中文 | English
小食家水晶包
我是住在觀塘的小食家水晶包。我是一名小薯仔,在九龍灣工作。我最常於旺角觀塘將軍澳出沒,最鍾意粵菜 (廣東)泰國菜日本菜,上海菜, 西餐, ,大牌檔日式西餐中菜館壽司/刺身點心素食
食評會員 1次成為首位寫食評會員
小食家水晶包  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-02-15
類別 : 港式火鍋自助餐

襯仲可以三五知己食飯, 就要珍惜💛, 所以晚市打邊爐真係好難得😌😌, 更加要有幾多食幾多啦!
美滋鍋裝修都幾新, 又夠大坐得都好舒服,讚。😎😎
自助區有D 小食, 生果同勁多醬料選擇!😱😱

叫左4種不同的湯底:
1️⃣膠原蛋白養顏美容鍋: 好濃郁, 飲得出煲左好耐仲好似每飲一口就加添一分膠原咁。🥰

2️⃣養生香辣鍋:唔算勁🌶辣, 麻香味足夠, 食得清淡時食小小辣都幾過癮。

3️⃣藥膳醉雞鍋: 醉雞🐔味不算多, 但就飲到有藥材味, 本身就唔太好所以4個湯中較失色。

4️⃣長生抗癌松茸野菌鍋: 飲落清清地又有🍄菇菌香, 幾中意順口的感覺。

飲左幾轉湯, 正式開餐🎉。
叫左打邊爐必食牛肉 - 🥩牛板腱, 有肉香但係我地幾個人食完幾片就清左碟。😋😋😋

🦐蝦滑新鮮, 有蝦好彈牙。
🟢牛柏業大大片都好爽口。
🟡響鈴簡直係大愛, 打邊爐點少得佢, 話口未完就食左兩條, 正!
🟣黃金炸魚皮: 新鮮炸好, 勁邪惡但咸香味夠又香脆, 勁快KO 曬一碟。😚😚😚
🔹
📎📎 仲叫左好多其他配料, 仲要食剩好多,食完飽到上心口又好滿足。打邊爐最緊要食物新鮮好味,同一班知心好友暢談最開心。
🍴 美滋鍋
🏷旺角登打士街56號家樂坊8樓803號舖
#foodie #hkfoodie #foodiehk #instafood #foodstagram #foodporn #foodlover #foodsharing #hkfoodlover #foodblogger #life #foodoftheday #foodaily #igdaily #igfood #instalike #相機食先 #食好西 #旺角美食 #foodthoughts #打邊爐 #牛肉控 #吃貨 #hkfoodblogger #hkfoodpic

2022-01-19
類別 : 美國菜薄餅漢堡包

今天想食漢堡包,公司附近真係無咩好選擇🤷🏻‍♀️行遠小小黎呢間新開既漢堡包店試下。鋪位好細,堂食得數個坐位,仲會同落單既人背貼背🤣所以建議外賣😉
🟡美國安格斯牛肉漢堡,配薯條:每日都有呢個set lunch, $98👍🏼性價比好高👍🏼👍🏼牛肉還算juicy,但好似無咩咸味,不過嘆嘆肉都幾飽。☺️☺️☺️薯條🍟係粗身的,新鮮炸起,外層好似有層薄漿咁,有8個醬汁可以簡,我簡左黑松露,又一heavy 之選😋😋😋😋
🟢跟餐有汽水,不過好凍所以+5 轉左🍄磨菇湯。個湯好creamy 亦好足料,有一粒粒磨菇粒,但係無落鹽調味,味道上差小小。飲完杯湯已經飽左一半🙃🙃🙃🙃
🔹
📎📎 最後係完全食唔曬,食左一半已經夠,女仔係可以兩個人share🥰🥰🥰每日都有唔同既set lunch, 唔食牛肉都仲有雞肉同豬肉簡😍😍
🍴 Hong Kong Burger
🏷 九龍灣宏泰道12號榮發工業大廈地下4A3號舖
#foodie #hkfoodie #foodiehk #instafood #foodstagram #foodporn #foodlover #foodsharing #hkfoodlover #foodblogger #life #foodoftheday #foodaily #igdaily #igfood #instalike #相機食先 #食好西 #九龍灣美食 #foodthoughts #漢堡包 #黑松露薯條 #吃貨 #hkfoodblogger #hkfoodpic

2022-01-16
類別 : 多國菜咖啡店甜品/糖水

之前一直都想黎試下,同埋打卡因為d擺設都好夢幻同少女系😍😍😍12:00黎到係未有坐滿,仲可以選擇坐係邊添😁
🟡炸雞漢堡包(配薯條同沙律):有叫餐廳幫我地一開二,亦好落意👍🏼炸雞好juicy嘆嘆肉又炸得香脆,超讚👍🏼👍🏼 薯條🍟係粗身的,熱熱辣辣好難唔好食,沙律亦係新鮮蔬菜🥬
🟢炸魚薯條:炸魚🐟有兩大塊,好香脆,粉漿厚度適中,炸得岩岩好。
🔵藍青口茄蓉扁意粉🍝:圍著有十數隻青口仔🐚,味道略鮮,茄蓉足料,所以意粉好入味,而且份量足夠,會完一整碟好飽😬😬
套餐有跟沙律、餐湯同餐飲,所以份量好足夠同性價比高🥰🥰🥰🥰
🔹
📎📎午餐食物質素都幾高,同埋侍應都好勤力換茶水,環境都好好,限時90分鐘
🍴 INN - I’m Not Nothing (裕民坊YM²)
🏷觀塘協和街33號裕民坊YM² 2樓205號舖
#foodie #hkfoodie #foodiehk #instafood #foodstagram #foodporn #foodlover #foodsharing #hkfoodlover #foodblogger #life #foodoftheday #foodaily #igdaily #igfood #instalike #相機食先 #食好西 #觀塘美食 #foodthoughts #漢堡包 #炸魚薯條 #吃貨 #hkfoodblogger #hkfoodpic

2021-09-24
類別 : 日本菜居酒屋

今次入左黎將軍澳行街,好想食日本野🇯🇵所以試左呢間,個裝修幾modern的,不過就暗左d,神神祕祕咁。🥲
叫了一個《雜錦魚生丼》,因為樣樣壽司都有,貪心的人樣樣都想試😋😋😋
套餐有跟前菜、、沙律、味噌湯、甜點,味道都唔錯的。
主角魚生丼上菜,望落個樣都好新鮮,而且擺盤都好靚,而且份量都幾多😁😁😁😁
📍三文魚,吞拿魚,鯛魚刺身都好好味,超滿足
📍海膽都新鮮,雖然無咩甜味,但都不錯👍🏼
📍牡丹蝦好大隻,蝦頭有蝦膏😘
📍刺身飯調味幾好,唔會好酸又有米香。
🔹
同時C公叫左個豬肉生姜燒加配啤酒,味道好似都唔錯。😍😍
📎📎我地食午餐價錢唔算貴,食物質素都幾高,同埋侍應都好勤力換茶水,服務唔錯。

2016-10-26
類別 : 潮州菜火鍋

一大班同事相約收工去打邊爐, 其中一人提議大鍋口時, 我仲大鄉里地講去到咁遠?

因為我以為是荃灣隔離既大窩口呢mad
提早訂了台, 準時到達, 限時2.5小時, 比坊間多了半小時, 即使是邊吹水邊吃, 都一定夠時間!

我地一行12人, 所以叫了兩個不同的湯底。

一個是椰子雞, 一個是鯊魚骨, 其他好似分別不大, 事實上都幾足料!抵讚。

一坐低有醬料任落, 服務良好, 而且種類繁多, 岩曬鍾意混醬既朋友。

好快叫到一台都係食物!! 我就只寫幾樣推介的食物:

牛肉: 雖然薄切, 一碟得12 塊, 你叫幾多碟佢就俾幾多, 絕無欺場。牛味濃郁, 比其他任食火鍋的美國肥牛更勝一籌。

是日海鮮: 當日既係蜆, 一落左落去後, 成日都唔記得左撈返, 攪到粒肉都唔知飛左去邊。

新解手打丸類: 非常新鮮彈牙!

嚮鈴: 一放落去吸曬湯汁, 十分入味!

餐肉: 厚切餐肉係打邊爐既最佳配搭, 我應該差不多吃了一罐。

打邊爐除左個爐外, 食物都好重要, 仲有就係要一大班人先夠開心likelikelike

呢間無論質料, 服務, 環境都一絕, 下次一定會再黎呢度打邊爐。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-10-20