2K
2010-04-01 24 瀏覽
29-3-2010收工約朋友「攞返應得嘅嘢」,「順便」食 dinner. 人在銅記又忽然想食小籠包, 朋友就帶了我嚟「試業中」(?) 的「一粒星」鼎泰豐, 仲話蟹粉小籠包好好食 8:00pm 嚟到 as expected 要排隊, 不過時間比想像中短, 企了唔夠 5 分鐘就有位了. 2 人叫了兩款涼菜, 一飯一餛飩及一籠 6 隻小籠包, 整體印象比上次喺尖沙咀店叫的食物更好 (上次又食咗 d 咩: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1920942):-涼菜 #1 糟汁鴨舌: 鴨舌幾好肉, 食落爽滑冰涼, 酒香強勁, 酒味濃而無苦味, 仲帶點甜, 正 朋友麻麻鴨舌, 我就當然好唔客氣的夾完又夾, 最後成碟我一個人成晒. 涼菜 #2 滷水牛腱: 薄切, 肉味幾香, 鹵水味就較薄, 食落帶點乾硬, 呢味我麻麻, 還是由本身好鍾意食牛腱的朋友包底好了.蟹粉小籠包: 底部皮薄卻唔易穿, 底部粉較多又唔會太硬; 入面的湯汁份量幾多, 勁熱辣, 飲落係甘甜的豬肉湯汁 + 輕輕的蟹油香, 正
29-3-2010

餡料亦不錯, 豬肉軟熟清甜, 加埋明明唔 in season 仍幾鮮味的蟹粉, 畫龍點睛後更覺得好食, 值得試試.

菜肉餛飩湯: 湯底係清雞湯, 飲落味道較淡, 可以更好; 餛飩包得幾精緻, 皮唔算厚, 食落幾滑溜, 而餡料的菜 vs 肉就近乎 5:5, 食落爽身, 感覺幾 refreshing. 清清哋的一味, 但味道絕對唔寡的, 幾喜歡.

排骨蛋炒飯: 見隔嚟位的排骨蛋炒飯賣相幾靚, 朋友又推介排骨好好食, 當然要叫嚟試試. 飯炒得乾爽無油, 食落清香, 飽肚又唔膩, 好食; 排骨就係豬扒, 醃得入味, 食落帶甜, 質地就極鬆化, 正

食物比尖沙咀店一樣令人回味, 環境及服務亦一樣好, 難怪車軚人都送佢一粒星了.

埋單每人約 $160, 下次嚟會食水晶肉, 菜肉餃, 豆沙小籠包, 千層油糕... etc etc.
鴨舌爽滑又夠醉
朋友去到邊都會叫牛腱...
皮得, 湯得, 餡亦不錯
唔 in season 都幾夠鮮味, 好食
簡簡單單菜肉餛飩湯
排骨鬆化帶甜; 蛋炒飯就炒得乾身又幾香
2010-03-29
鴨舌爽滑又夠醉
朋友去到邊都會叫牛腱...
皮得, 湯得, 餡亦不錯
唔 in season 都幾夠鮮味, 好食