中文 | English
KaterinaLin
我是住在北角的KaterinaLin。我是一名Blogger,在中環工作。我最常於上環中環銅鑼灣出沒,最鍾意滬菜 (上海)法國菜多國菜扒房酒店餐廳露天茶座水煮菜式Fine Dining海鮮,steak。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
KaterinaLin  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-28
類別 : 江浙菜粉麵/米線

行過見到新開嘅呢間店,門面整得夠簡潔都靚靚哋嘅,就入去食個下午茶,不過呢度冇下午茶餐牌,只係我喺下午茶時段光顧。

食咗個當歸豬軟骨梅肉麵,食咗最普通嗰隻澳洲麵條,麵就普普通通啦,雖然可以免費加麵,不過味道普通唔想再添。
又話每碗麵都有長壽鄉黑塌菜,見到得幾片只係配菜的角色,份量好少,定係我期望太高?梅肉叉燒片係唯一好食的。湯底就唔好飲喇,太味精。

食嘅時候上某書搵呢間店嘅資料先知,原來佢就嚟喺香港上IPO,所以開呢間店,喔!明晒!

#foodie

#foodie

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-03-28
是次消費: 每人約$58 (下午茶)

2020-04-09
類別 : 粵菜 (廣東)酒店餐廳

疫情期間飲茶有七折優惠,俾個優惠吸引左黎試試。

金錢肚嘅食材係靚嘅,仲幾好食,唔太鹹,唔會林治治,雖然份量得幾件,勝在質素搭救,兩個人食一碟都好足夠,下次返嚟會再食!

鳳爪、排骨都唔錯

腸粉皮好似皮筋咁煙韌,咬唔斷嘅,唔係一般一咬即斷嘅腸粉皮,似粉果皮但又韌過粉果皮幾十倍,懷疑師傅係咪溝錯粉🤨

瑤柱珍珠雞,唔係好見有瑤柱絲,只有少少肉末,1/4的鹹蛋黃香味最濃,成為左呢個珍珠雞嘅主角。

蝦餃王蝦的量飽滿十足,蝦味似雲吞麵鋪嘅雲吞餡內的蝦,同埋調味太重手,過鹹。

依個價錢絕對比一般酒樓貴,係而家疫情7折先黎試試,而且北角附近冇乜幾多間茶樓仲有營業upset
樓面服務都算唔錯,唔算係超級好,但又唔係差嗰種啦,一般般,可以接受。喺酒店入面的酒樓,但又未感覺到係高級酒店的感覺。
唔知係咪七折的關係,都幾多人嚟食,枱與枱之間應該啱啱好有1.5米距離,不過仍然覺得距離有點近(特別係:當隔離枱有四個人食到成枱成地都一地用過的紙巾及食物骨頭,見到啲唔注重個人衛生的人,真係好怕怕)

2020-03-09
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

疫情之下,星期六要去銅鑼灣做啲嘢,就去飯堂食個lunch。

食過晚市的Omakase,午市$250 lunch set也食過,老公請客就食$390 lunch set,振興經濟mad(當然大家都好喜歡Tenzen這裡的魚生好新鮮like

有沙律菜、麵豉湯、蒸蛋。

每次都很喜歡吃這裏的蒸蛋,蛋超滑,還有帶子在內。蒸蛋的份量不是細細份那種,份量很慷慨,每次都令味蕾很滿足smileheart

我們點了12件壽司兩份一樣,師傅額外多送一件。

嫩粉色肥美的大吞拿魚腩油份分佈如雪花般超靚,這件我哋都留最後吃,為這個lunch 劃上完美的句號。

中吞拿魚和赤吞拿魚都很好like
整體的魚生都好新鮮,一如既往的好。

還有生果及雪糕,老公每次都食抹茶雪糕,而我每次都是紅豆雪糕。雖然每次來都吃差不多的食物,不過每次都讓味蕾滿足一餐,亦是精神充電的時候。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-03-07
是次消費: 每人約$430 (午餐)

2019-03-25
類別 : 台灣菜咖啡店甜品/糖水

Apm 的餐廳超多人,每間都要排隊,茶木都一樣,只是朋友嚷著說要吃,那就一起等一會。
是很港式的台灣菜,沒有台灣的味道,只有港味。
點了一份排骨拉麵,炸排骨的份量挺多,有點驚喜!相比在中環ifc 翡翠拉麵吃到的,是兩倍量的炸排骨!面的份量都係十分足夠。

手多多用了filter 食物的顏色比較好看。
朋友的麵是豬軟骨拉麵,沒有問他借來拍照影相,又是那一句不是openrice 專業食家唔記得每次食飯都要 #相機食先,各位唔好意思!

要讚的是服務員很勤力過來加水,沒有點飲了有點不好意思。

2019-03-25
類別 : 滬菜 (上海)中菜館拉麵

在四季酒店開會晚了,本來想到機場快線站的添好運,原來晚上8時半已經要準備關門了,就來這間ifc的翡翠吃吧!來過這裡好幾次,不論下午或晚餐時間都人流超多!這裏的一大特點是:服務員態度很差!兩個人想要兩個餐牌睇,服務員阿姐都眼啤啤,但,在ifc 這個困獸鬥,沒有選擇下只好屈服,哭upset

甜酸蝦球味道不錯,蝦仁十分爽口。

炸醬麵味道就是比較港式,有點想念在北京吃到的那種。唯一的誠意就是麵條夠熱吧!
還有排骨拉麵忘了拍照,不是openrice 專業食家,唔記得每次食飯前都要 #相機食先 都好正常吧!