一點,可以平衡稍甜嘅雪糕,不會整體都是甜「爺爺」,又突出咗味道嘅層次,設計得很有心思。心裡忽然輕哼着“藍色多瑙河”,某個品牌雪糕車嘅御用樂曲,那架雪糕車嘅牛奶朱古力扭紋雪糕筒係學生時
,只因此店專買牛奶及綠茶雪糕,兩者都是My favour。

宇治抺茶牛奶扭紋雪糕 ($37)
最適合細口細口地品嚐。

心裡忽然輕哼着“藍色多瑙河”,某個品牌雪糕車嘅御用樂曲,那架雪糕車嘅牛奶朱古力扭紋雪糕筒係學生時代放學後嘅小食首選,現在喺九龍公園近Gateway處偶然都會出現。直到現在才發現已經不知不覺愛上佢。扭紋雪糕 I like most !!
宇治抺茶牛奶扭紋雪糕
嘩,好多款口味,逐款試齊佢先得!
專買牛奶及綠茶雪糕,兩者都是小妹 favour
2010-10-15
$37 (其他)
宇治抺茶牛奶扭紋雪糕
嘩,好多款口味,逐款試齊佢先得!
專買牛奶及綠茶雪糕,兩者都是小妹 favour