中文 | English
chocolatebee
我是住在中環的chocolatebee。我是一名自顧,在上環工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意港式日本菜西式,爐端燒,酒店餐廳露天茶座私房菜,靚view既都愛同自助餐壽司/刺身海鮮,海鮮類都愛,如生蠔, 海膽,帶子, 牡丹蝦等等 。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
chocolatebee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-04-05
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓點心

昨日清明假期仍要開工, 好彩有人接收工兼陪食晚飯lol , 本打算encore豚王, 但男友偏愛中菜, 最後選擇了[中國食送]

店好細,得6張臺,有少少逼,好彩有位又唔使搭臺.晚市有套餐, 2人餐有湯有2主菜,另加送一碟炒菜,白飯及糖水, 2人套價只係$208,不作他想了.
主菜選舉好廣,由肉類,海鮮,煲仔菜都可以揀, 如唔想配白飯又可加$10-$40改炒飯, 好好想想後決定:

是日例湯: 清保涼煲雞 <--冇味精靚湯,有家既感覺,正!

前菜四選一,我揀左椒鹽豆腐, 炸得外脆內軟, 好香口, 食唔停lol

主菜: 1) 煎銀雪魚 2) 龍井蝦仁
前者係半煎炸, 比較油膩,我原以為只略為煎香, 炸就油膩感重左, 幸魚肉唔"鞋",汁亦濃,ok啦;
龍井蝦仁大大隻,且好鮮味,係用新鮮蝦既, 好感動!可惜龍井太少了, 冇乜茶味, 俾d草菇搶左茶味.此仍龍井蝦仁而非草菇蝦仁, 要注意了!

炒清菜: 西蘭花 <----幾香,菜仲帶有些少甜味.

白飯改了瑤柱蛋白炒飯+($10),炒得超香,蛋白唔會老,飯算乾身, 仲有蔬菜粒及瑤柱絲, 平時只食一碗仔飯既我都添左一次.

糖水: 紫米露/木瓜雪耳, 我地都揀紫米露, 甜度好適中, 紫米有咬口, 好好味,自己只食左半碗,因為太飽了, 其他菜都要打包取走!

掛住食冇影相, 可惜, 唯有翌日即俾個讚此店,以免忘記了.

埋單連茶錢加一,2人共$240,如此質素以晚市計已非常低食!服務態度亦良好!(要彈係茶冇味囉~),anyway會想去試其他小菜既功力^^

題外話/補充資料:
我們坐既位置見到洗碗房,呀姐洗碗洗得好乾淨, 唔係浸哂所有碗碟於一盤污水再遂隻洗, 而係用長開清水浸去油污再遂隻洗,感覺衛生又放心.
用餐日期: 2012-04-04
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2012-03-25
類別 : 西式薄餅

焗葡汁雞扒飯

焗葡汁雞扒飯

經常出入APM,總係見哩間餐廳人頭湧湧, 決定一試,不過冇訂位要等好耐!

我們被安排坐餐廳外圍, 但餐廳內部似乎更靚,失望sad!等左咁耐有得坐都算了~
一坐低即刻點菜.食德國餐好多人會叫豬手, 不過我唔太喜歡食, 我男友一個人又冇可能食得哂,所以放棄,改點豬肉腸,另叫一碗海鮮清湯, 鮮蝦酥盒,煙三文魚薄餅,葡汁雞扒飯等共5個 食送, 好誇張!

先講個湯, 清甜有鮮味, 有1隻蝦及蜆, 飲完唔覺膩,GOOD.

海鮮酥盒好香,主要有鮮蝦及帶子,酥盒外脆內軟, 有少少汁, 味唔會好咸,好好食!

煙三文魚薄餅好多cheese,三文魚大大片,最驚喜係個餅底,超脆口,好似食餅乾咁.

豬肉腸同葡汁雞扒焗飯差唔多時間上臺, 前者越食越咸,後者汁濃,雞扒肉厚,皮有少少焦,肉保持嫩滑, 想食多d,只係太飽了,選擇打包薄餅及肉腸算了.

2人共花$420,食品水準有80分以上, 上菜算快, 只係等位時間真係耐左些少.最唔明白外圍有2張高臺及高椅(冇椅背), 可坐6人, 但冇人執臺,難度見住咁多人等位都唔用埋哩張臺?如食客普遍唔願坐就不如換左佢啦, 可做多d生意吖嘛!
海鮮清湯

海鮮清湯

煙三文魚薄餅

煙三文魚薄餅

豬肉腸

豬肉腸

題外話/補充資料:
哩間餐廳就算再多人等位都冇搭臺哩回事, 2個人坐4人臺坐得鬆動, 更有私人空間, 但反過來唔好處就係要客人久等既原因, 想試既最好訂位或7點左右到餐廳~
推介美食: pizza,焗飯
堂食等位時間: 25 分鐘
用餐日期: 2012-03-03
是次消費: 每人約$210 (晚餐)

共有1 人投票

2012-03-25
類別 : 西式西餐廳酒吧

去旅行前同男友搵食, 係廟街出站. 因為我拖住個中size行李篋,所以逼既餐廳/大排檔一定唔會考慮,我男友帶左我去一間蚊形既酒店開餐,原來就係[紅茶館].

餐廳就係地面o個層, 有2部LCD電視,仲有VIP房(min charge HKD$1000),我們當然冇揀VIP房啦,就係近窗位置坐下.
晚餐menu有幾個選擇,包前菜/湯/主菜/飲品。我們好快決定到了:

沙律我另外單點多個鴨胸沙律,因誤會了選左湯就冇沙律,湯係一般忌廉湯,冇乜特別就唔提了。主菜我點了燒豬仔骨(因正值皮膚皮敏感不宜海鮮),我男友揀左紅酒燴羊膝。我既燒豬仔骨醬汁惹味,豬仔骨唔會太老,份量for女士亦恰當。反而個紅酒燴羊膝水準就較差,羊膝又乾又鞋口,似係焗得太耐了,我男人食都搖哂頭mad,我建議佢同侍應反影o下(話哂都叫酒店),侍應禮貌地話可更換過甚至另點其他主菜,最後我男友改點焗海鮮飯。

邊食邊等既過程中, 我們聽到3次"叮"一聲,應該係廚房分3次唔同時間去焗個飯,我男友未食已感製作認真.上臺了,焗海解飯好香,飯係炒飯底,面層海鮮唔會焗得太熟而乾身,口感適中,海鮮大慨有蝦,青口,墨魚仔,帶子粒等,飯好香,冇焦,夠乾身,有d蒲汁,男友食得津津有味, 幾近食哂整個飯lol

我們個餐冇包甜品,埋單時侍應突然問我們是否趕時間?原來佢為個羊膝出錯而送我們兩客心太軟作補償(嘩!!!太開心了)心太軟重朱古力味, 外屠圓餅尚暖的,好海棉既質感,一匙落下真係不得了,溫暖既朱古力傾潟出來shocked, 好濃好香甜, 怕肥既我都不捨放棄,一口接一口食得非常滋味! 這個甜品可算是這餐飯的完美結局, 亦對哩間酒店加分不少lol.估唔到一間蚊型酒店都咁好service,抵讚!

燒豬仔骨

燒豬仔骨

超多朱古力漿既心太軟

超多朱古力漿既心太軟

是晚埋單$280/2人, HSBC卡有9折
用餐日期: 2012-02-11
是次消費: 每人約$140 (晚餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

2012-01-16
類別 : 京川滬鲁菜 (山東)中菜館

小籠包

小籠包

友人知我喜歡食小籠包, 就帶我試一間樓上小店名"祥記'.當日一行3人未有訂臺, 幸好時間尚早, 侍應都俾到張細臺我們.

小籠包係必點項目, 其次點了魚肉餃,玫瑰雞,素鵝,雞絲粉皮.

素鵝我以為係"林"既,此店係脆既, 幾好.
雞絲粉皮合格啦,個粉皮好闊下.
玫瑰雞幾入味,亦係我食得最多既一碟,可能之前病了要戒食雞,剛痊癒便狂食.不過真係做得好,雞滑而有雞味,汁濃,食到唔停得口lol
鮮魚餃幾清新,冇魚腥味及魚骨碎,應該混左粉,對唔太食魚既我已經滿意.
重點小籠包,有少少失望.個皮唔夠薄,肉汁也不多, 唔係我期望既水準, 只值50分mad

其他菜色尚可,應該會再幫襯既tongue

題外話/補充資料:
個雞既正式菜名可能有錯,因為忘記了!
用餐日期: 2012-01-07
是次消費: 每人約$130 (晚餐)

2012-01-13
類別 : 美國菜扒房西餐廳

行過荷李活道,都被這餐廳的招牌吸引住, 重點係中環區$148既晚餐已包3個course仲有酒飲,點都要試一次,終於有機會了.

頭盤:湯及salad無乜特別, 我要salad,份量適中, 菜也新鮮.友人既南瓜湯幾濃.

主菜:我點香煎工文魚扒配薯菜, 友人點黑椒雞扒. 三文魚扒大大件, 煎得香又滑,冇腥味, 冇骨, 食得好滋味lol!反而友人的雞扒相對較失色了.

甜品: 似蜂蜜蛋糕既cake一塊,冇乜特別,難食囉,不過食得太飽,只係試左幾口就放棄.

值得一讚服務生主動為我們加酒,講明唔使額外收費.對食飯喜歡飲兩杯既我,係好欣賞既!唯一美中不足係同場有一臺外籍客人比較嘈, 餐廳又細所以好影響其他人.

白酒

三文魚扒大大份

甜品

甜品

題外話/補充資料:
另外, 原來餐廳有水煙供應,不過冇試!
用餐日期: 2012-01-02
是次消費: 每人約$150