中文 | English
技巧樹熊
我是住在土瓜灣的技巧樹熊。我在柴灣工作。我最常於太古土瓜灣荔枝角出沒,最鍾意泰國菜日本菜意大利菜迴轉壽司店中菜館酒樓自助餐火鍋海鮮
食評會員 6次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 4781
技巧樹熊  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-05
類別 : 粵菜 (廣東)

好耐無探過邵師傅,上次去紅棉已經係成年前,難得有朋友搞唔駛安排寫菜咁好嘅局,當然幫下手安排約人食飯。

邵師傅真心有難得嘅魄力,我唔夠膽講食個紅棉好多次,但食過四五次後,基本上今次全個menu不單係新,仲要好出色,呢個冬季menu,絕對係近來我好喜歡邵師傅嘅一個Menu之一。最好嘅係,之前食咁多次好似都冇寫過,今次寫下啦。

前菜以前我好喜歡佢整嘅瀨尿蝦,今次係椒香蔥油酸薑阿拉斯加蟹配芥末兒菜,淨係個主角阿拉斯加蟹已經夠勁,佢今次嘅味覺強勁好多,當然有佢嘅拿手椒香好戲,加上蔥油更加香,再加上酸薑嘅衝擊,同淡淡微涼的芥末兒菜,完全係精彩示範。

鮮螺頭甲魚清湯又係非常好,首先甲魚係非常補嘅,個湯加上螺頭之後更加之細緻,但最緊要係好清好甜。

主菜黃燜一品燴係一個豐富到不得了嘅菜式,大條嘅海參,雞湯,加上旁邊輕輕炸過嘅燕窩,你食得出大師嘅細膩同佢嘅手工工價,記得上次朋友攪局都有食過一個差唔多嘅菜式,但係今次upgrade同進步咗。

相對簡單嘅魚香蝦球帶子,但味道其實幾好,而且好靚,隻帶子應該係刺身級。

檸檬葉燴珊瑚黃花魚柳件魚真係好大舊,佢件魚加上左蝦膠同蟹黃,清新嘅檸檬葉加上點點嘅汁,呢件真係好好食,味道好多層次,好有特色,絕對食到師傅嘅心機。

全晚最得我心嘅一定係咖喱香酥美國牛小排,首先個美國牛小排係炸得非常完美,長方形嘅牛小排肉質同密度都堪稱完美,最重要係個咖喱汁,大家都知道小師傅曾經喺印度做過一段時間,所以佢係對咖喱好有研究,而呢個咖喱味道適中,唔係好辣,而且帶甜係近北方咖喱嘅色彩,好味道我哋要再加飯送個咖喱汁。

香煎臘味糯米飯拌蔬菜絕對係精彩,長方形嘅香煎臘味糯米飯,外層煎得脆香,雖然食到呢度已經好飽,但係都冇剩,炒糯米飯見得多,要做得好食唔容易,呢個做得好食仲要咁有特別,係好值得欣賞嘅。

甜品係未見過嘅狀元茶湯丸、雲腿酥,個人覺得雲腿酥好特別,當然仲要加上佢嘅芝麻卷同山楂卷,呢個係每次都要食嘅邵師傅signature 。

食完即刻想攪番局,有冇興趣?

2024-02-02
類別 : 意大利菜

限定三個月的 The Italian Pop-Up 由意大利籍行政總廚 Davide Bruna 以食材為本,係大館對面嘅Schnitzel & Schnaps HK 提供了一個非常精彩的意大利東北menu。

David 對於佢嘅家鄉弗留利-威尼斯朱利亞 (Friuli-Venezia Giulia) ,精挑細選當地出品的食材整左個menu,lunch同

前菜的意式多士配生牛肉及日式高湯,牛肉他他小多士精緻得很,少見濃味的法索纳生牛肉同底有加日式高湯的鰹魚蛋黃醬為主調,個多士脆到一個點,樣子西式但又夾雜日式感,好有fusion感覺。

不是只有西班牙才有紅蝦,在西西里的馬扎拉-德爾瓦洛,David為你找到最精彩的紅蝦,加上柑橘,蝦身沒有任何烹調,先嘗炸過的蝦頭,佢嘅醬汁以柑橘及橄欖油做base,點蝦身更突出鮮味。

意大利聖丹尼火腿伴藍紋芝士醬、烤梨、合桃及葡萄醋,火腿風格好有鹹香,加甜烤梨、同藍紋芝士醬、香脆合桃同葡萄醋組成一番精彩的表演,唔係平時嘅凍肉盤咁簡單。

當你要食意粉,風乾豬頰羊奶芝士番茄大管麵又係要推薦,阿馬特里切一帶最有名生醃豬肉,廚用上最優質的面頰肉生醃,不用太多調味醬汁已好夠,加上新鮮番茄更fresh,灑上香濃的佩克里諾羊奶芝士,造就一個好精彩的菜式。

除了意粉,主食米蘭小牛肉伴香草沙律及黑蒜蛋黃醬一定係大推,經典米蘭小牛肉可能好多人無食過,連骨烹調至外層香脆,肉質係半熟的細緻口感,勁似日本嘅炸豬扒,有一刻我不夠膽相信佢係牛肉,完全唔似,蘸上新鮮檸檬汁勁爽,但我最愛係佢嘅黑蒜蛋黃醬,又係少見,食多幾件加上旁邊的香草沙律,更有多層感覺。

甜品就簡單點,意式芝士餅配煉奶,添加了一層濃稠的煉奶又係你未試過的特色,都幾得人歡心。要食特別嘅甜品就選格拉帕酒意式奶凍伴莓果醬及雲呢嗱脆脆,甜甜地但chef話平時家鄉係用來做感冒藥,幾得意。

下次想再食其他意粉,想試下lunch menu,有冇中環人有興趣?

2024-01-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店

大家都應該識得德昌魚蛋粉,但你又知唔知其實土瓜灣都有分店?記得兩年前佢開張嘅時候好開心,難得附近有間傳統嘅粉麵店,唔駛再特地去九龍城買火鍋料同食魚蛋粉,不過原來最近自己屋企嘅反而最少去,前幾日無約飯局心血來潮就去食個簡單晚餐。

係土瓜灣嘅分店唔係叫德昌,叫同一,唔駛擔心,絕對係同一分店,可能因為個名,佢無咁九龍城咁火熱,但食同坐得更舒服。

簡單一碗魚蛋粉,湯頭甜,河粉勁滑,魚蛋爽而口感好,基本上無懈可擊,同我最愛的夏銘記各有優點。

朋友點的蝦球撈麵,好似好食過七喜,特別係個牛腩汁撈嘅撈麵,蛋香濃而沾上腩汁的感覺,係魚蛋粉外一個更好選擇。另一個點的撈米更正,健康好多,配牛筋後更加突出個汁嘅出色。

單點左個豬手,呢個又係絕對大推,食過軟淋淋嘅豬皮就知道佢地炆得絲絲入扣,下次除左食蝦球撈,豬手撈都唔錯,如果錯過了深水埗的祥發你覺得可惜,咁唔好考慮,過黎呢度食。

四寶當中我最愛魚皮餃,個皮好薄而且入面好豐盛,貪心嘅都值得叫因試到好多唔同種類嘅野,當然唔可以錯過仲有佢嘅炸魚片頭,再加過炸魚皮,更佳。

聽員工介紹佢哋而家推緊新湯底,朋友試左個嘅冬蔭公湯底配魚蛋粉,幾有特色,呢個隱藏menu,有興趣你過黎食問下呢到嘅員工啦。

2024-01-22
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

朋友搞日本清酒局,話有間尖沙咀嘅新餐廳推薦,有人訂唔駛煩,即刻跟。

$1288二人海膽x和牛餐,朋友話好好打卡好啱影相,兩樣咁貴嘅食材放埋一齊,價錢又唔係好離地。

有強烈日本居酒屋風味,裝修得唔錯。每個食客會有一個coin ,可以即刻做一個扭蛋抽獎,抽到嘅獎都可以即晚用,例如當晚即刻有折,又或者有飲品食品送,都幾有心思。

又係基本上刺身、壽司、天婦羅、串燒、煮物,乜都有,你想食乜都得,就算你唔食生冷嘢都可以嚟食嘅日本餐廳。先睇吓呢個餐有啲咩食:

芒果蟹籽沙律
海膽甜蝦刺身杯
火灸和牛他他
海膽拖羅千層塔
火灸和牛海膽卷
海膽黃金蟹膏烏冬
芝麻綠茶雪糕

前菜嘅芒果蟹籽沙律作熱身,呢個相對簡單,大份嘅程度令我諗起從前元朗嘅長長壽司店。

先打卡嘅係海膽甜蝦刺身杯,甜蝦勁多隻,海膽有兩種,有魚子醬同紫蘇葉嘅點綴底下,整體嘅形象幾靚,不過食落由於質素好,雖然唔係超級夾,但係都睇得打得。

火灸和牛他他雖然唔算靚,但係食落去個口味係幾好,個醬汁、洋蔥同埋和牛夾得幾好。

海膽自己一個主打嘅海膽拖羅千層塔,加上紫菜可以自己做個卷物,好食好玩又係愛好打卡嘅好選擇。

呢個係全晚最好味又打卡最佳嘅火灸和牛海膽卷,燒過嘅和牛再加北海道嘅海膽,再加上點點嘅魚子醬風味,入面包著嘅係滿滿軟軟的壽司飯,絕對係我成晚最鍾意嘅菜式。

又係最吸引人目光嘅海膽X 黃金蟹膏烏冬,個蟹膏烏冬真係味道好濃烈,但係海膽就冇前邊嗰兩個item 咁好。

甜品真係最簡單,芝麻或者綠茶雪糕,隨你喜歡,唯一唔好嘅就係應該甜品太簡單吧。

以一個唔算貴嘅價錢,食到一間幾有氣氛嘅居酒屋,一班朋友吹吓水打吓卡食吓嘢,如果你鍾意新餐廳嘅好地方,可以試下感受下。

2024-01-21
類別 : 馬來西亞菜海鮮咖喱

尋日有個好識食嘅飲食版主大讚安娣瑪萊,突然令我食完想講吓,大家有聽過海南少爺嘅話,呢間新餐廳就係喺尖沙咀海港城海南少爺嘅舊址,佢哋sell嘅都係馬來西亞菜,但當然走嘅路線係優雅得多。

主因其馬籍華僑主廚 Chef Wee Hor Han 堅守家鄉風味的創意味覺,他曾於浮羅交怡St. Regis米芝蓮一星法國餐廳L’Orangerie和馬爾代夫 Four Seasons 等知名酒店擔任主廚,相信講到呢度都估到佢有返咁上下,唔會係好似以前海南少爺咁簡單。

welcome snacks迷你魚醬蝦米春卷一食就食到停不到口,聽講而家近農曆新年先至會有,送酒一流。

前菜有焦糖脆魚皮同蟹肉雜菜薄餅卷,脆魚皮加蜜糖嘅感覺真心特別,而蟹肉雜菜薄餅卷呢個item係平時少見嘅馬來西亞菜,幾好食又啱打卡,而上邊嘅蝦米先至最搶鏡。

甘香炒蘿蔔糕好惹味,同平時香港食到嘅XO醬炒蘿蔔糕完全係兩回事,個人特別鍾意呢個菜式。

蠔仔塔塔蛋餅有少少似我哋嘅潮州蠔餅,但大大粒嘅蠔仔同埋蛋餅嘅質地同厚度都同我哋嘅蠔餅完全兩回事,當日我哋都幾鍾意呢一個咁特別嘅蛋餅。

主菜嘅黃金軟殼蝦個味道唔算太濃,冇平時種強勁嘅力度,但送飯一流,蝦肉都好食又彈牙。

亞參酸辣沙巴仔配黃金油條,我唔食魚所以唔算食咗好多,但係沙巴仔嘅肉質好嫩同埋都啖啖肉,個汁點油條一流,佢哋附上嘅配菜沾汁都好好食。

仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷又係好新奇,基本上呢度嘅所有主菜同前菜都係好少見,燒肉鬆糯米飯卷點個汁極佳,仁當牛面頰肉淋到可以無牙都食到。

芥蘭都有二食絕對令人驚嘆呢度嘅大廚嘅創意,當然佢做嘅炸脆芥蘭係最出色。

海南雞鑊仔飯絕對係今日嘅主角,成個表演咁,放晒火,睇都賞心悅目。海南雞非常之滑,配合個鑊仔飯,比平時香港食到嘅煲仔飯,多咗一種與別不同嘅感覺。

甜品有三個班蘭咖椰多士,薑汁焦糖布丁,娘惹七彩香蘭糕,都係一般見到嘅馬來西亞菜式,由於前菜太吸引呢啲就係Business as usual 。

另外我都幾鍾意呢度嘅奶茶,有跟大讚好嘅朋友食下lunch同試吓一啲典型嘅馬來西亞菜先,如果鍾意馬來西亞菜嘅朋友,又想食吓啲新嘢,嚟呢度應該都冇乜錯。