中文 | English
技巧樹熊
我是住在土瓜灣的技巧樹熊。我在柴灣工作。我最常於太古土瓜灣荔枝角出沒,最鍾意泰國菜日本菜意大利菜迴轉壽司店中菜館酒樓自助餐火鍋海鮮
食評會員 13次成為首位寫食評會員
技巧樹熊  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-12-04
類別 : 日本菜壽司/刺身

新蒲崗同啟德想食日本野,之前真係無乜選擇,多得呢間Uogashi Nihonichi 係airside落戶,才有得食omakase。搭地鐵上去商場基本上100%會見到,想食好多次,於是前幾日有事經過就試埋。

當然第一次食就唔食omakase住,單點同食下普通餐,試完水準先感受下值唔值得食。兩個人,一個點了一個八件的火炙壽司拼盤,一個食個北海丼飯先。

北海丼應該係大部人都會食嘅選擇,要乜有乜,三文魚、帶子、魚籽、蟹肉同海膽,仲有勁大隻嘅牡丹蝦,撈埋一起食,滿足感當然有,而且難質素都係高質,特別係加完青檸嘅帶子,特別甜美。

尾聲仲有個鯛魚茶漬湯飯,比較少見的選擇,當然還有湯同甜品,二百幾一位絕對有優勢,係呢個商場來講唔算太貴。

火炙有四種,帶子、深海池魚 、左口魚邊同吞拿魚,各有千秋,最好當然係左口魚邊,燒過後魚油大爆發,深海池魚都有驚喜,帶子同呑拿魚都加左啲調味,都好有心思。

簡單感受到個水準係幾高的,而家食完先發現原來有三百幾嘅omakase set ,下次可以再食。

2023-11-29
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

一年無過黎食brunch,水準依然咁好。

$495一位,前菜任食,主食選一個,包你一定滿足,但又唔係自助餐食好多唔係可以回本嘅野又味道麻麻。今次又係下午食完,夜晚都唔駛食野。加多$100就有非酒精飲品任飲,不過我會選擇$190任埋sake,紅白汽酒任飲。

先講野食,前菜任食,海鹽枝豆,軟殼蟹卷,素菜壽司卷,辣蔥三文魚卷任你食,係有得任吃,不過不能吃太多,因為其他前菜好食都多而且又唔會咁飽。

好食嘅好多,雜錦刺身,番茄、鹽燒雞翼、和牛他他,配菜有馬山椒同火箭菜,粟米加上青檸味噌醬,點左黑糖醬嘅唐揚炸雞都係我私心要一點再點嘅推薦。

如果食得飽,點番d綠花椰菜苗同芝麻菜和風沙律可以幫助消化,食完準備挑戰呢個主菜。

主菜有阿波美地雞、北海道白金豚、海鹽燒油甘魚鮫、角切刺身丼、舞茸菇高菜土鍋飯,溫泉玉子、西京銀鱈魚、南澳洲M6和牛後腰肉,同和牛西冷,八個選擇中,唯獨牛同魚要加錢,不過都值得因牛嘅質素好高,個人覺得舞茸菇高菜土鍋飯粟米都好推薦,加左粟米•松露油後都非常香,西京銀鱈魚都做得剛剛好的perfect 油香同juicy。

甜品部分,無限量每位都有得食季節水果,另外兩個係京都抹茶流芯蛋糕,柚子焦糖法式燉蛋,兩個都做得細緻,特別係法式燉蛋,同平時係餐廳a la carte點的份同味道都一樣。

如果想搵個地方坐朋友食下傾下一個下午,絕對值得試吓,唔算貴又叫做幾好食,怪不得呢個brunch都維持到有不少人支持。

2023-11-16
類別 : 韓國菜韓燒

呢間肉味情談,想食好耐,食左Airside咁多間餐廳,唯一一間韓國菜,而且感覺唔錯,食左差唔多大半嘅餐廳,所以都順便想講下呢個韓燒。

有朋友去咗就話普通,不過我食左個兩人餐嚐味釜山套餐,$850應有盡有,又有前菜送,唔使用腦諗食乜就可以食到唔同種類,而且仲有人幫你燒埋,何樂而不為。

一級五花肉同黑毛豬濟州梅花肉都係傳統韓國最原始的豬肉感覺,味道濃烈而且獨特,尤其鍾意五花肉,呢度嘅員工將佢一件一件細心分開嚟煎,加上枱面上大量嘅蔬菜,仲有傳統嘅泡菜同蒜蓉包住食就最好。

牛胸肉又係大大條,啖啖肉都非常暴力,令所有愛肉之人都滿滿的蛋白質同肉感。

安格斯牛外裙肉,呢個部位幾特別,最適合喜愛嚼勁嘅朋友。

和牛牛五花當然最強最有口感最過癮,有油花有油香,不過去到呢到已經飽。

蘋果梨汁雞肉配搭得宜,而家同豬肉一樣,同平時食嘅感覺總有得不同,單點絕對值得試吓雞。

大醬湯同冷麵,當然食麵涼下下火,黑米冷麵真係第一次聽,感覺就如平常的水冷麵,幾彈牙,唔錯。

你話係唔係好平?唔算,不過如果你出尖沙咀韓國街食呢啲咁嘅份量,價錢應該差唔多,但係呢度好坐又舒服,而且服務好,我覺得街坊想食韓燒過嚟試吓都係一個唔錯嘅選擇。

2023-11-12
類別 : 粵菜 (廣東)

朋友食過一次私房菜後,佢大讚話好好食,望一望價單,不夠膽相信,啟德竟然有呢個價嘅Fine dining。

上次佢哋嘅餐單千幾蚊嗰頭,未食過我唔夠膽食一個咁靚咁貴嘅menu,於是朋友就話不如一齊去試吓簡單食飯叫a La Carte。

間餐廳真係非常之靚,唔知點解好似身處喺潛艇一樣,由外觀到餐廳入邊,加上了多種綠草如茵嘅裝飾,綠悠悠嘅感覺都令人覺得好舒服。

其實除咗私房菜之外,佢嘅a la cart都唔係話好貴,係一般靚中菜嘅價位。

餐單上必吃的北寄貝沙薑漬,完全冇諗過可以用呢兩個配搭,沙薑都可以帶到海鮮嘅鮮,好得意。

嵐月黑毛豬叉燒市面見得太多,只要你舊豬靚,燒得靚就可以做到呢個效果,而呢個黑毛豬絕對冇令我哋失望。

聽講係signature,桔柚黑鱈魚有勁靚嘅外表,加埋一堆泡沫嘅法式外觀,食落見桔柚嘅甜同酸Balance得不錯,又係一個必點嘅菜式。

四個人我哋可以叫多啲菜式,我哋叫咗一個煎雞,松茸乾煎嘉美雞賣相特別,雖然乾先,但係嗰醬汁好美味,就好似食緊雞煲一樣。

皇帝蟹胞米泡飯係意想不到嘅好,加上了脆米,瓜類同整理好嘅蟹肉,夏天冇乜胃口食嘅話就最好,每啖都吃到多重口感嘅滿足。

無食甜品都好滿足,食完呢餐,都覺得可以試吓私房菜,喺啟德嘅街坊,你又會唔會有興趣呢?

2023-11-09
類別 : 西式咖啡店

Airside最搶眼嘅其中一間餐廳,一定 airside cafe莫屬,呢到嘅環境好自然令你想起K11嘅一間意大利餐廳,開揚無比嘅環境,其感覺就如尖沙咀同中環Fine dining餐廳一樣。

聽過幾個街坊話幾好食,於是就去左約幾個朋友食下,前菜主菜一人揀一個,咁樣先至食多啲真啲。

四款前菜都係好精彩,完全意想不到,個驚喜都算幾大。

淺漬帶子加上了柚子後,鮮甜美味無比,好得人鐘意,應該無人不喜歡。

魷魚加上了青檸汁同Pugua, Seaweed, Plum等配菜,絕對係一個稱職的前菜,清新自然,好適合夏天食。

和牛他他,以日式方法去做,有勁濃烈嘅麵豉味,配上Flax Seed Cracker去送個他他,味道幾好。

布拉塔芝士個配上紅菜頭,勁吸引,愛芝士個個差唔多全碟食哂。

四個人又係選左四款主食,一定要選嘅係Beef Cheek 汁燴牛面頰肉,用上黑啤做調味,煮得好淋,唔駛點咬都溶化了。

千歲豬嘅味道又係唔算肥同油份高,豬味道都幾濃。

三黃雞係我聽講好好食嘅主菜,雞肉雖不是勁嫩的感覺,但加上配菜,更加好食。

Lump Crab Strozzapretti呢個蟹肉手卷義麵質感好特別,Al dente係理所當然,不過真係少見呢個意粉,未必人人喜歡。

side有薯條同迷你羅馬生菜,薯條係必點之作,加上那個偏甜的醬汁,勁好食。

最後甜品同cocktail mocktail都要讚,好少女心,南瓜雪糕、柑橘酸忌廉、士多啤梨乳酪雪糕、香蕉凍慕斯,幾個都係味道一流又好打卡,幾個女士食就一流。

如果想好好坐下食下西餐,呢間絕對係一個好選擇,至少,唔會令你失望,特別前菜四個都有超水準表現。