中文 | English
evelynic
我是evelynic。我最常於銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意西式西餐廳麵包店甜品/糖水Fine Dining,cafe 。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
evelynic  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-10-10
類別 : 港式

發現公司附近開左間新茶餐廳叫龍鳳食堂,入面除左有茶記會有既menu外仲有特色野: 芝士撈丁同避風堂口味既菜式,不過今次無叫到,反而想試下小炒同煲仔野

魚香茄子煲係家常菜,惹味又好落飯,係人都知茄子係吸油既蔬菜,但呢到整得唔會好油,味道唔會過咸過辣。

另外又叫左金銀蛋浸時蔬,當然有咸蛋同皮蛋,菜心夠曬淋,廚師都幾知道鹹蛋夠曬鹹味,菜唔洗點再加鹽,呢個餸有菜又有肉,應該好岩女士order。

凍檸茶同凍奶茶就正常茶記發揮,正正常常,無特別,有機會可以試下其他野,見到是日蒸魚都幾大份,價錢都係五十幾蚊,好似好抵食

2023-09-25
類別 : 日本菜咖啡店日式西餐甜品/糖水西式糕點

Sonia Coffee 係日本過江龍,第一間好似係係新世記廣場。
原來新蒲崗都開左分店,cafe 好似係出名焦糖吉士布丁同waffle而mikiki 呢間有戶外座位,好岩帶埋寵物一齊黎。

見到有款好西日fusion既溫泉蛋山葵卡邦尼意粉,聞唔到太有wasabi 味,材料有煙肉、冬菇同溫泉蛋,carbonara 通常食食下會膩不過少少芥末味中和返,岩岩好。

唐辛南蠻炸雞蓋飯,我自己就麻麻D他他醬,D飯質地幾好,粒粒分明,醋醬汁唔會太多帶少少酸都算開胃,雞肉就普普通通。

靜岡抹茶小豆窩夫配豆腐雪糕好大份但窩夫好乾,紅豆夠大粒微甜,抹茶蕨餅正正常常,最期待既甜品反而最失望

2023-07-24
類別 : 意大利菜甜品/糖水西式糕點

近排好似好興盒子蛋糕,tiramisu lab 除左傳統味道外仲供應超過30種tiramisu款式,今次試左抹茶紅豆味、泰式香芒椰子味、開心果味~

開心果味Tiramisu面頭有啲果仁碎同白朱古力碎片,食落更有口感,整體有淡淡既開心果香氣
🥭泰式椰香芒果Misu’,一見到就覺得好有夏日feel,用新鮮芒果配上椰子絲🥥裡面有唔少芒果果肉可以中和咖啡苦味,有啲似食緊芒果糯米飯咁既感覺
🍵抹茶Misu’用左抹茶粉代替可可粉,打開已聞到陣抹茶香,抹茶同紅豆向來都係絕配,中間夾層甜甜既紅豆蓉,抹茶同咖啡味配搭得唔錯~甜中帶苦,抹茶控一定要試試

2023-05-22
類別 : 日本菜

日本人氣元祖牛肉飯連鎖店開到黎香港喇,平時食開すき家,今次就試下新野。大家都係主打平價牛丼,由於唔食牛就叫左鹽燒豚肉定食,用左荷蘭豚肉製作,肥瘦分布岩岩好,加返隻蛋令到粒粒分明既珍珠米更加滑口,配菜可以揀日本溫泉玉子、沙律、味增湯、唐揚炸雞同餃子,我最鐘意食日本餃子用左豬肉同蔬菜製成,外皮薄又香口,內裏夠多肉汁,放涼左都十分脆口,好想再encore~重口味人士可以加辣椒醬或者豉油仲有唐辛子粉。有機會想試下唐揚炸雞見到好似啖啖肉又無咩炸粉。

整體黎講,呢個價錢咁既質素同份量,趕時間嘅話係首選~

2023-05-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

之前黎圓方係溜冰場附近見過有間裝潢幾雅緻既冰室,下午茶時間唔想太飽就諗起可以食下,宜家好興QR code 落單,睇完一大輪之後就揀左瓊芳黯然銷魂飯套餐話曬係招牌菜,叉燒有成吋厚,係用西班牙伊比利亞黑毛豬燒製,食落肉質好有彈性、咬口,肥瘦均勻,配飯既太陽蛋,蛋黃顏色好金黃加上秘製頭抽,送飯一流!我自己覺得個飯係日本米既話仲正,我麻麻地用金鳳米,女仔食既話分量都幾多,不過多幾塊肉既話仲正,食食下加埋D粟米粒又無咁悶~

另外叫左夠薑豬膶牛肉湯米粉(轉公仔麵)配炒蛋火腿多士,湯底好夠薑味,豬潤厚身唔鞋亦冇腥味,鮮牛肉夠嫩滑,炒蛋嫩滑同香牛油味多士烘底夠脆口加埋炒蛋食幾正下~

整體黎講係唔錯既體驗💁🏻‍♀️