中文 | English
gerlinderia
我是gerlinderia。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
gerlinderia  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-04-14
類別 : 港式中菜館

神秘餐係呢間餐廳一直既賣點,可以唔使諗食咩,有驚喜之餘,味道仲好好...

但今日下晝同同事一行5人黎食,大家好熱烈話要神秘餐,餐廳員工就話:「唔使再叫神秘餐啦,寫晒係餐牌,自己揀ABC餐。」當下非常失望,以前既期待同驚喜無晒upset,而且咩自由度都無,set死晒ABC,咁呢間餐廳仲有賣點咩?

好不容易揀左個5人餐,邊飲湯邊等,等左30分鐘先上第一碟送,邊食邊催,因為大家下晝仲要返工,當時見到隔離檯都一樣無野食,心諗起碼我地有個送食住先都好呀。但到1點10,佢只上左4碟,d送明顯細碟左,我唔明一碟油菜點值$85,而家仲要無埋白飯任添,而碗飯係細左既,唔夠我d大胃同事食囉。我地等唔到第5碟送同埋糖水,話取消一個送走,唔食糖水賣單走。

一肚氣事件就發生了,餐廳員工堅持收足5人錢,因為餐牌寫明每人最低消費$85,但我地明明無食到第5碟送,就咁爭持左一陣,我地無時間同佢係度晒,決定每人夾多$20俾佢,同永遠同呢間餐廳講bye bye, black list!huffy
用餐日期: 2017-04-12
是次消費: 每人約$85 (午餐)

2016-08-06
類別 : 西式咖啡店麵包店漢堡包

Happy Friday晚,唔想又再尖沙咀同銅鑼灣,決定由港島向太和出發,試試呢間cafe仔lol

好食既野就多人等食,7半去到,兩個人等左25分鐘先有位,叫定左先,有位就差不多有野食。

先黎兩杯特飲

蘋果水蜜桃梳打,岩晒咁熱既天氣excited

Oreo 沙冰,一樣解熱excited

跟住就主菜,由於太餓,唔使5分鐘KO左碟意粉

本人覺得呢個墨汁帶子意粉非常出色like
意粉軟硬剛剛好,帶子有6隻,仲唔係細細隻果d,配埋蟹子超好口感yummy

鵝肝和牛漢堡,鵝肝煎得適中,但我覺得個和牛有d鬆散,扣左dd分,薯條岩岩出爐,好好味yummy

甜品時間,紫薯窩夫,其實兩個人食有點多,如果份量減至2/3就剛剛好sad

食到飽飽離開star
堂食等位時間: 25 分鐘
用餐日期: 2016-08-05
是次消費: 每人約$195 (晚餐)

2016-01-20
類別 : 多國菜中菜館海鮮串燒

朋友介紹黎到大圍工廠區食私房菜,可能平日關係,成晚得我地一檯客,變左VIP包場lol所以人齊就上菜,唔使等balloon

1)乳豬(炒飯底)

其實係咪有米豬?唔知係咪烤既方式唔同,乳豬皮無咁脆,不過無咩肥肉,炒飯都唔夠熱,味道一般般sad

2)鴛鴦蝦
蝦頭個醬ok,但少肉食,蝦身個醬同泰式辣醬差不多,味道一般般sad

3)芝士龍蝦焗伊麵

龍蝦爽口彈牙,伊麵又吸晒芝士汁,好味呀!好肥呀!lol

4)薑葱炒蟹

海鮮餐黎講,呢隻蟹算細隻,無咩肉食,又唔易食,食左兩隻蟹腳,就放棄左upset

5)豉召炒聖子

聖子皇黎架,好大隻好爽口,好好味yummy

6)清篜海斑

海斑黎講算好大條,比起婚宴果d仲大條好多,不過肉質麻麻,一般般upset

7)蒜蓉粉絲蒸帶子
嘩嘩嘩,隻帶子好大隻,有我掌心咁大呀,平時一啖就無左,呢隻可以咬3/4啖都仲有,好好味呀love

8)果皮蒸鮑魚
呢個菜式無咩特別,唯一可取係鮑魚無咩腥味sad

9)瑶柱扒豆苗

估唔到呢個豆苗有驚喜,瑤柱差不多啖啖都食到,豆苗又煮到岩岩好,唔太熟,好味yummy

甜品都是驚喜之二,鍾意食佢唔太甜得黎又有口感like

我對朋友約呢餐好大期望,可能期望太大,變相有d失望sick
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2016-01-07
類別 : 粵菜 (廣東)港式湯品點心

沒有訂位的即興聚餐,揀左呢間小巷中的餐廳,老闆非常有心地係大街去小巷的地上,整左小光燈,引客人去餐廳excited(不過我唔記得影低upset

兩個女仔點左8樣點心

炸雲吞,一上檯就食真係好好味,點埋個醬汁,酸酸甜甜又脆口,但放多10分鐘就出油了:/

呢個不得了,好好味呀yummy木瓜味好特別,趁熱咬落去,d餡會流出黎,必試呀!

相比其他,流沙奶黃包變得有點失色,奶黃唔夠流沙,一般般sad

雖然呢個牛柏葉好多莞茜,同好多配料,但味道好夾呀,加上牛柏葉又爽口,非常鍾意食excited

蒜蝦餃,用筷子chopstick夾既時候,個皮會黐住對對chopstick,煙煙un un,隻蝦都彈牙,不過我食唔出蒜味,定我睇錯Manu呢?

煎堆,食得太快,忘記左試真d裡面個餡sick

又係另一個必食,本身我都好鍾意食炸饅頭,不過真係唔係間間酒樓有,呢個芥末漢堡真係要試呀,小小的漢堡扒,加生菜,再少少芥末醬,放落炸饅頭度,原來都幾matchheart 如果用鍊奶唔知咩味呢mad

蝦腸,隻蝦好大隻,好彈牙架,我覺得$23好抵like

晚餐時段無收加一,都無限時,食物份量算合理,唔會太迷你,兩個人8樣點心係有剩既,好飽tongue

建議唔好一次點晒點心,因為上菜好快,上檯會好快凍,所以幾樣幾樣咁點,熱d食都好味dballoon
用餐日期: 2016-01-06
是次消費: 每人約$95 (晚餐)

2016-01-03
類別 : 泰國菜少鹽少糖食店粉麵/米線咖喱串燒適合駕駛人士

對於食唔慣西餐的老爸老媽,出街要諗食咩真係幾苦惱really今日唔再食中菜,一家7口去食泰菜lol

叫左一個4人餐($888)

一人分到一碗冬陰公,酸酸地,好開胃yummy份量好足like

小食拼盤,炸蝦餅好好味excited

呢個味道同賣相都非常麻麻

咖哩蝦,咖哩係幾好味,對於唔食辣的老媽係非常適合,但蝦未剝晒殻,成隻放左入口,中伏了yuk

另外叫左外簿餅食咖哩($30兩小塊),叫左4塊食,味道正常

主菜之一:海南雞半隻,雞好滑,正like

主菜之二:三味鱸魚,魚比想像中細條,味道不過不失

唔係伴碟配菜,同中式炒飯無分別

另外叫左個馬拉盞炒通菜($68),味道正常

再叫左個我至愛既生菜豬肉包($72),鍾意食佢辣辣地既豬肉碎excited

hea爆甜品,都無咩所謂了,反正已經飽左

最重要係老爸老媽都無嫌3嫌4
推介美食: 冬陰公, 炸蝦餅, 海南雞
用餐日期: 2016-01-03
是次消費: 每人約$175 (晚餐)