中文 | English
ANESB
我是住在將軍澳的ANESB。我在黃大仙工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
ANESB  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-01
類別 : 台灣菜台式飲品

自己係一個常常飲珍珠奶茶的人,所以對珍珠和奶茶有一定要求,但這杯無冰的凍奶茶,我只會給予可以不試的水平。 首先講外賣飲品店,好大間好光亮,但放工時間竟然一個客都冇......

餐牌的選擇不太多,而且好細隻字咁~ 個杯只套個外套就算......有點求其囉﹗ 如外表不重要,內在呢?

入口的第一啖:凍、甜、奶味重,茶香唔覺 第二啖吸一口珍珠:細粒的珍珠,可惜唔彈牙,但又未致於黏口
隔了一陣再飲一啖:甜,奶,仍然凍冰冰 總結:味道比較一般,珍珠更是失去了想吃的衝動。

但有一個好處,就係到我飲晒成杯都仍然有奶茶冰沙,而且些冰打得好碎唔會咬到有冰粒。 俾我的感覺就好似奶茶冰沙加珍珠......夏天飲不錯﹗
普通和絕不吸引的外觀

普通和絕不吸引的外觀

普通的光亮門面

普通的光亮門面

好細隻字的餐牌

好細隻字的餐牌

題外話/補充資料:
這杯飲品是來自一個試飲網站,但我老實寫這篇評語卻沒被出現在網站,所以只可POST在OPENRICE,大家真實了解一下
推介美食: 沒有
自取等候時間: 1 分鐘
用餐日期: 2014-09-22
是次消費: 每人約$0 (晚餐)
用餐優惠: 試食活動

2014-09-15
類別 : 粵菜 (廣東)

食物的水準問題不太大,一般正常水準! 旺角好幾十間食肆做到~

是晚找宵夜食,想去黑沙灣的一哥冇開,司機話來呢到喎~
以前來過一次,都有好多人去食,所以等下都ok,但今晚凌晨一點
成間店得3檯人,有2檯已經食緊
坐低就同你講粥,賣晒......
都算啦﹗點野食...

但超嚇人的價錢牌和超差劣的服務態度,等待超長時間的炒麵,足以令人不再回頭!
$48一碗4粒的墨丸米 (係手打貨色,但係唔特別)
$68 一碟炒麵 (等了半小時)

等待的途中,佢地已經俾其他檯再鬧緊......人地叫了個麵,等了半個鐘,食完再等3個字先再來一個炒麵
佢地店員的回答可為一絕﹗「我而家唔同你講啦﹗你發緊火,講來都冇用」

追單時店員的賴理態度,你覺得想咁就去啦!

題外話/補充資料:
我係第一次要給這樣的劣評,大家有興趣再去啦﹗
用餐日期: 2014-09-14
是次消費: 每人約$50 (宵夜)

2014-06-23
類別 : 泰國菜海鮮串燒

今天與朋友約吃飯,很想吃喇沙,但在旺角找不到好吃的,所以轉吃泰菜
在OPENRICE找了很久,看到這間好像不錯就嘗試一下
但剛剛坐滿客要等一段時間,就嘗試給電話老闆娘,請有位時聯絡我們

約20分鐘後就收到電話,果然好服務

本想吃生蝦,可惜要預約...
只好點其他菜
幾足料,細妯煲已有幾隻蝦,很香很濃,但對我們來說就是太濃了點

最好吃的食物﹗超惹味﹗包上新鮮生菜十分好吃,一口接一口

除了魚餅較普通外,其他每樣也十分不錯,蝦餅、春卷十分正﹗

除了魚餅較普通外,其他每樣也十分不錯,蝦餅、春卷十分正﹗

味道普通,不算很特出,缺少了炒菜的蝦干、銀魚等料

味道普通,不算很特出,缺少了炒菜的蝦干、銀魚等料

芒果沙冰很淡、冇咩味不飲也罷﹗反而香芧水十分正,GD!!!

芒果沙冰很淡、冇咩味不飲也罷﹗反而香芧水十分正,GD!!!

題外話/補充資料:
呢間餐廳整體水平不錯,我們坐到十點仍有客人上門,而且不會趕客般,也很留心我們的需要。

可惜佢有個最差的地方就係只收現金......我們3個人要六百幾元埋單,都算幾貴下,但可以分為再去嘗試的餐廳﹗
推介美食: 冬陰公湯,生菜包,木瓜沙律,小食拼盤,香芧冰和芒果沙冰
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-06-02
是次消費: 每人約$208 (晚餐)

2012-07-31
類別 : 港式中菜館點心

拿飛時話要等2個鐘﹗幾驚AR~ 好彩等了唔使半個鐘就入得﹗
其實又冇想像中咁好味喎~~

個雪山叉包話就話必點,可能唔夠熱所以一般,有時客家好棧的菠蘿叉燒包好味D~
勝在個餡唔太咸,味道合本人口味﹗

蝦餃簡單來講,皮簿餡靚,俾個LIKE﹗
最令我喜愛的係拉腸粉,皮簿又滑,味道好好,好清新唔使用鼓油來吊味先食得落口﹗

本來馬拉糕不是我杯茶,但係呢個真係GD!!!
鬆軟、不過甜,我趁熱吃了半個,正﹗

桂花糕真的係一般一般,味道係唔過甜,而且糕身剛剛好冇太多魚膠粉變成爽口
BUT...唔夠桂花糕的桂花味哪到死
好吃的桂花糕的味到可以留在口腔較久,但呢到就......有待改進

不過食咁多野都係一百元有找,算係好合理水準以上KA LA!!!!!

P.S. 補充一句,對美食我好奄尖﹗

推介美食: 馬拉糕,蝦餃
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2012-07-30
是次消費: 每人約$50 (午餐)

共有1 人投票

2008-10-16
類別 : 葡國菜西餐廳

係澳門未咁旺的時候(本人中學時期),來過呢到食﹗
哪時真係﹗
嘩嘩嘩~ 好好味啊﹗
個檸檬炒蜆真係好好味~
食唔停﹗

哪次仲食了好多野蟹飯、鴨飯、乳豬、同湯﹗
些欖可能唔係咁岩些人的口味,但正宗的味道確係咁﹗

可能哪次我地有好多人,些麵包係熱,所有野都係即製﹗
老闆仲係好鍾意同客傾計
佢哪些由10年前都已經要收水錢,佢推介的果汁真係超好味﹗

最好味係哪個蘋果甜品,真係正正正﹗

而家去食飯,真好冇以前好食﹗
以前係老闆娘招呼,而家係大陸阿姐...........
咩好食都唔知﹗

樓下的話呢到的所有食物好咸
我真係覺得唔係咁咸~
不過其他葡菜我食過,真係一般
除了黑沙灣哪間未試過外,呢到算係最好味﹗
推介美食: 檸檬炒蜆
是次消費: 每人約$150 (晚餐)