中文 | English
smartann
我是住在九龍灣的smartann。我在紅磡工作。我最常於九龍灣尖沙咀紅磡出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式日本菜日式西餐西餐廳自助餐海鮮甜品/糖水
食評會員 1次成為首位寫食評會員
smartann  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-06-09
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

新開既大圍貴花甜分店,我都要去湊下熱鬧。裝修普普通通,店子裡無乜位所以要坐outdoor, 都OK幾好feel既!
我揀左好少見既藍莓金寶,好吸引似的,底下有藍莓蓉,入面有D提子乾及松子仁,上面既金寶好香好脆,似曲奇餅咁好食,藍莓金寶唔酸唔甜,好OK! 同埋只係加四蚊就可以有個士多啤梨雪糕,入面仲有士多啤梨果肉,可以放埋上金寶上面一齊食,一冷一熱,雪糕溶左落去都好味呀!

傳統人士就揀左杏汁雪蛤燉蛋,個燉蛋好香滑好似就係法式燉蛋crème brulee,加入鮮磨杏汁,中西合壁,燉蛋幾甜,杏汁就唔甜,唔錯既配搭。

2014-05-31
類別 : 東歐菜咖啡店

首先來的餐湯忌廉湯和麵包,個湯幾重忌廉味,麵包暖暖地好香軟,好味的。
美國肉眼扒餐,我叫的是七成熟,程度剛剛好,牛扒肉質非常鬆軟,頗有燒牛肉風味,味道很濃厚。
還有set lunch之一的蕃茄醬龍脷柳天使麵,茄醬濃郁,酸甜味很開胃,魚柳幾大塊,沒有那種雪藏味,煎得好香。

2014-05-27
類別 : 意大利菜蠔吧甜品/糖水

誤打誤撞入左去,記憶之中好像是麻麻地,今次比多次機會佢。
法式龍蝦湯,非常麻麻地,質地好粉,味道唔香濃。

銀雪魚拼薄牛柳,比想像中大份,開始食時都覺得OK幾好味,再食落去就覺得牛扒咸左啲,牛扒幾軟淋,銀雪魚除左個形狀差D,各方面都OK。

黑豚豬扒,試左一小舊無乜野特別,可以食下。

甜品有芝士餅,講真幾好味既。

2014-05-18
類別 : 粵菜 (廣東)酒店餐廳海鮮點心浪漫情調同客食飯適合駕駛人士適合大夥人慶祝紀念日包場派對

紫菜鮮蝦腐皮卷,腐皮厚度適中,蝦都幾鮮嫩
菠蘿叉燒包,叉燒汁甜好甜
芋絲芝士網皮卷,炸得來又不太油

鮮蝦帶子腸粉,蝦帶子分怖平均

脆皮燒腩肉,皮脆肉軟

合桃酥,個樣已經做到成個合桃,非常鬆化啖啖合桃味

2014-05-15
類別 : 日本菜壽司/刺身烏冬

餐廳細細所以都要等一陣間位,見到有不少日本人幫襯。
雞湯稻庭烏冬,個雞湯真係好濃雞湯味,十足係阿媽煲個隻,D雞亦好嫩滑,稻庭烏冬係好滑溜,口感一流,我覺得佢既稻庭烏冬做得好出色,稻庭烏冬唔係扮野。
另外蕃茄湯豚肉烏冬,我食左少少,個湯底一樣唔求其馬虎,都好夠味,但兩個比較之下,我LIKE雞湯多D!