中文 | English
技巧樹熊
我是住在土瓜灣的技巧樹熊。我在柴灣工作。我最常於太古土瓜灣荔枝角出沒,最鍾意泰國菜日本菜意大利菜迴轉壽司店中菜館酒樓自助餐火鍋海鮮
食評會員 6次成為首位寫食評會員
技巧樹熊  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-11-07
類別 : 川菜 (四川)Food Court粉麵/米線

太子山城竟然要開分店,仲要係屋企附近。

如果經過airside ,又諗唔到食乜,就試下山城啦,特別第一次食嘅話,非常推薦山城小麵個山城二人餐。

每人一個麵一個小食一個甜品一個飲品,都係$148,可以食到佢最出名嘅山城牛肉麵仲有紅燒肥腸麵,呢個係私心推介絕對值得食。

紅燒肥腸麵就係幾辣,唔係個個都可以,愛辣嘅一定接受,而麵可以選擇不同類型,肥腸麵個人覺得配粗少少。

山城牛肉麵一定要配小麵,不過呢到煮得腍左少少。

當日食咗呢個冰粉都幾啱口味。

總括,未必去到太子,就來呢頭試下味啦。

2023-10-27
類別 : 川菜 (四川)中菜館

我其實聽過鄧記呢間嘢好耐,大家睇開熟悉嘅都知我都幾鍾意食辣嘢,聞名不如見面,好耐先至約齊幾個愛辣嘅人嚟呢度開飯。

呢度嘅師傳鄧華東祖籍四川,系出名門,出嘅當然係傳統嘅四川菜,亦都係呢度出名嘅原因,上海知名的鄧記食園及南興園,就係佢嘅出品,《鄧記》之前推上米芝蓮,都係因為佢好有代表性,因此應該一定唔會錯。

前菜的蒜泥白肉同薑汁秋葵已經好特別,蒜泥白肉帶點甜味,薑汁秋葵嘅配搭,實在叫人覺得親切。

仲有佢有杯Cocktail好推薦,消暑解辣一流,話梅粉原來同辣係好match。

你今年食左大閘蟹未?今年第一隻大閘蟹就喺呢度,老壇子酸菜大閘蟹都真心好得意,大閘蟹食得多未食過煮而有味嘅,仲要係老壇子酸菜,個感覺又幾夾,當你吃得太多千篇一律嘅時候,呢個嘅新鮮感,的確好有特色。

我食到酸菜桂魚,真心覺得正,特別佢嘅熱力,佢唔係有太二嗰種令你上癮嘅味道,但那桂魚嘅滑,配菜用料,加上那個勁好飲嘅湯底,不能不成為港島五大嘅酸菜魚之一。

其實如果今晚要選一個特別鍾意嘅菜式,我會選毛血旺,佢雖然唔係用一個熱鍋上,但係佢嘅湯同用料同個湯底渾然天成,有牛柏葉餐肉芽菜,全部都俾湯底滋潤過我就特別好食。

雙椒炒田雞,田雞嘅肥美好似食緊深圳嘅牛娃鍋一般。

宮保雞丁都係帶點甜味,可能呢個係正宗川菜嘅特色,又係另一個好好嘅送飯菜式。

香烤牛肋骨,呢個係屬於夜上海嘅菜式,估唔到喺呢度可以重遇,當然製作方法有少少分別,但呢度嘅辣粉好似出色得多,點一點,牛肋肉立刻昇華,重要係牛肋骨嘅texture控制得好好,腍得來又有口感。

樟茶鴨嘅香,令我想起深圳吃過記一間出色川菜,不過呢度嘅香氣特別令人覺得深刻,鴨嘅外皮都做得好有嚼勁,呢個味道應該取代深圳個間川菜。

冰粉同紅糖滋粑都應該係川菜必食,雖然我不特別熱愛甜品,但滋粑嘅煙靭係特別可愛,大推。

食完還依依不捨,下次不如再搞一局?

2023-10-24
類別 : 西式扒房麵包店海鮮

係中環街市食過Chef’s cut 好多次,最好係唔駛等位而食物又多選擇,前排得知airside開左分店都想試下。

啟德嘅朋友好多都已經試過,過左一個月,唔執輸點都要去試一試,估唔到都幾有驚喜。

不過記得,呢間餐廳可能位置好,處於Mikiki同airside嘅一條天橋,可能好多人經過都識呢間餐廳,經常都見到排隊好受歡迎,要食一定最好訂位。

基本上個個都會叫雜錦海鮮拼盤,用黎打卡最好,加埋仙氣可能更搶鏡,不過以陣容鼎盛嘅海鮮,加上多種不同配搭嘅醬汁,都係有誠意嘅作品,當中個最愛龍蝦同帶子,帶子用上酸酸地嘅檸檬汁,吃得特別開胃。

好多杯cocktail都好精美,我特別喜歡自己點的Long island,勁濃度的酒精,應該換得半晚安睡。

先來個冬蔭功雞翼小食,唔辣而有濃郁的冬蔭功香。

前菜吃蕃茄水牛芝士沙律,全部食材都算新鮮,撈埋一齊最好。

西班牙風味烤八爪魚辣肉腸,烤得好有水準,八爪魚沾上辣肉腸嘅味道,風味特別不同,呢個都係必點嘅前菜。

南美式酸辣醃海鮮其實都係沙律咁,入面仲有好多油甘魚、八爪魚及海蝦,沾上醬汁後,更加吸引,入面仲食到呢到嘅bakery,因為有好多麵包在旁沾上個酸辣汁。

前菜我個人最喜愛焗龍蝦芝士通心粉,龍蝦唔會烤得太乾,平時mac and cheese都會好飽,但呢個好清爽。

另一個打卡位係乾式熟成黑安格斯肉眼扒、薯條、雜菇、香草牛油,個肉眼做得剛剛好,medium rare嘅感覺,仲有炸得好好嘅脆薯條,一定要必點的main course ,同埋你見到佢個熟成櫃就知道佢哋嘅熟成能力一定有返咁上下。

牛背肋骨配蕃茄木瓜莎莎,個牛肋骨嘅質感有少少似牛面豬,雖然呢個未必有熟成處理,但那煙燻感覺都好令人滿意。

全晚MVP係烤乳豬配紅甜椒、堅果醬、水欖、車厘茄、薯仔,烤乳豬個皮,絕對同外間幾間西班牙fine dining嘅水準無差別。

海蝦蕃茄橄欖意大利麵,基本功取勝,蕃茄汁用上新鮮蕃茄做嘅味道特別好,而意大利麵的texture 更是剛剛好。

最後叫多個意粉先夠飽,北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵,剩係啲帶子嘅晶凝通透同墨汁意粉嘅組合就搶晒鏡,又係枱枱必點菜式。

甜品方面最突出係拖肥布丁蛋糕、乾棗、雲呢拿雪糕,少見而味道好出眾,其他如焦糖香蕉、榛子雪糕,檸檬柚子撻配白朱古力黃豆曲奇配綠茶雪糕、牛乳薄脆、綠茶麻糬等也不錯,如果你人多勢眾,四個甜品都可以叫來試下。

又係一個airside新餐廳好去處,特別適合多人,因為全部食物都好大份又唔算貴。

2023-10-23
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳無翅餐廳點心同客食飯適合大夥人

前幾日先至同朋友講,想搞個廣州美食之旅,今日之後又多個理由了。

剛剛係凱悅軒認識了一個廣州嘅師傅,佢係來自廣州柏悦酒店悦景軒黃師傅,佢啱啱嚟咗香港凱悅酒店做客席廚師,短短幾個星期佢就帶咗幾個廣州嘅首本名菜嚟香港。

雖然師傅只係留大約兩個星期,不過唔使擔心,呢個黑珍珠客席廚師推介menu會去到11月底。

幾個菜式,椒香汁花螺、鹽燒新疆羊排、湛江雞啫遼參都不能錯過,全部都係廣州柏悦酒店悦景軒嘅有名菜式。

最大推嘅一定係鹽燒新疆羊排,喺香港一定無聊食過咁好食嘅羊排,鹵水入味一小時後再燒,當然再睇羊排大小再調整時間,之後再燒個皮,個羊排非常之嫩,好似食緊羊腩煲咁嘅感覺,但層皮外層卻輕輕燒得好好,加少少辣辣地嘅孜然粉,成個感覺更佳。

食完呢個之後,簡單一句就係燒咗嘅羊腩煲嘅羊腩,的確好想再上廣州搵師傅睇吓佢有冇其他勁野,不過如果你愛吃羊,都值得專程嚟試吓呢個菜式。

湛江雞啫遼參個汁簡直係靈魂,用上好新鮮嘅雞同非常大條嘅遼參,送飯係一絕。

蜜汁煙燻筍殼魚呢個又係大癲級,食落去我以為食緊燒鱔,個甜度適中,而筍殼魚比起鱔無咁厚但肉質更特別,呢個乙同羊排一樣非常之驚喜。

講番前菜椒香汁花螺,都係一絕,平時喺潮州嘢食凍螺,都好少食到咁鮮甜,而且有咁大嘅椒香味,相信師傅選調味料同材料都一定好有心機。

清清地加多個方魚炒芥蘭,都幾好食。

時令當然要食蟹,蟹粉拌淮山麵,雖然唔係好似深圳嗰啲蟹粉佈滿成個麵咁澎湃,但整體味道都很高貴,唔係師傅嘅出品,但係呢個結尾都唔錯。

有興趣就記得快啲,去到11月尾仲有時間,如果唔係就要去廣州見㗎啦。

2023-10-21
類別 : 日本菜茶館甜品/糖水

有人話黎到airside 一定要打卡係呢杯雪糕。

基本上,我睇過最少十幾個朋友都同呢杯雪糕打過卡,個個都話佢個綠茶味好濃郁。

抹茶軟雪糕可以配唔同嘅野,生朱古力、軟雪糕蕨餅、朱古力蛋糕、白玉紅豆、仲有朱古力脆脆,全部都好似好吸引,不過我哋選擇最京都風的白玉紅豆。

過得黎airside又愛甜品,點可以唔打卡,不過提提大如家食完飯九點多來到,隨時有機會賣哂,好彩個晚啱啱趕到食到。

聽講佢嘅金箔生朱古力芭菲非常好食,係Nana 香港店exclusive 先有,每日得十杯,可惜來過幾次都無乜緣份食到。