中文 | English
小學雞仔
我是住在深水灣的小學雞仔。我在觀塘工作。我最鍾意火鍋湯品點心
食評會員 0次成為首位寫食評會員
小學雞仔  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-09-27
類別 : 港式粉麵/米線

香港好少有正宗川菜,

係新假期見到有個報導話屯門有間平食四川酸辣粉好食,所以專登入黎食

麻辣薯粉

辣味十足,又麻又辣,爽,紅薯粉十分粗身,口感煙韌,而且吸收灑湯底既精華,十分入味,很好吃。配料要左豆卜同支竹加煵肉,每款都是$6﹣8 ,超值! 豆卜同支竹又係吸收灑湯底既精華,十分惹味!

口水雞

口水雞份量十足,辣度剛好,不會太辣失去雞的鮮味,而且雞肉頗滑,十分惹味。

朋友點左個酸辣米線都話好味,麻而不太辣同酸菜一齊食,十分惹味,最重要米線都吸收灑湯的精華,啖啖都很開胃,綜合黎講試左兩個湯底都好正,難怪當日黎都坐無虛席。咁既價錢,有咁既質素,十分難得!不過如果開返間係市區會好D,始終屯門有點遠同唔方便。

推介美食: 口水雞, 酸辣粉
用餐日期: 2016-09-03

2015-11-30
類別 : 西式樓上cafe適合大夥人包場派對

成班Frd講左成幾個月, 話凍就燒野食, 但香港唔知做咩鬼, 話凍話凍, 凍到就黎12月都未凍, 可能遲D香港真係會無冬天!

終於上個星期開始轉凍, 開始感到冬天就黎到, 最啱燒野食!! 我記得年幾之前已經黎過一次, 見到呢間樓上CAFE有個細露台, 可以俾人燒野食, 燒完自己攞返入黎食, 不過上次黎無試, 因為要預訂的, 所以食西餐! 今次上網搵見呢間CAFE仲係度, 未執, 你知而家度度都好多吉鋪lol

好似講得太遠,入正題。野食係唔錯好味, 放係入面用保鮮紙包住燒先自己攞出去燒, 乾淨企理衛生。帆立貝最好食, 大粒, 很香蒜蓉同牛油味, 燒出黎濃濃地但又多汁, 正; 蝦夠大隻, 蝦頭仲有膏, 肉質唔梅, 爽口彈身, 最緊要任食任Fill, 牛肉串燒出黎真係好香口, 唔會話好乾, 仲好多汁同好有牛味, 醃得相當唔錯, 反而係牛扒唔知點解好咸, 咸到我地食完一塊, 完全放棄左佢! 其他蔬菜類都算新鮮! 仲會提供埋好多醬料俾我地用, 牛油, 蜜糖, 孜然粉, 辣椒仔, 味椒鹽, 想乾手浄腳, 地點方便, 俾一個價錢任食任飲, 食完拍拍屁股走人, 呢度係唔錯既選擇。

題外話/補充資料:
聽侍應講呢度以西餐為主, 要BBQ要預早BOOK位, 一晚只係接一台客, 基本上我地個晚成個露枱都係我地用灑既! 所以想食要打去問下先, 如果唔係會摸門釘!
用餐日期: 2015-11-24
是次消費: 每人約$300

2015-09-09
類別 : 日本菜任食/放題

成班frd 約左同其中一位仁兄慶生,壽星仔話想食放題,大家都唸住豪"小小" 唧啦!結果俾我地book左呢間只需豪"小小"之餘(238位),個壽星仔仲係free 唧添like!!
大家本來唸住"放題"都係果D野啦!最多咪環境好D...對食物唧質素都冇咩期望。估唔到竟然有驚喜!!
首先,當然係例牌來大量刺身同壽司啦!!刺身厚身大件,而且仲好新鮮肥美!!尤其是係三文魚同劍魚腩!!wow!!!壽司方面,飯少料"多",質素仲拍得住版長!!軍艦就細件左少少,不過咁就可以食多幾件,最讚唧係有"海膽軍艦"wow!!!

我地仲叫左D串燒同炸物!!
串燒牛舌同羊架都好香口,雖然D羊架唧肥肉多左少少,但係又唔係好羶,唔係好食得羶味唧我都食左成件。串燒整體來講係ok唧。
炸物方面,可能係因為平時對炸物完全唔會有期望啦!!今次覺得有好大唧驚喜!!首先,必讚唧係"炸日式芝士年糕",外皮少少脆,咬落軟棉棉温温地,D芝士仲有少少流出來咁!!yummyyummyyummy!!!雖然已經食到最後,但都忍唔住食多左件!!另外,炸吉列蠔都好好味,外面好脆,裡面仲creamy 添yummy!!!其他唧炸物,好似炸豆腐、炸餃子等等都唔錯。

另外,因為我地用左個生日優惠,舖頭仲送在個公仔俾我地個壽星仔!!個公仔又幾得意,有D心思!!
生日禮物

生日禮物

題外話/補充資料:
生日前後一天或當日免費。
推介美食: 炸日式芝士年糕,,炸吉列蠔
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-09-06         慶祝紀念: 生日

2015-09-02
類別 : 韓國菜

小食店黎講真係唔錯!雖然要等下但係都值得啦!!唔好睇小其實都有好多選擇嫁!!主要係做外賣生意嫁!!
韓式炒年糕 - 個汁真係一流,甜味同辣味平均,仲有少少蔬菜伴碟。
韓式魚蛋串 - 比韓國街頭的薄身,不過味道好唔錯。
什錦拌飯 - 個飯夾埋配菜同隻蛋撈埋一齊之後好香,好好食!
煎泡菜餅 - 呢個一般般,但可接受!
炸醬面 - 唔錯嫁,但可以更好。
最後試炒粉絲, 有洋蔥九菜爽口健康,韓式粉絲的薯粉好鬼彈牙, 炒埋一堆好唔錯, 仲飽肚添。
整體來說都幾好食,特別係個韓式炒年糕,下一次一定要再食!
下次行過肯定又會停低買番一,兩樣先會走人KEKE!!

是次消費: 每人約$60

2015-03-15
類別 : 韓國菜

店子顯然走平實的路線, 所供著的是最地道的料理, 但直覺味道會是不簡單。 三十多款的選擇, 不乏最家常的韓食如牛肋骨、石鍋飯、人參雞湯等等。點完餐就隨即送上泡菜和冰水, 非常細心。
泡菜餅好似是韓食必點的項目之一!!^_^ 餅中間心黏糯的極富咬感, 每口都係泡菜的辛香和酸勁, 十分之惹味, 係個簡單卻最完美結合。之後食左炸醬麵,我「雪」一聲就滑入口中, 柔韌但又充滿彈力, 醬的濃度剛好, 不會太希, 甜甜的, 另外朋友叫左韓式牛肉飯, 有點辣,我都食左少少,但已經夠我整頭汗喇.....!!
最後要一提, 店內的職員亦好親切, 相信這是每天客人滿滿的其一因素.!! 希望我幫到大家,大家都要快D去試下啦!!^_^

是次消費: 每人約$150