中文 | English
happypy829
我是住在紅磡的happypy829。我在中環工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
happypy829  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-09-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館點心

放工來到觀塘星海 - 觀塘和媽媽吃飯,我是第一次來這家中菜廳吃飯,甫入店內,就被天花的紫色花海吸引住,氣氛浪漫非常。

遠望去就是中央大舞台,零柱位大廳,加上特設 50 呎海洋生態水族長廊,深藍色的主色都予人時尚典雅感,非常適合舉辦婚禮宴會。

餐牌上有多款新品,除此之外,亦有孖寶等廚師推介選擇。

上湯澳洲龍蝦伊麵底
龍蝦非常大隻,而入口啖啖肉,肉質新鮮爽口,細緻Q彈;而伊麵吸收了滿滿的龍蝦精華及上湯,口感濕潤而不糊口,滿分推介!

川貝海底椰燉鱷魚肉花膠湯
燉湯夠足料,味道清潤鮮甜,花膠滑捊捊,帶有點點黏稠感,鱷魚肉的味道有點像豬肉,令整個燉湯的味道變得鮮甜有肉香,潤肺止咳一流。

古法沙薑雞
沙薑雞肥美多汁,肉質嫩滑,雞皮軟滑甘香,吃時加點沙薑醬及蒽油,味道更鮮更好味。

乾扁粉絲蝦煲
鮮蝦與粉絲一向都是perfect match,而這個乾扁粉絲蝦煲,煲內放有大量鮮蝦,肉質Q彈爽口,粉絲煮得非常乾身,入味之餘,又帶有蒜香及蝦鮮味,媽媽吃後讚口不絕。

埋單時,待應為我們送上紅豆沙糖水,感覺超窩心。

2023-08-17
類別 : 韓國菜韓式炸雞韓燒

心血來潮想吃韓國菜,就帶著媽媽到家附近的韓閣開餐。

午市及下午茶時段,套餐非常抵食,店員更表示由現在至9月6日,每週都有不同優惠,更可以以超抵價換購多款經典小食,而付款前出示已讚好/follow韓閣社交平台,可享其他超值優惠,更可以期間限定價享用週年限定新品。

上菜時,店員又再次提醒我們可以打卡及將相片upload到FB/ IG,再tag韓閣,就可以免費獲得棉花糖1份。

流心芝士魚糕
流心芝士年糕就吃得多,流心芝士魚糕還是第一次,魚糕送上來時熱辣辣,一口咬下去內裏的芝士溶漿就既時流出來,芝士香滑,味道濃厚,配上中間煙煙韌韌的年糕,讚。

蒜蓉焗青口
青口雖然不算大隻,但肉質飽滿,味道鮮甜,入口有濃郁的蒜蓉香。

香葉鹹蛋黃炸雞翼
雞翼外層炸至金黃色,外層香脆,內層雞肉嫩滑多汁,鹹香味挺突出,值得一試。

牛骨蘿蔔粉絲湯
牛骨湯份量挺足,內裏放了大量牛腩,口感像極崩沙肺,就是軟軟淋淋,帶有點點膠質,牛骨湯味道鮮鮮,牛香味極重,配上吸引了滿滿湯汁的白蘿蔔及粉絲,巨好吃,推介。

傳統豆腐海鮮湯 +原隻虎蝦及粉絲
海鮮湯的味道屬bb辣,就是不愛辣的也可以輕易接受,而湯內放了青口、蜆、蝦仁、魚糕、豆腐、翠肉瓜片等,所以湯底入口非常鮮甜,帶有泡菜香味,我還確外加了原隻虎蝦及粉絲,虎蝦大大隻,口感爽口彈牙,粉絲微煙韌,配上泡菜海鮮湯,很惹味。

人蔘茶及400次咖啡
人蔘茶味道淡淡的,基本上喝不到人蔘味道,有點失望;400次咖啡味道倒是不錯,咖啡味濃醇,蠻順喉的。

埋單時,凡於餐廳消費滿 HK$200,餐廳便贈送HK$50優惠券,真心抵。

評分: 味道 4   服務 5   衛生 4   抵食 4

2023-08-15
類別 : 日本菜壽司/刺身

星期六原本約了bff 去銅鑼灣行街睇戲食飯,但一大清早就收到老闆whatsapp,要返公司工作,唯有臨時變陣,由於bff在銅鑼灣返工,知道那裏有好嘢食,所以就叫他搵定餐廳,放工後我再直接到餐廳開餐~

之前常常聽bff說,放工後最愛到附近的日式餐廳飲酒relax,$298就可以任飲sake、清酒、啤酒、燒酎、威士忌,非常超值,而餐廳食物性價比亦高,特別是壽司&刺身,價錢親民,食物又新鮮,今次終於有機會來到’昼月‘’試試。

第一次到昼月,位置好方便,在世貿隔離,由地鐵站行過去不用5分鐘!

除了主餐牌,午市仲有便當及丼飯選擇,惠顧午餐仲可以用半價點非酒精飲品。

黑松露薯條
薯條入口香脆,不會像一般餐廳炸至乾柴,即使擺耐了,薯條仍可保持酥脆,而且入口有濃郁的黑松露香,很好吃,是平日bff佐酒必點的小食!

壽司八貫。烏冬定食

壽司有8款,當中我最愛就是帆立貝,貝肉飽滿富彈性,非常厚身,味道甘甜濃郁;另外,牡丹蝦味道同樣鮮美甘甜,身質剔透爽口;吞拿魚魚味較濃,肉質結實;三文魚油脂甘香;左口魚肉質細緻,新鮮嫩滑;深海池魚口感爽脆,脂厚甘香;玉子燒香甜豐厚,蛋香味濃,吃過壽司後,再配上口感超級煙韌的湯烏冬,超滿足~

三文魚三文魚籽丼
三文魚大大塊,肉質肥美,而且是厚切,味道鮮美,口感油潤,有魚油甘香;三文魚籽粒粒都晶瑩剔透,鹹度適中,與三文魚一同吃,鮮味大大提升,只是單單加點芥末就已經很美味!

Latte & Cappuccino
Latte 上有綿密奶泡,奶味較重,又有可喝到濃醇咖啡味;Cappuccino 入口時咖啡味道較明顯,奶味隨後,口感順滑!

牛角包窩夫
甜品時間點了窩夫來吃,牛角包窩很酥脆,奶油味重,不會有麵粉的苦澀味,朱古力雪糕內有朱古力碎碎,加上濃濃朱古力香,非常不錯!

2023-07-10
類別 : 日本菜烤肉

見減肥成績唔錯, 決定獎勵自己, 星期六約好bff吃燒肉!

第一次嚟‘’燒肉一番‘’, 真係俾佢既親民價錢嚇親, 套餐唔單止大大份, 燒肉份量仲要好足~

餐廳裝修設計走日式風格, 一入店就可以見到巨型龍貓, 仲有無面人等等, 好多靚靚打卡位!

套餐既選擇都幾多, 燒肉通常以100g 計, 大食既可以揀200g~

一番燒肉拼盤套餐
套餐入有牛胸腹、豚五花、雞腿肉, 仲加送一客牛五花50g~

牛胸腹、雞腿肉、豚五花及牛五花
牛胸腹係一層脂肪一層肉交替而成, 燒烤後脂肪被大火迫出, 入口焦脆, 有油花既甘香味道, 肉質結實有嚼勁; 雞腿肉份量都幾多, 足足係成隻大雞腿, 雞味雖然唔算濃, 但肉質好嫩滑~

豚五花及牛五花同樣都係脂肪含量比較多, 不過豚五花既肉色較淺, 而牛五花就較深, 我個人嚟講鐘意豚五花多啲, 除咗因為佢油脂豐富, 口感亦較軟嫩, 烤一陣表面就已經好酥脆, 肉質彈牙爽口, 唔會油膩膩! 而牛五花同牛胸腹外型、肉質同口感好接近, 基本上可以話係一模一樣, 所以食完無太大既感覺!

另外, 套餐已經包咗日本珍珠米飯、麵豉湯及精選前菜, 我就升級將珍珠飯升級做紫菜飯, 精選前菜轉為泡菜~

飲品方面,種類就較少,不過,都有汽水、梳打外,同埋啤酒揀。

牛胸腹&牛小排套餐
另外, bff點咗牛胸腹&牛小排套餐, 如果牛胸腹同牛小排做比較, 我會鐘意牛小排多啲, 牛小排有霜降紋理, 油脂無牛胸腹咁多, 不過入口嫩滑多汁, 牛肉味濃郁~

扇貝
扇貝真心推介,真係好新鮮,而且扇貝隻隻飽滿 , 貝內更加入咗蒜容粒及牛油粒,係爐入要燒一陣,牛油粒就慢慢融化,味道鮮甜Q。

牛舌芯
牛舌芯價錢有啲貴, $108就只得4條, 不過就係厚切, 講真, 味道係唔錯, 口感嫩滑爽脆, 唔會好結實, 入口仲要QQ彈彈, ,好有彈性!

骨付牛肋肉
牛肋骨燒熟後, 四邊微微蕉香, 油脂豐富有肉香, 薄薄既筋膜又多咗幾分咬口~

用餐日期: 2023-07-08

評分: 味道 4   環境 4   服務 4   衛生 4

2023-02-19
類別 : 粵菜 (廣東)私房菜海鮮酒家

星期六幫公司set好場, 就同同事入大坑食飯, 沿路見到“睿海御宴”私房菜館, 門面好特別, 走中國風路線, 見到午市有點心又有套餐, 價錢都合理, 就上樓開餐!

待應好有禮貌, 細問下先知餐廳總廚已經擁超過30年粵菜經驗, 餐廳宗旨提供優質食材及粵菜俾顧客

鮮蝦餃皇
蝦餃皮質通透, 唔會過厚, 煙煙韌韌, 好有彈性, 蝦肉餡料爆多, 爽口彈牙

方魚肉碎蠔仔粥
蠔仔雖然唔算好大粒, 但就好肥美, 而同數量都幾多, 粥底好鮮味, 有海鮮甜味又有肉香, 芫荽同米通有畫龍點睛效果, 令到成個蠔仔粥味道更香!

腐皮香酥雞卷
腐皮卷兩面煎到金黃色, 腐皮脆薄, 內層爽脆餡料極多, 能夠做到外脆內爽既口感, 最重要唔油膩!

果皮千層馬拉糕
千層馬拉糕一共有三層, 第一及第三層係馬拉糕質地, 潤滑軟糯,而中間就係千層糕, 煙煙韌韌, 甜而不膩, 仲有果皮橘子香味!

XO醬炸蘿蔔糕
蘿蔔糕外層好酥脆, 感覺就好似半煎炸咁, 外脆內濕潤, 有臘味既鹹香, 加埋辣辣地既XO醬, 超惹味呀!