中文 | English
卡其  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-13
類別 : 日本菜任食/放題

之前見到呢間新開又做團購,買左張黎試下。去到見到佢新店開張,7:30p.m前買單或者9:30p.m.第二位$88,如果係咁,圍返一個人都係$140左右。仲唔駛買coupon就黎就去。先去到叫左刺身先,三文魚切得好厚,但無魚味,希靈魚好腥,吞拿魚無咩鮮味,甜蝦可以係話呢到最好食架啦。另叫左燒三文魚餃,魚肉滑,但欠味道。牛油粟米,無咩牛油味,而且是罐頭粟米一粒粒。蟹粥,味道幾好,蟹不是重點,是粥的味調得好。整餐飯無咩特別好食,而刺身除左第一轉比較有質素一點,其餘的,都比較差一點。
三文魚,厚但無味

三文魚,厚但無味

用餐日期: 2014-08-13
用餐優惠: 團購

2014-07-21
類別 : 港式茶餐廳/冰室

之前睇openrice ,見到好多人都讚呢間餐廳夠特別,夠懷舊,一直好想試架,難得今日8點幾要出去工作,約埋個朋友去試下先。先叫左2杯紅豆冰,朋友叫左杯椰汁紅豆冰($28),而我叫左杯咖啡紅豆冰($28),紅豆是自己煲的,口感十足,唔算太硬,味道不錯,而咖啡方面就不用擔心,相信都是他們的皇牌吧!而紅豆冰上的雪球只是冰來的,不要誤想為雪糕哦。友人叫左個煲仔公仔麵($38),材料都幾多,有餐肉,腸仔,荷包蛋,叉燒,牛肉等。由於早上叉燒未有貨,要用鴨胸代替。未黎之前已經做好工課,過黎係要食個䓤蛋包既,但由於太早同算係繁忙時間,呢個包係唔會供應的,要2:30p.m才供應,好失望哦。我嘗試問姐姐可否叫個公司治(因為這個在繁忙時段都是不會供應的),最後姐姐幫我問下廚房可否為我加做。最後都有得食( ^ω^)多謝姐姐。公司治($28),餡料有腸仔(唔係廚師腸呀),餐肉,牛油,蛋同烘底包,雖然材料簡單,但味道出奇好味,而當中既人情味,係幾多錢都買唔返黎架lol特別提點,如果時間足夠,最好2:30後先來進餐,咁先可以食晒咁多樣野架
咖啡紅豆冰$28

咖啡紅豆冰$28

海安特色公司治($28)

海安特色公司治($28)

懷舊餐廳

懷舊餐廳

推介美食: 公司三文治
用餐日期: 2014-07-21
是次消費: 每人約$70 (早餐)

2014-07-10
類別 : 日本菜任食/放題

得寶商場越開越多食肆,見到依家係九龍灣開左間放題,心諗近近地試下啦,一試就中伏了。唔知係咪我地太早到,店舖一人都無,入到鋪頭見到d職員好細個,個人認為係d 暑期工或者係岩岩出黎工作既男女孩子,鋪面既,覺得無傷大雅,但係連切刺生既師傅仔,全部都係好細個,係六七個都咁細個,心諗大鑊了。先點刺身先,黎到個外觀都幾好架,甜蝦不過不失,無咩問題。果個有殼既蝦(唔記得咩名了),肉質散壞,無口感,無鮮味;三文魚,切得太薄了,無口感,唔知係味太薄,所以食唔到三文魚既鮮味;希靈魚,又係好薄,而又好腥。而熱食方面,係ok 既,羊胺,串燒,炒牛肉,牛油帶子,三文魚頭都係好食既,奈何友人食完之後好口渴,唔知會唔會味精過重了。所以總括黎講,我唔會再去食sad

2014-01-09
類別 : 西式麵包店

上次去西貢唔打唔撞入左去望下,好鐘意食麵包既我見見到件件都好吸引,全部都係一d比較英式同法式既包!!好得意架,呢到有個姐姐係到切火腿,好大隻果d呢~$8-100g,而且佢都係咁話佢呢到好出名架咁。咁就買左個有nuts麵包加多片火腿,索架2x(不過我見佢切火腿果陣都無量過幾多g就直接索價,感覺不實在),而佢呢到買包記住佢地可以幫你加熱同夾個火腿入去!加熱左既包架火腿好好味,個包軟而煙x,係幾好味!!不錯。mad

2014-01-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室麵包店粉麵/米線

由於是日真係幾肚餓,行過就入左去食。叫左個常餐(選2個餸,一個粉麵)叫左個蕃茄牛同滑牛肉加個意粉($32),跟個餐包同一杯熱飲。飲品叫左杯熱好立克,好立克粉完全係一舊舊咁浮係面,真係唔知係咪放得太耐。個蕃牛都幾幾好味,而個意粉真係好唔得,煮到勁冧。而個餐本來就有個餐包,等到差唔多食晒,問佢先拎個凍既餐包過黎,唔老實呀!!

浮面的好立克粒粒

浮面的好立克粒粒