中文 | English
Matthew豬豬
我是住在赤柱的Matthew豬豬。我在灣仔工作。我最鍾意日本菜法國菜地中海菜火鍋海鮮自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員

類別 : 日本菜壽司/刺身

好難得有機會兩母子去昂平坐轉360
上到去真係冇咩特別嘢食
是是但但就去咗呢間
枱唔大勝在唔太多人,都坐得舒服
因為我未食 Lunch 所以叫咗一個烏冬兩個餸,2個人食
以為呢間食物都係細細份,但原來嚟到都大大份,有點意外

牛肉烏冬
首先~份量都大碗
牛肉~都食到應有嘅味道
烏冬~彈牙
豬骨湯底~味精湯底feel
配菜“昆布”~有少少未淋好硬身

雞排配薯角
雞排~雞皮脆,肉有少少乾

另外仲叫咗個“鐵板炒雜菇”
有椰菜但炒得好硬,好似未太熟咁
其他雜菇都有撈黑椒炒,所以都嘢味的

2015-05-07
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館火鍋海鮮點心

今年二月份係一個好月份,又放新年假,又出花紅;成間公司同事一於出去食好D,雖然老闆有約嚟唔到,但佢都好識做打電話嚟張單入佢數!
千挑萬選,全部同事終於選定呢一間 “金牌火鍋”,入到去個門面靚得嚟舒服唔浮誇,仲要安排咗我哋坐房。叫咗好多好多轉食物,食到好開心同好滿足;攪到我掛住食都唔記得影靚靚食物相

鮮鮑魚片冷盤
鮑魚呀~~~~如果老闆早D打嚟話入佢數的話,我一定會堅持叫多碟
爽口彈牙,濃郁嘅鮑魚味冇雪味,本人覺得絕對正貨。

牛雜火鍋湯底
超多牛雜絕對唔係流料,平時出去食碗淨牛雜都覺得唔夠喉,今次真係回晒本。
牛雜味道仲濃郁過其他食牛雜專門店,牛肺好滑好入味( 因為之前喺其他舖頭食個口感好似食石頭咁硬 );牛肚超淋冇渣唔怕痴牙;牛腸少少肥唔漏口夠晒香

肥瘦適中嘅靚靚牛肉
本身牛肉味好重,入口即溶齒峽溜香!

手打魚旦
好耐冇見成粒乒乓球咁大粒嘅魚旦,又夠彈牙又有魚味

即炸響玲
嚟到枱聞到少少油香味,全條響玲浸晒落個牛雜鍋到三秒鐘,食落口唔太淋仲有爽口翠翠嘅感覺
推介美食: 牛雜火鍋湯底

2015-04-22
類別 : 韓國菜烤肉自助餐

其實一直都有少少抗拒食韓燒, 因為間舖頭如果抽煙做得唔好就食完之後好怕成身成頭都係油煙味!但始終都要應吓朋友要求… …
7080 係我咁多次韓燒食完之後最有清新感覺嘅一韓燒舖,枱與枱之間坐得好舒服;仲要所有侍應都好有禮貌會耐不耐就過嚟幫我哋燒埋,仲要有韓仔韓妹好有韓國 feel

免費麥茶好濃厚嘅麥味,酒精飲品選擇唔太多,我一個人飲咗兩round soju ( Litchi & Peach ) 易入口但又唔易醉
食物都真係好多款,仲要有好多都幾特別
以下我覺得真係要必食,仲要當晚番食咗三轉

燒豬皮
一路燒一路跳舞,
見到就興奮到個個嘩嘩大叫食慾大增

燒香辣豬腸
堅夠香辣,冇豬臭內臟味冇咩肥膏食落口脆脆幾口感絕對一流

多春魚
用錫紙兜燒,燒幾耐都唔乾身仲有好香嘅魚味同埋 D 春爽口食落去有卜卜聲

帶子
都係用錫紙兜燒,燒幾耐都唔乾身仲有帶子肉夠厚身不是薄薄一片,好鮮甜多汁

牛舌
大大片冇平時嘅 so 味

2014-10-12
類別 : 滇菜 (雲南)外賣店粉麵/米線

本人一直都好鍾意幫襯細鋪同街頭小食. 其實,當日只想去搵雞蛋仔食,但見到呢間鋪梗係要試吓啦!

喜樂牛肉米線配豬耳同皮蛋
米線~爽滑有口感
豬耳~爽口有麻辣味
皮蛋~蛋黃軟綿綿好香
話梅花生~就算成個米線撈混晒其他醬料,個話梅花生個味仍然好出,好香話梅味
撈米線辣醬~夠麻夠香夠辣但我自己就略欠咸咗少少

青檸汁~因未飲過梗係試吓啦! 個味覺好似飲緊果汁,飲過試下就算

2014-10-12
類別 : 西式扒房蠔吧海鮮浪漫情調慶祝紀念日

同個客食飯,個客搵地方,都知呢間嘢貴,但冇諗做真係好貴( 成餐飯埋單差唔多$3,900.-),最慘個客知道老闆請,我去到梗係唔好咁寒酸啦…

前菜
一份麵包,個樣好 high ,味道一般

d 蠔個味新鮮唔錯,但唔夠肥叫咗三款都好瘦

燒海鮮併盤
講真,真係好好食
蟹腳好新鮮,龍蝦好多膏;呢兩款係最好味
仲有車厘蝢,生蠔同帶子都好好味

雜莓脆餅配吉士
好好味好靚