幾年前入澳門氹仔,果陣時成條街好多好野食,真係掃唔停,有葡國餐,水蟹粥,豬扒包....不過好多食店一做響左個名之後就囂,一副高高在上既姿態開店,又貴又無服務,連食物質素都keep唔到。今次去澳門,係威尼斯人玩完,帶好少去澳門既honey去官也街食晚飯,搵上誠昌飯店,6點正,一入門口,個阿姐點左我上去上層,雖然我地兩個人搭檯都無咩所謂,但唔好俾我見到仲有大把吉檯都仲要我搭去人地果圍囉,如果你間舖好FULL我會合作,我問個阿姐我唔想搭檯,我用手食蟹又要就住就住,同檯另一班人又唔知介唔介意,不如我食到中途,你無晒位先俾人搭檯啦!!!。但竟然個阿姐話:無架wo,無得唔搭! (堅咁答,仲要勁大聲,一個"請","麻煩你"都無,我唔認為有基本禮貌)我俾錢來食飯連揀個位都無權利?我開到口要求都仲要BAN我,跟住我無理個阿姐,走去樓下自己搵左個中size檯坐。order左個細水蟹粥,和酥炸田雞細水蟹粥 MOP$1505分鐘就上檯了,讚你可以話你效率高,但我唔係食快餐,窩粥係暖的,OK~呢個唔係生滾粥,明白。每口弼都有蟹膏和蟹殼碎片,而且我們真係食唔出有蟹既鮮味店家好細心俾左個工具我地爆蟹鉗,可惜我地食晒

order左個細水蟹粥,和酥炸田雞
細水蟹粥 MOP$150
店家好細心俾左個工具我地爆蟹鉗,可惜我地食晒成窩粥都用唔著個工具,因為我地搵唔到窩粥有蟹鉗。係漏左係廚房定水蟹係無蟹鉗呢?希望誠昌飯店東主見到呢個食評,幫我搵返個蟹鉗啦!我honey就話好似比人呃咁,門口d招牌扮咩足料水蟹粥呢?

總括來說,誠昌飯店的招牌水蟹粥係劣作!!!
如果水蟹粥係澳門地道美食是因為呢間飯店,一係請澳門旅遊發展局刪左去或者推介過另一間有點兒誠意的水蟹粥店。
酥炸田雞 MOP$80,
這個係好食,燙口的,證明新鮮炸起,啖啖肉,加返分。

店內沒有太多道菜可以選擇,不過唔緊要,如果貴店係專心炮制,特別係招牌菜真係唔衰得,一樣可以客似雲來,但我食到7點幾,賣單走人啦,都仲有好多空位,可能係阿姐不停叫食客搭檯的成效吧!

食店係靠美味食物來做生意,而不是門口幾張蔡瀾和十幾年前既蘇玉華的合照來做生意。
2013-01-17
紀念日