2009-06-05 57 瀏覽
雖然OR食評的喊臉好多, 此間五十嵐又位於沙塵滿佈的裝修地帶 (行過都要掩鼻), 但每次經過都覺得這兒好旺場. 若對日本食物要求不高, 這兒的確係平!!!阿媽話過唔准係度食野, 因出面裝修的油/天拿水味及灰塵唔多唔少會經空調滲入食店內. 不過入到去發覺空調系統好好, 釋放出來的空氣唔覺有異樣, 而且風力強勁. 會發覺食店內的清新與食店外的污濁環境好似係兩個世界 炸餃子拉麵 + 凍奶茶 ($22 tea, 凍飲不加錢, 平日不用加一) 配料豐富 -- 海帶, 椰菜, 粟米, 及一片鳴門卷, 排得靚靚的 炸餃子本身唔錯, 可惜浸在湯中, 令原本脆口的餃子皮一下子被浸稔, 個皮立即穿破 這種拉麵麵質比之前黃大仙中心的五十嵐(已結業)好食, 像中式油麵. 之前黃大仙中心的五十嵐拉麵只是一味稔, 無麵香無韌度, 而樂富的就唔錯, 雖然無日本風味 凍奶茶太甜, 奶味重, 但茶味唔夠濃店員話若果食客落單時"主動提出", 可以將餃子分開上. 既然知道餃子浸湯後會糟蹋了餃子的脆口外皮, 毁掉了餃子的口感, 為何食店不預先為食客著想主動分開上呢? 哪有人喜歡食浸濕了的"炸"餃子? 細心一點, 歡喜一點
凍奶茶太甜, 奶味重, 但茶味唔夠濃

細心一點, 歡喜一點
炸餃子拉麵 + 凍奶茶
排得靚靚的
估唔到拉麵麵質都唔錯, 平價拉麵不能要求太高