中文 | English
小GRA
我是住在紅磡的小GRA。我,在觀塘工作。我最常於九龍灣紅磡觀塘出沒,最鍾意日本菜甜品/糖水雪糕/乳酪自助餐,BUFFET。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 27
小GRA  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 日本菜

今晚喺附近食完晚飯就過咗呢到試食甜品, 呢間分店都開咗有一段時間, 平時都多人排隊買飲品, 但主打都係抹茶

抹茶特濃咖啡啫喱 - 賣相好吸引, 入口濃濃既茶香味, 咖啡啫喱有苦澀味
四重抹茶麻糬巴斯克芝士蛋糕 - 麻糬唔夠軟熟, 口感麻麻

芝士蛋糕配抹茶軟雪糕 - 比較普通, 芝士蛋糕口感好實, 雖然好重芝士味
熱日本上級抹茶 - 茶味濃

總結 : 全店以抹茶為主題, 啱晒抹茶控, 甜品要試既都試晒, 感覺一般
用餐日期: 2024-04-01
是次消費: 每人約$80 (其他)

類別 : 日本菜烤肉壽司/刺身串燒

呢間餐廳分別試過午餐同晚餐, 兩日都係網上訂位既, 所以去到就有位啦,  午餐都好抵食, 而晚餐都有套餐食, 但我地就想乜都試下, 最後就散叫

壽司定食配烏冬 - 壽司刺身都好新鮮, 而烏冬口感不錯
 - - - 以下係晚巿既菜式 - - -

蟹籽沙律 - 蟹籽多, 各種配料都好足料

炸雞軟骨 - 炸粉唔算太厚

蒜片牛柳 - 偏咸, 但牛柳肉好食好入味

彩虹卷 - 賣相不錯, 每款刺身都好新鮮, 刺身厚度比較薄

牛油果軟殼蟹卷 - 冇乜驚喜

蒜蓉燒生蠔 - 呢款煮法出嚟效果不錯, 生蠔肉好鮮嫩

燒菠蘿 - 超甜菠蘿

總結 : 呢間餐廳晚巿都唔算好FULL, 又唔會趕人走又冇限時, 啱晒三五知己吹水
用餐日期: 2024-03-26
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

類別 : 澳洲菜扒房適合大夥人

今日係為咗黑糖麵包而來, 知道出咗獨立包裝既黑糖包, 又唔想特登為咗買個包而走去九龍灣, 即興約個飯局, 晚巿唔算太多人, 但不斷有人去買黑糖包, 未到8點已經賣完了, 之後出既只有鋁紙包裝既, 一心以為可以買到獨立包裝, 結果最後買返舊版

美國厚切牛柳配烤龍蝦尾 - 賣相都係一般, 龍蝦肉都好爽口, 牛柳就過火了

芝士煙肉墨西哥脆片 - 吹水飲酒必叫之選

香煎黑椒日式黃鯺吞拿魚 - 呢款真係幾好食

香草蕃茄海鮮意粉 - 意粉份量都多, 濃濃既蕃茄醬汁

是日餐湯 - 蕃茄湯底加咗磨茹碎

黑糖包 - 招牌菜, 每次都要佢REFILL

MANGO MOJITO - 偏甜

SOMERSBY APPLE CIDER - 酒味唔濃, 似有氣果汁

SPARKLING STRAWBERRY LEMONADE - 普通的士多啤梨梳打

總結 : OUTBACK咁多年嚟都係最出名黑糖麵包, 其他菜式冇乜令人深刻印象, 今次都係為個包而來
用餐日期: 2024-03-22
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2023-11-21
類別 : 港式中菜館少鹽少糖食店點心

呢間點心店其實開咗都好耐, 但一直都未有時間去試, 今日12:45去等位, 都要等幾張枱, 人流都算多, 加上附近冇乜呢類型既點心店, 同區太多西餐, 今次點咗幾類點心嚟試下

黑金流沙包 - 有流沙既效果

鳳爪拼黑椒金錢肚 - 味道好食過酒樓既, 金錢肚好爽口

鹹蛋黃墨魚燒賣 - 呢款燒賣幾好食, 可能係墨魚既關係, 入口好彈牙

脆脆富貴紅米腸粉 - 我比較鍾意食原味腸粉, 呢款類似油炸鬼既炸兩

點心拼盤 ( 松露野菌晶瑩餃, 蟹粉菠菜香蝦餃, 筍尖蝦餃皇, 酸菜魚鳳眼餃,鹹蛋黃墨魚燒賣, 豌豆桃子) - 賣相係不錯, 味道各有特色

桂花糕 - 一般

金茶壺

總計 : 點心種類比較少, 如果多啲會比較好, 雖然話特色點心, 但價錢偏貴
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2023-10-27
是次消費: 每人約$120 (午餐)

2023-03-13
類別 : 西式咖啡店漢堡包沙律

呢間餐廳想試好耐, 但每次經過都好多人排隊等位, 所以唯有試食同層其他食肆, 今日原本唔諗住食呢間, 但見冇人等位當然要爭取機會試食下啦

CAFEE LATTA - 一熱一凍, 味道都係一般

NUTMAD 提拉米蘇 - 口感偏油, 一般

蛋香脆餅 - 野苺 軟芝士 加雪糕, 賣相幾靚, 但啲花就唔食落口, 雖然話食用花啫

慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬咖啡香料 - 呢款豬真係有種入口即溶既感覺, 一啲都唔鞋口, 又軟又嫩肉

松葉蟹磨菇開心果香草醬意大利麵 - 感覺有啲油, 但味道還可以

墨西哥烤餅 - 雞肉辣腸芝士, 餅底脆味道不錯

總結 : 呢到最吸引我既係黑毛豬, 其他野食都係一般, 加上飲品類太少選擇, 同區有太多呢類型既西餐廳, 選擇太多
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2022-11-17
是次消費: 每人約$130 (午餐)